Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

1.6 iDtec - Szarpanie na 1. biegu w chłodne dni

1 reading
7.1K views 13 replies 4 participants last post by  TheDarkKnight  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Jestem nowy na stronie i byłbym wdzięczny za radę.

W marcu 2020 roku kupiłem od jednego właściciela z 2016 roku Cr-V se z silnikiem Diesla 1.6 o mocy 120 KM. Miał 23,5 tys. mil na liczniku i uwielbiam go. Jednak w ostatnich chłodniejszych miesiącach zauważyłem, że gdy jest zimny, szarpie podczas ruszania z miejsca na 1. biegu.

Dzieje się tak tylko wtedy, gdy silnik jest zimny i jest gorzej podczas ruszania pod górę, ale zdarza się to również na płaskich powierzchniach.

Kupiłem go od głównego dealera i oddałem do sprawdzenia około miesiąca temu, kiedy został zabrany na akcję serwisową, nie stwierdzili żadnego problemu, ale zanim go mieli, silnik osiągnął normalną temperaturę pracy.

Zabrałem go wczoraj na przegląd techniczny i serwis i wspomniałem o tym ponownie, ponieważ nadal się to dzieje. Zespół serwisowy poinformował mnie, że zgłosili to do Honda tech, którzy stwierdzili, że sprzęgło i koło zamachowe będą wymagały wymiany i że jako element podlegający zużyciu mogę ponieść koszty naprawy (1500 - 2000 £).

Mam ten samochód dopiero 11 miesięcy, nadal jest na gwarancji (która najwyraźniej nie obejmuje naprawy) i przejechałem nim mniej niż 3 tys. mil od czasu, gdy go kupiłem, ponieważ nie używałem go zbytnio podczas blokad covid.

Próbuję zrozumieć, czy naprawdę potrzebuje nowego sprzęgła i koła zamachowego - Szarpanie ustaje, gdy silnik się rozgrzeje, więc na pewno, gdyby to była usterka/zużycie sprzęgła, szarpałby cały czas podczas ruszania, prawda?

Zespół serwisowy w moim salonie był dobry i stara się doprowadzić do tego, aby naprawy były dla mnie bezpłatne, ale jeszcze się z nimi nie skontaktowałem.

Byłbym wdzięczny za kilka słów mądrości od bardziej doświadczonych właścicieli CR-V, ponieważ jest to pierwszy, którego miałem i wciąż się z nim trochę zapoznaję.

Dziękuję

#2 ·
Cześć i witaj.

Próbuję zrozumieć, czy naprawdę potrzebuje nowego sprzęgła i koła zamachowego
Sądząc po objawach, jest bardzo prawdopodobne, że tak jest... może to być również wysprzęglik, w którym przypadku i tak trzeba będzie wymienić sprzęgło.

Powinieneś skontaktować się z Hondą Polska i sprawdzić, czy zaoferują jakiś gest dobrej woli, ponieważ awaria sprzęgła/koła zamachowego przy tak niskim przebiegu prawie na pewno oznacza, że ​​ostatni właściciel był wszystkim, tylko nie ostrożny.

#3 ·
Czy drgania sprzęgła mogłyby być spowodowane wyciekiem z tylnej uszczelki głównej z powodu zablokowanego zaworu PCV? Nie wyobrażam sobie, żeby sprzęgło było zużyte po takim przebiegu. (Nasz '06 ma oryginalne sprzęgło przy 190 000 milach, bez problemów)

Jeśli ISTNIEJE problem z zanieczyszczeniem olejem elementów ciernych sprzęgła, POWINIENEŚ je wymienić.

Save
#4 ·
Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Zgadzam się, że sprzęgło powinno wytrzymać dłużej niż 26 tys. km i że jeśli zostało zużyte przedwcześnie, to było to w rękach (lub stopach) poprzedniego właściciela.

Więc jeśli trzeba je wymienić, nie uważam, że uczciwe jest oczekiwanie, że zapłacę za jego naprawę, pozostał jeszcze miesiąc gwarancji na używany samochód i jeśli to nie obejmuje napraw, to postaram się zwrócić samochód do dealera i oczekiwać pełnego zwrotu pieniędzy, ponieważ nie nadaje się do użytku, a jeśli zajdzie taka potrzeba, zasięgnę porady prawnej.

Ale mam nadzieję, że zobaczą sytuację i zatwierdzą naprawy bez żadnych kosztów dla mnie.

Bardzo lubię Hondę i to mój drugi samochód, nie chciałbym, aby moje zaufanie do marki zostało naruszone do tego stopnia, że ​​będę zmuszony kupić inną markę.

Czekam na odpowiedź od dealera, mam nadzieję, że dzisiaj, z wynikiem ich zapytań do Honda Polska i firmy gwarancyjnej.

Trzymam kciuki, żeby wszystko rozwiązało się bez problemów.

#5 ·
Proszę informować nas na bieżąco o rozwoju sytuacji.

Chociaż w pełni zgadzam się, że nie powinno się to dziać w samochodzie z tak niskim przebiegiem, to niestety nie masz również możliwości dowiedzenia się, jak jeździł nim poprzedni właściciel.

Powiem tak - kiedy już wymienisz koło dwumasowe/sprzęgło, samochód, jeśli będzie zadbany, przejedzie bez problemu 240 000 km lub więcej.

I o ile będziesz robić dobre, porządne szybkie przejazdy, aby upewnić się, że DPF jest czysty, powinieneś mieć bezproblemową jazdę 👌

#6 ·
Aktualizacja mojej dzisiejszej sytuacji.

Po pierwsze, skontaktowałem się z rzecznikiem praw konsumenta, aby zasięgnąć porady, którą uprzejmie udzielili i nie wchodząc w szczegóły, powiedzieli, że zgodnie z ustawą o prawach konsumenta z 2015 r. towary powinny być w zadowalającym stanie i wystarczyć na rozsądną ilość czasu, w moim przypadku powiedziano mi, że prawnie przysługują mi bezpłatne naprawy lub pojazd zastępczy.

Uzbrojony w te informacje, otrzymałem telefon od zespołu serwisowego dealera (o którym powiem, że byli bardzo pomocni i wspierający), skontaktowała się z nimi firma gwarancyjna, która poinformowała ich, że jedynym sposobem postępowania jest wyrażenie zgody na usunięcie starego sprzęgła i koła dwumasowego, aby mogli je sprawdzić i doradzić. Ryzykowny ruch z mojej strony, ponieważ mógłby narazić mnie na wszelkie koszty, a nawet pełny koszt naprawy - odmówiłem tego i zapytałem, jak mogę dalej eskalować problem.

Uprzejmie przekazali mi dane kontaktowe do działu obsługi klienta Hondy i poradzili mi, abym poruszył tę kwestię z nimi, uzyskał numer sprawy, a następnie skontaktował się z dyrektorem ds. sprzedaży w salonie.

Po zrobieniu tego, wkrótce po wysłaniu e-maila, rozmawiałem z kierownikiem sprzedaży. Poprosił o więcej szczegółów dotyczących problemu i omówiliśmy go dalej, uprzejmie wyjaśniłem, że nie jest sprawiedliwe ponoszenie jakichkolwiek kosztów związanych z wymaganą pracą, ponownie podkreślił, że z punktu widzenia gwarancji części są klasyfikowane jako podlegające zużyciu i nie są objęte gwarancją, chociaż jeśli zostaną znalezione dowody wadliwych elementów, wówczas gwarancja będzie miała zastosowanie. Wyjaśniłem również, że nie będę gotów ponosić żadnych kosztów, ponieważ było to nierozsądne, aby przypisywać mi jakąkolwiek odpowiedzialność za zużycie, ponieważ mam samochód dopiero od 11 miesięcy i przejechałem nim mniej niż 3 tys. mil. Mógł zrozumieć moje stanowisko i poprosił, abym zostawił to jemu, podczas gdy on omówi to z dyrektorem ds. sprzedaży.

Oddzwonił do mnie bardzo szybko z ofertą przyjęcia samochodu, rozebrania go i sprawdzenia/skontrolowania elementów, ponieważ zależy mu na rozpoczęciu prac, podczas gdy gwarancja jest nadal ważna, wszystkie te początkowe prace byłyby bezpłatne, a jeśli nie zostanie znaleziona żadna usterka lub zużycie mechanizmu sprzęgła, ponowny montaż również będzie bezpłatny.

Jest więc postęp i zaakceptowałem tę ofertę i czekam teraz na zarezerwowanie samochodu na rozpoczęcie prac.

Muszę powiedzieć, że obsługa była troskliwa i dobra i mam nadzieję, że przyniesie to satysfakcjonujący wynik dla wszystkich stron.

Będę informował na bieżąco o postępach.

#7 ·
Doskonały wynik w całej rozciągłości, powiedziałbym - brzmi jakby dealerzy chcieli zatrzymać twoich klientów, a także dobre relacje.

Czekam z niecierpliwością na Twoją aktualizację, kiedy wszystko zostanie wymienione i będzie w porządku :)

#8 ·
Czy ktoś wspomniał o świecach żarowych? Powinno być mniej niż 50 funtów za wszystkie cztery. Zmierzyłbym rezystancję i od tego bym zaczął.

Uszkodzone świece żarowe powodują również nierówną pracę silnika na zimno. Dwie lub więcej uszkodzonych świec spowoduje również trudny rozruch.

#9 ·
Czy ktoś wspomniał o świecach żarowych? Powinno być mniej niż 50 funtów za wszystkie cztery. Zmierzyłbym rezystancję i od tego bym zaczął.

Uszkodzone świece żarowe powodują również nierówną pracę silnika na zimno. Dwie lub więcej uszkodzonych świec spowoduje również trudny rozruch.
Nie brałem tego pod uwagę, nie jestem pewien, czy drżenie można przypisać świecom żarowym, uruchamia się OK, chociaż jest trochę wolniej podczas zimnej pogody. Ale dzięki za odpowiedź, doceniam to.

#12 ·
W porządku, proszę Pana. W dieslach Hondy, które miałem, nigdy nie było problemu ze świecami żarowymi, ale przy rozruchu wszystkie miały ostrzeżenie, więc zgaduję, że każda awaria skutkowałaby zapaleniem się kontrolki ostrzegawczej :)

#13 ·
Dzień dobry wszystkim,

Tylko po to, aby poinformować Państwa o moich problemach z szarpaniem oraz kontakcie z moim dealerem i Honda Polska.

Z przyjemnością informuję, że w tym tygodniu w moim samochodzie został bezpłatnie zamontowany nowy sprzęgło i koło zamachowe.

Zabrałem swój samochód do dealera w poniedziałek w tym tygodniu (15.) i uprzejmie udostępnili mi bardzo ładny HRV do użytku, podczas gdy mieli mój.

We wtorek po południu zadzwonił do mnie zespół serwisowy z salonu, aby poinformować mnie, że usunęli koło zamachowe i sprzęgło i nie było żadnych oznak nadmiernego zużycia żadnego z tych elementów. Następnie wysłali zdjęcia części do firmy gwarancyjnej, która odpowiedziała, zatwierdzając naprawy i wszystkie koszty.

Moja relacja z dealerem, jeśli w ogóle, stała się silniejsza i jestem bardzo zadowolonym i zadowolonym klientem Hondy.

Mogę jedynie wywnioskować, że ponieważ części nie były widocznie zużyte, zostały uznane za wadliwe i wymienione w ramach gwarancji.

Odebrałem wczoraj mojego CRV, muszę go jeszcze poprowadzić w niższych temperaturach, ale jechał dobrze w drodze do domu, chociaż musiałem ponownie dostosować pamięć mięśniową do faktu, że sprzęgło teraz odczuwa się inaczej, ale przyzwyczaję się do tego, a także do faktu, że pożyczony HRV był automatyczny, więc trochę zapomniałem o istnieniu mojej lewej stopy, kiedy nim jechałem.

Podsumowując, bardzo satysfakcjonujący wynik dla mnie, a moja wiara w mój samochód i Hondę pozostaje silna.

#14 ·
Z przyjemnością informuję, że w tym tygodniu w moim samochodzie zamontowano nowe sprzęgło i koło zamachowe, bez żadnych kosztów dla mnie.
Cieszę się, że to słyszę i jeszcze bardziej cieszę się, że to tylko DMF/Sprzęgło i nic więcej.

Twój dealer zdecydowanie wzrósł w szacunku, dbając o Ciebie. Serdeczne gratulacje!

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.