Honda CR-V Owners Club Forums banner

Zużycie oleju w CRV 2000

2.5K views 14 replies 5 participants last post by  new-2-me-CR_V  
#1 ·
Mam CRV z 2000 roku z przebiegiem 210 000 mil. Głowica została odbudowana po zablokowaniu/pęknięciu świecy zapłonowej. Ustawiono rozrząd i wszystko jest w porządku, ale absolutnie pożera olej. Jakieś pół kwarty na każde 200 mil lub więcej. Właśnie zrobiłem test kompresji i uzyskałem 180, a następnie 172 na wszystkich pozostałych 3 cylindrach.

Myśli na temat tego, co może powodować zużycie? Co powinienem sprawdzić?

Dzięki

#3 ·
Czasami trzeci pierścień na tłoku zapycha się i jest pełen szlamu. Nie uszczelnia się prawidłowo i olej przedostaje się przez pierścień. Olej jest spalany i wydostaje się przez wydech. Istnieją dodatki do oleju, które pomagają poprawić uszczelnienie pierścienia, a inne czyszczą część szlamu. Nie są zbyt drogie i czasami warto spróbować. Oczywiście właściwą rzeczą jest wymiana pierścieni na tłokach. Ale kto wie, czy warto ponosić koszty??

#10 ·
Zagłębiłem się w to bardziej dzisiaj po południu. Zadzwoniłem do warsztatu, który odbudował głowicę. Potwierdzili, że ich obawy dotyczą bardziej tego, że pierścień tłokowy jest zaklejony. Ponieważ kompresja jest dobra, miałoby sens, że olej jest wypychany z powrotem do kolektora. Potwierdziłem od mojego partnera, że zużywał olej, zanim wyruszyłem w tę podróż odbudowy CRV (naprawdę żałuję, że nie wiedziałem tego, gdy miałem zdjętą głowicę).

Zamierzam pójść drogą Seafoam i zobaczyć, co z tego wyniknie. Następnie trochę jazdy na wysokich obrotach przez pobliską przełęcz górską, aby sprawdzić, czy uda mi się doprowadzić do jej rozbicia. Jeśli zużycie się nie rozwiąże... wygląda na to, że moja zima będzie wypełniona kolejnym zdjęciem głowicy i wymianą pierścieni tłokowych.

#12 ·
Aktualizacja dla wszystkich. Poszedłem drogą węża olejowego (seafoam) i nadal bez sukcesu. Właśnie zmieniłem olej i wrzuciłem kolejne 100 ml seafoam do cylindrów. Zostawię na noc i zobaczę, czy po tym zabiegu nastąpi postęp. Nie zamierzam wstrzymywać oddechu.

Było interesująco, rozmawiałem z facetem w sklepie z częściami samochodowymi i ma ten sam problem. Innym podobnym problemem, który obaj mamy, jest to, że olej spala się szybko, aż dojdzie do niskiego poziomu, a potem wydaje się zatrzymywać lub z pewnością zwalniać.

Sądzę, że tej zimy wyciągnę silnik w celu odbudowy dolnego końca.

#13 ·
Aktualizacja dla wszystkich. Poszedłem drogą oleju węża (Seafoam) i nadal bez sukcesu. Właśnie zmieniłem olej i wrzuciłem kolejne 100 ml Seafoam do cylindrów. Zostawię na noc i zobaczę, czy po tym zabiegu nastąpi postęp. Nie zamierzam wstrzymywać oddechu.

Było ciekawie, rozmawiałem z facetem w sklepie z częściami samochodowymi i ma ten sam problem. Kolejnym podobnym problemem, który obaj mamy, jest to, że olej spala się szybko, aż dojdzie do niskiego poziomu, a potem wydaje się zatrzymywać lub na pewno zwalniać.

Podejrzewam, że tej zimy wyciągnę silnik w celu odbudowy dolnej części.
Seafoam nie powstrzyma spalania oleju, po prostu czyści szlam i osady węglowe z silnika, to nie jest olej węża, dobrze czyści silnik. Tylko znalezienie źródła oleju dostającego się do komory spalania powstrzyma cię przed spalaniem oleju. Rada: używając Seafoam, dodawaj go tylko do zbiornika oleju lub gazu. Nigdy nie dodawaj go bezpośrednio do korpusu przepustnicy, ponieważ cały ten węgiel uwalniający się jednocześnie zaklei katalizator. Zrujnowałem jeden z Seafoam i nigdy więcej nie dodam go bezpośrednio do mojego TB.