Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Wymiana baterii 2017

1 reading
39K views 55 replies 26 participants last post by  Coastie05  
#1 ·
Oryginalny akumulator właśnie padł przy przebiegu 50 000 mil. Jest to silnik 1.5L z akumulatorem 51R. Jakie są aktualne zalecenia dotyczące wymiany? Czy ktoś może mi powiedzieć, jaki akumulator jest używany w nowszym silniku 1.5L (nie w wersji start/stop)? Szukałem w Google i znalazłem wiele sprzecznych zaleceń dotyczących wymiany tego akumulatora, więc szukam aktualizacji z nowszymi informacjami. Zwłaszcza od kogoś, kto mógł to niedawno badać. Dzięki.

Obecny akumulator właśnie padł po 4 latach, znikąd. Bez ostrzeżenia i wcześniejszych problemów. Samochód nie chciał odpalić, a kiedy podłączyłem mój poręczny zestaw startowy do akumulatora, wskazał, że akumulator padł i odmówił uruchomienia samochodu, więc na razie stoi na mojej starej ładowarce. Wyobrażam sobie, że akumulator jest do niczego.

Save
#2 ·
4 lata to średnia żywotność akumulatora rozruchowego. 51R to akumulator OEM. Chociaż jest dostępny w wersji ekonomicznej 400 CCA lub wersji premium 500 CCA. Możesz przejść na akumulator H5 używany w nowszych CRV, ale będziesz musiał kupić tacę na akumulator i prawdopodobnie elementy mocujące akumulator do modeli 2020-2021.

#4 ·
To tak naprawdę nie ma znaczenia. Większość amerykańskich akumulatorów mokrych jest produkowana przez dwie firmy; nie ma między nimi dużej różnicy. Kup akumulator w miejscu, w którym łatwo będzie uzyskać gwarancję, jeśli będzie potrzebna; nie poświęcaj temu zbyt wiele czasu.

#6 ·
Myślę, że jeśli wyszukasz tutaj awarię baterii, będziesz miał więcej do przeczytania niż chcesz. Ten temat był omawiany do znudzenia. Mam '17 i zamieściłem moje ustalenia i wyniki na tym forum. Wróć, jeśli nie możesz znaleźć potrzebnych informacji, ale najpierw poszukaj. Dzięki.

#7 ·
Oryginalny akumulator właśnie padł przy 50 tys. mil. Jest to 1,5 l z akumulatorem 51R. Jakie są aktualne zalecenia dotyczące wymiany? Czy ktoś może mi powiedzieć, jaki akumulator jest używany w nowszych 1,5 l (nie w wersji start/stop)? Szukałem w Google i znalazłem wiele sprzecznych zaleceń dotyczących wymiany tego akumulatora, więc szukam aktualizacji z nowszymi informacjami. Zwłaszcza od kogoś, kto mógł to niedawno zbadać. Dzięki.

Obecny akumulator właśnie padł po 4 latach, znikąd. Bez ostrzeżenia i wcześniejszych problemów. Samochód nie chciał odpalić, a kiedy podłączyłem mój poręczny zestaw startowy do akumulatora, wskazał, że akumulator padł i odmówił uruchomienia samochodu, więc na razie stoi na mojej starej ładowarce. Wyobrażam sobie, że ten akumulator jest do niczego.
Oczywiście, uzyskanie 4 lat z akumulatora, którego prawdopodobnie nigdy nie sprawdzałeś i nie konserwowałeś w jego życiu, jest całkiem dobrą oczekiwaną długością życia w gen5 CRV.

Nowy akumulator w 1.5Ts to H5 (lub podobny), który jest europejskim kodem akumulatora, ponieważ ten akumulator został pierwotnie zaprojektowany lata temu, kiedy BMW umieściło akumulator w kabinie (chyba pod tylnym siedzeniem) i potrzebował odpowietrzenia do otwartego powietrza. H5 mają małe podwójne porty wentylacyjne, które można podłączyć do węża wentylacyjnego, ale w Hondach po prostu instalują akumulator. Miłą rzeczą w H5 jest to, że są to uszczelnione jednostki, więc chociaż trochę się odgazowują, z czasem nie tracą elektrolitu. Są jednak nieco drogie w porównaniu do 51R.

Osobiście włożyłbym wersję EFB (Enhanced Flooded Battery) 51R jako zamiennik, ponieważ są one znacznie bardziej wytrzymałe i trwałe i będą miały specyfikację CCA 500 amperów. i mają lepszą pojemność rezerwową niż standardowy 51R. Płacisz więcej za EFB 51R, ale otrzymujesz prawie taką samą żywotność i pojemność, jak w przypadku zwiększenia rozmiaru akumulatora w swoim CRV, co wymaga dodatkowych części, aby pomieścić większy akumulator.

Zasadniczo akumulator rozruchowy EFB jest dobrze przystosowany do zabójcy numer jeden akumulatorów w nowoczesnych pojazdach silnikowych, wyższych strat pasożytniczych powodujących, że akumulatory znajdują się w stanie niedoładowania i rozkładają się w przyspieszonym tempie. EFB ma znacznie lepsze odzyskiwanie po rozładowaniu, może obsłużyć głębokie rozładowania dziesiątki, a nawet setki razy bez uszkodzenia płyt i jest również bardzo wytrzymały i odpowiedni dla pojazdów z funkcją start/stop, ponieważ mają 10-20 razy więcej cykli rozruchu podczas żywotności akumulatorów.

Co to jest EFB i jak wypada w porównaniu ze zwykłymi akumulatorami zalewanymi i AGMS? proszę bardzo.

#8 ·
2017 CRV LX, Floryda, właśnie wymieniłem akumulator, po raz drugi. Pierwszy raz w ramach gwarancji przy 31621 milach, data 6.2019. Obecnie 79000.

Brak oznak awarii; tylko klikał, po kilku próbach ponownego uruchomienia na szczęście uruchomił się ponownie, ale nie utrzymywał naładowania.

#9 ·
Mój CRV z 2017 roku miał 6 miesięcy, kiedy zacząłem mieć problemy z akumulatorem. Dealer (niechętnie) wymienił akumulator 410CCA na akumulator 500CCA. Problemy rozwiązane. Jedna rzecz: sprawdziłem poziom wody w nowym akumulatorze i każda cela była NISKA!!. Uzupełniłem je i nie miałem żadnych problemów od 3,5 roku. Teraz sprawdzam poziom wody co 5-6 miesięcy. Ciekawostka: samochód mojej żony to Elantra z 2011 roku. Nadal ma ORYGINALNY akumulator, który działa idealnie. Jaki jest problem Hondy?

#14 ·
Mój CRV z 2017 roku miał 6 miesięcy, kiedy zacząłem mieć problemy z akumulatorem. Dealer (niechętnie) wymienił akumulator 410CCA na akumulator 500CCA.
Problemy rozwiązane. Jedna rzecz: sprawdziłem poziom wody w nowym akumulatorze i każda cela była NISKA!!. Uzupełniłem je i nie miałem żadnych problemów od 3,5 roku.
Teraz sprawdzam poziom wody co 5-6 miesięcy.
Ciekawostka: samochód mojej żony to Elantra z 2011 roku. Nadal ma ORYGINALNY akumulator, który działa idealnie. Jaki jest problem Hondy?
Szczęściarz. Sonata mojego przyjaciela z 2011 roku ma już 3 akumulator.

#11 ·
Rano sprawdziłem akumulator. Oto komentarz mechanika:
"Akumulator przetestowany pomyślnie, ale zdecydowanie zalecamy naładowanie akumulatora przy następnej wymianie oleju."
"Akumulator przetestowany na 500 CCA, wszedł na 442 CCA."
Akumulator jest oryginalny w CRV EX z 2017 roku z przebiegiem 36 000 mil.
Zauważyłem komentarz dopiero po powrocie do domu i nie zadzwoniłem z powrotem w celu wyjaśnienia.
Jakieś komentarze z forum dotyczące moich następnych kroków?

#12 ·
Rano sprawdziłem akumulator. Oto komentarz mechanika:
"Akumulator przetestowany pomyślnie, ale zdecydowanie zalecamy naładowanie akumulatora przy następnej wymianie oleju."
"Akumulator przetestowany na 500 CCA, wszedł na 442 CCA."

Akumulator jest oryginalny w CRV EX z 2017 roku z przebiegiem 36 000 mil.

Zauważyłem komentarz dopiero po powrocie do domu i nie dzwoniłem z prośbą o wyjaśnienia.
Jakieś komentarze z forum dotyczące moich kolejnych kroków?
Kiedy mówią ci, że zalecają pełne naładowanie przy następnej wymianie oleju, najprawdopodobniej oznacza to, że kiedy testowali twój akumulator, zauważyli, że był on nieco niedoładowany (tj. poniżej 12,4 VDC, co wydaje się być poziomem wyzwalania w moim doświadczeniu z dostawcami usług). Może to wynikać z krótkich podróży, rzadkiej jazdy lub płytki akumulatora zaczynają zawodzić, co ogranicza poziom naładowania, jaki możesz osiągnąć.

Jednak twój akumulator zbliża się do końca okresu eksploatacji. Myślę... pozostało mu około 6 miesięcy użytecznego życia. Więc od teraz radziłbym mieć go na oku, aż go wymienisz.

Kluczowym wskaźnikiem jest CCA. Zupełnie nowy, prawidłowo działający akumulator generalnie testuje się na ~120% lub znamionowym CCA. Wraz z wiekiem akumulatora i pogarszaniem się stanu płyt, rośnie rezystancja wewnętrzna akumulatora, co powoduje spadek zmierzonego CCA podczas testu. Kiedy akumulator osiąga 70% znamionowego CCA, wymieniam go, mimo że nadal działałby dobrze do 50% znamionowego CCA. Po prostu nie ryzykuję, o ile przyczyną niskiego CCA jest faktycznie wiek, a nie niski elektrolit lub słabe połączenia zacisków akumulatora.

Zasada dla tego, ile CCA potrzebujesz, aby niezawodnie uruchomić silnik pojazdu: weź specyfikację silnika w calach sześciennych, podwój ją... i to jest amperaż CCA, którego potrzebujesz do niezawodnego uruchomienia. Silnik 1.5T ma około 92 cali sześciennych, więc akumulator rozrusznika będzie nadal w stanie uruchomić pojazd, o ile nie jest rozładowany i testuje CCA na poziomie 200. Nie czekałbym jednak tak długo, ponieważ inne czynniki w słabnącym akumulatorze mogą powodować inne problemy... zwłaszcza losowe pokazy świateł na desce rozdzielczej świateł ostrzegawczych.

#16 ·
Właśnie po raz trzeci wymieniłem akumulator w naszym Touring z 2017 roku. Pierwszy padł po 3 dniach z powodu problemu z poborem prądu przez hamulec postojowy. Drugi kilka lat później. Regularnie sprawdzam poziom wody... Właśnie wymieniłem ten akumulator przy ok. 60% pojemności na akumulator z Costco, żeby być bezpiecznym przed zimą. Tanie ubezpieczenie.

• Like
Reactions: williamsji
Save
#17 ·
Właśnie po raz trzeci wymieniłem akumulator w naszym Touring 2017. Pierwszy padł po 3 dniach z powodu problemu z rozładowywaniem hamulca postojowego. Drugi kilka lat później. Regularnie sprawdzam poziom wody... Właśnie wymieniłem ten na około 60% pojemności na akumulator z Costco, żeby być bezpiecznym przed zimą. Tanie ubezpieczenie.
Miałem wrażenie, że hamulec postojowy używa akumulatora tylko do ustawiania i zwalniania go.

#21 ·
Oryginalny akumulator właśnie padł przy 50 tysiącach mil. Jest to 1.5L z akumulatorem 51R. Jakie są aktualne zalecenia dotyczące wymiany? Czy ktoś może mi powiedzieć, jaki akumulator jest używany w nowszym 1.5L (nie w wersji start/stop)? Szukałem w Google i znalazłem wiele sprzecznych zaleceń dotyczących wymiany tego akumulatora, więc szukam aktualizacji z nowszymi informacjami. Zwłaszcza od kogoś, kto mógł to niedawno badać. Dzięki.

Obecny akumulator właśnie padł po 4 latach, znikąd. Bez ostrzeżenia i wcześniejszych problemów. Samochód nie chciał odpalić, a kiedy podłączyłem mój poręczny zestaw startowy do akumulatora, wskazał, że akumulator padł i odmówił uruchomienia samochodu, więc stoi teraz na mojej starej ładowarce. Wyobrażam sobie, że akumulator jest do niczego.
Mój preferowany - AGM 51R - przeczytaj to Co to jest akumulator AGM? | Greenlight by Interstate Batteries

#27 ·
Zamierzam przetestować fabryczny akumulator mojego CRV z końca 2018 roku - ale wygląda na to, że wkrótce będzie wymagał wymiany. Mój Ody z 2014 roku z przebiegiem 100 000 mil wciąż ma fabryczny akumulator i ZASKAKUJĄCO - mój Volvo z 2004 roku z przebiegiem 154 000 mil wciąż ma drugi akumulator - który (odpukać) wciąż działa dobrze po 12 latach. Wygląda na to, że najnowsze samochody nie będą już miały takiego czasu eksploatacji akumulatora. :(

Dzięki za link. Ale wyszukiwarka akumulatorów Interstate pod tym linkiem nie oferuje akumulatora AGM dla CRV z 2018 roku. Jakiej marki AGM znalazłeś?

#22 ·
2017 CRV EX-L Turbo z Nav. Potrzebowałem 3 akumulatorów Hondy, żeby dostać jeden, który działał dobrze. Drugi padł bez ostrzeżenia - uszkodzona cela. Właśnie wymieniłem mój „dobry” akumulator, kiedy test serwisowy wykazał, że moc rozruchowa spadła o około 20%. Miał 26 miesięcy. W ciągu 2 lat koszt akumulatora Hondy wzrósł o około 35 $.

Prawdopodobnie byłby dobry jeszcze przez jakiś czas, ale nie mam czasu ryzykować. Włożyłem kolejny akumulator Hondy, ale przy następnej wizycie w Costco zobaczyłem, że sprzedają akumulatory Interstate. Myślę, że następnym razem, gdy będę potrzebował akumulatora, zainstaluję akumulator Interstate i zobaczę, czy będą lepsze.

#24 ·
Przejechałem 33 tys. mil na oryginalnym akumulatorze z 2018 roku. Kupiłem Interstate w Costco za 89 dolarów, ale musiałem go sam zamontować. Zajęło to około pół godziny, ale po ponownym uruchomieniu otrzymałem mnóstwo komunikatów o błędach. Włączyłem radio i znalazłem instrukcje, aby pozostawić samochód na biegu jałowym przez 10 minut, podczas gdy sygnały GPS sortują komputery. Po 20 minutach żadnego ożywienia, więc postanowiłem przejechać się ulicą i po około minucie wszystko się zresetowało i byłem gotowy do jazdy. Musiałem nacisnąć przycisk ECO, ponieważ domyślnie jest to normalna praca. Więc przeszedłem z 36 MPG na 27 MPG na około 10 mil! Wymieniłem baterię w pilocie, więc jestem gotowy na przejechanie może 60 tys. mil.

#40 ·
Wyciągnąłem 33 tys. mil z mojego akumulatora OEM z 2018 roku. Kupiłem Interstate w Costco za 89 dolarów, ale musiałem go sam zamontować. Zajęło to około pół godziny, ale po ponownym uruchomieniu otrzymałem mnóstwo komunikatów o błędach. Włączyłem radio i znalazłem instrukcje, aby pozostawić samochód na biegu jałowym przez 10 minut, podczas gdy sygnały GPS sortują komputery. Po 20 minutach żadnego wskrzeszenia, więc postanowiłem przejechać się ulicą i po około minucie wszystko się zresetowało i byłem gotowy do jazdy. Musiałem nacisnąć przycisk ECO, ponieważ domyślnie jest to normalna praca. Więc przeszedłem z 36 MPG na 27 MPG na około 10 mil! Wymieniłem baterię FOB, więc jestem gotowy na przejechanie może 60 tys. mil.
Kolejnym powodem, dla którego warto kupić Interstate w Costco, jest to, że Costco daje dodatkowe 12 miesięcy gwarancji. Otrzymujesz 36 miesięcy zamiast standardowych 24.

#25 ·
Jeśli masz członkostwo AAA, kup od nich akumulator. Mają na nie 6-letnią gwarancję. Pierwsze 3 lata to pełna wymiana, a przez ostatnie 3 lata płacisz niewielką opłatę za wymianę. Mają dobre akumulatory i przechowują wszystkie informacje o zakupach, więc nie musisz szukać paragonów. Ponadto przyjadą do Ciebie, aby wymienić akumulator.

#26 ·
Baterie zawodzą bez ostrzeżenia. Ten temat ma niezliczone wątki tutaj w klubie właścicieli CRV. Wiele osób - w tym ja - powiedziało, że pierwszą oznaką słabego akumulatora było to, że po prostu nie chciał uruchomić samochodu. Przytrafiło mi się to na parkingu w Walgreen.

Gość na YouTube przetestował wiele różnych akumulatorów i doszedł do wniosku, że Walmart Everstart Maxx to najlepszy zakup. Dostałem grupę 24F (CCA 750) za 99 $. Nie musisz kupować nowej tacy na akumulator, jeśli nie chcesz. Po prostu odetnij boki tacy na akumulator OEM. Albo kup nowe, dłuższe haki J, albo (co zrobiłem) pasek do akumulatora, jakiego używają na łodziach. Wszystko na tym samym stojaku w Walmart.
Walmart ma świetną gwarancję na akumulatory Everstart Maxx.

W czasie, gdy kupiłem 24F za 99 $, Walmart miał 51R za 120 $. CCA 500. 24F było oczywiste.

#32 ·
Baterie zawodzą bez ostrzeżenia. Temat ten ma niezliczone wątki tutaj w klubie właścicieli CRV. Wiele osób - w tym ja - powiedziało, że pierwszym znakiem słabego akumulatora było to, że po prostu nie chciał uruchomić samochodu. Przytrafiło mi się to na parkingu w Walgreen.

Gość na YouTube przetestował wiele różnych akumulatorów i doszedł do wniosku, że Walmart Everstart Maxx to najlepszy zakup. Dostałem grupę 24F (CCA 750) za 99 $. Nie musisz kupować nowej tacy na akumulator, jeśli nie chcesz. Wystarczy odciąć boki tacy na akumulator OEM. Albo zdobądź nowe, dłuższe haki J, albo (co zrobiłem) zdobądź pasek do akumulatora, jakiego używają na łodziach. Wszystko w tym samym stojaku w Walmart.
Walmart ma świetną gwarancję na akumulatory Everstart Maxx.

W czasie, gdy kupiłem 24F za 99 $, Walmart miał 51R za 120 $. CCA 500. 24F było oczywiste.
Czy mógłbyś zamieścić lub wysłać zdjęcie? Dzięki

#41 ·
Tylko przypomnienie - Po braku problemów z akumulatorem OEM mojego CRV z 2018 roku (35 miesięcy w eksploatacji) - ale wiedząc, że może być rozsądnie wymienić go wkrótce - wróciłem w zeszłą sobotę z 2-tygodniowej podróży, a CRV był prawie martwy (tylko dużo klikania i migających świateł, kiedy próbowałem go uruchomić). Więc podłączyłem go do ładowarki na około godzinę - uruchomiłem ponownie - odebrałem zapasowy akumulator 51R 500CCA EFB w AutoZone (ale nie zainstalowałem), a następnie pojechałem nim do WI z włączonymi światłami, aby uruchomić pełną moc alternatora. CRV działał idealnie - z wielokrotnymi ponownymi uruchomieniami przez resztę weekendu. Wymieniłem akumulatory dziś rano i przetestowałem stary akumulator po wyjęciu, a tester cyfrowy wskazał, że jest całkowicie sprawny. To już przeszłość, ale sprawia, że myślę, że prawdopodobnie miałem jeszcze trochę życia i po prostu powinienem był podłączyć go do ładowarki, będąc tak długo z dala od domu. ALE naprawdę do bani jest mieć samochód, na którym nie można polegać na parkowaniu na lotnisku przez dłuższy czas. Co robią moi koledzy właściciele CRV, jeśli musisz zaparkować na lotnisku na tydzień lub dwa? Przypuszczam, że mógłbym zainstalować wyłącznik na zacisku akumulatora - ale moja żona NIE byłaby zadowolona z tego, gdyby to ona parkowała na lotnisku. Nawiasem mówiąc, inne pojazdy rodzinne - starsze i nowsze niż CRV - nie miały problemu z uruchomieniem po 2 tygodniach nieobecności.

#42 ·
Po prostu kontynuując - Po braku problemów z moim akumulatorem OEM CRV 2018 (35 miesięcy w eksploatacji) - ale wiedząc, że może być rozsądnie go wkrótce wymienić - wróciłem w zeszłą sobotę z 2-tygodniowej podróży i CRV był prawie martwy (tylko dużo klikania i migających świateł, kiedy próbowałem go uruchomić). Więc podłączyłem go do ładowarki na około godzinę - uruchomiłem ponownie - odebrałem zamienny akumulator 51R 500CCA EFB w AutoZone (ale nie zainstalowałem), a następnie pojechałem nim do WI z włączonymi reflektorami, aby uruchomić pełną moc alternatora.
CRV działał idealnie - z wielokrotnymi ponownymi uruchomieniami przez resztę weekendu. Wymieniłem akumulatory dziś rano i przetestowałem stary akumulator po wyjęciu, a tester cyfrowy wskazał, że jest całkowicie w porządku. To woda pod mostem w tym momencie, ale sprawia, że myślę, że prawdopodobnie miałem jeszcze przyzwoite życie i po prostu powinienem był podłączyć go do ładowarki podczas tak długiej nieobecności w domu.
JEDNAK naprawdę do bani jest mieć samochód, na którym nie można polegać na przedłużonym parkowaniu na lotnisku. Co robią moi koledzy właściciele CRV, jeśli musisz zaparkować na lotnisku na tydzień lub dwa? Przypuszczam, że mógłbym zainstalować wyłącznik odcinający na zacisku akumulatora - ale moja żona NIE byłaby z tym komfortowo, gdyby to ona parkowała na lotnisku.
Nawiasem mówiąc, inne pojazdy rodzinne - starsze i nowsze niż CRV - nie miały problemu z uruchomieniem po 2 tygodniach nieobecności.
Jeśli masz prawidłowo działający akumulator (tj. przechodzi prawidłowy test obciążenia i CCA), jeśli jest w pełni naładowany przed zaparkowaniem... może łatwo wytrzymać 3-4 tygodnie postoju. Znacznie więcej niż to jest ryzykowne. Jeśli jednak parkujesz na akumulatorze, który jest w stanie niedoładowania... wszystkie zakłady są przegrane.

Jeśli mój pojazd ma być zaparkowany na lotnisku lub gdzie indziej, gdzie nie mogę podłączyć go do mojej inteligentnej ładowarki/ładowarki podtrzymującej... to dzień wcześniej wykonam pełne ładowanie nasycające, a następnie pojadę do miejsca parkowania z włączonymi światłami (co utrzymuje obwód ładowania w stanie wysokiego naładowania) podczas jazdy. To zapewnia, że mam w pełni nasycone naładowanie akumulatora, aby normalny prąd upływu mógł go wysysać, gdy jestem z dala od pojazdu. Czułbym się komfortowo robiąc to przez 3 tygodnie parkowania i wiem, że mój pojazd nadal się uruchomi, gdy wrócę.

Twój nowy akumulator jest ulepszeniem w stosunku do oryginalnego. Więc... działaj z tym, a założę się, że jeśli będziesz dla niego rozsądnie miły, wytrzymasz z nim 5 lat, ponieważ jest to wersja EFB. Stary, jeśli nadal dobrze się testuje, możesz go zachować jako kopię zapasową i jeśli będziesz go odpowiednio konserwować i na ładowarce podtrzymującej... prawdopodobnie zachowa wystarczającą zdolność do wykorzystania jako kopia zapasowa, jeśli będziesz jej potrzebować w przyszłości. Na półce, przy pełnym elektrolicie i z okresowym doładowywaniem... nawet starszy dobry akumulator może przetrwać kilka lat na półce. Jeśli jednak byłbym tobą... ponieważ ma prawie 3 lata, oddałbym go za opłatę za rdzeń i skończył z tym, ponieważ twój nowy akumulator jest świetnym wyborem zamiennym.

#44 ·
Kupiłem mojego Touringa z 2020 roku jako fabrycznie nowy, powystawowy w marcu. Latem zabraliśmy go w podróż po kraju i bateria padła, gdy zaparkowaliśmy na noc w hotelu. Pomoc drogowa Hondy przyjechała i uruchomiła go. Mój facet pomyślał, że mógł zostawić włączone światło wewnętrzne. W ciągu ostatniego miesiąca bateria padła 3 razy. Za każdym razem dzwoniłem do pomocy drogowej Hondy i uruchamiali mi samochód. Po trzecim razie zabrałem go do Hondy i wymienili baterię, bez żadnych opłat. Nie mieli żadnego wyjaśnienia, ale powiedzieli, że zdarza się to częściej, niż można by sądzić. Moja teoria jest taka, że skoro samochód prawdopodobnie stał na ich parkingu, niesprzedany, przez wiele miesięcy, bateria rozładowywała się wielokrotnie i nie była w pełni naładowana, kiedy go kupiłem. Mam nadzieję, że nie będę miał już więcej problemów.

• Like
Reactions: dbier
Save
#47 ·
Kupiłem mojego Touringa z 2020 roku jako fabrycznie nowy, pozostały w marcu. Latem jechaliśmy nim przez kraj, a bateria padła, gdy zaparkowaliśmy na noc w hotelu. Pomoc drogowa Hondy przyjechała i uruchomiła go. Mój facet pomyślał, że mógł zostawić włączone światło wewnętrzne. W zeszłym miesiącu bateria padła 3 razy. Za każdym razem dzwoniłem do pomocy drogowej Hondy i prosili o uruchomienie. Po trzecim razie zabrałem go do Hondy i wymienili akumulator, bez żadnych opłat. Nie mieli wyjaśnienia, ale powiedzieli, że zdarza się to częściej, niż można by pomyśleć. Moja teoria jest taka, że ​​ponieważ samochód prawdopodobnie stał na ich parkingu przez wiele miesięcy, niesprzedany, akumulator rozładowywał się wielokrotnie i nie był w pełni naładowany, kiedy go kupiłem. Mam nadzieję, że nie będę miał więcej problemów.
Tak, tak... ta bateria była prawdopodobnie poważnie uszkodzona, stojąc na parkingu dealera przez długi czas. Sprytni i etyczni dealerzy będą uruchamiać bank inteligentnych ładowarek w rotacji w swoim ekwipunku, aby utrzymać wszystkie akumulatory na parkingu w dobrym stanie naładowania, ale założę się, że większość z nich po prostu to ignoruje i przekazuje problem klientowi poprzez sprzedaż pojazdu. Głupie, ponieważ i tak trzeba będzie go wymienić w ramach gwarancji... ale myślę, że roszczenie gwarancyjne to pieniądze dla dealera w tym procesie... więc szczerze mówiąc, w przypadku niektórych dealerów jest to podstępnie celowe.

#48 ·
Nasza bateria z 2017 roku została wymieniona 4 miesiące po tym, jak kupiliśmy samochód. Powiedziałem dealerowi o biuletynie technicznym dotyczącym pasożytniczego poboru prądu i powiedzieli, że go zastosowali. Przewiń do przodu 4 lata i 3 miesiące (ostatnie 2 tygodnie od dzisiaj), samochód nagle nie odpalił po 1 użyciu. Pomyślałem, że może to być włączone światło, które go rozładowało. Odpaliłem samochód, pozwoliłem mu pracować przez 30 minut i zaparkowałem go w domu i pozwoliłem mu postać przez kilka godzin. Spróbowałem uruchomić samochód, bateria znowu padła, więc musiałem go odpalić i pozwolić mu pracować przez kolejne 30 minut.

Pomyślałem, że przy tak dużej ilości elektroniki może coś się nie wyłączać prawidłowo lub proces jest w stanie zawieszenia. Więc odłączyłem jeden z zacisków na około 1 minutę, podłączyłem go ponownie i odpaliłem samochód i pozwoliłem mu pracować przez około 30 minut i zaparkowałem go w domu. Następnego dnia samochód uruchomił się sam, ale miał z tym większy problem, więc pomyślałem, że może bateria nie miała wystarczającego naładowania, ponieważ jeździłem dłużej niż 30 minut, ale krócej niż godzinę, odwożąc dzieci do szkoły. Samochód uruchamiał się przez tydzień, ale było to trudniejsze.

Ale kilka dni temu bateria znowu padła. Więc zadzwoniłem do dealera i umówiłem się na wizytę. Powiedziałem im, że nie jestem pewien, czy coś rozładowuje akumulator, czy alternator nie ładuje go prawidłowo. Przyniosę go do nich w ten piątek i chcę usłyszeć, co powiedzą.

Jestem jednak ciekaw, bateria Hondy mówi, że ma ograniczoną gwarancję na 100 miesięcy. 4 lata i 3 miesiące to tylko 51 miesięcy, czy Honda honorowałaby 100 miesięcy, czy muszę zapłacić za proporcjonalną cenę baterii?

Save
#50 ·
Nasza bateria z 2017 roku została wymieniona 4 miesiące po tym, jak kupiliśmy samochód. Powiedziałem dealerowi o TSB dotyczącym pasożytniczego poboru prądu i powiedzieli, że ją zastosowali. Przewiń do przodu 4 lata i 3 miesiące (ostatnie 2 tygodnie od dzisiaj), samochód nagle nie uruchomił się po 1 użyciu. Pomyślałem, że może to być światło pozostawione włączone, które go rozładowało. Odpaliłem samochód z kabli, pozwoliłem mu pracować przez 30 minut i zaparkowałem go w domu i zostawiłem na kilka godzin. Próbowałem uruchomić samochód, bateria znowu padła, więc musiałem go odpalić z kabli i pozwolić mu pracować przez kolejne 30 minut.

Pomyślałem, że przy tej zbyt dużej elektronice może coś się nie wyłączać prawidłowo lub jakiś proces jest w stanie zawieszenia. Więc usunąłem jeden z zacisków na około 1 minutę, podłączyłem go ponownie i odpaliłem samochód z kabli i pozwoliłem mu pracować przez około 30 minut i zaparkowałem go w domu. Następnego dnia samochód uruchomił się sam, ale miał z tym większy problem, więc pomyślałem, że bateria może nie mieć wystarczającego naładowania, ponieważ jeździłem dłużej niż 30 minut, ale krócej niż godzinę, odwożąc dzieci do szkoły. Samochód uruchamiał się przez tydzień, ale było to trudniejsze.

Ale kilka dni temu bateria znowu padła. Więc zadzwoniłem do dealera i umówiłem się na wizytę. Powiedziałem im, że nie jestem pewien, czy coś rozładowuje akumulator, czy alternator nie ładuje go prawidłowo. Przyniosę go do nich w ten piątek i chcę usłyszeć, co powiedzą.

Jestem jednak ciekaw, bateria Hondy mówi, że ma 100-miesięczną ograniczoną gwarancję. 4 lata i 3 miesiące to tylko 51 miesięcy, czy Honda honoruje 100 miesięcy, czy muszę zapłacić za proporcjonalną cenę baterii?
Odwołam się do Traylaw w sprawie gwarancji na baterię, ale zadzwoń do nich i zapytaj, zanim wejdziesz, jeśli chcesz mieć 100% pewności. Bardzo prawdopodobny jest problem z baterią i w zależności od tego, jak działa gwarancja (praca prawdopodobnie nie jest wliczona), dealer prawdopodobnie zażąda znacznie więcej niż sklep z częściami samochodowymi - wiele z nich zainstaluje ją za darmo, jeśli nie czujesz się komfortowo, robiąc to samemu. Również wiele sklepów z częściami samochodowymi przeprowadzi bezpłatny test akumulatora/alternatora. Chociaż te akumulatory czasami przechodzą testy dobrze, dopóki nagle nie umrą - jeśli test wypadnie źle, przynajmniej będziesz mieć pewność, że czas na nowy. PRZY OKAZJI, jeśli chcesz w pełni naładować swój stary akumulator i nie masz prostownika, powinieneś jeździć dłużej - z włączonymi światłami (nie Auto), co spowoduje, że alternator przejdzie na pełną moc. Dobrze jest również otworzyć osłony/pokrywy akumulatora i w razie potrzeby napełnić je wodą destylowaną.

#49 · (Edited)
Jeśli zapłaciłeś za akumulator ostatnim razem, to tak, jest on objęty warunkami gwarancji na akumulator. Myślę, że to 36 miesięcy pełnej wymiany, a następnie proporcjonalnie. Ale jestem pewien, że został on wymieniony w ramach oryginalnej gwarancji fabrycznej.
Jeśli akumulator zostanie wymieniony w ramach oryginalnej gwarancji fabrycznej na 3 lata/36 tys. mil, będziesz musiał zapłacić za nowy akumulator, bez proporcjonalnego rozliczenia starego akumulatora, ponieważ nie zapłaciłeś za akumulator zastępczy, zrobiła to Honda.
Jeśli dostaniesz nowy akumulator, polecam kupić go w Walmart lub Costco, to dokładnie ten sam akumulator co w Hondzie, wyprodukowany przez tego samego producenta, tylko pod inną marką, ale znacznie tańszy.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.