Honda CR-V Owners Club Forums banner

Wydajność wycieraczek w 2024 CR-V?

8.2K views 54 replies 28 participants last post by  covinacrv  
#1 ·
Mamy Hondy od lat. Kilka Civików, Accordów, dwie Odyseje, a w tym roku wymieniliśmy naszego '17 CR-V na nowego '24 CR-V Hybrid Sport L. Naprawdę lubię ten samochód i wszystkie funkcje... z wyjątkiem wycieraczek przedniej szyby, a działanie spryskiwaczy musi być najgorsze w każdym samochodzie, jaki kiedykolwiek posiadałem. Wycieraczki pozostawiają smugi i słabo czyszczą przednią szybę. A podczas używania płynu prawie nic nie wychodzi i jest to tak słaby strumień wzdłuż pióra, że aby uzyskać jakikolwiek efekt, muszę zatrzymać CR-V i mieć nadzieję, że uda mi się zmyć trochę brudu.

Czy ktoś jeszcze ma takie doświadczenia ze swoim '24 CR-V? Czy to celowe, czy mam jakieś problemy, które powinien sprawdzić dealer? Doceniam Twoją odpowiedź.

#2 ·
Chciałbym, żeby płyn do spryskiwaczy wychodził z większą siłą. Trochę słabo. Zazwyczaj spryskuję dwa razy. W moim 2024 roku pióra dobrze czyszczą szybę. Może na szybie jest coś w rodzaju oleju?

#4 · (Edited)
Pióra wycieraczek w moim 2024 roku poruszają się tylko trochę, gdy uruchamiam pojazd. Jest to funkcja mająca na celu przedłużenie żywotności piór wycieraczek. To nowość obserwować je w ruchu latem, jednak zastanawiam się, czy ten ruch będzie stanowić problem zimą. Czy niewielki ruch wycieraczek podczas uruchamiania rozerwie gumę, jeśli pióro wycieraczki przymarznie do szyby? To błędne koło, normalnie uruchamiałbym pojazd, włączał odmrażanie na kilka minut, a następnie ostrożnie uwalniał pióra wycieraczek przed ich użyciem - tutaj, gdy tylko uruchomię pojazd, wycieraczki próbują się poruszyć, zanim zostaną uwolnione, co może spowodować uszkodzenie. Czy ktoś ma doświadczenie zimowe w tym aspekcie działania wycieraczek? (Mając nadzieję, że to nie problem).

#6 ·
Pióra wycieraczek w moim 2024 ruszają się tylko trochę, gdy uruchamiam pojazd. Jest to funkcja mająca na celu przedłużenie żywotności piór wycieraczek. To nowość obserwować je w ruchu latem, jednak zastanawiam się, czy ten ruch będzie stanowić problem zimą. Czy niewielki ruch wycieraczek podczas uruchamiania rozerwie gumę, jeśli pióro wycieraczki przymarznie do szyby? To błędne koło, normalnie uruchamiałbym pojazd, włączał rozmrażanie na kilka minut, a następnie ostrożnie uwalniał pióra wycieraczek przed ich użyciem - tutaj, gdy uruchamiam pojazd, wycieraczki próbują się poruszyć, zanim zostaną uwolnione, co może spowodować uszkodzenie. Czy ktoś ma doświadczenie zimowe w tym aspekcie działania wycieraczek? (mając nadzieję, że to nie problem).
Sprawdziłem dziś mojego Sport Touring 2024 i nie zauważyłem, aby pióra w ogóle się poruszały podczas uruchamiania CRV.

#5 ·
Ma to samą konstrukcję co mój poprzedni samochód Mazda3... Mazda pomyślała, a teraz Honda, że jest mniej marnotrawstwa płynu do spryskiwaczy podczas rozpryskiwania poza przednią szybą i podczas jazdy z prędkością autostradową (rozpryskuje się wszędzie), stąd nowszy design. Kiedy miałem moją Mazdę 3, nie miałem żadnych problemów z wycieraczkami, więc działa tak samo jak teraz mój CRV. Po prostu trzeba trochę czasu, żeby się przyzwyczaić, tak jak do wszystkiego nowego

#9 ·
Od lat posiadamy Hondy. Kilka Civików, Accordów, dwie Odyseje, a w tym roku wymieniliśmy naszego '17 CR-V na nowego '24 CR-V Hybrid Sport L. Naprawdę lubię ten samochód i wszystkie funkcje... z wyjątkiem wycieraczek przedniej szyby, a działanie układu spryskiwaczy musi być najgorsze w każdym samochodzie, jaki kiedykolwiek posiadałem. Wycieraczki pozostawiają smugi i słabo czyszczą przednią szybę. A podczas używania płynu prawie nie wychodzi i jest tak słabym strumieniem wzdłuż pióra, że aby uzyskać jakikolwiek efekt, muszę zatrzymać CR-V i mieć nadzieję, że uda się zmyć trochę brudu.

Czy ktoś jeszcze ma takie doświadczenia z '24 CR-V? Czy to celowe, czy mam jakieś problemy, które powinien sprawdzić dealer? Doceniam Twoją odpowiedź.
Termin spryskiwania jest również strasznym problemem, a spryskiwacz wychodzi po tym, jak pióra wycieraczek pokonały już większość drogi po przedniej szybie do strony kierowcy, przez co spryskiwanie jest prawie całkowicie bezużyteczne. Spryskiwacz z wycieraczki po stronie kierowcy po prostu gromadzi się po stronie kierowcy przedniej szyby. Spryskiwacz z prawej strony jest uwalniany na środku przedniej szyby, ale prawie nie ma wpływu na czyszczenie prawej strony przedniej szyby. To zagrożenie dla bezpieczeństwa. Honda musi to naprawić. To idiotyczna robota inżynieryjna, jeśli taki był zamiar, aby tak działało. Będę szukał rozwiązania tego problemu. Można by pomyśleć, że coś tak prostego jak działanie wycieraczek przedniej szyby byłoby dość łatwe do zrozumienia w dzisiejszych czasach projektowania i budowy pojazdów.

#39 ·
Termin natrysku jest strasznym problemem, a natrysk wychodzi po tym, jak pióra wycieraczek pokonały już większość drogi po przedniej szybie do strony kierowcy, przez co natrysk jest prawie całkowicie bezużyteczny. Natrysk z wycieraczki po stronie kierowcy po prostu gromadzi się po stronie kierowcy przedniej szyby. Natrysk z prawej strony jest uwalniany na środku przedniej szyby, ale prawie nie ma wpływu na czyszczenie prawej strony przedniej szyby. To zagrożenie bezpieczeństwa. Honda musi to naprawić. To idiotyczna robota inżynierska, jeśli taki był zamiar, aby tak działało. Będę szukał rozwiązania tego problemu. Można by pomyśleć, że coś tak prostego jak działanie wycieraczek przedniej szyby byłoby dość łatwe do zrozumienia w dzisiejszych czasach projektowania i budowy pojazdów.
Całkowicie się zgadzam. Daj nam znać, jeśli znajdziesz rozwiązanie. Jak dotąd Honda odmawia zrobienia czegokolwiek w tej sprawie.

#10 ·
Od lat posiadamy Hondy. Kilka modeli Civic, Accord, dwa modele Odyssey, a w tym roku wymieniliśmy naszego '17 CR-V na nowego '24 CR-V Hybrid Sport L. Naprawdę lubię ten samochód i wszystkie jego funkcje... z wyjątkiem wycieraczek przedniej szyby i działania systemu spryskiwaczy, które muszą być najgorsze w każdym samochodzie, jaki kiedykolwiek posiadałem. Wycieraczki pozostawiają smugi i słabo czyszczą przednią szybę. A podczas używania płynu prawie nie wypływa i jest tak słabym strumieniem wzdłuż pióra, że aby uzyskać jakikolwiek efekt, muszę zatrzymać CR-V i mieć nadzieję, że uda się zmyć trochę brudu.

Czy ktoś jeszcze ma takie doświadczenia z modelem '24 CR-V? Czy to zamierzone, czy mam jakieś problemy, które powinien sprawdzić dealer? Doceniam Twoją odpowiedź.
TAK, mam i nie podoba mi się to. Zabrałem swój samochód do dealera i powiedzieli, że to kwestia projektu. Myślę, że powinni to jakoś naprawić.

#12 ·
Zgodnie z komentarzami, niektóre działają dobrze, a niektóre źle. Spróbowałbym dmuchnąć sprężonym powietrzem w dyszę, może nawet z puszki ze sprężonym powietrzem. Jeśli w dyszach jest brud, powinno to go rozbić. Jeśli działa przez jakiś czas i znowu się zatka, to problem polega na tym, że nowy samochód został dostarczony z brudnym układem... Wina Hondy.

#13 ·
Jedynym problemem, który mnie denerwuje, jest to, że ruch/zakres wycieraczki po stronie kierowcy nie jest wystarczająco długi, więc w rogu może gromadzić się dużo błota pośniegowego, co ogranicza widoczność po stronie kierowcy.

#16 ·
Mamy Hondy od lat. Wiele Civiców, Accordów, dwa Odyssey i w tym roku wymieniliśmy naszego '17 CR-V na nowego '24 CR-V Hybrid Sport L. Naprawdę lubię ten samochód i wszystkie funkcje... z wyjątkiem wycieraczek i działania systemu płynu do spryskiwaczy, które muszą być najgorsze w każdym samochodzie, jaki kiedykolwiek posiadałem. Wycieraczki pozostawiają smugi i słabo czyszczą przednią szybę. A podczas używania płynu prawie nie wychodzi i jest tak słabym strumieniem wzdłuż pióra, że aby uzyskać jakikolwiek efekt, muszę zatrzymać CR-V i mieć nadzieję, że uda mi się zmyć trochę brudu.

Czy ktoś jeszcze ma takie doświadczenia ze swoim '24 CR-V? Czy to celowe, czy mam jakieś problemy, które powinien sprawdzić dealer? Doceniam Twoją odpowiedź.
Zgadzam się. Oprócz niedociągnięć, o których wspominasz; otwory wentylacyjne rozmrażania nie zakrywają dolnej części przedniej szyby, gdzie spoczywają wycieraczki. Więc lód się tam nie topi. A sposób, w jaki spoczywają wycieraczki, nie można ich obrócić z przedniej szyby, aby usunąć lód i śnieg, ponieważ przeszkadza krawędź maski. A ten delikatny wąż z płynem jest odsłonięty, więc dostaje się w lód i śnieg, którego odmrażacz nie stopi. To całkowicie okropny projekt. Honda, co wyście myśleli?

#22 ·
Tak
Zgadzam się. Oprócz niedociągnięć, o których wspominasz; otwory wentylacyjne rozmrażania nie zakrywają dolnej części przedniej szyby, gdzie spoczywają wycieraczki. Więc lód się tam nie topi. A sposób, w jaki spoczywają wycieraczki, nie można ich obrócić z przedniej szyby, aby usunąć lód i śnieg, ponieważ przeszkadza krawędź maski. A ten delikatny wąż na płyn jest odsłonięty, więc zostaje osadzony w lodzie i śniegu, którego odmrażacz nie stopi. To całkowicie okropny projekt. Honda, co wyście myśleli?
Tak. Odkąd założyłem ten wątek, weszliśmy w naszą pierwszą zimną pogodę i teraz wiem, że odmrażacz ma tę lukę przed kierowcą do lewego rogu.

#21 ·
Tak, dobra rada, aby uniknąć uszkodzeń. Chodzi mi o to, że gdyby odmrażacz był odpowiednio zaprojektowany, stopiłby lód. Nigdy nie miałem samochodu, w którym musiałbym coś wylewać na wycieraczki, żeby je rozmrozić. Wszystko w Hondach, które miałem, jest tak dobrze przemyślane. Jestem zaskoczony i rozczarowany, że tak rażąco to spartaczyli. Doceniam dobre rady wszystkich. Dziękuję!

#23 ·
Nigdy nie musiałem niczego wylewać na pojazd, żeby coś rozmrozić. Używam jednak butelki z rozpylaczem do spryskiwania płynem do odladzania. Zamki i uszczelki mogą być trudne do pokonania, gdy są pokryte lodem. Alkohol może być twoim przyjacielem w mroźnym klimacie.

#24 ·
Nie sądzę, żeby było praktyczne myślenie, że odmrażacz przedniej szyby powinien rozmrażać pióra wycieraczek. Wycieraczki w spoczynku znajdują się w znacznie niższej pozycji niż otwory wentylacyjne odmrażacza. Nie sądzę, żeby jakikolwiek pojazd miał możliwość rozmrażania wycieraczek. Nigdy nie musiałem niczego wylewać na pojazd, żeby rozmrozić rzeczy. Używam jednak butelki z rozpylaczem do spryskiwania płynem do odladzania. Zamki i uszczelki mogą być trudne do pokonania, gdy są pokryte lodem. Alkohol może być twoim przyjacielem w mroźnym klimacie.
Odmrażacz przedniej szyby w każdym pojeździe, jaki kiedykolwiek posiadałem, będzie dmuchał ciepłym powietrzem na przednią szybę tuż pod piórami wycieraczek. Nigdy nie miałem problemów z przyklejaniem się piór wycieraczek do przedniej szyby, dopóki nie miałem mojego crv z 2024 roku. Ponadto pióra wycieraczek w spoczynku znajdują się poniżej osłony maski i nie można ich postawić, ponieważ ramię uderza w krawędź osłony.

#31 · (Edited by Moderator)
Spędziłem właśnie 10 dni jeżdżąc zimą w Maine i New Hampshire. Podczas jazdy po śniegu system odszraniania CRV nie był w stanie zapobiec tworzeniu się lodu na mojej przedniej szybie. Temperatury wynosiły od 0 do 30 stopni Fahrenheita. Przepraszam Honda, to niedopuszczalne. Widzę w instrukcji obsługi, że kanadyjskie modele mają dodatkową funkcję, "przycisk podgrzewanej przedniej szyby", znajdujący się na panelu wskaźników obok drzwi kierowcy. "Odszrania przednią szybę w miejscu parkowania wycieraczek". Dokładnie tego potrzeba, ale nie jest to dostępne w modelach amerykańskich. Zatem Honda wie, że samochód ma niewystarczający system odszraniania przedniej szyby i ma rozwiązanie, ale nie jest ono dostępne w modelach amerykańskich. Hej Honda, o co chodzi? Myślicie, że nie mamy zimy w USA? Gdybym mieszkał w północnej części USA, pozbyłbym się mojego CRV i kupił Subaru.

#32 ·
Spędziłem właśnie 10 dni jeżdżąc zimą w Maine i New Hampshire. Podczas jazdy po śniegu system odszraniania CRV nie mógł zapobiec tworzeniu się lodu na mojej przedniej szybie. Temperatury wynosiły od 0 do 30 stopni Fahrenheita. Przepraszam Honda, to niedopuszczalne. Widzę w instrukcji obsługi, że kanadyjskie modele mają dodatkową funkcję, "przycisk podgrzewanej przedniej szyby", znajdujący się na panelu wskaźników obok drzwi kierowcy. "Odszrania przednią szybę w obszarze parkowania wycieraczek". Dokładnie tego potrzeba, ale nie jest to dostępne w modelach amerykańskich. Zatem Honda wie, że samochód ma niewystarczający system odszraniania przedniej szyby i ma rozwiązanie, ale nie jest ono dostępne w modelach amerykańskich. Hej Honda, o co chodzi? Myślicie, że nie mamy zimy w USA? Gdybym mieszkał w północnej części USA, pozbyłbym się mojego CRV i kupił Subaru.
Honda uważa, że granica z Kanadą to zwrotnik Raka.

#33 ·
Mam ten sam problem z moim nowym 2025, jeździłem nim tylko 2 tygodnie, a dzisiaj zajęło mi 2,5 godziny, żeby wrócić do domu, zwykle 45 minut. Musiałem 5 razy się zatrzymywać, żeby wyczyścić wycieraczki, a system odszraniania jest za słaby albo coś. Co mogę zrobić, nie podoba mi się system odszraniania. Ktokolwiek zwróci mi ten samochód, stanowi zagrożenie.

#35 ·
Czy ktoś wie, jak wyjść z 3-letniej umowy najmu? Proszę o rekomendację. Mieszkam w Wisconsin, dzisiaj temperatura wynosi 18F. Bóg jest dobry i jakoś udało mi się dotrzeć do domu. Ledwo widziałem po stronie kierowcy. To jest niebezpieczne

#36 ·
Czy uruchamiasz odszranianie przedniej szyby tylko na wysokim poziomie? Samochód powinien bez problemu odszronić przednią szybę, a jeśli tak się nie dzieje, zabierz go z powrotem tam, gdzie go kupiłeś, ponieważ coś jest nie tak.

#37 ·
Mamy Hondy od lat. Wiele Civiców, Accordów, dwie Odyseje, a w tym roku wymieniliśmy naszego '17 CR-V na nowego '24 CR-V Hybrid Sport L. Naprawdę lubię ten samochód i wszystkie funkcje... z wyjątkiem wycieraczek przedniej szyby i wydajności systemu płynu do spryskiwaczy, które muszą być najgorsze w każdym samochodzie, jaki kiedykolwiek posiadałem. Wycieraczki pozostawiają smugi i słabo czyszczą przednią szybę. A kiedy używam płynu, ledwo wychodzi i jest tak słabym strumieniem wzdłuż pióra, że aby uzyskać jakikolwiek efekt, muszę zatrzymać CR-V i mieć nadzieję, że uda się zmyć trochę brudu.

Czy ktoś jeszcze ma takie doświadczenia ze swoim '24 CR-V? Czy to celowe rozwiązanie, czy mam jakieś problemy, które powinien sprawdzić dealer? Doceniam Twoją odpowiedź.
Tak. Te same problemy. Chyba po prostu będę kupować wkłady za 50 dolarów.

#44 ·
Tak. Te same problemy. Chyba po prostu będę kupował wkłady za 50$.
Właśnie uzupełniłem nasz model 2024 tymi wkładami do wycieraczek, 10,00 $ za 2 zestawy. Pióra wycieraczek używane w 6 Gen CRV to typ Bosch z wkładami 6 mm i jest wiele ofert na Amazonie na te części. Łatwe do zrobienia i zajmuje 10 minut na przycięcie i uzupełnienie

#38 ·
Posiadamy Hondy od lat. Kilka Civików, Accordów, dwa Odyssey i w tym roku wymieniliśmy naszego '17 CR-V na nowego '24 CR-V Hybrid Sport L. Naprawdę lubię ten samochód i wszystkie funkcje... z wyjątkiem wycieraczek i wydajności systemu płynu do spryskiwaczy, które muszą być najgorsze w każdym samochodzie, jaki kiedykolwiek posiadałem. Wycieraczki pozostawiają smugi i słabo czyszczą przednią szybę. A podczas używania płynu prawie nie wychodzi i jest tak słabym strumieniem wzdłuż pióra, że aby uzyskać jakikolwiek efekt, muszę zatrzymać CR-V i mieć nadzieję, że uda mi się zmyć trochę brudu.

Czy ktoś jeszcze ma takie doświadczenia z '24 CR-V? Czy to zamierzone, czy mam jakieś problemy, które powinien sprawdzić dealer? Doceniam Twoją odpowiedź.
System wycieraczek Hondy to kompletny badziew. Cała woda trafia na stronę kierowcy przedniej szyby. Honda zaleca nawet, aby nie uruchamiać wycieraczek, jeśli przednia szyba jest brudna, ponieważ może to spowodować zarysowania, co? Tak, to jest faktycznie stwierdzone w instrukcji obsługi. Kiedy pytam o to serwis, po prostu patrzą na mnie zdezorientowani i ignorują mnie. Kiedyś myślałem, że Honda jest naprawdę pierwszej klasy, ale już nie.

#40 ·
System wycieraczek Hondy to kompletny badziew. Cała woda trafia na stronę kierowcy przedniej szyby. Honda zaleca nawet, aby nie używać wycieraczek, jeśli przednia szyba jest brudna, ponieważ może to spowodować zarysowania, co? Tak, to jest faktycznie stwierdzone w instrukcji obsługi. Kiedy pytam o to serwis, po prostu wyglądają na zdezorientowanych i ignorują mnie. Kiedyś myślałem, że Honda jest naprawdę pierwszej klasy, ale już nie.
W każdym samochodzie zawsze można zarysować szybę suchym kurzem. System Hondy zużywa bardzo mało płynu do spryskiwaczy i nie jestem jeszcze pewien, czy jest to niewystarczające, czy po prostu skąpe. Zbiornik jest umieszczony w miejscu w prawym przednim panelu, które może nie mieć miejsca na większy zbiornik. Myślę, że to jest siła napędowa stojąca za bardzo małym zużyciem płynu do spryskiwaczy.

#41 ·
Czy umiejscowienie zbiornika płynu do spryskiwaczy jest takie samo w modelach amerykańskich jak w modelach kanadyjskich? Myślę, że tak. Jednak pojemność zbiornika dla modelu amerykańskiego wynosi 1,6 US qt (1,5 l), a dla modelu kanadyjskiego 4,8 US qt (4,5 l). Bardzo dziwne, że Honda nie mogła umieścić tego samego zbiornika w obu modelach.

#43 ·
Czy umiejscowienie zbiornika płynu do spryskiwaczy jest takie samo w modelach amerykańskich jak w modelach kanadyjskich? Myślę, że tak. Jednak pojemność zbiornika dla modelu amerykańskiego wynosi 1,6 US qt (1,5 l), a dla modelu kanadyjskiego 4,8 US qt (4,5 l). Bardzo dziwne, że Honda nie mogła umieścić tego samego zbiornika w obu modelach.
Zgadzam się, dlaczego ta różnica, prawda?! Tak samo jak TPMS, CRV w specyfikacji amerykańskiej je ma, ale u nas w Kanadzie nie mamy TPMS

#45 ·
Standardy CAFE dla różnych krajów, jak przypuszczam.
Standardy CAFE nie mają z tym nic wspólnego, ponieważ wspomniane różnice dotyczyły TPMS i wielkości zbiornika płynu do spryskiwaczy, a nie funkcji automatycznego zatrzymywania silnika ani niczego innego związanego z oszczędnością paliwa. Przyznaję jednak, że producenci wdrażają różne pakiety wyposażenia w zależności od regionu/kraju i tak już jest.