Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

2003 UK: tylko zamek drzwi kierowcy działa przez pilota lub przełącznik główny

4.2K views 5 replies 4 participants last post by  explorer326  
#1 ·
Cześć wszystkim, nowy właściciel CR-V, tutaj, 2003 EX zbudowany w Wielkiej Brytanii. Mam problem, w którym tylko zamek drzwi kierowcy zamyka się lub otwiera za pomocą przełącznika głównego lub przycisków na pilocie. Z tego, co czytałem tutaj na forum i gdzie indziej w Internecie, siłownik drzwi kierowcy jest winowajcą; podobno istnieje TSB, ale linki krążące po Internecie już nie działają. Wydaje się, że słyszę inne zamki drzwi, ale bardzo słabo, chociaż wcale się nie poruszają.

Ale dla mnie to nie ma większego sensu - jak to może być siłownik zamka drzwi kierowcy, jeśli zamek drzwi kierowcy działa? Sprawdziłem bezpiecznik 20 A dla zamków drzwi pod maską, jest dobry. Plastikowa przelotka między drzwiami kierowcy wydaje się w dobrym stanie, a główny przełącznik szyb i sterowanie lusterkami działają bez problemu. Jakieś przemyślenia lub pomysły?

#2 ·
Czy zauważyłeś instrukcję serwisową przypiętą na górze sekcji Gen2? Nie jest ona przeznaczona do samochodu z USA, ale MOGŁABY pomóc.

W przeciwnym razie mogę tylko zasugerować próbę zresetowania modułu blokady. Najłatwiejszym sposobem jest odłączenie ujemnego przewodu akumulatora na 15 minut. (Upewnij się, że najpierw masz kod zabezpieczeń radia!)

W obwodzie jest również przekaźnik. Spróbuj zamienić go z innym identycznym przekaźnikiem jako diagnostykę.

Siłowniki zamków drzwi kosztują mniej niż 10 USD w Rock Auto. Warto spróbować je wymienić.

Proszę o informację zwrotną z wynikami.

• Like
Reactions: ajchien
Save
#4 ·
Czy zauważyłeś instrukcję serwisową przypiętą na górze sekcji Gen2? Nie jest to dla samochodu z USA, ale MOGŁABY pomóc.
Właśnie obejrzałem zarówno schemat obwodu w instrukcji USA, jak i instrukcję z forum Gen 2. System USA jest w około 95% identyczny ze schematem „Drzwi bez superblokady” z instrukcji z forum Gen 2. Różne są elementy zamka cylindrycznego, integracji zabezpieczeń i oświetlenia sufitowego. Bezpieczniki, przekaźniki, jednostka sterująca multipleksem i część okablowania siłownika są takie same.

#5 ·
U mnie było tak samo, skończyło się na tym, że wszystkie siłowniki były uszkodzone. Fakt, że słyszysz, jak inne zamki próbują, jest wskazówką, że sygnał jest obecny, ale siłownik jest uszkodzony.
Powiedziałbym, że to byłaby najłatwiejsza do naprawienia odpowiedź i najczęstsza rzecz. Do tego stopnia, że gdybym to był ja, już rozbierałbym panele drzwi, aby przetestować bezpośrednio przy złączu siłownika.

#6 · (Edited)
Przepraszam, że odświeżam mój starszy wątek, ale w końcu wymieniłem siłownik zamka drzwi kierowcy. Teraz zamyka i otwiera się za pomocą przełącznika wewnętrznego. Jednak nadal żadne z pozostałych zamków drzwi nie działa z przełącznikiem wewnętrznym ani pilotem. Słyszę dźwięk klikania tuż za środkową częścią deski rozdzielczej, za pokrętłami klimatyzacji, gdy naciskam blokadę kierowcy lub używam przełącznika.

Dla tych, którzy mówią, że to wszystkie siłowniki - nie wierzę w to. Teraz wydaje się, że nie mogę uruchomić drzwi kierowcy za pomocą pilota, co wcześniej działało sporadycznie. Baterie pilota zostały wymienione. Nie mogę zablokować ani odblokować żadnych drzwi za pomocą pilota, ale przycisk zwalniania tylnej szyby działa cały czas. Naciśnięcie dwukrotnie przycisku blokady na pilocie powoduje mały „piknięcie” z samochodu.

Światła wewnętrzne włączają się i wyłączają dla każdych drzwi, w tym tylnych, więc nie wydaje się, aby te przełączniki były winne.

W frustracji próbowałem odłączyć akumulator i dotknąć zacisków razem przez około 15 minut, ale bez zmian.

Jakieś rady?

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.