Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Druga wymiana oleju w nowym Hondzie CRV żony.

17K views 74 replies 40 participants last post by  agentl074  
#1 ·
Korzystam z usług dealera w zakresie wymiany oleju i nie jestem pewien, czy używam syntetycznego. Podejrzewam, że instalują syntetyczny. Powinienem być w stanie przejechać 6 lub 7 tys. km na oleju syntetycznym, ale widzę, że mój klucz serwisowy pojawia się przy 3 tys. km. Czy wszystkie CRV są ustawione na wymiany oleju co trzy tysiące mil? Czy mogę to zmienić na wymiany co sześć tysięcy mil? A może po prostu ignorujesz klucz lub resetujesz olej do 100%? Chcę zrobić dobrze, ale syntetyk powinien z łatwością wytrzymać 7 tys. km.

#2 ·
Nigdy niczego nie zakładam, co robi dealer, lol. Chodzę tam tylko po dodatkowe akcesoria. Mówiąc poważnie, przypomnienie o przeglądzie powie Ci, kiedy coś jest wymagane. Powiedziawszy to, zawsze wyprzedzam MM i robię syntetyczne wymiany oleju przy 3000 milach oraz skrzyni biegów/AWD przy 15000 milach dla własnego spokoju i najlepszej wydajności. Te nowe silniki Hondy są o wiele bardziej obciążające nawet dla oleju syntetycznego niż stare silniki i tak, to prawda.

#66 · (Edited)
Nigdy niczego nie zakładam, co robi dealer, lol. Chodzę tam tylko po dodatkowe akcesoria. Mówiąc poważnie, Twój przypomnienie o przeglądzie powie Ci, kiedy coś jest należne. Powiedziawszy to, zawsze wyprzedzam MM i robię syntetyczne wymiany oleju przy 3000 milach i skrzyni biegów/AWD przy 15000 milach dla własnego spokoju i najlepszej wydajności. Te nowe silniki Hondy są o wiele bardziej obciążające nawet dla oleju syntetycznego niż stare silniki i tak, to prawda.
kiedyś posiadałem CR-V z 2012 roku. Teraz jeżdżę CR-V z 2019 roku. Instrukcja obsługi obu modeli wymagała użycia oleju silnikowego Premium Grade 0W-20. Nie ma żadnego konwencjonalnego oleju, który spełniałby specyfikację lepkości 0W-20. Albo jest to czysty syntetyk, albo mieszanka syntetyczna. Ale jak mówili inni, przypomnienie o przeglądzie to nie licznik kilometrów w przebraniu. Oblicza żywotność oleju silnikowego na podstawie wielu czynników. Kiedy pracowałem, moje trasy były dłuższe. Ponadto samochód był codziennie prowadzony. Od czasu przejścia na emeryturę i dzięki pandemii Covid, mój samochód jest obecnie rzadko używany. Moje przypomnienie o przeglądzie pojawiało się zwykle przy około 6 tys. mil, kiedy pracowałem. Teraz pojawia się dopiero przy około 3 tys. mil. Robię przeglądy zgodnie z przypomnieniem o przeglądzie, a nie zgodnie z zaleceniami dealera. Poza tym, gdy mój samochód ma 100 tys. mil przebiegu i ma ponad 5 lat modelowych, jego wartość przy wymianie lub cena sprzedaży prywatnej jest dyktowana przez Kelly Blue Book. Nie dostaję dodatkowych punktów ani $$ za częstszą wymianę oleju. Ty decydujesz, co jest dla Ciebie właściwe.

#4 ·
Używam dealera do wymiany oleju i nie jestem pewien, czy używam syntetycznego. Podejrzewam, że instalują syntetyczny. Powinienem móc przejechać 6 lub 7 tysięcy na oleju syntetycznym, ale widzę, że mój klucz serwisowy pojawia się przy 3 tysiącach. Czy wszystkie CRV są ustawione na wymianę oleju co trzy tysiące mil? Czy mogę to zmienić na wymianę co sześć tysięcy mil? A może po prostu ignorujesz klucz lub resetujesz olej do 100%? Chcę zrobić dobrze, ale syntetyk powinien z łatwością wytrzymać 7 tysięcy.
Witaj na forum, Spade! Z którego roku jest Twój CR-V? System przypominania o przeglądach opiera się na różnych czynnikach i również różni się w zależności od roku.

Save
#5 ·
Używam dealera do wymiany oleju i nie jestem pewien, czy używam syntetycznego. Podejrzewam, że instalują syntetyczny. Powinienem być w stanie przejechać 6 lub 7 tysięcy na oleju syntetycznym, ale widzę, że mój klucz serwisowy pojawia się przy 3 tysiącach. Czy wszystkie CRV są ustawione na wymianę oleju co trzy tysiące mil? Czy mogę to zmienić na wymianę co sześć tysięcy mil? A może po prostu ignorujesz klucz lub resetujesz olej do 100%? Chcę zrobić dobrze, ale syntetyk powinien z łatwością wytrzymać 7 tysięcy.
Pytania dotyczące wymiany oleju to jedne z najgoręcej dyskutowanych tematów na wszystkich forach właścicieli samochodów na całym świecie, bez wyjątku. ;)

Oto moje 2 centy. Tak, jeśli kupisz odpowiednie, niektóre oleje syntetyczne mogą tolerować wydłużone interwały wymiany. Niemniej jednak, jeśli chodzi o wymianę płynów, zastosowałbym się do zaleceń dotyczących konserwacji Hondy. W moim CRV spada to o około 10% co 500 mil przy dużej jeździe po mieście. Jednak podczas długich podróży autostradowych zwykle przejeżdżam 1000 - 1200 mil, zanim MM spadnie o 10%. Myślę, że stare powiedzenie, że jazda po autostradzie jest łatwa dla oleju, może być prawdziwe. Chodzi mi o to, że wszyscy jeździmy naszymi samochodami inaczej, a wskaźnik konserwacji ma tendencję do odzwierciedlania twoich rzeczywistych wzorców jazdy. Zrobiłem tylko 3 wymiany oleju w moim CRV od czasu jego zakupu i za każdym razem czekałem, aż MM osiągnie 15%. Wszystkie miały różne przebiegi... 4,5 tys., 5,5 tys. i 6,3 tys. Używam oleju Mobil1 i za każdym razem wymieniam również filtr. Więc tak, chociaż przestrzegam MM dla interwałów wymiany oleju, ignoruję kod MM "A", który pozwala pominąć wymianę filtra... ale to tylko ja. Powodzenia.

#6 ·
Jeśli jesteś nowy w CR-V, możesz nie być zaznajomiony z przypomnieniem o przeglądzie. Oblicza ono żywotność oleju za pomocą algorytmu kilku czynników. Obroty silnika, czas pracy i temperatura, jak sądzę. Zatem nie jest to stała wartość. Po prostu kieruj się tym, co Ci mówi.

Jeśli jest to nowy CR-V, jak w '20 lub '21, wlewają do niego olej syntetyczny. Jeśli jest to starszy model, który wymaga 0w30 lub 5w30, używają oleju konwencjonalnego.

#8 ·
Turbo jest ważne, aby nie dopuszczać do wymiany oleju później niż powinna nastąpić. Jeśli regularnie sam sprawdzasz olej i widzisz zmianę koloru, możesz wtedy zdecydować, czy zrobić to wcześniej, czy później.

Save
#11 ·
Turbo jest ważny, aby nie dopuszczać do wymiany oleju później niż powinny, jeśli regularnie sam sprawdzasz olej, ponieważ widzisz zmianę koloru, możesz wtedy zdecydować, czy zrobić to wcześniej, czy później.
Nie można kierować się kolorem oleju w silniku z bezpośrednim wtryskiem, ponieważ ciemnieje on znacznie szybciej.

Wysłane z mojego LG-H700 za pomocą Tapatalk

#9 ·
Korzystam z usług dealera w zakresie wymiany oleju i nie jestem pewien, czy używam syntetycznego. Podejrzewam, że instalują syntetyczny. Powinienem być w stanie przejechać 6 lub 7 tys. km na oleju syntetycznym, ale widzę, że mój klucz serwisowy pojawia się przy 3 tys. km. Czy wszystkie CRV są ustawione na wymianę oleju co trzy tysiące mil? Czy mogę to zmienić na wymianę co sześć tysięcy mil? A może po prostu ignorujesz klucz lub resetujesz olej do 100%? Chcę zrobić dobrze, ale syntetyk powinien z łatwością wytrzymać 7 tys. km.
Żywotność oleju w nowoczesnych Hondach NIE jest oparta po prostu na milach.

Warunki jazdy, nawyki jazdy, prędkość, lokalne środowisko ORAZ CZAS (zarówno godziny jazdy, jak i czas kalendarzowy) są częścią obliczeń.

Ponadto... Twój MM zmniejszy żywotność oleju o 10% co 37 dni, nawet jeśli nie prowadzisz pojazdu. Powód: Honda wymaga wymiany oleju przy 15% pozostałej żywotności LUB 1 roku. Wcześniej właściciel musiał śledzić miesiące kalendarzowe, ale nowoczesny MM w Hondach robi to za Ciebie.

#10 ·
Żywotność oleju NIE jest po prostu oparta na milach w nowoczesnych Hondach.

Warunki jazdy, nawyki jazdy, prędkość, lokalne środowisko ORAZ CZAS (zarówno godziny jazdy, jak i czas kalendarzowy) są częścią obliczeń.

Ponadto... Twój MM zmniejszy żywotność oleju o 10% co 37 dni, nawet jeśli nie prowadzisz pojazdu. Powód: Honda wymaga wymiany oleju przy pozostałej żywotności 15% LUB 1 rok. Kiedyś właściciel musiał śledzić miesiące kalendarzowe, ale nowoczesny MM w Hondach robi to za Ciebie.
Ta roczna sprawa wydaje się być prawdziwa. Kupiłem mój nowy model z 2019 roku w maju i mam na nim 2400 mil. MM mówi, że w oleju pozostało 36%.

#13 ·
Olej w moim starym Mustangu też szybko się zabrudził... Podczas gdy silniki DI i turbo są bardziej wymagające dla oleju, to samo dotyczy muscle carów lol. Jedynym sposobem, aby zobaczyć, co dzieje się z olejem, jest jego przetestowanie. Zawsze trzymałem się interwału 5000 mil w stangu, a ona miała 156 000 mil i 20 lat, kiedy ją sprzedałem. Jeździła tak samo, jak zawsze ;)

#14 ·
Zupełnie nowy EX 2020, pierwsza wymiana oleju przy 10 560 milach. To było przy 15% pozostałej żywotności oleju przez MM. Dojeżdżam do pracy autostradą 92 mile RT dziennie. Poszedłem do mojego dealera Hondy z zamiarem wymiany filtra oleju i wlania pełnego syntetyku. Doradca serwisowy powiedział, że zawsze wymieniają filtr oleju niezależnie od harmonogramu przeglądów. Ponownie zdecydowałem się na półsyntetyk, biorąc pod uwagę, że wymiana oleju kosztowała 50 dolarów w porównaniu do pełnego syntetyku za 110 dolarów. Interwały wymiany oleju są kontrowersyjne, ale po prostu nie rozumiem, dlaczego inni wymieniają olej co 3000 mil w dzisiejszych czasach.

#17 ·
Zupełnie nowy model EX z 2020 roku, pierwsza wymiana oleju przy przebiegu 10 560 mil. Było to przy 15% pozostałej żywotności oleju według MM. Dojeżdżam do pracy autostradą 92 mile RT dziennie. Poszedłem do mojego dealera Hondy z zamiarem wymiany filtra oleju i wlania pełnego syntetyku. Doradca serwisowy powiedział, że zawsze wymieniają filtr oleju niezależnie od harmonogramu przeglądów. Ponownie zdecydowałem się na półsyntetyk, biorąc pod uwagę, że wymiana oleju kosztowała 50 dolarów w porównaniu do pełnego syntetyku za 110 dolarów. Interwały wymiany oleju są kontrowersyjne, ale po prostu nie rozumiem, dlaczego inni wymieniają olej co 3000 mil w dzisiejszych czasach.
110 dolarów za wymianę oleju? Jfc

Save
#19 ·
Filtr kosztuje około 7,00 $ filtr Hondy w Walmart. Oleje od 35-30,00 $ plus i czas na to 15-20 minut. Na pewno zarobili na tobie dużo pieniędzy.
To salon Hondy. Robiłem samodzielne wymiany oleju i może to być PITA w środku zimy. 50 $ jest dla mnie warte. Plus dostałem darmowe mycie samochodu 😉

#21 ·
Dzięki za edukację. Nie wiedziałem, jak to obliczono. Brzmi jak dobry system. Przez wiele lat wymieniałem olej i zniszczyłem wystarczająco dużo ubrań i zabrudziłem wystarczająco dużo podłogi w garażu, żeby mieć na tyle rozsądku, by zlecić to profesjonalistom. Uważam, że jej samochód jest z 2020 roku. Uwielbiamy to.

#26 ·
Wczoraj zrobiliśmy wymianę oleju wraz z rotacją opon w salonie. Zajęło to godzinę i czekaliśmy na to. Ze wszystkim sprawdzonym, w tym zużyciem opon i głębokością klocków hamulcowych, jestem więcej niż zadowolony z usługi. Nawet go umyli. To było 104 dolary z wyjściem. Wrócę.

#27 ·
A jak była przekąska, czy jakieś były? Wszystko zależy od miejsc, do których się udajesz. Obsługa zjedna sobie ludzi, jeśli będą dobrze traktowani, dla nas podążaliśmy za pakietem Advantage przed podróżą 1550 mil, wszystko sprawdziłem i co zrobił serwisant?

Uzupełnił olej i powiedział następna wymiana X mil. 15 minut później olej zrobiony. Ponownie sprawdziłem samochód przed podróżą, wiedząc, że zostało to zrobione poprawnie.

Save
#35 ·
Mając 79 lat, jestem zmęczony czołganiem się pod samochodami. Mieli wszelkiego rodzaju przekąski w salonie, a poczekalnia była miła. Po serwisie zabrałem żonę na lunch i moje ręce nigdy nie były brudne.
Widzimy flagi tylko jako region, nigdy nie widzimy grupy wiekowej i musimy to wszystko szanować. Jak widać, jest to mieszany tłum i dziękuję za zrobienie tego, co najlepsze. Bagels i pączki, założę się.

Save
#29 ·
Korzystam z usług dealera przy wymianie oleju i nie jestem pewien, czy używam syntetycznego. Podejrzewam, że instalują syntetyczny. Powinienem móc przejechać 6 lub 7 tysięcy na oleju syntetycznym, ale widzę, że mój klucz serwisowy pojawia się przy 3 tysiącach. Czy wszystkie CRV są ustawione na wymiany oleju co trzy tysiące mil? Czy mogę to zmienić na wymiany co sześć tysięcy mil? A może po prostu ignorujesz klucz lub resetujesz olej do 100%? Chcę zrobić dobrze, ale syntetyk powinien z łatwością wytrzymać 7 tysięcy.
Najtańszą opieką dla Twojego CRV jest wymiana oleju. Posiadałem każdą generację CRV i w obecnej wersji zmieniam olej i filtr co 4500 - 5000 mil. Mobil 1 w pełni syntetyczny i filtr Mobil 1. Obracam opony w tym samym czasie. Nie chcę akceptować interwału wymiany oleju 10 000 (+ -) sugerowanego przez MM. Przetestuj stan swojego oleju po 5000 milach. Jeśli to zrobisz, nie będziesz chciał jechać dużo więcej niż 5000. Ponownie, olej i filtr są stosunkowo tanie w porównaniu z alternatywą. Jeśli Twój MM pojawia się przy 3 tysiącach, masz inne problemy, które należy sprawdzić.

#30 ·
Nie ma mowy, żebym przekroczył 5 tys. z Hondą... za dużo problemów z zapieczonymi pierścieniami w przeszłości. Jeżdżę 150 mil dziennie, 6 dni w tygodniu i zmieniam co 5 tys. z filtrem Hondy i syntetyczną mieszanką Motorcraft (poniżej 20 dolarów za 5-kwartowy kanister w Walmart). Pakiet dodatków do olejów syntetycznych może wytrzymać dłużej, ale wciąż masz kwasy, kondensację i przedmuch w swoim brudnym oleju krążącym w silniku... to niedobrze.

#31 ·
Nie ma mowy, żebym przekroczył 5 tys. z Hondą... zbyt wiele problemów z zapieczonymi pierścieniami w przeszłości. Jeżdżę 150 mil dziennie, 6 dni w tygodniu i zmieniam co 5 tys. z filtrem Honda i syntetyczną mieszanką Motorcraft (poniżej 20 dolarów za 5 kwart w Walmart). Pakiet dodatków do olejów syntetycznych może wytrzymać dłużej, ale wciąż masz kwasy, kondensację i przedmuch w swoim brudnym oleju krążącym wokoło... to niedobrze.
Dobrze powiedziane! Olej i filtry są tanie.

#33 ·
Używam dealera do wymiany oleju i nie jestem pewien, czy używam syntetycznego. Podejrzewam, że instalują syntetyczny. Powinienem być w stanie przejechać 6 lub 7 tys. km na oleju syntetycznym, ale widzę, że mój klucz serwisowy pojawia się przy 3 tys. km. Czy wszystkie CRV są ustawione na wymianę oleju co trzy tysiące mil? Czy mogę to zmienić na wymianę co sześć tysięcy mil? A może po prostu ignorujesz klucz lub resetujesz olej do 100%? Chcę zrobić dobrze, ale syntetyk powinien z łatwością wytrzymać 7 tys. km.
Wrzuciłem syntetyk Amsoil. Od lat używam syntetyku w moim CR-V ex z 2010 roku, od pierwszej wymiany oleju. Robię to co 4-5 tys. mil. Tak, jest dobry na dłużej, ale zatrzymywanie się (wyłączanie i włączanie) i jazda są dla mnie czymś innym niż na przykład kilka 6-godzinnych jazd. Widać to po kolorze oleju. Więc resetuję żywotność oleju do 5 tys. km. Teraz robię to sam. Mam dość wydawania ponad 100 dolarów na akcję rozpryskiwania i recyklingu, która zajmuje 20 minut. Ale może dlatego używam przyzwoitego oleju i robię to trochę częściej. Nawiasem mówiąc, to samo dotyczy kosiarki! ;)

#39 ·
Używam dealera do wymiany oleju i nie jestem pewien, czy używam syntetycznego. Podejrzewam, że instalują syntetyczny. Powinienem być w stanie przejechać 6 lub 7 tysięcy na oleju syntetycznym, ale widzę, że mój klucz serwisowy pojawia się przy 3 tysiącach. Czy wszystkie CRV są ustawione na wymianę oleju co trzy tysiące mil? Czy mogę to zmienić na wymianę co sześć tysięcy mil? A może po prostu ignorujesz klucz lub resetujesz olej do 100%? Chcę zrobić dobrze, ale syntetyk powinien z łatwością wytrzymać 7 tysięcy.
Nie wiem jak wy, ale ta pandemia prawie zatrzymała moją jazdę. Zmieniłem olej w zeszłym marcu i za kilka dni osiągnę 2000 mil na tej wymianie oleju. MM zaczął mnie denerwować kilka dni temu (po około 10 miesiącach). Planowałem zmienić go w pierwszy przyzwoity weekend w lutym, ale MM przekonał mnie, żeby zrobić to może w ten weekend. Przy okazji, mój dealer pobiera tylko około 50 dolarów za pełną syntetyczną wymianę. Gdyby nie jakość pracy, pozwoliłbym im to robić cały czas. Kiedy ostatnio zleciłem to dealerowi, brakowało kilku klipsów lub były uszkodzone, a do tego 3 śruby były tak mocno dokręcone, że zerwałem łeb, próbując wyjąć jedną z nich. Wymieniłem uszkodzone klipsy i użyłem śrub z łbem walcowym zamiast śrub Phillipsa, a także pozwoliłem, aby stary olej spływał przez ponad godzinę. Dokręciłem korek spustowy, używając nowej podkładki zgniatającej i szczerze mówiąc, myślę, że wykonuję lepszą robotę niż dealer. Poza tym byłem mechanikiem w wojsku, więc wiem, co robię.

#46 ·
Nie wiem jak wy, ale ta pandemia prawie wstrzymała moją jazdę. Wymieniłem olej w zeszłym marcu i za kilka dni osiągnę 2000 mil na tej wymianie oleju. MM zaczął mnie denerwować kilka dni temu (po około 10 miesiącach). Planowałem wymienić go w pierwszy przyzwoity weekend w lutym, ale MM przekonał mnie, żeby zrobić to w nadchodzący weekend. Swoją drogą, mój dealer pobiera tylko około 50 dolarów za pełną syntetyczną wymianę. Gdyby nie jakość pracy, pozwoliłbym im robić to cały czas. Kiedy ostatnio zleciłem to dealerowi, brakowało kilku klipsów lub były uszkodzone, a do tego 3 śruby były tak mocno dokręcone, że zerwałem łeb, próbując usunąć jedną z nich. Wymieniłem uszkodzone klipsy i użyłem śrub z łbem walcowym zamiast śrub Phillipsa, a także pozwoliłem, aby stary olej spływał przez ponad godzinę. Dokręciłem śrubę spustową, używając nowej podkładki zgniatającej i szczerze mówiąc, myślę, że wykonuję lepszą robotę niż dealer. Poza tym byłem mechanikiem w wojsku, więc wiem, co robię.
Przykro mi to słyszeć - ale rozumiem, że musisz robić to, co musisz robić, aby zachować bezpieczeństwo. Mieliśmy szczęście w WI (USA), że od połowy czerwca wróciliśmy w większości do normy. Oczywiście nosimy maski w sklepach lub restauracjach (i zachowujemy dystans społeczny w restauracjach) - ale jemy na mieście co tydzień, odbyliśmy trzy loty/wycieczki przez cały kraj i odbyliśmy wiele podróży samochodem - bez problemów.

#40 ·
Należy pamiętać, że producentów samochodów interesuje tylko to, aby Twój samochód wytrzymał tak długo, jak ich gwarancja, a potem uwielbiają wezwania serwisowe za 100 dolarów za godzinę. Producenci próbują również przekonać kupujących, że ich samochody są tanie w utrzymaniu. Mając to na uwadze, nigdy nie trzymałbym oleju w moich samochodach tak długo. Najnowszy samochód, który posiadam, ma 200 000 mil i ma 20 lat. Mój drugi codzienny kierowca ma 336 000 mil i ma 32 lata. Więc wybieram to, co się u mnie sprawdziło. Nadal jeżdżę moim Jeepem z '75 roku, który kupiłem w '79 roku. Nie zamierzam jeździć tymi samochodami tak długo z wymianami oleju co 7000 mil.

• Like
Reactions: Spectreniner
Save
#48 ·
Należy pamiętać, że producenci samochodów są zainteresowani tylko tym, aby Twój samochód wytrzymał tak długo, jak ich gwarancja, a następnie uwielbiają wezwania serwisowe za 100 dolarów za godzinę.
Nigdy nie wierzę w tę teorię. Gdyby silnik Twojego samochodu miał poważny problem po 3 latach/36 000 mil, większość ludzi nigdy więcej nie kupiłaby jednego z tych samochodów. Rzeczy takie jak przedwczesne zużycie cylindrów lub brak oleju w górnej części, powodujący katastrofalne problemy z silnikiem, są zwykle problemami konstrukcyjnymi lub produkcyjnymi, szczególnie w pierwszych 100 000 milach.

To, co zwykle zabija większość samochodów, gdy się starzeją, to awaria skrzyni biegów, a nie awaria silnika, i nie chodzi o to, że nie można ich naprawić, po prostu wymiana/naprawa skrzyni biegów jest generalnie droższa niż wartość samochodu, gdy osiąga ten wiek.

#41 ·
Mobil 1 kosztuje 24 dolary w Walmart, kolejne 7 dolarów za filtr. Mój CRV z 2009 roku zalecał olej 5w20, ale patrząc na wszystkie zapisy, które moja córka (poprzednia właścicielka) prowadziła od swojego dealera w Ohio, używali 0 w 20. Kiedyś standardową praktyką było 10w30. W celu zwiększenia oszczędności paliwa obniżyli standard do 5w20, a teraz 0 w 20. Może to tłumaczyć sposób, w jaki skonfigurowany jest Twój wskaźnik. Na 0w20 przejechałem ponad 10 tys. km, zanim osiągnąłem 15%. Córka kupiła nowego Forestera ze względu na problemy ze wzrokiem, a ja kupiłem go (HENRY) od niej. Powiedziała, żebym dobrze się nim opiekował, to najlepszy samochód, jaki kiedykolwiek miała. Po roku jazdy zgadzam się. Zachowam go na zawsze. Mam Oddy'ego i ciężarówkę Mazdy, które tylko stoją. Uwielbiam jeździć Henrym.

#42 ·
Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że w tym silniku można użyć albo 5w20, albo 0w20. Zapytałem o to w moim dziale serwisowym, ponieważ miałem samochód z 2008 roku, który wymagał 5w20, a samochód mojej żony z 2011 roku wymagał 0w20. Ten sam silnik. Powiedzieli, że najlepiej trzymać się tego, co było w nim od zawsze, więc zawsze wlewam inny olej do każdego z nich.

#52 ·
Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że w tym silniku można użyć albo 5w20, albo 0w20. Zapytałem o to w moim dziale serwisowym, ponieważ miałem 2008 rok, który wymagał 5w20, a samochód mojej żony z 2011 roku wymagał 0w20. Ten sam silnik. Powiedzieli, że najlepiej trzymać się tego, co było w nim od zawsze, więc zawsze wlewałem inny olej do każdego z nich.
Ze względu na pogodę i klimat, w którym mieszkasz, możesz zwiększyć/zmniejszyć wagę, chcesz się o to spierać na śmierć, proszę bardzo, jeśli ktoś decyduje się wierzyć w to, co widzi, a nie w to, co czyta, nie mogę się powstrzymać od powiedzenia: wow.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.