Z instrukcji obsługi wynika, że hybryda ma taką samą konfigurację jak Gen5 z jednym silnikiem elektrycznym, jeśli dobrze rozumiem; silnik spalinowy, silnik elektryczny, generator.
"Twój pojazd SPORT HYBRID i-MMD wykorzystuje zarówno silnik elektryczny, jak i silnik benzynowy jako źródła napędu, przy czym silnik elektryczny otrzymuje energię elektryczną z wewnętrznego akumulatora wysokiego napięcia i/lub wewnętrznego generatora. Akumulator wysokiego napięcia jest ładowany z generatora napędzanego przez silnik lub hamowanie regeneracyjne"
Uściślając, z tego, co udało mi się do tej pory ustalić, wydaje się, że jest to system "iMMD 4. generacji" (obecne hybrydy CRV są generacji 3), więc wyobrażam sobie, że nadal będzie używał konfiguracji z dwoma silnikami/generatorem (gdzie jeden jest silnikiem napędowym, a drugi generatorem prądu, jak w poprzednich iMMD). To, co się jednak zmieniło, to to, że zmienili silniki na obok siebie, a nie jeden za drugim, rzekomo po to, aby mogli włożyć nieco większe silniki za mniej więcej tę samą cenę.
Motyw "dwóch silników" dla Hondy iMMD istniał również w marketingu i brandingu 3. generacji, który media usilnie przedstawiały w fałszywy sposób jako dwa rzeczywiste silniki napędowe (chyba dlatego, że Honda nazywała je w swoich materiałach marketingowych silnikami napędowymi/generatorami). Często widzę, jak media opisują to jako "parę silników elektrycznych", nawet dzisiaj... technicznie rzecz biorąc, zgaduję... ale niepotrzebnie mylące.
Myślę teraz, że 2.0 z turbodoładowaniem to rozproszony medialny śledź... i rzeczywiście będzie wolnossący. To, co się jednak zmieniło, to przejście na bezpośredni wtrysk w silniku (koniec z wtryskiem do portów), więc zastanawiam się, czy zmienili również stopień sprężania silnika, czy też nie (obniżyli go).
Na razie nie mam pojęcia, jaka jest skrzynia biegów. Honda nazywa to, jak sądzę, CVT, więc to tylko jeszcze bardziej komplikuje sprawę, ponieważ może to być, ale nie musi, bezpośrednie sprzęgło eCVT, jak w hybrydach gen5.