Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Naprawiono! 2007 CR-V EX-L: Wypadanie zapłonów silnika, niska moc, Sprawdź silnik, VSA, /!\, kontrolki są włączone

22K views 11 replies 3 participants last post by  Avisitor  
#1 ·
Społeczność,

W poszukiwaniu pomysłów na problem, który pojawił się dziś rano.

Samochód wczoraj jeździł dobrze - bez problemów. Dziś rano po uruchomieniu zapaliła się kontrolka silnika. Kiedy dziś nim jechałem, miał mniejszą moc i wyraźne wypadanie zapłonu (wstrząs silnika) i wydaje się, jakby miał martwy cylinder. Kontrolka silnika miga, a kontrolki VSA i /!\ są podświetlone.

Nie zeskanowałem jeszcze samochodu w poszukiwaniu kodów, ale pomyślałem, że wyślę wiadomość, aby uzyskać kilka przemyśleń od społeczności. Mam nadzieję, że to coś tak prostego jak wadliwa świeca zapłonowa, ponieważ wiem, że powinny być już wymienione.

Dzięki z góry!

2007 Honda CR-V EX-L AWD
290 tys. mil

#2 ·
Najpierw zająłbym się wypadaniem zapłonu lub martwym cylindrem.
Tylko dlatego, że wierzę, że system VSA wykorzystuje sterowanie silnikiem i ABS.
Jeśli silnik nie pracuje dobrze, VSA może się zaświecić.
Migający silnik może być spowodowany nieprawidłowym spalaniem paliwa w martwym cylindrze.
To jest złe dla katalizatora. Możliwe uszkodzenie, jeśli działa zbyt długo.

Skaner lub test równowagi mocy powinien być w stanie zidentyfikować martwy cylinder.
Sprawdź iskrę. Wadliwa cewka zapłonowa może być przyczyną.
Spróbuj więc zamienić cewkę zapłonową. Wtedy, jeśli martwy cylinder się przesunie, wiesz.
Jeśli nie, musisz rozwiązać problem.
Powodzenia

#3 ·
Najpierw zająłbym się wypadaniem zapłonu lub martwym cylindrem
Tylko dlatego, że wierzę, że system VSA wykorzystuje sterowanie silnikiem i ABS.
Jeśli silnik nie działa dobrze, VSA może się zaświecić.
Miganie kontrolki silnika może być spowodowane nieprawidłowym spalaniem paliwa w martwym cylindrze
To źle wpływa na katalizator. Możliwe uszkodzenie, jeśli będzie działał zbyt długo.

Skaner lub test równowagi mocy powinien być w stanie zidentyfikować martwy cylinder
Sprawdź iskrę. Wadliwa cewka zapłonowa może być przyczyną.
Spróbuj więc zamienić cewkę zapłonową. Wtedy, jeśli martwy cylinder się poruszy, wiesz.
Jeśli nie, musisz rozwiązać problem.
Powodzenia
Avisitor,
Doceniam czas, jaki poświęciłeś na podzielenie się swoimi przemyśleniami. Postaram się zdobyć skaner, rozważam jeden z Harbor Freight, który jest teraz w sprzedaży. Chciałbym, żeby istniał skaner typu „wszystko w jednym”, który pozwoliłby mi również przeprogramować czujniki TPMS i w końcu wyłączyć to światło. Inny temat na inny dzień. Moim celem jest teraz rozwiązanie tego problemu. Postaram się zamknąć pętlę w tym wątku, aby podzielić się moimi ustaleniami poprzez rozwiązanie.

Więcej informacji wkrótce.

#5 ·
Samochód jeździł wczoraj dobrze - bez problemów. Dziś rano po uruchomieniu zapaliła się kontrolka silnika. Kiedy dziś nim jechałem, miał mniejszą moc i wyraźne wypadanie zapłonu (trzęsienie silnika) i sprawia wrażenie, jakby miał martwy cylinder. Kontrolka silnika miga, a kontrolki VSA i /!\ są podświetlone.
Po pierwsze, nie wchodźmy jeszcze w rzucanie problemowi wszystkiego, co mamy. To tylko powoduje zamieszanie. Krok po kroku, rozwiążemy to.

290 tys. mil. Czy kiedykolwiek wymieniłeś cewki zapłonowe? Zaczęły mi się psuć przy przebiegu 180-220 tys. mil. Mam dwie z czterech w naszym Civic, które wciąż są oryginalne przy przebiegu 243 tys. mil. Zużywają się. Każda z nich wydała setki milionów iskier w swoim życiu.

Wypadanie zapłonu i kontrolka silnika to twoje wskazówki. Pozostałe (VSA i światło ostrzegawcze) oznaczają tylko, że system VSA jest wyłączony, dopóki nie naprawisz wypadania zapłonu. Po naprawieniu wypadania zapłonu wszystkie światła zgasną po wyczyszczeniu kodu.

Aby sprawdzić cewki, musisz zdjąć plastikowy element na pokrywie zaworów, który je zakrywa. (Uważaj, ponieważ dwie z tych śrub również trzymają cewki poniżej.)

Po wykonaniu tej czynności uruchom silnik. Zacznij odłączanie każdej cewki, po jednej na raz. Wystarczy wcisnąć zakładkę z boku złącza i odłączyć ją od cewki.

Jeśli silnik pracuje jeszcze gorzej, to ta cewka jest dobra.
Jeśli silnik pracuje tak samo, to znalazłeś wadliwą cewkę.

Aby to sprawdzić, wyłącz silnik i zamień potencjalnie wadliwą cewkę z tą obok. (Będziesz musiał usunąć pojedynczą śrubę, która je trzyma.) Uruchom ponownie silnik i powtórz test. Jeśli problem dotyczy wadliwej cewki, to jest twój winowajca.

Cewka zamienna? Główne sieci sklepów z częściami samochodowymi je sprzedają, ale jakość czasami nie jest dobra - miałem zarówno dobre, jak i złe doświadczenia z Auto Zone. (Dostałem kilka, które zostały wyprodukowane w Japonii i działały dobrze, ale inny, który kupiłem, zawiódł w ciągu pierwszych dziesięciu minut użytkowania.)

Ponieważ działa źle, musisz znaleźć cewkę lokalnie, zamiast czekać na zamówienie pocztowe. Cena Hondy będzie bardzo wysoka. Denso to dobra marka, ale również droga. Kupiłem cewkę marki Delphi od Napa Auto Parts dla TSX (podobny silnik K-24, ale inna cewka) i kupiłem trzy kolejne od Rock Auto, i działają dobrze. Jeśli nigdy ich wszystkich nie wymieniłeś, najprawdopodobniej, jeśli jedna zawiedzie, pozostałe trzy nie będą daleko w tyle. Zamów pozostałe trzy online, aby zaoszczędzić kilka dolarów.

W każdym razie, spróbuj tego prostego testu i zobacz, co się stanie.

• Like
Reactions: coop589
Save
#6 ·
Po pierwsze, nie wchodźmy jeszcze w rzucanie problemu do zlewu kuchennego. To tylko powoduje zamieszanie. Krok po kroku, rozwiążemy to.

290 tys. mil. Czy kiedykolwiek wymieniłeś cewki zapłonowe? Miałem je, że zaczęły zawodzić przy przebiegu 180-220 tys. mil. Mam dwa z czterech w naszym Civic, które wciąż są oryginalne przy przebiegu 243 tys. mil. Zużywają się. Każda z nich dała setki milionów iskier w swoim życiu.

Misfire i kontrolka silnika to twoje wskazówki. Pozostałe (VSA i światło ostrzegawcze) oznaczają tylko, że system VSA jest wyłączony, dopóki nie naprawisz misfire. Po naprawieniu misfire, wszystkie światła zgasną po wyczyszczeniu kodu.

Aby sprawdzić cewki, musisz usunąć plastikowy element na pokrywie zaworów, który je zakrywa. (Uważaj, ponieważ dwie z tych śrub trzymają również cewki pod spodem.)

Po wykonaniu tej czynności uruchom silnik. Zacznij od odłączania każdej cewki, po jednej. Wystarczy nacisnąć zakładkę z boku złącza i pociągnąć ją z cewki.

Jeśli silnik pracuje jeszcze gorzej, to cewka jest dobra.
Jeśli silnik pracuje tak samo, znalazłeś wadliwą cewkę.

Aby to sprawdzić, wyłącz silnik i zamień potencjalnie wadliwą cewkę na tę obok. (Będziesz musiał usunąć pojedynczą śrubę, która je trzyma.) Uruchom ponownie silnik i powtórz test. Jeśli problem dotyczy wadliwej cewki, to jest twój winowajca.

Cewka zamienna? Główne sieci sklepów z częściami samochodowymi je sprzedają, ale jakość czasami nie jest dobra - miałem zarówno szczęście, jak i pecha z Auto Zone. (Dostałem kilka, które zostały wyprodukowane w Japonii i działały dobrze, ale inny, który kupiłem, zawiódł w ciągu pierwszych dziesięciu minut użytkowania.)

Ponieważ działa źle, musisz znaleźć cewkę lokalnie, zamiast czekać na zamówienie pocztowe. Cena Hondy będzie bardzo wysoka. Denso to dobra marka, ale także droga. Kupiłem cewkę marki Delphi od Napa Auto Parts dla TSX (podobny silnik K-24, ale inna cewka) i kupiłem trzy kolejne od Rock Auto, i działają dobrze. Jeśli nigdy ich wszystkich nie wymieniłeś, najprawdopodobniej, jeśli jedna zawiedzie, pozostałe trzy nie będą daleko w tyle. Zamów pozostałe trzy online, aby zaoszczędzić kilka dolarów.

W każdym razie, spróbuj tego prostego testu i zobacz, co się stanie.
Wildcat,

Doceniam dobrze szczegółową odpowiedź. Pożyczyłem od znajomego narzędzie skanujące ODB-II i kod dla Cylinder #1 Misfire został zapisany, a także P1009. Postępowałem zgodnie z Twoimi krokami i prześledziłem problem do cewki #1. Wymieniłem ją z cewką #4 i problem dotyczył cewki.

Będę szukał części po opublikowaniu tego i zobaczę, co jest dostępne, biorąc pod uwagę, że jest weekend. Wyjąłem jedną świecę zapłonową i widać na niej zużycie i wymienię je, gdy będę tam, dokonując naprawy.

Teraz, aby zdecydować, czy wymienić je wszystkie, czy tylko jedną? Skłaniam się ku wymianie ich wszystkich, aby z tym skończyć i mieć trzy kopie zapasowe tak długo, jak będę właścicielem samochodu. Opublikuję kolejną aktualizację, mam nadzieję, że po naprawie.

Więcej nastąpi.

#7 ·
Naprawiono! - Cewka zapłonowa nr 1 była uszkodzona - Kody wyczyszczone, wszystko w porządku!

Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili czas na zamieszczenie i podzielenie się swoimi przemyśleniami. Kupiłem cewkę Duralast z Autozone za 44 $ (z kuponem 10 $) i złożyłem zamówienie na nowe, stare zapasy (NOS) cewek Desno z Ebay, aby wymienić je wszystkie w tym samym czasie. Zachowam cewkę Duralast jako zapasową na wypadek, gdybym jej potrzebował.

Cewki NOS, które odbieram z serwisu Ebay, to starszy numer części: 30520-pna-007 w porównaniu z zastąpionym 30520-rra-007. Jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia na temat starego p/n w porównaniu z zastąpionym p/n, byłbym zainteresowany wysłuchaniem tego, co masz do powiedzenia.

Zmieniłem również świece zapłonowe, które były mocno przeterminowane, na świece zapłonowe Bosch Platinum 2. Załączyłem zdjęcie świec, jeśli ktoś jest zainteresowany zobaczeniem, jak wyglądały świece. Kupiłem samochód z przebiegiem 67 tys. mil i nigdy nie wymieniłem świec. Zatem w najlepszym przypadku świece te mają przejechane 223 tys. mil. W najgorszym przypadku te stare świece nigdy nie zostały wymienione i były sparowane z tymi cewkami od pierwszego dnia.

Samochód jeździ tak samo jak poprzedniego wieczoru i cieszę się, że nie muszę szukać nowego samochodu.

Attachments

#8 ·
Nie martwiłbym się zbytnio starymi i nowymi numerami części Hondy. Martwiłbym się tylko tym, ile mil mają na liczniku cewki NOS. Jeśli miały niski przebieg, będziesz miał spokój na długi czas. Większość cewek, które miałem i które uległy awarii, zaczęła się, gdy cewki przekroczyły 180 000 mil. I wciąż mam kilka, które mają ponad 240 000 mil.

Cewki zużywają się, więc to powszechny problem. Bez obaw! Cieszę się, że mogłeś wrócić na drogę!

Dla odniesienia, kiedy kupiłem TSX, kupiłem go z jedną uszkodzoną cewką. Właścicielka dostała TSX od swoich rodziców kilka lat temu i właśnie kupiła nowy. Lokalny dealer Acura zacytował jej szaloną kwotę za wymianę cewki - w tym robociznę, 338 $ za jedną cewkę i 912 $ za wszystkie cztery! A ja zapłaciłem poniżej 200 $ za wszystkie cztery cewki...

• Like
Reactions: coop589
Save
#10 ·
Nie martwiłbym się zbytnio starymi i nowymi numerami części Hondy. Martwiłbym się tylko tym, ile mil mają na liczniku cewki NOS. Jeśli miały niski przebieg, będziesz zadowolony przez jakiś czas. Większość cewek, które miałem i które uległy awarii, zaczęła się, gdy cewki przekroczyły 180 000 mil. I wciąż mam kilka, które mają ponad 240 000 mil.

Cewki zużywają się, więc to powszechny problem. Bez obaw! Cieszę się, że mogłeś wrócić na drogę!

Dla odniesienia, kiedy kupiłem TSX, kupiłem go z jedną uszkodzoną cewką. Właścicielka dostała TSX od swoich rodziców kilka lat temu i właśnie kupiła nową. Lokalny dealer Acura zacytował jej szaloną kwotę za wymianę cewki - w tym robociznę, 338 $ za jedną cewkę i 912 $ za wszystkie cztery! A ja zapłaciłem poniżej 200 $ za wszystkie cztery cewki...
Wildcat,

Dzięki za radę dotyczącą numerów części. Cewki, które kupiłem na Ebay, są nowymi, nieużywanymi oryginalnymi cewkami Honda (Denso). Powinny dotrzeć w którymś momencie w tym tygodniu. Cieszę się, że się udało i że na razie nie muszę szukać nowego samochodu.

#11 ·
Te świece zapłonowe mają za dużo rdzy na gwintach.
Czy myślałeś o użyciu odrobiny środka zapobiegającego zapiekaniu na gwintach??

OOPs off topic
Avistor,

Dzięki za przyjrzenie się zamieszczonym zdjęciom. Zastosowałem środek zapobiegający zapiekaniu na gwintach świec zapłonowych, jak zasugerowałeś. Zdecydowanie były przeterminowane i cieszę się, że wyszły bez żadnych problemów. Samochód jeździ o wiele lepiej, czuję to w spalinach na biegu jałowym (wiem, dziwne). Włożę pozostałe cewki zapłonowe, gdy je dostanę. Zauważyłem przebarwienia (brązowienie) na jednym z wałków cewki zapłonowej, podobne do tego, który był uszkodzony. Zastanawiam się, czy to znak, że ona również wkrótce ulegnie awarii.

#12 ·
Miło słyszeć, że wszystko znowu dobrze. Czasami przeraża, gdy zapalają się wszystkie te światła.
Ogarnia panika i ... Co mam zrobić?? Czy powinienem kupić inny pojazd?
I to taka ulga, że udało się to naprawić i zrobić to samemu (i zaoszczędzić pieniądze).
Dzięki za powrót i aktualizowanie nas. To pomoże innym.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.