Honda CR-V Owners Club Forums banner
181 - 200 of 1,074 Posts
Hybryda ma turbosprężarkę? Nie sądziłem
Nowa hybryda z 2023 roku rzeczywiście ma turbosprężarkę w silniku 2.0. Zauważyłem to po raz pierwszy na stronie internetowej Hondy w USA na zdjęciach układu napędowego w nowej hybrydzie z 2023 roku... i pomyślałem: "wow! ... czy to mała turbosprężarka Mitsubishi, którą widzę zamontowaną z przodu silnika?" Więc zacząłem szukać więcej informacji od recenzentów.

Pod maską, hybryda Honda CR-V z 2023 roku jest wyposażona w turbodoładowany silnik czterocylindrowy o pojemności 2,0 litra z dwoma silnikami elektrycznymi, co daje łączną moc 204 koni mechanicznych. Napęd na przednie koła jest standardem, a napęd na wszystkie koła jest dostępny. W przeciwieństwie do tego, obecna hybryda CR-V z 2022 roku jest dostępna tylko z napędem na wszystkie koła.
źródło: 2023 Honda CR-V Hybrid: Redesign Info, Photos, Pricing, Release Date.

Spodziewam się, że mogli to zrobić, aby zaradzić percepcji słabego wspomagania mocy napędowej z silnika spalinowego w obecnej generacji (wiesz... z bezpośrednim załączaniem eCVT przy określonych prędkościach). Prawdopodobnie również po to, aby konkurować z postrzeganymi osiągami RAV4 na rynku. Moim zdaniem ma to na celu optymalizację dostarczania momentu obrotowego w razie potrzeby. Nowy układ napędowy może wytworzyć 247 funtów momentu obrotowego pomiędzy dwoma silnikami napędowymi a silnikiem spalinowym. Nowa hybryda ma teraz również uciąg 1000 funtów, co również mogło być czynnikiem.

W pierwszym poście tego wątku, gdzie zamieściłem link do komunikatu prasowego Hondy - nie ma o tym wzmianki.

Podejrzewam, że link, do którego się odwołujesz, jest nieprawidłowy :)
Zdecydowanie możliwe, ale jeszcze nie ma wystarczająco dużo informacji od Hondy, aby mieć pewność.

To właśnie tutaj nie pomaga powolne, etapowe ujawnianie informacji przez Hondę przez cały rok. :p Wciąż brakuje informacji od Hondy na temat nowego hybrydowego układu napędowego i prawie nic, co recenzenci piszą o tym, co znajduje się pod maską hybrydy. A Honda jest bardzo ostrożna w kwestii tego, czym będzie CVT. Honda nie używa terminu eCVT, ale czy to przeoczenie urzędnicze, czy też faktycznie umieszczają prawdziwy CVT w nowym systemie, tak jak robią to ich konkurenci? Jeszcze nie wiemy.

Najpierw dowiedziałem się o tym, że rzekomo zamontowali na nim turbosprężarkę, kiedy przeglądałem stylizowane zdjęcia układu napędowego na stronie Hondy. Wyraźnie widziałem małą turbosprężarkę z przodu, gdzie się jej nie spodziewałem. To dało mi do myślenia.

Następnie zacząłem skanować recenzje online w poszukiwaniu potwierdzenia (ponieważ Honda nie opublikowała jeszcze swojej formalnej strony specyfikacji dla hybryd na stronie amerykańskiej). Odkryłem, że około jedna trzecia z nich potwierdziła rzekomą obecność turbosprężarki, a reszta po prostu stwierdziła, że jest to system hybrydowy 2.0. Zatem zdecydowanie istnieje pewna niejednoznaczność, którą należy rozwiązać. Bardzo niewiele informacji na temat tego, co znajduje się pod maską, co szczerze mówiąc mnie zaskakuje. Zastanawiam się, co Honda ukrywa.

Jak obaj wiemy... recenzje mogą być szkicowe... więc będziemy musieli poczekać na rzeczywistą publikację specyfikacji hybryd później w tym miesiącu na amerykańskiej stronie Hondy, aby rozwiązać tę kwestię. Było kilka dziwnych rzeczy (takich jak potrzeba 91 oktanów), które nie mają sensu i mogą być po prostu błędami redakcyjnymi Hondy, a to może obejmować użycie zdjęć i diagramów z wyprzedzeniem na ich głównej stronie.

Nie jestem pewien, czy ten temat został już wyczerpująco omówiony, ale mój dealer ma specyfikacje dla wielu nadchodzących 2023 1.5Ts. We wszystkich przypadkach opis brzmi „Benzyna bezołowiowa 1.5 z turbodoładowaniem”. Paliwo premium może oferować tutaj pewne korzyści, ale mieszkając w okolicy, gdzie różnica w cenie benzyny regularnej i premium wynosi 0,70-0,90 dol. za galon, jest to ledwie nieistotne. Zastanawiam się też, ilu kupujących zastosuje się do zaleceń i jakie mogą być tego konsekwencje.

Discussion starter · #185 ·
Jak oboje wiemy... recenzje mogą być wątpliwe... więc będziemy musieli poczekać na rzeczywistą publikację specyfikacji hybrydowych pod koniec tego miesiąca na amerykańskiej stronie Hondy, aby wyjaśnić sprawę. Było kilka dziwnych rzeczy (takich jak potrzeba 91 oktanów), które nie mają sensu i mogą być po prostu błędami redakcyjnymi Hondy, co może obejmować użycie zaawansowanych zdjęć i diagramów na ich głównej stronie.
Rzeczywiście - wiele komunikatów prasowych wychodzi na jaw, obarczonych niedokładnościami :)

I zastanawiam się, ilu kupujących zastosuje się do zalecenia i jakie mogą być tego konsekwencje.
Dopóki ludzie nie będą tankować olejem napędowym, olejem spożywczym lub wodą, powinno być w porządku :giggle:

Brak turbosprężarki w hybrydzie.
Ale jestem pewien, że będzie to bardziej dopracowana wersja i tak już dopracowanego układu napędowego hybrydy.

Fragment ze strony Honda official site

Dla bardziej sportowych wrażeń z jazdy, model 2023 CR-V Sport (32 450 $1) będzie standardowo wyposażony w nowy system hybrydowy z bardziej dopracowanym 2,0-litrowym silnikiem 4-cylindrowym w cyklu Atkinsona. Łączna moc układu wzrasta do 204 KM4 (netto ISO; wzrost o 3 KM), podczas gdy maksymalny moment obrotowy silnika trakcyjnego wzrasta do 247 lb.-ft. (wzrost o 15 lb.-ft.). Co więcej, hybrydowy układ napędowy zapewnia dużą korzyść w zakresie oszczędności paliwa w porównaniu z układem napędowym 1,5L Turbo, z oceną EPA w mieście 43 mpg w mieście dla Sport w porównaniu do 28 mpg dla EX/EX-L oraz łączną oceną 40 mpg dla Sport w porównaniu do 30 mpg dla EX/EX-L (wszystkie z napędem 2WD). Sport charakteryzuje się również jeszcze bardziej odważną stylistyką, która obejmuje błyszczące czarne akcenty zewnętrzne, prostokątne wykończenia wydechu i 18-calowe felgi Berlina Black. Wewnątrz standardem są specyficzne dla Sport powierzchnie siedzeń oraz gałka zmiany biegów i kierownica obszyte skórą.

Za 38 600 $1, Sport Touring znajdzie się na szczycie gamy CR-V, również wyposażony w nowy, mocniejszy 2,0-litrowy hybrydowy układ napędowy, wraz ze standardowym napędem na wszystkie koła oraz większymi 19-calowymi kołami i oponami. Wewnątrz nowy 12-głośnikowy system audio premium Bose z technologią Bose Centerpoint i cyfrowym przetwarzaniem sygnału SurroundStage został specjalnie zaprojektowany, aby zapewnić optymalne wrażenia słuchowe wszystkim pasażerom niezależnie od ich pozycji siedzenia. System nawigacji satelitarnej Honda™ i funkcja Wi-Fi Hotspot są również standardem.

• Like
Reactions: TheDarkKnight
Nowy układ napędowy może generować 247 funtów momentu obrotowego pomiędzy dwoma silnikami napędowymi a silnikiem spalinowym. Nowa hybryda ma teraz również uciąg 1000 funtów, co również mogło być czynnikiem.
Zatem myślisz, że będą dwa silniki elektryczne? Pamiętam, że czytałem o tym w recenzji, którą cytowałeś, ale nigdy nie widziałem tego w żadnej literaturze Hondy.
Features by Trim - 2023 Honda CR-V :
  • Najnowsza generacja hybrydowego układu napędowego z 2 silnikami
  • Silnik 2,0-litrowy, 16-zaworowy DOHC 4-cylindrowy z wielostopniowym wtryskiem bezpośrednim wysokiego ciśnienia
  • Synchroniczny silnik elektryczny z magnesami trwałymi AC
Założyłem, że oznacza to silnik spalinowy i jeden elektryczny.

Honda z pewnością wprowadziła zamieszanie do tej pory. I ta umowa na 91 oktanów zdecydowanie mnie zbiła z tropu.

Nie jestem pewien, czy ten temat został już wyczerpująco omówiony, ale mój dealer ma specyfikacje dotyczące wielu nadchodzących 2023 1.5Ts. We wszystkich przypadkach opis brzmi „Benzyna bezołowiowa premium 1.5 z turbodoładowaniem”.

Paliwo premium może oferować tu pewne korzyści, ale mieszkając w okolicy, gdzie różnica cenowa między zwykłym a premium wynosi 0,70-0,90 dolara za galon, jest to ledwie nieistotne. Zastanawiam się też, ilu kupujących zastosuje się do zaleceń i jakie mogą być tego konsekwencje.
Jest to opublikowane na innych oficjalnych stronach Hondy, w tym na głównej stronie CR-V z szacunkami EPA, że używa tylko zwykłej benzyny bezołowiowej.

Zatem myślisz, że będą dwa silniki elektryczne? Pamiętam, że czytałem o tym w recenzji, którą cytowałeś, ale nigdy wcześniej nie widziałem tego w żadnej literaturze Hondy.
Funkcje według wykończenia - 2023 Honda CR-V :
  • Hybrydowy układ napędowy najnowszej generacji z 2 silnikami
  • Silnik 2,0-litrowy, 16-zaworowy DOHC 4-cylindrowy z wielostopniowym wtryskiem bezpośrednim wysokiego ciśnienia
  • Synchroniczny silnik elektryczny z magnesami trwałymi AC
Założyłem, że oznacza to ICE i jeden silnik elektryczny.

Honda z pewnością wprowadziła do tej pory zamieszanie. I ta oferta 91 oktanów zdecydowanie mnie zbiła z tropu.
Z opisów, które czytałem, zdecydowanie zdecydowali się na dwa silniki w nowym CRV. Ale nie jestem pewien, czy to kolejne "zgubione w tłumaczeniu" zrozumienie, ponieważ technicznie rzecz biorąc, hybryda gen5 również miała dwa silniki... ale jeden był naprawdę generatorem prądu napędzanym przez ICE, jak sądzę.

Dodaj to do rosnącej listy rzeczy, na które trzeba "poczekać i zobaczyć", kiedy Honda faktycznie umieści swoje strony ze specyfikacjami na amerykańskiej stronie internetowej jeszcze w tym miesiącu.

Nie jestem pewien, czy ten temat został już wyczerpany, ale mój dealer ma specyfikacje dla wielu nadchodzących 2023 1.5Ts. We wszystkich przypadkach opis brzmi: „Benzyna bezołowiowa premium 1.5 z turbodoładowaniem”.

Paliwo premium może oferować tu pewne korzyści, ale mieszkając w okolicy, gdzie różnica cenowa między zwykłym a premium wynosi 0,70-0,90 dolara za galon, jest to ledwie nieistotne. Zastanawiam się też, ilu kupujących zastosuje się do zaleceń i jakie mogą być tego konsekwencje.
Konsensus „z naszych wspólnych foteli” jest taki, że to błąd i że podali „kliniczną” (RON) definicję liczby oktanowej, a nie rzeczywiste oznaczenia liczby oktanowej na dystrybutorze. Dlaczego musimy mieć wiele różnych miar liczby oktanowej, nie wiem... ale chyba z tym żyjemy.

Ale jak w przypadku rosnącej listy niejasności dotyczących gen6 w tej chwili... musimy poczekać i zobaczyć ostateczne dokumenty specyfikacji, kiedy Honda je zamieści

Konsensus "z naszych wspólnych foteli" jest taki, że to błąd i że podali "kliniczną" (RON) definicję liczby oktanowej, a nie rzeczywiste oznaczenia liczby oktanowej na dystrybutorze. Dlaczego musimy mieć wiele różnych miar liczby oktanowej, nie wiem... ale chyba z tym żyjemy.

Ale jak rosnąca lista niejasności dotyczących gen6 w tej chwili... musimy poczekać i zobaczyć ostateczne dokumenty specyfikacji, kiedy Honda je zamieści
Strona internetowa American Honda ma już informacje o CRV 2023 i określono benzynę bezołowiową.

Amerykańska strona internetowa Hondy ma już informacje o CRV 2023 i podano specyfikację dla benzyny bezołowiowej.
Zgodnie z oczekiwaniami.

Nadal czekam na specyfikacje hybrydowe (później w tym miesiącu). Jestem pewien, że również będzie używana benzyna bezołowiowa, ale istnieje wiele kwestii dotyczących nowego układu napędowego hybrydy, które wymagają lepszego wyjaśnienia.

Zgodnie z oczekiwaniami.

Nadal czekam na specyfikacje hybrydowe (później w tym miesiącu). Jestem pewien, że również będzie używać zwykłej benzyny bezołowiowej, ale istnieje wiele kwestii dotyczących nowego układu napędowego hybrydy, które wymagają lepszych wyjaśnień.
Recenzent z YouTube powiedział, że będzie jeździł hybrydą pod koniec przyszłego tygodnia. Myślę, że będzie to 12., ponieważ słyszałem, że wtedy odbędzie się wydarzenie Hondy. Więc myślę, że dowiemy się, co się dzieje w przyszłym tygodniu!

Z instrukcji obsługi wynika, że hybryda ma taką samą konfigurację jak Gen5 z jednym silnikiem elektrycznym, jeśli dobrze rozumiem; silnik spalinowy, silnik elektryczny, generator. "Twój pojazd SPORT HYBRID i-MMD wykorzystuje zarówno silnik elektryczny, jak i silnik benzynowy jako źródła napędu, przy czym silnik elektryczny otrzymuje energię elektryczną z wewnętrznego akumulatora wysokonapięciowego i/lub wewnętrznego generatora. Akumulator wysokonapięciowy jest ładowany z generatora napędzanego przez silnik lub hamowanie regeneracyjne."

Dobrze widzieć, że Honda oferuje teraz interaktywną, internetową instrukcję obsługi... a nie tylko plik PDF drukowanej instrukcji. (y) Zamierzam przejrzeć ją dzisiaj i sprawdzić, czy możemy wyeliminować niektóre znaki zapytania wynikające z sprzecznych raportów na temat funkcji i specyfikacji online.

Z instrukcji obsługi wynika, że hybryda ma taką samą konfigurację jak Gen5 z jednym silnikiem elektrycznym, jeśli dobrze rozumiem; silnik spalinowy, silnik elektryczny, generator.
"Twój pojazd SPORT HYBRID i-MMD wykorzystuje zarówno silnik elektryczny, jak i silnik benzynowy jako źródła napędu, przy czym silnik elektryczny otrzymuje energię elektryczną z wewnętrznego akumulatora wysokiego napięcia i/lub wewnętrznego generatora. Akumulator wysokiego napięcia jest ładowany z generatora napędzanego przez silnik lub hamowanie regeneracyjne"
Uściślając, z tego, co udało mi się do tej pory ustalić, wydaje się, że jest to system "iMMD 4. generacji" (obecne hybrydy CRV są generacji 3), więc wyobrażam sobie, że nadal będzie używał konfiguracji z dwoma silnikami/generatorem (gdzie jeden jest silnikiem napędowym, a drugi generatorem prądu, jak w poprzednich iMMD). To, co się jednak zmieniło, to to, że zmienili silniki na obok siebie, a nie jeden za drugim, rzekomo po to, aby mogli włożyć nieco większe silniki za mniej więcej tę samą cenę.

Motyw "dwóch silników" dla Hondy iMMD istniał również w marketingu i brandingu 3. generacji, który media usilnie przedstawiały w fałszywy sposób jako dwa rzeczywiste silniki napędowe (chyba dlatego, że Honda nazywała je w swoich materiałach marketingowych silnikami napędowymi/generatorami). Często widzę, jak media opisują to jako "parę silników elektrycznych", nawet dzisiaj... technicznie rzecz biorąc, zgaduję... ale niepotrzebnie mylące.

Myślę teraz, że 2.0 z turbodoładowaniem to rozproszony medialny śledź... i rzeczywiście będzie wolnossący. To, co się jednak zmieniło, to przejście na bezpośredni wtrysk w silniku (koniec z wtryskiem do portów), więc zastanawiam się, czy zmienili również stopień sprężania silnika, czy też nie (obniżyli go).

Na razie nie mam pojęcia, jaka jest skrzynia biegów. Honda nazywa to, jak sądzę, CVT, więc to tylko jeszcze bardziej komplikuje sprawę, ponieważ może to być, ale nie musi, bezpośrednie sprzęgło eCVT, jak w hybrydach gen5.

181 - 200 of 1,074 Posts