Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Specyfikacja akumulatora 2022 CRV EX-L

2 reading
16K views 9 replies 3 participants last post by  williamsji  
#1 · (Edited)
Jakie są specyfikacje akumulatora dla Hondy CRV EX-L 2022? Nic się nie dzieje, ale zastanawiałem się, jaka jest potrzebna wymiana. Z góry myślę, że pisze 450CCA? Czy to tylko standardowy akumulator, czy AMG itp.? Dostałem tester akumulatorów i widzę następujące informacje. Właśnie wróciłem do domu i pokazuje 48% naładowania... Zrobiłem test rozruchu i test ładowania i wszystko było w porządku. Dziwne, że pokazuje, że przetestował jak 735CCA, a na górze pisze 450CCA... Może źle to odczytałem? Próbowałem szukać w internecie, na przykład na stronie Interstate Battery, ale nie było tam mojego samochodu LOL

Akumulator, który jest obecnie w samochodzie, to 31500-TLA-A11.

Dzięki.

#2 · (Edited)
Zrób zdjęcie górnej części akumulatora. Myślę, że masz H5/EFB LN2. To normalne, że nowy akumulator pokazuje znacznie wyższą wartość CCA niż podana na akumulatorze. Interesujące jest to, że masz tylko 48% naładowania. Ponadto miernik tak naprawdę nie mierzy wartości CCA akumulatora. CCA to szacunkowa wartość oparta na rezystancji wewnętrznej, w Twoim przypadku byłoby to 0,0048 oma.

#4 ·
OK, rozmiar grupy 47, znane są również jako H5 lub LN2 w zależności od kraju. Zazwyczaj występują w trzech wersjach: Flood cell (standardowy kwas ołowiowy), EFB "Enhanced Flooded Battery" i AGM. Twój to EFB. Twój miernik i sprzęt ładujący powinny być ustawione na standardowy kwasowo-ołowiowy akumulator. Akumulator EFB to to, co otrzymujesz, gdy akumulator Flood Cell łączy się z AGM.

Attachments

#5 ·
OK, rozmiar grupy 47, znane są również jako H5 lub LN2 w zależności od kraju. Zazwyczaj występują w trzech wersjach: Flood cell (standardowy kwas ołowiowy), EFB "Enhanced Flooded Battery" i AGM. Twój to EFB. Twój miernik i sprzęt ładujący powinny być ustawione na standardowy akumulator kwasowo-ołowiowy. Akumulator EFB to to, co otrzymujesz, gdy akumulator Flooded Cell łączy się z AGM.
Oto testy, które znalazłem... Czy to 450CCA?
Test ustawień EFB
Image

Ustawienie spirali AGM

Image

Ustawienie płaskiej płyty AGM

Image

#6 ·
Etykieta na baterii mówi 450, to jest ocena producenta dla baterii. Miernik porównuje "wprowadzoną" liczbę CCA z szacowaną wartością CCA, która jest oparta na zmierzonej rezystancji wewnętrznej, aby określić dobry/zły stan. Miernik używa typu baterii, który wprowadziłeś, do oszacowania CCA (na podstawie zmierzonej rezystancji) i oblicza stan naładowania baterii.
Dobrym pomysłem jest zapisanie szacowanej wartości CCA na górze baterii. Z czasem zauważysz, że ta wartość powoli maleje, pewnego dnia zauważysz, że maleje szybko... czas, aby zacząć myśleć o nowej baterii.

#7 ·
Etykieta na Twoim akumulatorze mówi 450, to jest to, co producent ocenia akumulator. Miernik porównuje "wprowadzoną" liczbę CCA z szacowaną wartością CCA, która jest oparta na zmierzonej rezystancji wewnętrznej, aby określić dobry/zły stan. Miernik używa typu akumulatora, który wprowadziłeś, do oszacowania CCA (na podstawie zmierzonej rezystancji) i oblicza stan naładowania akumulatora.
Dobrym pomysłem jest zapisanie szacowanej wartości CCA na górze akumulatora. Z czasem zauważysz, że ta wartość powoli maleje, pewnego dnia zauważysz, że maleje szybko.... czas, aby zacząć myśleć o nowym akumulatorze.
Mam ładowarkę Battery Tender Power Plus! 3a. Wysłałem e-mail do firmy, aby sprawdzić, czy naładuje akumulator w odpowiedni sposób.

#9 · (Edited)
Jak Traylaw już wspomniał, Twój CRV jest dostarczany z akumulatorem H5/LN2 (Grupa 47) EFB jako akumulator OEM.

Ogólnie rzecz biorąc, nowe H5 (bez względu na typ) będą specyfikowane z fabryki akumulatorów jako 650 CCA. W pełni naładowane zwykle testują się na 750-800 nowych w temperaturze 70 stopni F. Ale akumulatory do instalacji OEM podczas montażu pojazdu mogą być w kategorii "lżejszej" dla CCA. Sprawdź w Hondzie, jaka powinna być oficjalna CCA dla akumulatora OEM.

Na szczęście klasa akumulatorów Group47/H5/LN2 jest obecnie jedną z najpopularniejszych wielkości akumulatorów w nowych pojazdach. 51Rs wydają się być teraz przestarzałe dla wszystkich pojazdów z wyjątkiem klasy subkompaktowej. Zatem, gdy nadejdzie czas wymiany akumulatora, powinno być łatwo... ale chciałbym zauważyć, że ten segment rozmiarów akumulatorów wydaje się szybko zmierzać w kierunku konstrukcji w stylu AGM i reszty EFB. Powód tego: Auto Start/Stop, które wymaga albo AGM, albo EFB tylko dla liczby uruchomień dostępnych w cyklu życia akumulatora (w przybliżeniu 10 razy więcej niż można uzyskać ze starej konstrukcji akumulatora zalanego ogniwami grupy 47).

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.