Honda CR-V Owners Club Forums banner

Śruby katalizatora do rezonatora (Rozmiar)

1.8K views 5 replies 4 participants last post by  Butcheroo  
#1 ·
Czy ktoś wie, jaki rozmiar mają śruby, żebym mógł kupić zamienniki? Śruby OEM kosztują 17 dolarów za śrubę, co jest szaleństwem. Pomyślałem więc, dlaczego nie kupić zwykłych śrub ze stali nierdzewnej, aby je zastąpić. W każdym razie, patrząc na koniec mojego konwertera, mechanicy, którzy założyli mój wydech, używali tylko zwykłych śrub.

Moim problemem jest to, że mój wydech jest w świetnym stanie, nie mam nawet rdzy powierzchniowej, ale uszczelki zniknęły, a śruby są zardzewiałe ponad wszelką miarę. Chcę wymienić uszczelki między każdym segmentem i wymienić śruby. Rock auto sprzedaje śruby do każdego segmentu z wyjątkiem śrub konwerter-rezonator.

Jeśli ktoś może mi pomóc, znając rozmiar nakrętek i śrub, byłbym bardzo wdzięczny.

#2 ·
Jeśli pytasz o śruby na końcu konwertera do rury wydechowej, nie ma w tych śrubach nic specjalnego. Po prostu dobierz średnicę i długość, które będą pasować. Mogą to być gwinty amerykańskie lub metryczne.

Upewnij się, że używasz dużej ilości smaru antyzatarciowego na gwintach.

#3 ·
Po prostu weź średnicę i długość, która będzie pasować. Może to być gwint amerykański lub metryczny.
Dzięki za odpowiedź. Ale to właśnie chciałem wiedzieć, czy ktoś zna średnicę i długość. Prawdopodobnie będę musiał odciąć obecne śruby, więc nie pomogą mi one w ustaleniu rozmiaru.

#6 ·
Śruby są klasyfikowane według twardości. Ogólnie rzecz biorąc, śruby ze stali nierdzewnej są oceniane niżej niż śruby ze stali miękkiej. Jest powód, dla którego śruby OEM kosztują 17 dolarów. Przed użyciem śruby innej niż OEM upewnij się, że spełnia ona te same specyfikacje co śruby OEM. Jest powód, dla którego inżynier określił te śruby. Czynnikiem mogło być powtarzające się nagrzewanie i chłodzenie w czasie eksploatacji pojazdu.