Bezpiecznik 14 ciągle się przepala
Jakieś pomysły?
Jakieś pomysły?
Wymieniłem silnik dzisiaj, bezpiecznik przepalił się po 2 godzinachSilnik pobiera zbyt duży prąd ze względu na wiek. Rzeczy zużywają się i nie są tak wydajne, generując ciepło. Właśnie włożyłem TYC (ogólnie unikam tych marek) do mojego 06, aby zastąpić głośną jednostkę OEM, a TYC jak dotąd sprawuje się całkiem dobrze. Chcę powiedzieć, że kosztuje to około 40 dolarów i jest bardzo łatwe do wymiany
Literówka w wierszu 2? Przypuszczam, że miałeś na myśli bezpiecznik 14, a nie bezpiecznik 15?Instrukcja Haynesa dla tego CRV z 2005 roku jest niejasna.
Mówi, że bezpiecznik 15, który ma 10 amperów, wypada na czarnym przewodzie z żółtym paskiem do przekaźnika dmuchawy
i nie zasila silnika dmuchawy. Bezpiecznik 12, który ma 40 amperów, zasila silnik dmuchawy.
Bezpiecznik 14 jest pod napięciem, gdy kluczyk jest w pozycji "ON". Zasila również panel sterowania nagrzewnicą i silnik recyrkulacji.
Bezpiecznik 12 jest pod napięciem przez cały czas.
Nie wiem, jak wiarygodna jest instrukcja Haynesa. Nie wiem też, czy dobrze ją czytam.
Ale wiem, jak to przetestować. Ponieważ bezpiecznik 12 jest pod napięciem przez cały czas, należy ominąć przekaźnik przy wyłączonym kluczyku.
(Test ominięcia przekaźnika polega na użyciu przewodu połączeniowego do połączenia ze sobą pinów po stronie obciążenia)
Jeśli silnik dmuchawy działa, bezpiecznik 12 zasila silnik dmuchawy.
(Patrząc na przekaźnik, piny po stronie obciążenia są zwykle nieco większe niż piny po stronie sterowania)
Uwaga: Ponieważ kluczyk jest w pozycji OFF, ECU nie powinno być zasilane.
Pomogłoby to zapobiec uszkodzeniu ECU, jeśli zostałyby połączone nieprawidłowe piny
Ale nie ma żadnych gwarancji.
Ponownie mówię, aby nie wykonywać testu ominięcia przekaźnika, chyba że wiesz, co robisz.