Honda CR-V Owners Club Forums banner

2014 CR-V pokazuje kod P0341 (czujnik położenia wałka rozrządu)

3.2K views 4 replies 4 participants last post by  Coastie05  
#1 ·
Niedawno kupiłem CR-V LX AWD z 2014 roku z przebiegiem 153 tys. mil. Jeździ i prowadzi się świetnie i jestem bardzo zadowolony z zakupu! Był to samochód od 1 właściciela i chociaż ma duży przebieg, dokumentacja serwisowa jest nienaganna.

Jednak niedawno zapaliła się kontrolka silnika - wraz z kontrolką ciśnienia w oponach, kontrolką wspomagania kierownicy i kontrolką VSA.

Jedynym zwracanym kodem jest P0341 (czujnik położenia wałka rozrządu).

Moim zdaniem łańcuch rozrządu może być rozciągnięty, więc to właśnie zamierzam zlecić do sprawdzenia mojemu mechanikowi. Ale jestem trochę zaniepokojony innymi kontrolkami, które również się świecą.

Moje opony są fabrycznie nowe (mają przejechane mniej niż 7 tys. mil) i są prawidłowo napompowane. Ale świeci się kontrolka ciśnienia w oponach. Ponadto moje wspomaganie kierownicy działa idealnie, ale ta kontrolka również się świeci.

Chcę sprawdzić, czy ktoś inny to widział i czy ma jakieś konkretne zalecenia.

Bardzo dziękuję!

Oto kilka zdjęć, które zrobiłem, gdy kupiłem tego CR-V:

Image

Image

Image

Image

Attachments

#2 ·
P0341 wskazuje na problem z VTC, przyczyny mogą być łańcuch rozrządu/napinacz, zawór sterowania VTC/zatkany filtr, itp.

Jeśli chodzi o inne kontrolki, mogą one również zostać uruchomione przez ten problem, ponieważ procesor wyłącza kontrolę stabilności, która obejmuje modulator VSA i EPS, gdy wystąpi problem z silnikiem.

Jeśli użyłeś ogólnego skanera OBD2, nie zobaczysz innych kodów dla jednostek EPS i VSA. Ale jestem pewien, że Twój mechanik będzie miał lepsze narzędzie diagnostyczne.

#3 · (Edited)
Wiele kontrolek na desce rozdzielczej w tych pojazdach może oznaczać, że system 12 V ma niskie napięcie. Zacznij od sprawdzenia akumulatora. Upewnij się również, że połączenia akumulatora są czyste i dokręcone.

Mam osobistą niechęć do wszystkich pojazdów, które mocują przewód masowy pojazdu (minus z akumulatora) do metalu podwozia pojazdu, polegając na śrubie przewodu masowego, która przewodzi prąd. Zawsze odłączam i wyjmuję akumulator i zeskrobuję farbę tam, gdzie ten przewód jest zamocowany za pomocą śrubokręta płaskiego 1/8 cala, a także czyszczę zacisk przewodu po obu stronach i śrubę, a wszystko to traktuję dobrym środkiem do czyszczenia styków elektrycznych, który zapobiega korozji (Corrosion X Avaition grade w sprayu to to, czego używam). Używam tego również na słupkach akumulatora, zaciskach akumulatora i ciężkim miedzianym przewodzie tych zacisków. Jeśli słupki i zaciski akumulatora wymagają czyszczenia, użyj czerwonego Scotchbright (czasami zwanego plastikową wełną stalową), aby je zeskrobać, a następnie wyczyścić. Czerwony Scotchbright jest również dobry do czyszczenia przewodu masowego po zeskrobaniu go śrubokrętem płaskim 1/8 cala.

Sprawdź również, czy alternator wytwarza 14 woltów lub więcej, gdy silnik pracuje.

Jeśli znajdziesz i naprawisz jakikolwiek problem z zasilaniem, zresetuj kod po naprawieniu problemu z zasilaniem.

#4 ·
Chciałem wrócić i przekazać aktualizację mojego problemu.

Mój CR-V ostatecznie potrzebował wymiany łańcucha rozrządu. Poprosiłem mniejszy warsztat o wycenę, a następnie zabrałem go do dealera, który zgodził się z poprzednią diagnozą. Dealer był o około 500 dolarów droższy. Ale mówili o problemie znacznie bardziej inteligentnie, jakby widzieli go milion razy (co ma sens). A ponieważ potrzebowałem również nowego kluczyka głównego, poszedłem i pozwoliłem dealerowi wykonać pracę. Całkowity koszt naprawy (bez mojego kluczyka głównego) wyniósł nieco ponad 2500 dolarów. Wymienili łańcuch rozrządu (wraz z resztą zestawu OEM), a także siłownik VTC.

To naprawiło WSZYSTKIE kontrolki na desce rozdzielczej, a samochód jeździ zauważalnie lepiej! Myślałem, że wcześniej jeździł świetnie, ale w porównaniu do tego, jak reaguje teraz, zdecydowanie był powolny przed tą naprawą. Więc chociaż nie było tanio, jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Zleciłem również dealerowi pełną inspekcję (ponieważ w tym miesiącu dam ten samochód mojej córce na jej 16. urodziny) i nie znaleźli niczego innego do zrobienia. Okazuje się, że opony i hamulce zostały wymienione mniej niż 10 000 mil temu (według Carfax), a akumulator również wypadł dobrze.

Swędzi mnie, żeby dać to mojej córce, ale moja żona każe mi czekać do jej urodzin za kilka tygodni. Więc muszę to do tego czasu zachować w tajemnicy.

#5 ·
Chciałem wrócić i przekazać aktualizację mojego problemu.

Mój CR-V ostatecznie potrzebował wymiany łańcucha rozrządu. Poprosiłem mniejszy warsztat o wycenę, a następnie zabrałem go do dealera i zgodzili się z poprzednią diagnozą. Dealer był droższy o około 500 dolarów. Ale mówili o problemie znacznie bardziej inteligentnie, jakby widzieli go milion razy (co ma sens). A ponieważ potrzebowałem również nowego kluczyka głównego, który miał zostać docięty i zaprogramowany, pozwoliłem dealerowi wykonać pracę. Całkowity koszt naprawy (bez mojego kluczyka głównego) wyniósł nieco ponad 2500 dolarów. Wymienili łańcuch rozrządu (wraz z resztą zestawu OEM), a także siłownik VTC.

To naprawiło WSZYSTKIE kontrolki na desce rozdzielczej, a samochód jeździ zauważalnie lepiej! Myślałem, że wcześniej jeździł świetnie, ale w porównaniu do tego, jak reaguje teraz, zdecydowanie był powolny przed tą naprawą. Więc chociaż nie było tanio, jestem bardzo zadowolony z efektów. Zleciłem również dealerowi pełną inspekcję (ponieważ zamierzam podarować ten samochód mojej córce na jej 16. urodziny w tym miesiącu) i nie znaleźli niczego innego do zrobienia. Okazuje się, że opony i hamulce zostały wymienione mniej niż 10 tys. mil temu (według Carfax), a akumulator również wypadł dobrze.

Swędzi mnie, żeby dać to mojej córce, ale moja żona każe mi czekać do jej urodzin za kilka tygodni. Muszę więc zachować to w tajemnicy do tego czasu.
Cieszę się, że wszystko dobrze się skończyło. Twoja córka to szczęściara!