Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Holowanie płaskie 2020 za kamperem

24K views 24 replies 14 participants last post by  Raw (Ron)  
#1 ·
Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę mógł holować na płasko mojego CR-V AWD z 2020 roku za naszym kamperem. Przeczytałem instrukcję obsługi i wiem, że jest tam napisane, że nie można go holować na płasko, jednak czytałem również, że można go zmodyfikować. Czy ktoś wprowadził zmiany w modelu 2020, które umożliwiają holowanie na płasko? Czy zmiany te spowodują utratę gwarancji, jaką mam w Hondzie?

Dzięki

Jeśli to pytanie zostało już zadane i udzielono na nie odpowiedzi, proszę o skierowanie mnie do poprzedniego postu.

#2 ·
Niezastosowanie się do instrukcji Hondy powinno spowodować utratę gwarancji na wszelkie elementy skrzyni biegów lub napędu na wszystkie koła. Nie jestem pewien, czy odłączenie systemu awd byłoby w ogóle praktyczne? Wolałbym odebrać stare auto do celów holowniczych.

#3 ·
Przyjaciel holował Jeepa Grand Cherokee, który miał problemy ze sterowaniem.

Może przyczepa, jeśli nie za dużo dodatkowego ciężaru dla kampera, lub jak wspomina Nuke, pojazd "do bicia".

#4 ·
Kiedy kupiłem używany samochód CR-V EX AWD z 2016 roku, zapytałem dealera, czy można go holować zwykłą lawetą w przypadku awarii, czy też wymaga lawety z platformą. Powiedział, że wymaga platformy i nie można go holować zwykłą lawetą.

Jeśli nie można ich holować zwykłą lawetą na krótkim dystansie od miejsca awarii do warsztatu, to holowanie ich na jeszcze większą odległość byłoby wykluczone. Nie rób tego.

#6 ·
Jeśli nie można ich holować zwykłą lawetą na krótkim dystansie z miejsca awarii do warsztatu, to holowanie ich nawet dalej byłoby wykluczone.
To nie to samo. Mojego 98 nie można holować z opuszczonymi tylnymi kołami z powodu napędu na 4 koła, więc wymagana jest laweta.

Mogę jednak holować swój samochód na płasko, ponieważ części napędu na 4 koła nie zostaną uszkodzone, jeśli wszystkie 4 koła się obracają.

Co ważniejsze, jeśli instrukcja mówi, żeby nie holować na płasko, to tego nie rób.

Holowanie na płasko automatów, które nie są do tego przeznaczone, zrujnuje skrzynię biegów, a jeśli skrzynia biegów nagrzeje się wystarczająco, płyn przekładniowy może przegrzać płyn chłodzący silnika (za pośrednictwem chłodnicy oleju przekładniowego w chłodnicy silnika) i również uszkodzić silnik.

Zdecydowanie nie, chyba że instrukcja mówi, że jest w porządku.

#7 ·
NIE można holować ŻADNEGO CRV najnowszej generacji.

Można podnosić i holować CRV FWD, umieszczając przednie koła na podnośniku lub w wózku do holowania 2-kołowego.

CRV AWD można holować tylko umieszczając go na odpowiedniej przyczepie, tak aby wszystkie 4 koła w ogóle nie miały kontaktu z drogą.

To wszystko jest udokumentowane przez Hondę i szczerze mówiąc, wciąż jestem zaskoczony ludźmi, którzy nie odrabiają pracy domowej przed podjęciem decyzji o zakupie pojazdu.

Jeśli planujesz holować pojazd za swoim kamperem... TO jest dość ważny wymóg zakupu, który musi zostać zweryfikowany przed zakupem... A NIE po nim.

#8 ·
Nie można holować ŻADNEGO CRV najnowszej generacji.
Instrukcja obsługi CR-V z 1998 r., strona 171. Procedura holowania płaskiego manualnego CR-V znajduje się w środkowej kolumnie; procedura holowania płaskiego automatycznego CR-V znajduje się w prawej kolumnie.

Jak mówiłem, sprawdź instrukcję obsługi przed założeniami...
141549

#11 ·
To jest teoretyczne i nie sugeruję, żeby OP tego próbował, ale co by było, gdyby samochód był uruchomiony i na luzie podczas holowania (z wyłączonym automatycznym hamowaniem awaryjnym i LKAS)? Wtedy przynajmniej płyn w skrzyni biegów krążyłby przez układ. Myślicie, że byłoby to w porządku?

#12 ·
what if the car were left running and in neutral while being flat towed
Myślałem o tym, żeby to zrobić dla zwykłego automatu jakiś czas temu i wydawało mi się to po prostu złym pomysłem, zwłaszcza że praca na biegu jałowym na luzie, gdy samochód stoi wystarczająco długo, może zrujnować niektóre skrzynie biegów.

Spróbowałbym tego tylko wtedy, gdy jesteś gotowy na odbudowę później.

#16 ·
Nigdy nie zaufałbym holowaniu płaskiemu jakiegokolwiek pojazdu, zwłaszcza z napędem na wszystkie koła lub nowego pojazdu, bez użycia wózka lub odłączenia wałów napędowych. Nie warte wysiłku moim zdaniem, po prostu kup niedrogi pojazd typu beater, jeśli musisz. Może pomyśl o podłączeniu skutera lub małego motocykla do tyłu kampera?

#17 ·
Dziękuję wszystkim za wkład w tę sprawę. Mogę wam powiedzieć, że nie będę holował CR-V za moim kamperem. Istnieje wiele opcji i będziemy musieli je ocenić, zanim pójdziemy dalej. Holowanie tego samochodu za kamperem nie było brane pod uwagę, zanim go kupiliśmy, ale jak wiele innych rzeczy w życiu, plany się zmieniają i teraz staramy się to jak najlepiej wykorzystać.

#25 ·
Dzięki wszystkim za wasze uwagi na ten temat. Mogę wam powiedzieć, że nie będę holował CR-V za moim kamperem. Istnieje wiele opcji i będziemy musieli je ocenić, zanim pójdziemy dalej. Holowanie tego samochodu za kamperem nie było brane pod uwagę, zanim go kupiliśmy, ale jak wiele innych rzeczy w życiu, plany się zmieniają i teraz staramy się wykorzystać to jak najlepiej.
Ja również kupiłem 2020 CVR AWD kilka miesięcy temu i, podobnie jak ty, holowanie go za kamperem nie było wtedy brane pod uwagę. Jak mówisz, „plany się zmieniają”. Moja żona i ja niedawno zaczęliśmy badać, czy chcemy zostać pełnoetatowymi kamperami. Nie chciałbym rezygnować z CRV. Jestem ciekaw, jakie rozwiązanie znalazłeś dla swojego CRV? Dzięki.

#21 ·
Czy ktoś usunął lub po prostu zawiesił tylny wał napędowy do holowania za kamperem? Sprzedawca powiedział mi, że zrujnuje to tylny mechanizm różnicowy i musiałem zakwestionować ich odpowiedź.

#22 ·
Czy ktoś usunął lub po prostu zawiesił tylny wał napędowy do holowania za kamperem? Sprzedawca powiedział mi, że zrujnuje to tylny mechanizm różnicowy i musiałem nazwać ich odpowiedź BS.
Cóż, możesz po prostu holować go z tylnymi kołami na ziemi i udowodnić sobie, że sprzedawca miał całkowitą rację. Instrukcja obsługi mówi to samo. CRV z 2014 roku był ostatnim modelem, który można było holować z kołami na ziemi. Przekładnia CVT wyeliminowała tę opcję.

#24 ·
Z tego, co pamiętam, przekładnia CVT i system AWD nie pompują płynu, gdy silnik jest wyłączony, tak jak to było w 2014 roku, dlatego tak mówią. Prawdopodobnie zmienili kilka rzeczy w odniesieniu do sposobu uruchamiania pomp płynu.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.