Honda CR-V Owners Club Forums banner

Pół oś napędowa uszkodzona podczas demontażu. Zamarznięta w piaście (zrób to sam poszło źle?)

5.9K views 11 replies 6 participants last post by  crvmaintainer  
#1 ·
Wstawiłem się w niezłą sytuację, rdza + zła CV zamieniła moją półdniową robotę DIY w co najmniej cały weekend diWHY

Podczas wymiany przedniego amortyzatora i półosi (rozdartej osłony):

Odkręciłem nakrętkę półosi i śruby mocujące piastę do amortyzatora. Jak tylko to zrobiłem, półoś i piasta ruszyły do przodu i na bok. Moja teoria jest taka, że półoś prawdopodobnie już zawodziła, a jedyną rzeczą, która zapobiegała jej rozłączeniu, była nakrętka półosi.

Niestety półoś jest zablokowana w piaście (pierwszy obrazek). Próbowałem ją wybić młotkiem i użyłem PB Blaster.
Półoś jest zdecydowanie rozłączona (drugi obrazek).
Nie jestem pewien, czy mam wystarczająco dużo miejsca, aby wyjąć półoś z wału pośredniego lub napięcie, aby wybić ją z piasty (nie mogę zamontować jej z powrotem do amortyzatora, ponieważ rozłączona półoś uniemożliwia jej powrót do końca).
Przynajmniej nie mam napięcia na przewodach hamulcowych ani przewodzie ABS.

Zastanawiam się, jak zaradzić tej sytuacji (nie mam wielu szalonych elektronarzędzi i tym podobnych):

Obecnie myślę o usunięciu zwrotnicy z półosią:
  1. Spróbuj wybić oś, która jest w wale pośrednim, aby uwolnić półoś
  2. Zdejmij zacisk, zdejmij tarczę, zdejmij zwrotnicę z dołączoną półosią
  3. Wymień zespół zwrotnicy na nową półoś
W tym momencie czuję, że piasta jest tak zablokowana, że może nie warto jej ratować (nawet jeśli wyjmę półoś, istnieje duża szansa, że gwinty są zużyte, biorąc pod uwagę, że napięcie trzymało przegub osi razem).

Czy ktoś ma pomysły, jak mogę ułatwić tę pracę DIY?

Image
Image

#2 ·
Wow, przepraszam za DIWhy. Wydaje mi się, że nie została zachowana kolejność, w jakiej rzeczy powinny być zrobione. Co sprawia, że ​​wszystko jest dziesięć razy trudniejsze. Tak się czułem, kiedy wymieniłem łożysko prawego przedniego koła. Na początku miałem urojenia wielkości. Zamierzałem wymienić oba łożyska przednich kół. Ale wymieniłem łożysko prawego przedniego koła. Zajęło mi to znacznie dłużej niż się spodziewałem. I wiele razy myślałem o kupnie nowego zwrotnicy (i wszystkiego innego) i wymianie całości. Spawanie rdzą sprawiło, że praca była prawie niemożliwa. Marudzenie żony nie poprawiło mi nastroju. Ale jakoś mi się udało. Miałem szczęście.

Patrząc na zdjęcia, nie widzę, jak uzyskałeś wystarczający moment obrotowy, aby zwolnić zacisk hamulcowy lub zdjąć tarczę hamulcową. Czy dolny sworzeń kulowy jest nadal przymocowany? Czy masz dodatkowe podnośniki? Może popchnij to wszystko trochę do góry, aby móc ponownie przymocować piastę do kolumny resorującej? A może po prostu wyjmij całą zwrotnicę i włóż ją do prasy, aby wypchnąć półoś napędową z piasty? Jeśli zabierzesz to do warsztatu, powinni mieć prasę?

Uwaga: Piasta ma wielowypusty, których półoś napędowa używa do obracania koła. Łatwiejszym sposobem jest wymiana, ale jest to również droższy sposób. Życzę powodzenia.

#3 ·
Dzięki. Spawanie rdzą sprawia, że wszystko jest twarde. Muszę jeszcze zdjąć zacisk, tarczę i dolny sworzeń kulowy. Zdjęcia przedstawiają obecny stan, chciałem zasięgnąć kilku opinii, zanim spróbuję czegokolwiek innego. Próbowałem przymocować to z powrotem do kolumny resorującej, ale półoś się nie rusza (mogę podnieść piastę tylko do połowy), ponieważ wydaje się, że się wysunęła. Zabranie tego do warsztatu wydaje się dobrym pomysłem. Mam tylko nadzieję, że wszystkie siły tutaj nie uszkodzą wieloklinu.

#4 ·
Zacząłbym od odłączenia przewodu czujnika ABS w górę rzeki, a nie przy piaście, ponieważ zardzewieje.
Być może trzeba będzie pociągnąć i przekręcić, aby z powrotem się połączył. Wciśnij długi śrubokręt w kołki kół, aby lekko obrócić oś.
Moim pierwszym pomysłem było wziąć się w garść i wepchnąć to z powrotem za pomocą pasków, podnośnika i łomu.
Po ponownym połączeniu należy uderzyć, bez uszkadzania, w koniec wału, aby wyjąć go z piasty.

#5 ·
Ugh. To wygląda boleśnie.

Tak czy inaczej, pewnie już skończyłeś.

Prawdopodobnie zrobiłbym to, co zasugerował rustybumper. To znaczy, wcisnąć przegub CV z powrotem i włożyć zwrotnicę z powrotem do kolumny zawieszenia, zanim spróbuję poluzować oś. Nie wyobrażam sobie próby rozebrania sworznia kulistego, gdy wszystko tak się trzęsie.

Mam też rozerwaną osłonę przegubu CV. Nowa oś jest w moim garażu i czeka, aż przestanę zwlekać. Ten wątek jest dobrym przypomnieniem, aby upewnić się, że oś jest luźna, zanim rozbierzesz inne rzeczy. Prawdopodobnie rozłączę dolny sworzeń kulisty, ponieważ nie robię kolumn zawieszenia.

#6 · (Edited)
Ugh. To wygląda na bolesne.
Wymieniłem półoś napędową. Jedną po stronie kierowcy i jedną po stronie pasażera. Ale nie CRV. Ale w zasadzie bardzo podobne. I ważne jest, aby robić wszystko w odpowiedniej kolejności. Zdejmowanie zwrotnicy ze kolumny zawieszenia i pozwolenie jej na swobodne zwisanie utrudnia usunięcie zacisku hamulcowego. Brak czegoś, co mogłoby utrzymać zwrotnicę w miejscu podczas próby wykręcenia śrub. Wygląda więc na to, że ktoś po prostu spojrzał na to i pomyślał, że to dobry pomysł, aby to usunąć. Po prostu sprawia, że wszystko jest o wiele trudniejsze. W tym miejscu bardzo przydają się dobre filmy z YouTube.

Dość o właściwej kolejności. Co zrobić, aby ten projekt wrócił na właściwe tory? Jeśli nie można założyć zwrotnicy z powrotem na kolumnę zawieszenia, to może usunięcie osi z przekładni pozwoli zwrotnicy przesunąć się z powrotem w kierunku kolumny zawieszenia? Jeśli nie, to przegub kulowy i końcówka drążka kierowniczego muszą zostać usunięte, aby wyjąć zwrotnicę. Po wyjęciu można ją umieścić w imadle.

#7 ·
Zawsze usuwam dolne ramię z dolnego przegubu kulowego, nie luzuj tych śrub kolumny, chyba że chcesz ustawić zbieżność. A żeby wyjąć wał, używam mocnego młota pneumatycznego, a przy ponownym montażu nowego albo dużo smaru na wielowypuście, albo smaru antyzatarciowego, nigdy nie składaj ich na sucho. Miałem kiedyś zły, próbowałem dużego młota, nawet go wyjąłem i próbowałem prasy 20-tonowej, nic się nie ruszyło. Przyjaciel użył swojego młota pneumatycznego i wyszedł od razu.

#8 ·
Udało mi się włożyć przegub w miejsce i do kolumny. Włożyć skrzynię biegów na luz i obrócić piastę, aż „kliknęła” fizycznie. Potem 10 minut pracy i wróciło. Podziękowania dla YouTube.

Zamierzam jutro kupić młot obrotowy. Jeśli to nie zadziała, to pójdzie półoś z przegubem.

przy ponownym montażu nowego dużo smaru na wieloklinie lub anti seize
Czy smarujesz wieloklin do piasty czy wieloklin do skrzyni biegów/wału pośredniego?

Drugie pytanie brzmi, czy półoś mogła już być uszkodzona (chociaż ten demontaż prawdopodobnie jej nie pomógł), ponieważ osłona była rozerwana od jakiegoś czasu? Kilka kliknięć podczas skręcania i przyspieszania.

#11 ·
Zgodnie z Avisitor, ŻADNEGO SMARU DO SKRZYNI BIEGÓW. Smaruję wewnętrzne wielowypusty przy kole oraz zewnętrzne wielowypusty, które pasują do piasty przy kole. Używam małej drucianej szczotki wielkości szczoteczki do zębów na wewnętrznych wielowypustach, aby wyczyścić je tak dobrze, jak to możliwe, a także na wałach przegubów, jeśli są ponownie używane, PRZED nałożeniem smaru.