Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Problem z ABS w CRV z 2006 roku Proszę o pomoc!

13K views 23 replies 6 participants last post by  Avisitor  
#1 ·
Cześć,

Kontrolka ABS świeci się przez 50 mil, a następnie gaśnie na 20 mil, mniej więcej tak. Ostatnio wyczyściłem kody za pomocą czytnika kodów, więc podejrzewam, że może to być z tym związane, ale widziałem kontrolkę ABS, kiedy po raz pierwszy kupiłem samochód podczas jazdy próbnej, ale potem zniknęła na dość długi czas. Może to być więc rodzaj prawdziwej usterki ABS, która występuje sporadycznie.

Proszę zobaczyć ten krótki film

Dzięki!

#5 ·
Jeśli masz skaner OBD, który odczytuje kody ABS ("DTC" lub kody usterek diagnostycznych wskazane w poście Fisha), możesz powiedzieć, co powoduje usterkę.

Bez skanera, prosta rzecz do sprawdzenia to okablowanie czujników ABS. Odłącz i podłącz ponownie każdy czujnik koła 3 razy, aby oczyścić styki, poszukaj korozji w wtyczkach i uszkodzeń przewodów od zanieczyszczeń drogowych.

Czy kiedykolwiek wymieniano łożyska kół? Należy pamiętać, że czujniki ABS "odczytują" łożyska bezpośrednio (nie ma szczelinowego "koła tonowego"). Niektóre łożyska z rynku wtórnego nie mogą być "odczytywane" tak samo jak fabryczne OEM.

Nawet łożyska OEM mogą być nieprawidłowo zainstalowane (nie są w pełni osadzone w piastach z powodu zanieczyszczeń).

Na koniec, czujniki mogą ulec uszkodzeniu podczas wymiany kolumn/elementów zawieszenia. Mogą korodować na miejscu i ulec uszkodzeniu podczas demontażu.

Save
#6 ·
Jeśli masz skaner OBD, który odczytuje kody ABS ("DTC" lub Diagnostic Trouble Codes wskazane w poście Fisha), możesz powiedzieć, co powoduje usterkę.

Bez skanera, prosta rzecz do sprawdzenia to okablowanie czujników ABS. Odłącz i podłącz ponownie każdy czujnik koła 3 razy, aby wyczyścić styki, poszukaj korozji w wtyczkach i uszkodzeń przewodów spowodowanych przez zanieczyszczenia drogowe.

Czy kiedykolwiek wymieniano łożyska kół? Należy pamiętać, że czujniki ABS "odczytują" łożyska bezpośrednio (nie ma szczelinowego "koła tonowego"). Niektóre łożyska z rynku wtórnego nie mogą być "odczytywane" tak samo jak fabryczne OEM.

Nawet łożyska OEM mogą być nieprawidłowo zainstalowane (nie do końca osadzone w piastach z powodu zanieczyszczeń).

Wreszcie, czujniki mogą ulec uszkodzeniu podczas wymiany kolumn/elementów zawieszenia. Mogą korodować na miejscu i ulec uszkodzeniu podczas demontażu.
OK dzięki za info! Mam skaner blue driver, ale nie widziałem żadnych kodów dla ABS. Może muszę użyć innej opcji menu? Będę musiał dokładniej przyjrzeć się instrukcjom.

#9 ·
Strony sklepu pokazują, że używają skanera i jeszcze dwóch narzędzi, i mówią dokładnie o tym, co właśnie zostało powiedziane, Czujniki. Na pompie hamulcowej jest ta płytka, która może być uszkodzona.

Save
#11 ·
Szukałem i znalazłem kilka złączy czujników. Udało mi się sięgnąć tylko do jednego z tyłu i znalazłem zakładkę/przycisk i próbowałem go wcisnąć i pociągnąć za zakładkę/przycisk, ale tak czy inaczej nie udało mi się poluzować złącza. Dostęp do wszystkich czujników jest bardzo utrudniony, więc nie jestem pewien, czy zamierzam cokolwiek tam robić w tym momencie. Nie mam podnośnika, więc jeśli nie uda mi się zawęzić problemu kodem dla konkretnego koła, to nie sądzę, żebym miał podnosić samochód 4 razy i zdejmować koła i wszystko to.

#13 ·
Niektóre światła nie generują kodu do zapisania w systemie. Czasami luźny korek wlewu paliwa, nigdy nie wiadomo. Kiedy zaczynałem, używałem tylko podnośnika podłogowego, sugeruję zaopatrzenie się w zestaw stojaków i zrobienie tego, gdy masz więcej czasu, w przeciwnym razie miej to na oku. Brak wycieków na odpowietrznikach, przewodach itp., powinno być dobrze.

#14 ·
Moje sugestie to zdobycie zestawu podpórek i zrobienie tego, gdy masz więcej czasu, w przeciwnym razie miej to na oku.
Brzmi jak dobra rada.

Mógłbyś również obrócić opony, gdy są uniesione. (2 na raz)

Mógłbyś użyć WD40 lub jego odpowiednika do poluzowania złączy, ale upewnij się, że dobrze je wyczyścisz (płyn do czyszczenia hamulców lub alkohol w sprayu), zanim uznasz zadanie za wykonane.

Czy podczas testu na szutrowej drodze świeciła się kontrolka ABS?

• Like
Reactions: fishycomics
Save
#16 ·
Dobre opony i samochód zatrzymuje się bez poślizgu, wtedy system działa jak należy, jeśli następuje poślizg, a następnie pulsowanie, zaczynam bardziej wnikać w problem, być może płyn, zacznij wymieniać, to może uruchomić ABS, ponieważ ciśnienie nie jest zgodne ze specyfikacją. Nigdy nie wiadomo, po prostu powód do przemyślenia.

Save
#17 ·
dobre opony i samochód zatrzymuje się bez poślizgu, wtedy system działa jak należy, jeśli następuje poślizg, a następnie pulsowanie, zaczynam bardziej wnikać w problem, być może płyn, zacznij wymieniać, to może uruchomić ABS, ponieważ ciśnienie nie jest zgodne ze specyfikacją. Nigdy nie wiadomo, po prostu kilka przemyśleń
Dzięki

#19 · (Edited)
Większość czytników kodów odczytuje tylko ECM.
Więc z kontrolką ABS potrzebujesz czytnika lub skanera, który może odczytać moduł ABS
Następnie sprawdź, czy skaner może wyświetlać dane na żywo
Wybierz czujniki ABS i zobacz, co się dzieje
Powinno to dać ci pojęcie, czy jeden z czujników jest uszkodzony
Lub które koło wymaga uwagi
(zazwyczaj jeśli czujnik jest uszkodzony, zapalają się zarówno VSA, jak i ABS)
Czy ABS może być spowodowany uszkodzeniem łożyska koła (magnetyczny pierścień tonowy)??
Czy też zbyt dużą ilością brudu w łożysku koła lub wokół ABS (wątpliwe)??
Sprawdź również same hamulce. Nadmierne zużycie klocków lub bębna??
Oznacza to, że koło nie obraca się tak, jak powinno?
Prawie pewne, że poprzedni właściciel nie mógł tego rozgryźć i zdecydował się sprzedać??

#22 ·
Większość czytników kodów odczyta tylko ECM.
Zatem w przypadku kontrolki ABS potrzebujesz czytnika lub skanera, który może odczytać moduł ABS.
Następnie sprawdź, czy skaner może wyświetlać dane na żywo.
Wybierz czujniki ABS i zobacz, co się dzieje.
Powinno to dać ci pojęcie, czy jeden z czujników jest uszkodzony.
Lub które koło wymaga uwagi.
(zazwyczaj jeśli czujnik jest uszkodzony, zapalają się zarówno VSA, jak i ABS)
Czy ABS może być spowodowane uszkodzeniem łożyska koła (magnetyczny pierścień tonowy)??
Czy też zbyt dużą ilością brudu w łożysku koła lub wokół ABS (wątpliwe)??
Sprawdź również same hamulce. Nadmierne zużycie klocków lub bębnów??
Oznacza to, że koło nie obraca się tak, jak powinno?
Prawie pewne, że poprzedni właściciel nie mógł tego rozgryźć i zdecydował się sprzedać??
Mam czytnik kodów, który pokazuje kody ABS. Jednostka ABS w samochodzie nie generuje żadnych kodów, tylko świeci się kontrolka ABS.

Obie jednostki zamienne generowały kody wskazujące, że jednostka to nie koła. Żadne kody kół nie zostały wygenerowane w żadnym momencie.

Widzę inne posty, które mówią o czyszczeniu itp. Chyba tego nie zrobię, chyba że zobaczę kod czujnika koła. Poza tym ABS działa na żwirowisku, a czarna taśma działa świetnie, więc nie mam żadnego problemu, na który warto byłoby teraz wydawać pieniądze lub czas, ale dzięki. Przypuszczam, że z czasem coś wygeneruje inny kod lub ABS przestanie działać.

#23 ·
Jedynym sposobem na zobaczenie kodów ABS jest upewnienie się, że czytnik/skaner odczytuje i wyświetla kody ABS Hondy, a te nie są tanie. Stwierdziłem, że wszystko, co może odczytać kod ABS/Tranx, jest droższe z powodu tej opcji. W przeciwnym razie podstawowy standardowy czytnik/skaner po prostu wykonuje podstawowe skanowanie. Aby więc uzyskać te dodatki, trzeba zapłacić więcej, aby uzyskać te opcje.

#24 ·
Czytnik kodów, który mam, musi otrzymać polecenie odczytania jednostki ABS, w przeciwnym razie nie wyświetli kodów DTC ABS. Tylko kody DTC ECM. Kiedy zmuszam go do odczytania kodów DTC, nie wyświetla kodów ABS. I wszystko wygląda dobrze. Potem dowiedziałem się o konieczności odczytania jednostki ABS. I otrzymałem 86-1. Żaden problem z bezpieczeństwem, więc dobrze. Przejdzie przegląd.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.