Honda CR-V Owners Club Forums banner

03 diagnoza klimatyzacji CRV

2.2K views 12 replies 7 participants last post by  junem7613  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Właśnie odebrałem 03 CRV LX, dookoła całkiem czysty, ale jednym problemem jest to, że klimatyzacja nie chłodzi. Ogrzewanie jest gorące, wentylator działa na wszystkich prędkościach, ale gdy pokrętło jest ustawione na zimno, wieje w temperaturze pokojowej. Sprawdziłem poziom czynnika chłodniczego za pomocą puszki ze sklepu z częściami samochodowymi, która ma mały wskaźnik, ale to zakres moich doświadczeń z systemami klimatyzacji.

Szukałem tu sporo i czytałem o innych z problemami z klimatyzacją, mając nadzieję, że mój granat jeszcze nie wybuchł. Od czego mam zacząć, żeby to rozgryźć?

#3 ·
Nie wiem, czy jestem na początku tego, czy to inny problem. Wentylatory nadal się włączają, nie sądzę, żeby sprężarka była jeszcze zablokowana, bo pasek klinowy jeszcze nie wypadł. Ale z tego, co czytam, będę musiał zlecić mechanikowi ewakuację układu i sprawdzenie koloru worka osuszacza.

#4 ·
Warto byłoby zlecić sprawdzenie poziomu czynnika chłodniczego przez specjalistę - chociaż, jak mówisz, jesteś w 'strefie' uszkodzonego kompresora. Jeśli już się zepsuł, szkoda jest wyrządzona i niestety będziesz musiał wymienić wszystkie elementy układu klimatyzacji. To przydarzyło się mojemu 03 przy przebiegu około 100 tysięcy.

#5 ·
Ponieważ jestem z UK tak jak Ty - klimatyzacja jest używana tylko przez około 2 dni w roku - więc jeśli okaże się, że masz uszkodzoną sprężarkę, po prostu bym ją usunął i założył krótszy pasek wielorowkowy (1405 mm), aby to zrekompensować. Jeździłem tak przez 3 lata, aż udało mi się zebrać wszystkie części do wymiany całego systemu.

#6 ·
Sprężarka klimatyzacji ma sprzęgło. Umożliwia ono swobodne obracanie się koła pasowego, gdy klimatyzacja nie jest używana. Po włączeniu klimatyzacji sprzęgło powinno się załączyć, a sprężarka zostaje zmuszona do obrotu. Należy więc sprawdzić, czy sprzęgło załącza sprężarkę klimatyzacji. Jeśli tak się nie dzieje, należy ustalić dlaczego. Czy sprzęgło uległo awarii? Czy nie włącza się, ponieważ czujnik ciśnienia czynnika chłodniczego wskazuje na jego niski poziom? A może uszkodzony jest czujnik temperatury na sprężarce klimatyzacji? Czy okablowanie jest nienaruszone? Sprzęgło jest sterowane przez przekaźnik sprężarki klimatyzacji. Czy jest sprawny? A co ze bezpiecznikiem klimatyzacji? Istnieje wiele przyczyn, które mogą powodować, że klimatyzacja nie działa. Najpierw należy rozwiązać problem. Nie wyciągaj pochopnych wniosków. Uwaga: Mechanicy nie wymieniają samego sprzęgła klimatyzacji. Wolą wymienić całą sprężarkę klimatyzacji. (sprężarka jest dostarczana ze sprzęgłem).

#7 ·
Witajcie wszyscy,

Właśnie odebrałem 03 CRV LX, całkiem czysty, ale jednym problemem jest to, że klimatyzacja nie chłodzi. Ogrzewanie jest gorące, wentylator dmucha na wszystkich prędkościach, ale gdy pokrętło jest ustawione na zimno, dmucha z prędkością pokojową. Sprawdziłem poziom czynnika chłodniczego za pomocą puszki ze sklepu z częściami samochodowymi, która ma mały wskaźnik, ale to zakres moich doświadczeń z systemami klimatyzacji.

Szukałem tu sporo i czytałem o innych z problemami z klimatyzacją, mając nadzieję, że moja granat jeszcze nie wybuchł. Od czego powinienem zacząć, żeby to rozgryźć?
Kupiłem 2005 trzy tygodnie temu i klimatyzacja była do bani. Sprzęgło na sprężarce nie załączało się i dlatego sprężarka się nie obracała. Mogłem to stwierdzić, ponieważ obroty nie spadały po włączeniu klimatyzacji. Jeśli ciśnienie jest zbyt niskie, jest to celowe, aby nie uszkodzić sprężarki. Kupiłem zestaw do ponownego napełniania gazem i manometrem z Halfords. Po napełnieniu działa i działa od tego czasu. Sprawdź, czy sprężarka się obraca, sprawdzając obroty.

#9 ·
Te "technicy klimatyzacji w puszce" z zestawami do napełniania z jednym wężem często robią więcej szkody niż pożytku. Właściwa procedura obejmuje manometr z trzema wężami, a następnie odkurzanie i napełnianie układu klimatyzacji.
Czy można winić faceta, który chce wydać tylko 30 dolarów zamiast 900 dolarów, aby zrobić klimatyzację dobrze? Nie mogę. Robię to cały czas, próbując zaoszczędzić pieniądze. Zwłaszcza w przypadku rosnących kosztów żywności i czynszu.

#11 ·
Mój CRV ma już 4. sprężarkę w ciągu 2 miesięcy. Jak wspomniał ktoś inny, możesz sprawdzić sprężarkę, aby zobaczyć, czy koło pasowe się obraca / wydaje dziwne dźwięki. Zasadniczo wymieniłem cały swój system ATP i czekam na naładowanie. Moim zdaniem, jeśli nie słyszysz żadnego hałasu / nie widzisz zatrzymującego się koła pasowego, może po prostu wymagać naładowania.

#12 ·
Witam wszystkich, Właśnie odebrałem 03 CRV LX, w miarę czysty, ale jednym problemem jest to, że klimatyzacja nie chłodzi. Ogrzewanie jest gorące, wentylator dmucha na wszystkich prędkościach, ale gdy pokrętło jest ustawione na zimno, dmucha z prędkością pokojową. Sprawdziłem poziom czynnika chłodniczego za pomocą puszki ze sklepu z częściami samochodowymi, która ma mały wskaźnik, ale to zakres moich doświadczeń z systemami klimatyzacji. Szukałem tu sporo i czytałem o innych z problemami z klimatyzacją, mając nadzieję, że moja granat jeszcze nie wybuchł. Od czego powinienem zacząć, żeby to rozgryźć?

#13 ·
Witajcie wszyscy,

Właśnie odebrałem 03 CRV LX, całkiem czysty, ale jednym problemem jest to, że klimatyzacja nie dmucha zimnym powietrzem. Ogrzewanie jest gorące, wentylator działa na wszystkich prędkościach, ale gdy pokrętło jest ustawione na zimne, dmucha powietrzem o temperaturze pokojowej. Sprawdziłem poziom czynnika chłodniczego za pomocą puszki ze sklepu z częściami samochodowymi, która ma mały wskaźnik, ale to zakres moich doświadczeń z systemami klimatyzacji.

Szukałem tu sporo i czytałem o innych z problemami z klimatyzacją, mając nadzieję, że moja granat jeszcze nie wybuchł. Od czego powinienem zacząć, żeby to rozgryźć?
Mam 06 crv, który robi to samo. Mój problem polega na tym, że sprężarka jest zła, a skraplacz ma dziury.