Wstawiłem się w niezłą sytuację, rdza + zła CV zamieniła moją półdniową robotę DIY w co najmniej cały weekend diWHY
Podczas wymiany przedniego amortyzatora i półosi (rozdartej osłony):
Odkręciłem nakrętkę półosi i śruby mocujące piastę do amortyzatora. Jak tylko to zrobiłem, półoś i piasta ruszyły do przodu i na bok. Moja teoria jest taka, że półoś prawdopodobnie już zawodziła, a jedyną rzeczą, która zapobiegała jej rozłączeniu, była nakrętka półosi.
Niestety półoś jest zablokowana w piaście (pierwszy obrazek). Próbowałem ją wybić młotkiem i użyłem PB Blaster.
Półoś jest zdecydowanie rozłączona (drugi obrazek).
Nie jestem pewien, czy mam wystarczająco dużo miejsca, aby wyjąć półoś z wału pośredniego lub napięcie, aby wybić ją z piasty (nie mogę zamontować jej z powrotem do amortyzatora, ponieważ rozłączona półoś uniemożliwia jej powrót do końca).
Przynajmniej nie mam napięcia na przewodach hamulcowych ani przewodzie ABS.
Zastanawiam się, jak zaradzić tej sytuacji (nie mam wielu szalonych elektronarzędzi i tym podobnych):
Obecnie myślę o usunięciu zwrotnicy z półosią:
Czy ktoś ma pomysły, jak mogę ułatwić tę pracę DIY?
Podczas wymiany przedniego amortyzatora i półosi (rozdartej osłony):
Odkręciłem nakrętkę półosi i śruby mocujące piastę do amortyzatora. Jak tylko to zrobiłem, półoś i piasta ruszyły do przodu i na bok. Moja teoria jest taka, że półoś prawdopodobnie już zawodziła, a jedyną rzeczą, która zapobiegała jej rozłączeniu, była nakrętka półosi.
Niestety półoś jest zablokowana w piaście (pierwszy obrazek). Próbowałem ją wybić młotkiem i użyłem PB Blaster.
Półoś jest zdecydowanie rozłączona (drugi obrazek).
Nie jestem pewien, czy mam wystarczająco dużo miejsca, aby wyjąć półoś z wału pośredniego lub napięcie, aby wybić ją z piasty (nie mogę zamontować jej z powrotem do amortyzatora, ponieważ rozłączona półoś uniemożliwia jej powrót do końca).
Przynajmniej nie mam napięcia na przewodach hamulcowych ani przewodzie ABS.
Zastanawiam się, jak zaradzić tej sytuacji (nie mam wielu szalonych elektronarzędzi i tym podobnych):
Obecnie myślę o usunięciu zwrotnicy z półosią:
- Spróbuj wybić oś, która jest w wale pośrednim, aby uwolnić półoś
- Zdejmij zacisk, zdejmij tarczę, zdejmij zwrotnicę z dołączoną półosią
- Wymień zespół zwrotnicy na nową półoś
Czy ktoś ma pomysły, jak mogę ułatwić tę pracę DIY?