Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Zużycie paliwa (hybryda 2025)

1 reading
10K views 9 replies 10 participants last post by  Coastie05  
#1 ·
Mam model Sport Hybrid 2025. Stwierdzam, że oszczędność paliwa nie jest rewelacyjna. Salon twierdzi, że to powszechna skarga i skontaktował się z Hondą bez odpowiedzi. Jeżdżę głównie po mieście. Jestem ciekaw, czy ktoś zbliża się do 40 mil na galon. Osiągam 31 lub 32 mpg, co, jak wskazał salon, jest typowe dla tej generacji CRV. Mój model z 2022 roku spisywał się znacznie lepiej.

#2 ·
Witamy w klubie.......31/32 brzmi bardzo dobrze dla silnika spalinowego .....ale może nie dla hybrydy? Ale powiedziałeś głównie miasto! Mój 2015 (silnik spalinowy) miał średnio ~28,4 mpg na 30 tankowaniach. Moja najniższa średnia na pełny zbiornik wynosiła 24,6 mpg, a najwyższa 31,6 mpg. 10 z tych tankowań - czyli 33% - było powyżej 30 mpg. Moje przejazdy były mieszane - około 1/3 miasto, 1/3 droga krajowa i 1/3 autostrada.

#3 ·
Moja średnia z naszym Sport Touring 2024 z ponad 15 000 mil wynosi 36,1 mpg. Byłaby to kombinacja autostrad i dróg lokalnych tutaj, u podnóża gór Appalachów. Teraz, gdy nadeszła chłodniejsza pogoda, widzę, że MPG trochę spada.

• Like
Reactions: jibsjunk
Save
#4 ·
Jestem w Ohio, osiągnąłem nawet 44,5 mpg, ale zwykle średnio 42-43, obliczone przy tankowaniu. Oczywiście jeżdżę jak stary człowiek (bo nim jestem), a teren jest przeważnie płaski, ale moim zdaniem doświadczasz dość niskiego spalania.
Teraz, gdy zaczyna się zima, spodziewam się, że spadnie do 37-38 mpg. Ale nigdy nie było gorzej niż to. Wyjaśnienie twojego dealera nie zadowoliłoby mnie.

#5 ·
Przejdź do Fuelly i porównaj swojego CR-V z innymi.
Mam hybrydę CR-V z 2020 roku i nigdy nie miałem gorszego wyniku niż 35.

Mój podpis zawiera link do Fuelly.

Oto link do wszystkich CR-V z 2025 roku:

#6 ·
Mam Sport-L z 2024 roku i Touring z 2025 roku w Ohio. Pierwsze 5 tysięcy mil to jak docieranie. Nie uzyskasz najlepszego przebiegu. Ale potem latem powinieneś zobaczyć około 40 mil na galonie w mieście, 35 mil na galonie na autostradzie. Zimą, w zależności od ustawień HVAC, spadnie to o 15-20%.

W moim '25 faktycznie uzyskałem ponad 40 mil na galonie podczas podróży do Zachodniej Wirginii, ale jechałem spokojnie i utrzymywałem prędkość poniżej 65 mil na godzinę.

#7 ·
Mam model Sport Hybrid 2025. Stwierdzam, że zużycie paliwa nie jest rewelacyjne. Salon twierdzi, że to powszechna skarga i skontaktował się z Hondą, ale nie otrzymał odpowiedzi. Jeżdżę głównie po mieście. Jestem ciekaw, czy ktoś zbliża się do 40 mil na galon. Osiągam 31 lub 32 mpg, co, jak wskazał salon, jest typowe dla tej generacji CRV. Mój model z 2022 roku spisywał się znacznie lepiej.
Mam STH z 2024 roku i kiedy był nowy, to samo (nie tak dobre zużycie paliwa), ale po okresie docierania poprawiło się i ostatecznie osiągnął reklamowane zużycie paliwa. Po prostu bądź cierpliwy, osiągniesz to (następne lato?)

#8 ·
To samo z moim STH z 2023 roku. Ale należy spodziewać się mniejszego przebiegu za każdym razem, gdy włączysz dmuchawę dla ogrzewania lub klimatyzacji. W tych zimowych miesiącach staram się wyłączać dmuchawę i polegać na podgrzewanych siedzeniach i kierownicy tak często, jak to możliwe, właśnie z tego powodu.

#9 ·
Mam model Sport Hybrid 2025. Stwierdzam, że zużycie paliwa nie jest rewelacyjne. Dealer twierdzi, że to powszechna skarga i skontaktował się z Hondą, ale nie otrzymał odpowiedzi. Jeżdżę głównie po mieście. Jestem ciekaw, czy ktoś zbliża się do 40 mil na galon. U mnie to 31 lub 32 mpg, co, jak wskazał dealer, jest typowe dla tej generacji CRV. Mój model z 2022 roku spisywał się znacznie lepiej.
Cześć
Zasadniczo mamy ten sam samochód co Ty. Odkryliśmy, że włączenie klimatyzacji obniża zużycie paliwa do poziomu, który Ty osiągasz. Czy u Ciebie działa w tle? Taki był nasz przebieg podczas podróży przez cały kraj z włączoną klimatyzacją. Po powrocie do domu (i chłodniejszej pogodzie) nasz przebieg wzrósł do 36/37. Nigdy nie osiągnęliśmy 40, ale oboje mamy ciężką nogę.
Nasze uwagi i Wesołych Świąt (jeśli to stosowne)
Bill i Carole

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.