Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Klimatyzacja prawie nie chłodzi

22K views 57 replies 25 participants last post by  pdxdigger  
#1 ·
Klimatyzacja mojego CR-V EX z 2017 roku pogorszyła się do tego stopnia, że prawie w ogóle nie chłodzi. Sprężarka działa. Jaka jest tutaj najbardziej prawdopodobna przyczyna?

#3 ·
Klimatyzacja mojego CR-V EX z 2017 roku pogorszyła się do tego stopnia, że prawie w ogóle nie chłodzi. Sprężarka działa. Jaka jest tutaj najbardziej prawdopodobna przyczyna?
Czy wiesz, czy są jakieś wyświetlane kody?

Save
#5 ·
Poziom płynu chłodzącego jest dobry?

Save
#10 ·
Oczywiście nie znam Twojej sytuacji ani tego, w której części kraju mieszkasz. Wielu z nas doświadcza bardzo gorących warunków, a klimatyzacja w tej sytuacji może mieć trudności z nadążaniem. Jeśli Twój samochód stoi na zewnątrz, zamknięcie osłony przeciwsłonecznej i użycie osłony na przednią szybę może pomóc. Jeśli to naprawdę problem z systemem, musisz ugryźć się w język i zabrać go do specjalisty.

owns 2025 Honda CR-V EX-L
  • Like
Reactions: alexb757
Save
#11 ·
Oczywiście nie znam Twojej sytuacji ani tego, w której części kraju mieszkasz. Wielu z nas doświadcza bardzo gorących warunków, a klimatyzacja w tej sytuacji może mieć po prostu trudności z nadążaniem. Jeśli Twój samochód stoi na zewnątrz, pomocne może być zamknięcie osłony przeciwsłonecznej i użycie osłony na przednią szybę. Jeśli to naprawdę problem z systemem, musisz ugryźć się w język i zabrać go do specjalisty.

FYI, możesz pomóc ludziom odpowiadać na Twoje pytania, aktualizując swój profil o konkretne informacje o modelu samochodu i Twojej lokalizacji. Kliknij swój awatar w prawym górnym rogu i wybierz Ustawienia konta.
Dzięki za radę. Zaktualizowałem swój profil.

Nie sądzę, żeby to było związane z pogodą. Jestem pewien, że nie działa tak dobrze, jak powinno. To prawdopodobnie pogorszenie w czasie. Zauważyłem to w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Rzadko muszę używać klimatyzacji tutaj, w Portland.

#12 ·
Zgadzam się, że Twoja sytuacja w Portland jest nieco inna niż nasza w Atlancie. Twoja klimatyzacja może cierpieć z powodu braku użytkowania.

owns 2025 Honda CR-V EX-L
Save
#13 ·
Zgadzam się z innymi co do oddania naprawy problemów profesjonaliście z manometrami. Jak śpiewał nieżyjący już Kenny Rodgers: "You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em." Niewłaściwe użycie puszki czynnika chłodniczego za 25 dolarów może kosztować 20 razy więcej, aby naprawić wszystkie inne problemy, które spowoduje.

Tylko taka myśl. Gdy silnik pracuje, a klimatyzacja jest włączona, otwórz maskę, aby zrobić 2 rzeczy.

1. Sprawdź, czy oba wentylatory działają. Przy włączonej klimatyzacji oba wentylatory powinny działać. Jeśli działa tylko 1, nie uzyskasz dużej chłodzenia. Naprawa niesprawnego wentylatora chłodnicy może być tak prosta, jak wymiana przekaźnika wentylatora.

2. Po stronie pasażera zauważysz 2 srebrne/aluminiowe rury. Na górze mniejszej rury znajduje się czarna nasadka z literą H. To jest strona wysokiego ciśnienia Twojego układu klimatyzacji, idąca od sprężarki do parownika w desce rozdzielczej. Uważaj, ta rura powinna być gorąca. Większa rura ma czarną nasadkę z literą L. To jest strona niskiego ciśnienia Twojego układu klimatyzacji, idąca od parownika z powrotem do sprężarki. Powinna być zimna.

Mam nadzieję, że to da Ci jakieś pojęcie o Twoim problemie. Nie bój się zasięgnąć kilku opinii na ten temat, ponieważ to Twoje $$$.

P.S. Jeśli uruchomisz odmrażanie, uruchamiasz klimatyzację. To właśnie usuwa wilgoć z wnętrza. Możesz używać klimatyzacji częściej niż myślisz.

#14 ·
Problemy z klimatyzacją to jedna z tych rzeczy, gdzie dla każdego mechanika z odpowiednimi narzędziami jest to dość proste i oczywiste do zdiagnozowania i naprawy problemu. I w najlepszym razie trudne dla majsterkowicza, aby mieć choćby najmniejsze pojęcie, w czym problem, a nawet jeśli by mieli, być w stanie go poprawnie rozwiązać. (Tak, prawdopodobnie można po prostu kupić kilka wskaźników i zestaw węży i wrzucić do niego trochę czynnika chłodniczego, ale to nigdy nie jest właściwy sposób naprawy klimatyzacji.)

#16 · (Edited)
Problemy z klimatyzacją to jedna z tych rzeczy, gdzie jest to dość proste i bezpośrednie dla każdego mechanika z odpowiednimi narzędziami do zdiagnozowania i naprawy problemu. I trudne, w najlepszym razie, dla majsterkowicza, aby mieć choćby cień pojęcia, w czym problem, a nawet jeśli by mieli, być w stanie poprawnie go rozwiązać. (Tak, prawdopodobnie mógłbyś po prostu kupić kilka manometrów i zestaw węży i wrzucić trochę czynnika chłodniczego, ale to nigdy nie jest właściwy sposób naprawy klimatyzacji.)
Nawet mam manometry r1234yf i wciąż się śmieję, ma zawór próżniowy i napełniający, więc jest bardziej mylący niż manometr r134a. I potrzebujesz adaptera z lewej na prawą, aby wkręcić go w butlę z czynnikiem chłodniczym. I nawet wtedy nie wiesz, co do cholery z ciśnieniami, gdzie powinny być, jest wykres, ale kiedy nie znasz manometru, a ciśnienia są bardzo różne, nadal potrzebujesz gościa od HVAC, aby na to spojrzał, dopóki nie zrozumiesz ciśnień i jak działa manometr r1234. Powinno być tak samo, ale tak nie jest, gdy masz dodatkowe zawory i nie możesz po prostu ewakuować za pomocą pompy próżniowej, musisz odzyskać, a następnie próżniowo naładować, to wszystko jest skomplikowane

#19 ·
Gdyby był całkowicie pusty z powodu wycieku, można by po prostu zdobyć manometry dla r1234, mam je, i wypożyczyć lub kupić pompę próżniową i zassać próżnię. Zobacz, czy utrzymuje próżnię przez 30 minut przy -30 Hg, a jeśli nie, to może masz wyciek, jeśli nie, to może to być ograniczenie w skraplaczu lub sprężarce, może to być silnik klapy mieszającej temperaturę, filtr powietrza w kabinie itp. Jeśli ich nie sprawdziłeś

#20 ·
I słyszałem, że sprężarki są zaprojektowane tak, aby z czasem uwalniać trochę czynnika chłodniczego, aby zapobiec pracy na sucho, więc po 3-5 latach jest normalne, że system ma niski poziom, taka jest natura rzeczy.. więc proste doładowanie, nawet bez wycieków, można wykonać, a jeśli masz zestaw wskaźników i czynnik chłodniczy, około dwóch puszek 8 uncji x 2 = 16 uncji, około 0,454 kg r1234y zgodnie z naklejką pod maską min. 0,435 kg Maks. 0,485 kg

Jeśli jest to pełne doładowanie i je zważysz i nie ma większych wycieków, myślę, że jest to lepsze niż próba oszacowania jednej puszki i uzupełnienia niskiego systemu.. bez realnego sposobu pomiaru, ile jeszcze jest w systemie i ile faktycznie wkładasz w stosunku do specyfikacji producenta

#21 ·
I słyszałem, że sprężarki są zaprojektowane tak, aby z czasem ulatniał się z nich czynnik chłodniczy, aby zapobiec pracy na sucho, więc po 3-5 latach jest normalne, że w układzie jest go mało, taka już jest natura rzeczy... ...
Naprawdę?

Save
#25 ·
Scotty Kilmer?

LOL

Nie zaufałbym mu, żeby wbił mi nóż w plecy, nawet gdybym zapłacił mu moje ostatnie 2,30 funta reszty, żeby to zrobił na moje polecenie. Jak sam mówisz, nie słuchasz żadnej opinii - więc jestem zdezorientowany, dlaczego uważasz, że pan Kilmer jest lepszy od wszystkich innych tylko dlatego, że jest mechanikiem.

Jeśli to w ogóle pocieszenie, zanim pozbyłem się mojego Accorda wiele księżyców temu, którego miałem od nowości, nigdy nie potrzebował niczego poza ponownym napełnieniem, gdy oryginalny czynnik chłodniczy się skończył - prawdopodobnie jakieś 9 lat lub więcej...... Więc zdecydowanie nie zgadzam się z tobą w kwestii działania klimatyzacji przez 3-5 lat.

Ale jeśli naprawdę wierzysz, że sprężarki są "zaprojektowane do wycieków", to obawiam się, że nie mogę ci pomóc. To gorsze niż wiara w niedorzeczną płaską Ziemię.

This post has been deleted
#28 ·
W starszym samochodzie dodałem kiedyś niewielką ilość czynnika chłodniczego z barwnikiem UV i użyłem światła UV do zidentyfikowania wycieku. Działało dobrze i nie dodałem wystarczająco dużo, aby ryzykować przeładowanie.

Jednak w nowszym samochodzie, jak mówili inni, zabierz go do wykwalifikowanego, niezależnego warsztatu klimatyzacji. Prawdopodobnie szybko znajdą problem i będą tańsi niż dealer Hondy. (Zakładając, że samochód nie jest już objęty gwarancją)

#30 · (Edited)
<scrubbed out my comments specifically directed toward Paisaguila's attacks on DarkKnight... since Paisaguila is banned and their attack posts appear to have been expunged. No point in leaving any traces of that nonsense in my quote and comment response>

DarkKnight ma rację co do Scotty'ego. Scotty dostaje dużo czasu antenowego w internecie... ale jak wielu internetowych ekspertów motoryzacyjnych... myli się tak samo często, jak ma rację.

Osobiście w dużej mierze zignorowałem Scotty'ego, odkąd wygłosił tyradę o tym, jak wszystkie Hondy mają OD... używając 8-letniego silnika bez GDI jako przykładu odniesienia w swojej wideo-tyradzie.

#33 ·
Nie chcę cię obrażać oczywistością...

Sprawdź ustawienia klimatyzacji:
1. Naciśnij przycisk CLIMATE.
2. Upewnij się, że klimatyzacja jest "Włączona".
3. Ustaw prędkość wentylatora na "Hi".
4. Ustaw tryb nawiewu tylko na poziom deski rozdzielczej.

A dla maksymalnego chłodzenia naciśnij przycisk "recyrkulacja"!

Więcej szczegółów zaczynając od strony 224 instrukcji obsługi online.

#35 · (Edited)
A tak przy okazji, Scotty mógł być certyfikowanym mechanikiem przez wiele lat. To nie sprawia, że jego opinie są dla mnie "ewangelią". Jestem pewien, że wielu z nas miało do czynienia z certyfikowanymi mechanikami, którzy nie byli w stanie rozwiązać problemu lub źle zdiagnozowali coś. Scotty jest teraz tylko internetowym "handlarzem na jarmarku". Gratulacje z okazji rozpoczęcia nowej kariery po tym, jak jego praca z kluczem przestała być dla niego opłacalna.

#46 ·
Zdumiewa mnie, ilu właścicieli nie wie, że użycie przycisku ECON ogranicza zdolność sprężarki klimatyzacji do chłodzenia kabiny...

Jak odkryli inni spostrzegawczy właściciele Gen 5 CR-V, użycie przycisku ECON tak naprawdę nie zapewnia żadnej oszczędności, a jedynie osłabia przyspieszenie i ogranicza chłodzenie klimatyzacji w kabinie.

Och, i przy okazji, Scotty mógł być certyfikowanym mechanikiem przez wiele lat. To nie sprawia, że jego opinie są czymś, co traktuję jako "ewangelię". Jestem pewien, że wielu z nas miało do czynienia z certyfikowanymi mechanikami, którzy nie byli w stanie naprawić problemu lub źle zdiagnozowali coś. Scotty jest teraz tylko internetowym "wystawcą na jarmarku". Gratulacje dla niego za zrobienie nowej kariery po tym, jak jego majsterkowanie przestało być dla niego opłacalne.
Zgadzam się z tobą w tej kwestii. Jeśli przechodzisz przez okres gorącej/wilgotnej pogody w twojej okolicy, wyłącz tryb "Econ", a uzyskasz lepszą wydajność zarówno dla klimatyzacji, jak i silnika (w oparciu o moje CRV 2015, EX-L). Jeśli to nie jest opcja w twoim CRV, to poszedłbym ze stratą poziomów płynu chłodzącego.

#37 ·
Miałem ten sam problem około miesiąc temu w moim 2017 roku. Okazało się, że był to skorodowany wąż, którego również nie było w systemie zaopatrzenia Hondy. Wymiana węża i napełnienie kosztowały blisko 500 dolarów.

#48 ·
Prawdopodobnie najlepiej będzie, jeśli zajmie się tym profesjonalista. Bez zestawu wskaźników byłaby to gra w zgadywanie, ponieważ nie będziesz wiedział, czy jest prawidłowo naładowany, czy przeładowany. Ponadto, w przeciwieństwie do R134a, R1234yf jest znacznie droższy (kiedy po raz pierwszy się pojawił, kosztował prawie 100 dolarów za funt). Ponadto, według SAE, R1234yf jest "lekko łatwopalny", cokolwiek "lekko" miałoby znaczyć. To część powodu, dla którego trzymam się starszych pojazdów, ponieważ niektóre zaczęły go używać już w 2017 roku, chociaż obowiązkowy stał się dopiero w roku modelowym 2020.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.