Honda CR-V Owners Club Forums banner

Ciągłe problemy z wypadaniem zapłonu na cylindrze 4

1.5K views 4 replies 5 participants last post by  GJH  
#1 ·
Cześć, kiedy byłem na autostradzie, mój CR-V zaczął przerywać, ewoluowało to w losową utratę mocy podczas przyspieszania, co spowodowało, że kontrolka silnika zaczęła migać. W drodze do domu wypadanie zapłonu było stałe. Udało mi się zeskanować silnik i okazało się, że to P0304.

Udało mi się sprawdzić świece zapłonowe cylindrów 3 i 4 i nie wyglądają one inaczej. Przeszedłem do zamiany cewek zapłonowych i zauważyłem, że wypadanie zapłonu nadal występowało na cylindrze 4. Zauważyłem, że nie było to tak stałe i zauważalnie przerywało zapłon bardziej podczas przyspieszania.

Wiem, że wtryskiwacze paliwa i świece zapłonowe zostały wymienione/zregenerowane, a zawory wyregulowane we wrześniu, a olej został wymieniony w listopadzie.

Nie jestem już pewien, czego się spodziewać i zastanawiałem się, czego powinienem się spodziewać...

Wielkie dzięki

#2 ·
Cóż, niestety może to być przypalony zawór. Test szczelności do sprawdzenia.

• Like
Reactions: Avisitor
#4 ·
Może sprawdzić IMRC z góry… jednak nie brzmi jak właściwy kod, jednak objawy wydają się istotne dla czegoś, czego ostatnio szukałem. Może przepływ powietrza z wlotu nie jest prawidłowy, powodując wypadanie zapłonów… tylko myśl.. Sprawdziłbym elektrozawór i wyciągnął runner, aby upewnić się, że jest czysty i że działa na nim układ próżniowy.

#5 · (Edited)
35 lat temu miałem silnik z takimi samymi objawami, jakie opisujesz. Okazało się, że to wadliwa świeca zapłonowa. Może to być daleki strzał, ale może wyjmij ją i sprawdź, czy na izolatorze nie ma trudnego do zauważenia pęknięcia włoskowatego. Zamieniłbym ją na jedną z pozostałych świec zapłonowych lub całkowicie wymienił, aby wyeliminować ewentualną wadliwą świecę (która w przeciwnym razie wygląda dobrze), a następnie odczytał kod.

Nawiasem mówiąc, niedawno zainstalowałem nowe świece w tym silniku, więc wykluczyłem wadliwą świecę jako możliwą przyczynę. Trochę czasu zajęło mi, zanim w końcu to namierzyłem.

Powodzenia