Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Płyn chłodniczy / Chłodnica Rdza

8.3K views 38 replies 11 participants last post by  Carbuff2  
#1 · (Edited)
Więc po otrzymaniu mojego CRV z przebiegiem 310 000 km - wymianie opon / amortyzatorów / płynu ATF (był czarny) i innych elementów - postanowiłem sprawdzić stan płynu chłodniczego (mieszkam w klimacie śródziemnomorskim - więc ekstremalne temperatury - zima 5C (Celsjusza) i lato 30C lub nieco wyżej), i moje serce
Image
opadło - czy to wskazuje na poważną rdzę wewnątrz? Jakieś sugestie, jak to naprawić, jeśli tak? Jest to dostępne lokalnie Radiator Flush | Wynn's South Africa Ale nie jestem pewien, czy ktoś próbował podobnego produktu?

Przeczytałem wątki, aby użyć gotowej mieszanki "Honda Blue" - ale chcę wiedzieć, czy istnieje jakieś inne działanie, które można podjąć, aby powstrzymać to, co postrzegam jako rdzę?

#4 ·
:oops: Wygląda na to, że ktoś użył niestandardowego płynu chłodzącego. Prawdopodobnie z powodu problemów z dostępnością?

Te produkty do płukania są przeznaczone do samochodów, które używały starego zielonego płynu chłodzącego, o ile wiem. Do samochodów z mosiężnymi chłodnicami i żeliwnymi blokami silnika.

Zdejmij korek chłodnicy i zobacz, jak wyglądają przejścia. Jeśli widzisz jakąkolwiek 'skorupę' blokującą otwory, wtedy płukanie jest uzasadnione. Mogę ci powiedzieć, że chłodnica naszego '06 V wygląda jak nowa po 198 000 mil...

Zerex ma tutaj w USA płyn chłodzący 'Blue Asian', jeśli nie możesz dostać rzeczy Hondy.

Save
#6 ·
Dobre spostrzeżenie, UK-Kev. Być może ktoś napełnił butelkę płynu do spryskiwaczy płynem niezamarzającym do kamperów? :rolleyes:

@Dave ZA Zdejmij korek chłodnicy...zobaczmy zdjęcie...

• Like
Reactions: UK-Kev
Save
#8 ·
Dzięki za zdjęcia... czy można odessać trochę płynu chłodzącego, abyśmy mogli zobaczyć żebra chłodzące?

A co z ujęciem sprężyny korka chłodnicy z boku? Czy to brud, który widzę?

Jeśli NA SPRĘŻYNIE korka lub wewnątrz chłodnicy występuje osad, na pewno spróbowałbym przepłukać układ poprzez wielokrotne spuszczanie i napełnianie. Może być konieczne zrobienie tego 2-3 razy, aby płyn chłodzący znów wydawał się „czysty”.

++++++++

Wiem, że w niektórych regionach nierzadko warsztaty używają niestandardowego płynu chłodzącego. Ważne jest, aby używać płynu chłodzącego HOAT, zgodnie z zaleceniami Hondy. Układ chłodzenia i silnik są aluminiowe.

• Like
Reactions: UK-Kev
Save
#24 ·
Dzięki za zdjęcia... czy można wyssać trochę płynu chłodzącego, abyśmy mogli zajrzeć do żeber chłodzących?

A co z bocznym ujęciem sprężyny korka chłodnicy? Czy to brud, który, jak myślę, widzę?

Jeśli NA SPRĘŻYNIE korka lub wewnątrz chłodnicy występuje osad, na pewno spróbowałbym płukania przez wielokrotne spuszczanie i napełnianie. Może być konieczne zrobienie tego 2-3 razy, aby płyn chłodzący znów wydawał się „czysty”.

++++++++

Wiem, że w niektórych regionach warsztaty często używają niestandardowego płynu chłodzącego. Ważne jest, aby używać płynu chłodzącego HOAT, zgodnie z zaleceniami Hondy. Układ chłodzenia i silnik są aluminiowe.
Cześć, dodaj jazdę płuczącą chłodnicę na dzień lub dwa. Wypłucz chłodnicę, ale pamiętaj, że jeśli chłodnica wygląda na brązową i zardzewiałą, to Twój silnik w środku ma ten sam problem.
Zdejmij dolny wąż i przepłucz chłodnicę przez kilka minut lub do momentu, gdy woda będzie czysta. Przymocuj wąż i napełnij dodatkiem do chłodnicy Valvoline dostępnym w Midas lub Goldwagen lub innych zakładach części samochodowych. Przepłucz układ ponownie po około miesiącu, aby dodatek do chłodnicy dostał się do pompy wodnej i bloku, czyszcząc wszystko. Następnie używaj tylko dodatku do chłodnicy Valvoline... Ładnego i zielonego dodatku do chłodnicy, którego używam od 50 lat do konserwacji moich samochodów i wszystkich samochodów najbliższej rodziny.... Powodzenia od kolegi z Ameryki Południowej w Potchefstroom

#9 ·
Więc - pomimo oglądania filmów Scotty'ego Kilmera i przeglądania różnych wątków na tej stronie - wciąż nie jestem pewien, co stanowi płukanie w porównaniu ze zmianą (pomijając oczywistości)? Jest jasne, że jest rdza - po przejechaniu palcami wokół otworu chłodnicy i posmakowaniu go - mogłem poczuć bardzo drobną rdzę. Zenex Blue jest bardzo kosztowny (około 5 razy droższy niż jakikolwiek lokalny produkt - import bezpośredni) - muszę jeszcze sprawdzić, co dostarczy dealer Hondy? ) - Ale wciąż myślę, że powinienem dodać dodatek, aby usunąć rdzę - a następnie przepłukać, a następnie wlać odpowiedni płyn (zakładając, co sugeruje Honda) - Innymi słowy, czy płyn Hondy aktywnie usunie rdzę - a następnie zrzuci ją po x milach, aby zapobiec jej wystąpieniu) - Czy też powinienem poddać się zabiegowi A usuwania rdzy (z płukaniem), a następnie zastąpić go inhibitorem rdzy, tak jak sugeruje dealer?

#10 ·
Nie widziałem żadnych oznak rdzy - żadnych kawałków itp. zgodnie z sugestią - Ale kolor wygląda jak rdza (i smakuje jak rdza) - więc chcę usunąć rdzę (przepłukać wężem po usunięciu?) a następnie dodać płyn chłodniczy zapobiegający rdzewieniu (zakładam, że to będzie to, co sugeruje Honda).

#12 ·
Ale kolor wygląda jak rdza (i smakuje jak rdza) -- więc chcę usunąć rdzę (przepłukać wężem po usunięciu?) a następnie dodać płyn chłodniczy zapobiegający rdzewieniu (zakładam, że byłoby to to, co sugeruje Honda)
Dziwne. Ale nawet po pracy przy samochodach przez kilka dekad, nie potrafiłbym ci powiedzieć, jak smakuje płyn chłodniczy. :rolleyes: Yukkkk.

+++++++++

Wymiana płynu chłodniczego (zalecenie Hondy) to po prostu spuszczenie i napełnienie chłodnicy. Nie usuwa całego płynu chłodniczego. Dlatego Honda mówi, że pierwsza wymiana płynu chłodniczego odbywa się po 10 latach/100 000 milach, ale co 5 lat/50 000 mil później. (Zrób własną konwersję km. :giggle: )

Właściwe płukanie/całkowita wymiana płynu chłodniczego wymaga więcej. Ponieważ nikt nie wie, co znajduje się w powszechnych dostawach wody, użycie węża do płukania jest w porządku, ale pociągałoby za sobą kilka dodatkowych "wymian" płynu chłodniczego, z albo wstępnie zmieszanym płynem chłodniczym, albo koncentratem (z dodaną wodą destylowaną lub zdemineralizowaną, aby doprowadzić stężenie do 50-50).

Jeśli niebieski płyn chłodniczy OEM Honda jest zbyt drogi, możesz dostać koncentrat płynu chłodniczego Honda w niektórych sklepach motocyklowych. Po prostu upewnij się, że możesz znaleźć HOAT.

"Płyn chłodniczy Honda Typ 2 to płyn zapobiegający zamarzaniu HOAT (hybrydowa technologia kwasów organicznych), zielony, który prawdopodobnie masz w swoim samochodzie, to OAT, te dwa reagują ze sobą, tworząc paskudny, szkodliwy płyn po zmieszaniu. "

Czy zielony płyn chłodniczy marki Prestone lub Peak "All Makes All Models" jest dostępny w Twojej okolicy? Użycie go wymagałoby całkowitego płukania, ale prawdopodobnie działałoby dobrze, jeśli byłby "czysty".

...I wszyscy myśleli, że tematy o oleju silnikowym są złe... :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

#13 ·
Cześć Miłośniku Samochodów

Podejrzewam, że to, czego spróbowałem, to "zardzewiała woda", ale nie widziałem żadnych "zanieczyszczeń" ani osadów - tylko drobny, mokry / talkowy osad po przesunięciu palcem wokół wlotu chłodnicy - więc żadnych grudek itp. Więc jeśli dobrze rozumiem - muszę poszukać płynu HOAT, aby zarówno "zabić" istniejącą rdzę, jak i zapobiegać przyszłej rdzy?

Wydaje się dostępne - więc to?

#16 ·
Cześć Miłośniku Samochodów

Podejrzewam, że to, czego spróbowałem, to "zardzewiała woda", ale nie widziałem żadnych "zanieczyszczeń" ani osadów - tylko drobny, mokry / talkowy osad po przesunięciu palcem wokół wlotu chłodnicy - więc żadnych grudek itp. Więc jeśli dobrze rozumiem - muszę poszukać płynu HOAT, aby zarówno "zabić" istniejącą rdzę, jak i zapobiegać przyszłej rdzy?

Wydaje się dostępne - więc to?
Prestone do wszystkich pojazdów to HOAT bez krzemianu, co jest dobre. Ale jeśli możesz znaleźć Prestone ASIAN, byłoby lepiej, ponieważ jest to PHOAT. Co po prostu oznacza, że jest to HOAT, który zawiera również związek fosforanowy, którego azjatyccy producenci używają jako szybko działającego inhibitora korozji.

#15 ·
Sądząc po tym, jak zaniedbane były inne płyny, nie byłbym zaskoczony, gdyby system był w przeszłości używany ze zwykłą wodą.

To rzeczywiście rdza.

Wystarczy pomyśleć, która część układu chłodzenia nie jest wykonana z aluminium i masz odpowiedź.

Płukanie oznacza czyszczenie układu chłodzenia poprzez dodanie produktu chemicznego, który jest specjalnie przeznaczony do czyszczenia układu chłodzenia wewnętrznie. Niezależnie od tego, czy są to osady z użytej wody, pył rdzy lub cząstki, olej silnikowy (gdy uszczelka głowicy zawodzi), płyn przekładniowy... itp.

Teraz weź pod uwagę, że ta sama warstwa rdzy, którą widziałeś do tej pory, pokrywa również wszystkie czujniki w układzie chłodzenia. Tylko myśl.

#19 ·
Czy to to?
Nie. Nie ta sama firma. Będzie wyglądać tak...

#21 ·
Bardzo powszechne w Tajlandii. Używaj zwykłej wody - z domowego zaopatrzenia w wodę - która w większości wiosek jest dużym stalowym zbiornikiem podniesionym w celu zapewnienia grawitacyjnego ciśnienia w domach.
Mój miał płyn chłodzący wyglądający jak rdza, jak Twój. Spuszczony, napełniony płynem chłodniczym Honda i powtórzony po miesiącu.
Teraz jak nowy.
Myślę, że jeśli silnik się nie przegrzewa i nie wyrzuca żadnych kodów, wszystko będzie dobrze. Nie myśl o tym zbyt wiele.

#25 ·
Aha, fajnie Alfhoc w Potch -- bardzo dziękuję -- Udam się do Midas / Goldwagen -- jaki produkt Valvoline sugerujesz, żebym wziął? Ludzie na stronie zasugerowali pewne produkty i oczywiście dobrze to myślą, ale ponieważ są importowane - a rada jest dobrze zamierzona - po prostu cholernie drogie :oops:. Więc jeśli mogę dostać lokalną markę, to by pomogło -- Zauważyłem posty z góry -- one wszystkie również mają sens.

#26 · (Edited)
Spotkałem dziś lokalnego mechanika, ponieważ chciałem uzyskać poradę na temat powyższych produktów Valvoline (agenci Hondy nie mają w magazynie płynu chłodzącego i nie mogli doradzić, kiedy zapas dotrze / Oczywiście nie chcieli komentować alternatyw) -- W każdym razie, mój nowy lokalny mechanik upierał się, że mogę użyć dowolnego "płynu do płukania chłodnicy" -- "płukanie to płukanie" - to były jego słowa, o ile pochodzi od szanowanej marki, a butelka jest zamknięta -- usunąć jeden litr wody z układu i dodać jeden litr płynu do płukania -- jeździć pojazdem przez 20 minut i ponownie przepłukać. Przepłukać wężem ogrodowym i powtórzyć -- również usunąć węże i blok i przepłukać wodą bezpośrednio przez blok za pomocą węża po płukaniu, aby usunąć i wypłukać cząstki rdzy (usunąć rury z bloku). Następnie dodać płyn chłodzący -- sugeruje jeden (wcale nie drogi -- więc nie wierzę, że próbuje mnie oszukać dla korzyści finansowych), ale mogę wybrać dowolny, o ile ma min1/4 stosunek glikolu do wody destylowanej. Powiedziałem, że jestem zdenerwowany, słuchając na tym forum i w You Tube o "problemach" silników Hondy z innymi płynami -- zgodził się, że płyn do wspomagania kierownicy musi być OEM -- Ale w przypadku płynu chłodzącego upierał się, że glikol jest aktywnym składnikiem we wszystkich markach (smaruje uszczelki i podnosi temperaturę wrzenia) Jeśli miałbym prawidłowy stosunek glikolu do wody -- wszystko inne to tylko "marketing" i nie jest specyficzne dla marki. Kolor różnych płynów, na przykład, jest tylko próbą zróżnicowania ich produktów -- glikol jest kluczowym składnikiem. Płyn chłodzący od agentów jest niedostępny -- a "Zenex Blue?" jest 5 razy droższy niż produkt, który nawet agenci Hondy by mi dostarczyli (gdyby mieli zapas) Myśli od ludzi tutaj?

#29 ·
Mechanik upierał się, że mogę użyć jakiegokolwiek "płynu do płukania chłodnicy" - "płukanie to płukanie".
Nie zgadzam się z twoim mechanikiem. W przypadku dobrze utrzymanego samochodu większość markowych płynów do płukania chłodnic działa mniej więcej tak samo i jest w porządku. Wypłuczą dużo rdzy, ale jest różnica między płukaniem a neutralizacją. Twój samochód wydaje się nie spełniać warunku "dobrze utrzymany", ale to tylko moja opinia na podstawie tego, co widzę na twoich zdjęciach.
Zdecydowanie myli się co do płynu chłodzącego... zawsze używaj rodzaju płynu chłodzącego zalecanego przez producenta.
Będziesz potrzebować mieszanki 50/50, chyba że mieszkasz w bardzo zimnych warunkach. Podczas napełniania wlej 1/2 całkowitej pojemności układu chłodzenia (powinno być w instrukcji obsługi) używając pełnej mocy środka przeciw zamarzaniu, a następnie dopełnij wodą destylowaną.

#27 ·
Trzymałbym się formuły podobnej do zalecenia Hondy (OAT z krzemianami). Jest ona łagodna dla całego aluminium. (Aluminum to poprawna pisownia w USA, haahaa.)

Ten stosunek mieszanki może zapobiegać przegrzaniu i zamarzaniu, ale jest więcej problemów.

Żywo pamiętam "dawne czasy", kiedy trzeba było spuszczać i napełniać (i PŁUKAĆ) układy chłodzenia, a ONE I TAK zaczynały się zatykać i widać to było na rurach, gdy patrzyło się do chłodnicy.
Nasz 35-letni samochód sportowy ma osady widoczne w wielu kanałach chłodzenia.

Save
#30 · (Edited)
Dzięki za informację -- zdaję sobie sprawę, że użycie płynu chłodniczego OEM jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem i ostatecznie drogą, którą podążałem (ale agenci obecnie nie mają go w magazynie itp.) i jestem gotów płukać wielokrotnie, ponieważ jestem początkującym, ale niedoświadczonym domowym mechanikiem --(powiedziano mi, że jestem najgorszym rodzajem). Ponieważ mój CRV nie był dobrze utrzymany na podstawie poziomu rdzy w bagnecie zbiornika wyrównawczego, czy mieszanka 1/2 glikolu z wodą (butelka mówi 94% glikolu -- więc zdecydowanie nie premix) zaszkodzi silnikowi, dopóki nie będę mógł dostać właściwego płynu od agentów Hondy? Mówią jeszcze miesiąc -- "może", żeby dostać właściwy płyn (kosztuje też kupę kasy -- ale tego się spodziewałem od agentów). W tym wątku wspomniano o produkcie Valvoline od kolegi z Afryki -- Wiem tylko, że jest "zielony" -- a po prostu zapytanie o "zielony płyn chłodniczy Valvoline" sprawiło, że kierownik lokalnego sklepu z częściami spojrzał na mnie, jakbym nie wiedział, co to jest chłodnica :ROFLMAO: Również .. jakieś przemyślenia na temat usunięcia rur płynu chłodniczego z bloku (zgodnie z zaleceniami mojego mechanika) i wstrzykiwania wody przez wąż przez "otwory w rurach"? (zostało to zasugerowane po płukaniu chłodnicy) -- Brzmi ekstremalnie -- chociaż logicznie?

#32 ·
Nie mogę powiedzieć, co zrobiłaby twoja mieszanka glikolu... nigdy tego nie próbowałem.
Nie musisz używać płynu chłodzącego Honda. Musisz użyć płynu chłodzącego Honda typu. Nie używam marki Honda.
Zdejmuję wąż do rdzenia nagrzewnicy i płuczę go z powrotem (ustaw temperaturę nagrzewnicy na wysoką temperaturę, ponieważ w przewodzie do rdzenia nagrzewnicy znajduje się zawór) wraz z płukaniem przez łatwiejsze miejsca, takie jak chłodnica.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.