Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Ostrzeżenie o przeglądzie przy wymianie oleju przy 15% jest za wcześnie.

9.3K views 14 replies 8 participants last post by  Nuke  
#1 ·
Za każdym razem, gdy od kilku tygodni uruchamiam samochód, na desce rozdzielczej pojawia się powiadomienie o konieczności wymiany oleju. Kasuję je, ale to denerwujące, ponieważ jest za wcześnie i może minąć jeszcze kilka tygodni, zanim będzie 5%.

Czy jest jakiś sposób, aby zredukować to do 5%? Myślę, że dla wymiany oleju jest to bardziej rozsądne. To nie tak, że zabraknie ci oleju i utkniesz na środku autostrady. Widziałem filmy o resetowaniu do 100%, ale to przydatne tylko wtedy, gdy robisz wymianę oleju.

#2 ·
Za każdym razem, gdy od kilku tygodni uruchamiam samochód, na desce rozdzielczej pojawia się powiadomienie o konieczności wymiany oleju. Kasuję je, ale to irytujące, ponieważ jest za wcześnie i może minąć jeszcze kilka tygodni, zanim będzie 5%.

Czy jest jakiś sposób, aby zmniejszyć to do 5%? Myślę, że dla wymiany oleju jest to bardziej rozsądne. To nie tak, że zabraknie ci oleju i utkniesz na środku autostrady. Widziałem filmy o resetowaniu do 100%, ale to przydatne tylko wtedy, gdy zmieniasz olej.
Wątpię w to. Z założenia pojawia się przy 15%, aby przypomnieć, że olej zbliża się do końca eksploatacji. Zazwyczaj wtedy dzwonię do dealera i umawiam się na serwis.

#3 ·
Wątpię w to. Z założenia włącza się przy 15%, aby przypomnieć, że olej zbliża się do końca okresu eksploatacji. Zazwyczaj wtedy dzwonię do dealera i umawiam się na serwis.
Właśnie pomyślałem o "sprytnym" sposobie na to. Zresetuj do 100% i ustaw przypomnienie w telefonie, aby sprawdzać poziom oleju raz w tygodniu. Kiedy będzie na poziomie 85%, będę wiedział, że czas na wymianę oleju.:)

#6 ·
Za każdym razem, gdy od kilku tygodni uruchamiam samochód, na desce rozdzielczej pojawia się powiadomienie o konieczności wymiany oleju. Kasuję je, ale jest to irytujące, ponieważ jest za wcześnie i może minąć jeszcze kilka tygodni, zanim będzie 5%.

Czy jest jakiś sposób, aby zmniejszyć to do 5%? Myślę, że w przypadku wymiany oleju jest to bardziej rozsądne. To nie tak, że zabraknie ci oleju i utkniesz na środku autostrady. Widziałem filmy o resetowaniu do 100%, ale jest to przydatne tylko wtedy, gdy dokonujesz wymiany oleju.
15% NIE mówi, że musisz wymienić olej, mówi, że będziesz musiał to zrobić wkrótce. 10%, to samo. Są to wczesne ostrzeżenia, zamiast wyskakiwać zza skały przy 5% i mówić... hej... wymień olej teraz jako pierwsze ostrzeżenie.

Celem dawania ci ostrzeżeń przy 15 i 10% jest danie przeciętnemu kierowcy wystarczająco dużo czasu, aby zauważył, że olej zbliża się do wygaśnięcia przy 5%. Honda jest w ten sposób troskliwa, podobnie jak większość dużych marek. Jestem trochę zdumiony, że nie widzisz w tym sensu i nie rozumiesz, że niektórzy kierowcy naprawdę potrzebują wielu wczesnych ostrzeżeń... ponieważ są notorycznymi zwlekaczami.

Twój pomysł majstrowania przy resetach MM to zły pomysł. Jeśli zrobisz coś nieprawidłowo, możesz również wymazać ważne nadchodzące kody w przyszłości.

Jedź swoim CRV i ciesz się swoim CRV.

#7 · (Edited)
Zmieniam swój, gdy zbliża się 15% lub gdy mam wolny czas i jest ciepły dzień w moim garażu. Nie jestem pewien, jak to wygląda u Ciebie, ale nasz CRV nie robi zbyt wielu kilometrów, więc gdy zbliża się 15%, to zwykle po roku i wolę wymieniać olej latem niż w środku zimy, gdy na ziemi leży śnieg. W naszym CRV przy 15% olej jest już brudny jak cholera, czarny jak smoła. Więc nie zostawiałbym go dłużej. To tylko w moim przypadku.

#13 ·
Ja po prostu zmieniam swój, gdy zbliża się 15% lub gdy mam wolny czas po ciepłym dniu w moim garażu. Nie jestem pewien jak u Ciebie, ale nasz CRV nie robi zbyt wielu kilometrów, więc gdy zbliża się 15%, to zwykle rok później i wolę wymieniać olej latem niż w środku zimy, gdy na ziemi leży śnieg. W naszym CRV, gdy jest 15%, olej jest już cholernie brudny, prawie czarny jak smoła. Więc nie zostawiałbym go dłużej. To tylko w moim przypadku.
Naprawdę? Czarny jak smoła? Zmieniam olej raz w roku w moim Camry z 2006 roku i moim CRV i każdy z nich jest używany tylko przez około 6 miesięcy. Kiedy jestem gotowy, aby wymienić olej w Toyocie, nadal trudno jest odczytać olej na bagnecie, jest tak jasny.

Save
#11 ·
Śmiejecie mnie, zamierzam sprawdzić was wszystkich. W każdym razie, tylko dla wyjaśnienia. Komunikat jest irytujący, aby pojawiał się za każdym razem, gdy uruchamiasz silnik przy 15%. Tak, przy 5%. Chodzi mi o to, że nawet przy 5% masz kilka dobrych mil.

Ale w każdym razie, poszedłem na wymianę oleju przy 10%. 54,95 $. Niezła cena za syntetyk i filtr. I pozbywa się mojego ulubionego bólu głowy.
Gdyby pojazd o tym nie marudził... wielu właścicieli po prostu zapomniałoby o wymianie oleju, a następnie skarżyłoby się Hondzie, gdy ich silnik spali się z powodu braku wymiany oleju. Zwłaszcza, że ​​tylko w czasie kalendarzowym... od 15% do 5% to nieco ponad miesiąc... wystarczająco dużo czasu dla kierowców, aby zapomnieć i zapomnieć ponownie i ponownie.

Zatem... obwiniajcie swoich rodaków Amerykanów o krótkim czasie uwagi, a nie Hondę. :)

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.