Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Zakupy Acura TSX

4.3K views 23 replies 4 participants last post by  Wildcat  
#1 ·
Aby zastąpić zardzewiały wrak Accorda dziecka, szukałem zamienników. Miałem kilka opcji na myśli, ale w zasadzie skupiłem się na TSX, ponieważ został zgłoszony (w kilku miejscach) jako jeden z najbardziej niezawodnych samochodów Hondy, a rozmiar jest w sam raz - mniejszy niż US Accord, większy niż Civic. Zawęziłem poszukiwania do TSX z lat 2007-2008 lub ewentualnie 2009-2010, które są modelami drugiej generacji, chociaż większość jest poza budżetem. Zauważyłem również, że jakość materiałów w drugiej generacji jest słaba - wiele z nich ma te same problemy ze skórą, co w naszym CR-V z 2009 roku, gdzie podłokietniki lub (w TSX) nawet boki siedzeń pęcherzą się i łuszczą. Widziałem też wiele takich, w których przedni plastikowy grill (zwany „dziobem”) odpryskuje. A druga generacja ma również kilka typowych problemów silników serii K, przede wszystkim grzechotkowy siłownik VTC i bardzo niewiele z problemami ze zużyciem oleju.

Prawdopodobnie wyjdziemy za półtora tygodnia, aby obejrzeć kilka z nich, kiedy jej semestr się skończy i będziemy mogli wybrać się na krótką wycieczkę. Prawie żadnych nie ma w Michigan, a te nieliczne, które tu są, są w złym stanie (przynajmniej w naszym przedziale cenowym). Znajduję wiele w Ohio, kilka w Chicagoland, a nawet kilka w pobliżu Kentucky (Cincinnati i dalej na południe), które wyglądają obiecująco. Znalazłem jeden w nietypowym kolorze, który dealer ma od siedmiu miesięcy, ale nie chcą zejść z ceny - ich ostatnia oferta była nadal wyższa niż wszystkie inne, wciąż powyżej ceny rynkowej. Ich strata i powiedziałem im to.

Zdam relację z tego, co ostatecznie kupimy.

Save
#2 ·
Miałem w 2005 roku nowego TSX navi, to był świetny samochód i wciąż miło je widzieć na drodze.
Jedyną rzeczą, na którą trzeba uważać, jest to, że całe radio/klimatyzacja/zmieniarka płyt CD to jedna jednostka. Jedna rzecz się psuje i jest to pełna wymiana. Reszta części jest teraz łatwo dostępna na złomowiskach itp.

#3 ·
Unikam wszystkich TSX-ów z nawigacją - niektórzy właściciele TSX-ów zgłaszają, że czytnik DVD psuje się i uniemożliwia działanie całego systemu. I jak mówisz, wyłącza również elementy sterowania klimatyzacją. Chciałbym móc zainstalować aftermarket, ale jedyny dostępny zestaw Metra zawiera nowe elementy sterowania klimatyzacją, które nie są potrzebne w TSX-ach bez nawigacji. A te elementy sterowania klimatyzacją są znane z tego, że zawodzą, zgodnie z recenzjami. Nie jestem pewien, czy zestaw może być używany bez elementów sterowania klimatyzacją Metra, ale to one sprawiają, że ten zestaw jest szczególnie drogi, więc kupowanie tego zestawu i nieużywanie najdroższej jego części jest kosztowne. Naprawdę chcę zainstalować jednostkę centralną Android Auto. Ale zamiast tego może obejść się bez niej.

Save
#4 ·
Wahają się między TSX pierwszej i drugiej generacji. Pierwsza generacja jest bardziej niezawodna mechanicznie, ale jednostka centralna nie jest wymienna, co oznacza, że jeśli utknę z kupnem jednego z nawigacją i czytnik DVD się zepsuje, tracimy również elementy sterowania klimatyzacją. Głupi wybór inżynieryjny Hondy. Elementy sterowania klimatyzacją i radio są połączone ze sobą nawet w jednostkach bez nawigacji, więc jedyną opcją wymiany jest ten słabej jakości zestaw Metra z wadliwymi elementami sterowania klimatyzacją z rynku wtórnego. Dostępny jest chiński Androidowy system w desce rozdzielczej od tego janky AliExpress - filmy pokazują, że działa dobrze i ma zintegrowaną aplikację do sterowania klimatyzacją, ale jestem pewien, że jakość jest słaba (jak wszystko na AliExpress), a jakość dźwięku również byłaby słaba, niczym Pioneer, Alpine, Kenwood itp. Co się stanie, gdy umrze za rok lub dwa?

To prowadzi mnie do drugiej generacji, ale wtedy mamy bardziej problematyczne problemy z silnikiem serii K (problemy z siłownikiem VTC i bardziej skomplikowana elektronika), a skóra w nim jest do bani - rzadko widzę taką, w której podłokietnik konsoli środkowej, podłokietnik drzwi lub boki przednich siedzeń nie są poszarpane lub wybrzuszone. Nie wiem, co działo się ze skórą Hondy od późnych lat 2000 do wczesnych 2010, ale to ten sam problem z podłokietnikami w CR-V trzeciej generacji. Przynajmniej w desce rozdzielczej jest łatwo wymienić.

Tak więc, kilka, które miałem w zakładkach, aby je obejrzeć, zostało sprzedanych. Nic lokalnie. Craigslist i FB Marketplace mają w zasadzie śmieci - wszystkie z wyjątkiem jednego na lokalnym FB Marketplace miały tytuły ratownicze/odbudowane i wyglądały na źle zrobione. CL nie był o wiele lepszy, a kilka to były oszustwa. Znalazłem tylko kilka rozproszonych w Ohio i okolicach Chicagoland i muszę wybrać coś do obejrzenia.

Zacząłem również przyglądać się Insight 2010-2012 i ostrożnie Civic i Accord z 2008 roku lub później. Accords mają problemy, a wiele z tej generacji Civic ma poważne problemy z uszkodzeniem lakieru bezbarwnego i wczesnym rdzewieniem. Rozszerzyłem również moje poszukiwania, aby uwzględnić lepiej wyposażonego Camry (XLE lub Hybrid) lub Corolla od 2008 roku, wraz z RAV4. Mój przyjaciel przejechał swoim Corolla około 340 000 mil, aż sprzedał go tanio potrzebującemu współpracownikowi, który teraz przejechał nim ponad 400 000 mil.

Save
#5 ·
Na razie bez zmian. Przegapiłem TSX z 2009 roku w całym stanie w zeszłym tygodniu - obecnie nie mogę wyjechać w ciągu tygodnia, a w ostatni weekend tak bardzo padało, że nie mogłem go w pełni sprawdzić.

Przyglądam się również bliżej Insightom 2. generacji, Accordom z 2009 roku lub nowszym, Civic z 2012 roku i nowszym (jest ich teraz kilka w naszym przedziale cenowym), Corollom z 2009 roku i nowszym oraz Camry z 2009 roku i nowszym (wszystko lepsze niż okrojone wersje w Toyotach) oraz kilku RAV4. Staramy się odejść od pożerającego benzynę silnika V6, ponieważ występują korki w godzinach szczytu, a zużycie paliwa w Accordzie V6 z 2002 roku jest żałosne, gdy stoi się w korku. Wiem, że Toyoty są mdłe i nudne, ale wciąż niezawodne. A w modelach z wykończeniem skórzanym jakość skóry jest znacznie lepsza niż wszystko, co Honda miała w tym samym okresie.

Lokalny sprzedawca prywatny ma Accorda V6, który wygląda na możliwość, ale naprawdę chcemy się od niego trzymać z daleka. Jest Camry Hybrid około 6½ godziny drogi (inny prywatny sprzedawca) za tę samą cenę, który również wygląda na dobrze utrzymany, z mniejszym przebiegiem.

Save
#6 ·
Powodzenia w poszukiwaniach. Te wcześniejsze TSX-y były fajnymi samochodami. Mój sąsiad miał jeden do kilku lat temu. Tutaj, w KC, nie widać ich zbyt wielu na sprzedaż. Oczywiście jest o wiele więcej Accordów i Camry do wyboru.

#7 ·
Nie widzimy tu też wielu TSX-ów, zwłaszcza tych starszych. Szkoda, ponieważ to jeden z najlepszych samochodów, jakie Honda kiedykolwiek wyprodukowała (Accord na rynek europejski), zarówno pod względem osiągów, jak i niezawodności. Uważam, że musiałbym jechać co najmniej trzy godziny, zanim miałbym do wyboru jakikolwiek przyzwoity używany samochód Honda/Acura lub Toyota.

Znalazłem naprawdę ładnego Lexusa ES 350 w Ohio. Ale chcemy trzymać się z daleka od silnika V6 ze względu na słabe zużycie paliwa i wiem, że rejestracja kosztowałaby fortunę (w oparciu o pierwotną cenę 40 000 USD), a także ubezpieczenie.

Save
#8 ·
Nie jestem pewien, z którego roku jest ES350, którego znalazłeś, ale możesz być zaskoczony zużyciem paliwa. Moja żona ma 2014 i konsekwentnie osiąga 23 plus jeżdżąc po mieście, a my odbyliśmy kilka wycieczek, gdzie zbliżał się do 30 mpg. Kupiliśmy go nowego i był to wspaniały pojazd.

Musiłbym sprawdzić, ale myślę, że rejestracja naszego CR-V z 2016 roku może kosztować prawie tyle samo, co kilkuletni Lexus.

Chciałem tylko przekazać.

#9 ·
Kilometry w dni powszednie są pokonywane częściowo w godzinach szczytu, kiedy ruch nie porusza się zbyt szybko, więc większe silniki mają tendencję do zużywania dużej ilości paliwa. To częściowo dlatego myślałem o trzymaniu się Civica lub Corolli, może Insighta 2. generacji, a nawet hybrydy Camry z późnych lat 2000. (Żadne z nas nie lubi stylistyki Priusa.) Silnik V6 Hondy z serii J jest ładnym silnikiem, ale niezbyt dobry w ruchu stop-and-go pod względem przebiegu. Myślałem nawet o Chevy Volt, ale ceny są poza naszym budżetem.

ES 350 był z 2007 roku w pięknym, głębokim czerwonym kolorze. 150 tys. mil, nieco poniżej 6000 $. Wyglądał ładnie i czysto na zdjęciach! Trochę ponad budżet, zwłaszcza że zbliża się sezon podatkowy.

Save
#10 ·
To wydarzyło się wczoraj:

137686

Szukałem aż sześć stanów dalej i znalazłem ten cztery ulice od siebie. Przebieg jest trochę wysoki, a 2005 trochę starszy niż chciałem, ale cena była o 1000-2000 dolarów niższa niż wszystkie inne. Powód? Właścicielka uznała, że dwa ostatnie problemy to przysłowiowa kropla, która przelała czarę goryczy i że nadszedł czas, aby iść dalej.

Jedna z cewek jest uszkodzona (dealer Acura zacytował jej 335 dolarów za wymianę - mogę dostać zestaw czterech NGK za mniej niż 200 dolarów), a przekładnia kierownicza przecieka. Myślę, że mogę albo użyć zestawu uszczelniającego na przekładni (poniżej 20 dolarów), albo po prostu wymienić przekładnię (około 250 dolarów) i mieć nadzieję, że zregenerowana przekładnia nie przecieka. Skłaniam się ku temu drugiemu.

Poza tym ma stos rachunków za konserwację i naprawy. Wnętrze jest bardzo ładne. Na zewnątrz jest kilka bardzo drobnych problemów. I znowu, biorąc pod uwagę cenę, nie narzekamy.

• Like
Reactions: BoostedV
Save
#12 ·
Gdybyśmy mieli taki budżet, być może kupilibyśmy TSX Sport Wagon - naprawdę podoba mi się stylistyka i dodatkowa przestrzeń w środku. Ale kosztują one co najmniej cztery razy więcej niż zapłaciliśmy za ten starszy sedan TSX.

TSX Sport Wagon (który gdzie indziej na świecie był Accordem Sport Wagon) był dostępny tylko przez dwa lub trzy lata i widzę, że są one dość rzadkie. TSX był dostępny z silnikiem V6 w ciągu ostatnich kilku lat (te również są rzadkie), ale nie był on dostępny w kombi (ani w 6-biegowej manualnej skrzyni biegów).

Accord (góra) i TSX (dół):

137706

137707

Tył TSX:

137708

Wiem, że to niepopularna opinia, ale podoba mi się również stylistyka drugiej generacji TSX i trzeciej generacji TL (oba od 2009 r.). Oba wyglądały jak nic innego na drodze w tamtym czasie.

Ten starszy TSX sprawia wrażenie samochodu dla kierowcy, ponieważ siedzenia są bardzo dobrze podtrzymujące. Boczne podparcia są głębokie, a mimo to siedzenia są nadal wygodne na dłuższą metę. Prawdopodobnie wymienię wszystkie gumowe elementy zawieszenia z przodu, kiedy wymienię przekładnię kierowniczą - tam z przodu wydaje się to nieco niechlujne.

Save
#13 ·
Nowsze kombi TSX/Accord ma prawie nieistniejącą przestrzeń bagażową. Przyglądałem się mu, szukając CR-V w 2007 roku, ale zrezygnowałem po otwarciu tylnej klapy. Przestrzeń ładunkowa poprzedniego modelu kombi jest ogromna i kwadratowa. Ogromna.

#14 ·
Zgadza się, późniejszy wózek jest nieco mniejszy (wygląda na wąski w środku), ale w tym przypadku mamy już tutaj CR-V, których moglibyśmy użyć do większego transportu. Dla mojego dziecka większa tylna przestrzeń byłaby pomocna ze względu na składane tylne siedzenie. Wątpię, żebyśmy dostali taki, ale wciąż podoba mi się jego atrakcyjny styl nadwozia.

Save
#15 ·
Miałem okazję przejechać nim 80 mil w piątek i widzę, dlaczego tak wielu osobom podobał się ten samochód. Świetnie prowadzi się na autostradach międzystanowych i z łatwością osiągał trzycyfrowe prędkości (powiedzmy, że byłem tam w "Meksyku" ;)). Znalazłem kilka krętych dróg bliżej domu i prowadził się jak samochodzik. Bardzo wygodny w prowadzeniu, a siedzenia mają poważnie głębokie boczne podparcia. Podoba mi się to na tyle, że gdy tylko ogarnę Civica, kusi mnie, żeby znaleźć kolejnego TSX, który mógłbym zatrzymać jako zapasowy samochód. To fajna jazda!

Save
#16 ·
Cóż, przekładnia kierownicza się kończy. Wyciekała, kiedy ją kupiłem, ale potem samochód stał przez kilka ostatnich miesięcy z bardzo małą jazdą. Teraz wydaje się, że wycieka więcej płynu, do tego stopnia, że ​​mogła uszkodzić uszczelkę. (Muszę sprowadzić samochód z powrotem, żeby go ponownie obejrzeć.) To jedna z tych napraw, w których jestem prawie kuszony, żeby wysłać go do naprawy, ponieważ wiąże się z opuszczeniem ramy pomocniczej o kilka cali, aby wyjąć przekładnię. Niektórzy mechanicy-partacze zdejmują korpus zaworu z góry, aby go wyjąć, ale to powoduje utratę gwarancji na nową przekładnię.

Niezależnie od tego, też na to nie czekam. To będzie kilka długich dni pracy nad nim od spodu lub płacenia komuś, żeby to zrobił. Wolałbym, żeby zrobił to dealer, ale ich opłaty za to są astronomiczne.

Save
#17 ·
Może spróbuję zrobić zdjęcia, gdy jeszcze jest czysty... 😉

• Like
Reactions: mrtn
Save
#18 ·
Niezłe jak na 15 lat. Ma kilka drobnych wad, ale zaskakująco, żadnych wgnieceń na drzwiach. Meguiars 105 i 205, a następnie powłoka ceramiczna AvalonKing Armor Shield.

Silnik podobny do naszych CR-V, ale o większej mocy i wyższym limicie obrotów (7000 obr./min).

• Like
Save
#20 ·
Już za tym tęsknię – moje dziecko nim jeździ. Kupiłbym jeden jako zapasowy samochód, jeśli pozbędziemy się starego Civica, gdybym mógł znaleźć tak dobrą ofertę.

Save
#21 ·
Tak, zmusiłeś mnie do przeglądania reklam (wagon tho) przez chwilę. Na szczęście nie potrzebujemy kolejnego samochodu, więc nie czuję presji, aby dokonać zakupu. Ale to fajne.

#22 ·
Sześć miesięcy później, wciąż dobrze działający. Jedynym poważnym problemem były przebite opony. Dwie z nich przebiły się, gdy stał na moim podjeździe zeszłego lata. A podczas świąt Bożego Narodzenia dwie opony znowu traciły powietrze. Kilka tygodni temu pojechałem do Tire Rack i odebrałem nowy zestaw kół i opon - stare koła Acura ciągle korodowały pod stopką opony, nawet po ich wyczyszczeniu i obróbce. Zrobiłem konwersję -1, więc teraz jeździ na nieco grubszych 16-calowych oponach. Jazda jest płynniejsza, a nowe opony cichsze. Dodatkowa guma chroni również koła przed naszymi notorycznie złymi drogami (mamy wiele dziur i złych odcinków drogi).

Jedyne drobne problemy na razie dotyczą oświetlenia. Oświetlenie za elementami sterowania HVAC jest wyłączone. Jest to powszechny problem TSX, który wymaga naprawy płytki drukowanej (tranzystor przegrzewa się i przepala) lub wymiany płytki, której zaktualizowana wersja nie jest już dostępna w Hondzie. Jeśli zdecyduję się to naprawić, tranzystor jest tani, ale istnieje szansa, że sama płytka jest uszkodzona.

Ponadto samochód nie ma przedniego światła kopułkowego (tylko jedno nad tylnymi siedzeniami), więc używa świateł mapy jako świateł wewnętrznych z przodu, które powinny włączać się i wyłączać wraz z drzwiami. To kolejna częsta awaria, która często jest powiązana z dwoma indywidualnymi przełącznikami świateł mapy. Wyjąłem cały moduł i spryskałem wszystkie przełączniki środkiem do czyszczenia styków, ale środek czyszczący prawdopodobnie nie może dostać się do wnętrza starych przełączników.

Dla mojego CR-V kupiłem te:

145139

Pasują idealnie do opraw oświetlenia mapy i kopuły. Miałem tam diody LED Philips, ale miały tylko jeden chip LED. Ten ma cztery. Jest znacznie jaśniejszy i ma bardziej neutralny kolor w porównaniu z chłodną bielą Philips. Jeszcze nie próbowałem tych świateł w ciemności. Ale nawet w świetle dziennym widziałem, że były znacznie jaśniejsze. Zamierzam kupić zestaw dla TSX i kolejny dla Civica. Kosztują tylko 2,95 USD za sztukę i są wysyłane za pośrednictwem USPS First Class Package, więc wysyłka kosztuje tylko kilka dolarów. Niebieski CR-V otrzyma Philips, ponieważ będzie pierwszym z dwóch CR-V z 09 roku, których się pozbywamy.

• Like
Save
#23 ·
Wczoraj wieczorem wymieniłem płyn w skrzyni biegów w TSX. To, co mnie na początku zaniepokoiło, to to, że nie mogłem poluzować korka spustowego skrzyni biegów. W końcu musiałem wyciągnąć mój duży klucz udarowy Milwaukee na najwyższym ustawieniu, który był w stanie go poluzować. (Zacząłem od mojego krótkiego klucza udarowego i pracowałem w górę ustawień do maksimum na dużym Milwaukee.) Bałem się złamać korek skrzyni biegów, ale nie było się czym martwić - wyszedł nienaruszony i nieuszkodzony. Uciążliwą częścią było to, że musiałem zdjąć osłonę podwozia, aby dostać się do korka spustowego. Ma wycięcie na śrubę miski olejowej, ale to wszystko - wszystko inne jest zakryte.

Tak więc po raz kolejny duży klucz udarowy Milwaukee oszczędził mi wielu zmartwień i kilku poobijanych kostek.

Zrobiłem również wymianę oleju. To, czego nie lubię, to to, że w przeciwieństwie do CR-V, TSX (który ma również silnik K24) ma filtr w podobnym miejscu, ale jest on przymocowany do boku silnika, gdzie CR-V trzeciej generacji ma kątowe mocowanie, które pozwala mu siedzieć w pozycji skierowanej w dół i być łatwo dostępnym od dołu. Dobrą rzeczą jest to, że filtr montowany z boku spływa z powrotem do silnika, więc bardzo mało oleju skapywało na silnik, gdy go poluzowałem.

Save
#24 ·
Mieliśmy migającą kontrolkę alternatora na biegu jałowym i migające "D" we wskaźniku zmiany biegów.

Sprawdzając kody, pojawił się P0847. Typowy problem - to czujnik ciśnienia, a nie problem wewnętrzny. Mam już tutaj zamiennik czujnika i jestem gotowy do instalacji.

Alternator został wymieniony kilka lat temu, ale to był model Auto Zone. Przyniosłem regenerowany Denso, aby go wymienić, nie ufając temu. Dostałem również nowy pasek i koło pasowe napinacza do wymiany, kiedy już tam będę.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.