Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Pomoc, samochód gaśnie na znakach stopu

11K views 11 replies 8 participants last post by  new-2-me-CR_V  
#1 ·
Witajcie, mam 1997 2.0 L automatyczny awd, wyłącza się od czasu do czasu, na znakach stopu, na ulicy, a nawet na autostradzie. Teraz zapaliła się kontrolka silnika i podłączyłem narzędzie skanera obd i wyciąga kod P0441 dtc. Czy ktoś zna problemy, które mam, lub kod dtc? Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana, dziękuję i błogosławionego dnia.

#4 · (Edited)
Gaśnięcie silnika na znakach stopu i światłach może być spowodowane przez wiele rzeczy.
Zakładając, że jest to związane z DTC, należy poświęcić czas na przyjrzenie się układowi emisji oparów.
Zawór odpowietrzający to dobre miejsce, aby zacząć. Sprawdź okablowanie. Sprawdź działanie zaworu.
Jeśli odkładałeś konserwację, zrób to teraz.
Kiedy ostatnio wymieniano świece zapłonowe? Sprawdź szczelinę?
Kiedy ostatnio sprawdzano filtr powietrza? Przepustnica została wyczyszczona? Wymiana oleju?

#6 ·
Jednym z problemów, który może się pojawiać, jest brak powietrza dostającego się do zbiornika paliwa, aby zastąpić pustą przestrzeń powstałą po usunięciu benzyny ze zbiornika paliwa. Jeśli powietrze nie może się dostać, w końcu osiągnięty zostaje punkt, w którym pompa paliwa nie może już pobrać wystarczającej ilości benzyny ze zbiornika, aby utrzymać silnik w ruchu. Podczas gdy luźny lub brakujący korek wlewu paliwa spowoduje zapalenie się kontrolki silnika, jeśli występuje tego rodzaju problem, a ty poluzujesz lub usuniesz korek wlewu paliwa, pojazd nie zgaśnie. Możesz więc zdjąć korek wlewu paliwa, o ile nie dostanie się do niego brud ani woda, i pojeździć nim przez jakiś czas i sprawdzić, czy już nie gaśnie. Jeśli wtedy już nie gaśnie, sprawdź zdolność odpowietrzania korka wlewu paliwa i/lub układu parowania pojazdu, jeśli odpowietrzanie odbywa się przez jakąś część układu parowania inną niż korek wlewu paliwa. W przypadku niektórych marek pojazdów zatkany wąż, który zapewnia odpowietrzanie, spowoduje tego rodzaju problem. Nie jestem wystarczająco zaznajomiony z Hondą, aby wiedzieć, czy to do nich pasuje, ale możesz spróbować z luźnym lub usuniętym korkiem wlewu paliwa i pojeździć nim przez jakiś czas. Nie będzie cię to dużo kosztować i może wskazać właściwy kierunek, gdzie leży problem.

Przy okazji, jeśli występuje tego rodzaju problem, będziesz mógł jeździć dłużej bez awarii, jeśli zbiornik paliwa był niski, i przez krótszy czas, zanim wystąpiła awaria, jeśli zbiornik paliwa był pełny.

#8 ·
Nie. Kup inny kanister, jeśli Twój został zniszczony (zmókł w środku jakimkolwiek płynem, czy to benzyną, czy wodą) i kup nowy zawór elektromagnetyczny.
I uwaga dla wszystkich..
nie próbuj napełniać zbiornika paliwa po brzegi, to właśnie niszczy zawór elektromagnetyczny i inne części związane z systemem parowania.
Powodzenia

#10 ·
Czy wiecie, gdzie mogę kupić kanister par paliwa i zawór elektromagnetyczny oczyszczania za niską cenę? Tutaj każą mi płacić krocie. Ludzie mówią mi, żebym po prostu zezłomował crv i kupił inny samochód, ale tego nie zrobię, mój tata kupił crv i planował go naprawić z turbosprężarką, zestawem do podnoszenia i grubymi oponami, ale niestety zmarł w 2018 roku, więc teraz próbuję dokończyć to, co zaczął, wątpię, żebym sam to skończył, mam marskość wątroby, a teraz zaawansowaną chorobę wątroby, chcę wam wszystkim podziękować, że poświęciliście czas na zamieszczenie czegoś na moim wątku, dziękuję wszystkim za wspaniałe informacje, BÓG błogosławi.........

#11 ·
Myślę, że możesz mieć tutaj dwa oddzielne problemy. System parowania, z mojego doświadczenia, nie powoduje wyłączenia silnika, jeśli nie działa prawidłowo - miałem problemy z parowaniem w czterech Hondach i były one niczym więcej jak tylko uciążliwościami z powodu świecących się kontrolek silnika. System parowania kontroluje tylko opary, które istnieją w układzie paliwowym, zapobiegając przedostawaniu się surowych oparów do atmosfery, a zamiast tego wysyłając je z powrotem do układu paliwowego w celu spalenia. System może odpowietrzać się na zewnątrz, dlatego niektóre (nie wszystkie) awarie parowania mogą powodować zapach benzyny wokół pojazdu.

Powiedziawszy to, nigdy nie doświadczyłem twojego kodu P0441, o ile wiem.

Jeśli chodzi o wyłączanie się silnika, możliwe, że uszkodzony jest wyłącznik zapłonu. Kiedy ten wyłącznik uległ uszkodzeniu w moim '97, a także w '99 TL, zachowywał się tak, jakby ktoś wyłączył kluczyk podczas pracy silnika. Zazwyczaj uruchamiał się ponownie zaraz po wyłączeniu, ale utrata mocy w sposób nieoczekiwany podczas jazdy po drodze nie jest zbyt dobra. Nie sądzę, żebym zapłacił ponad 35 dolarów za którykolwiek z wyłączników zapłonu (były bardzo podobne w obu samochodach). CR-V pierwszej generacji miał akcję serwisową dotyczącą wyłącznika zapłonu, ale wyłączniki te mogą się zużywać, nawet wyłączniki, które zostały wymienione w ramach akcji serwisowej.

Jeśli następnym razem zauważysz, że wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej gasną, gdy silnik gaśnie (tak jakby ktoś wyłączył kluczyk), to najprawdopodobniej będzie to ten wyłącznik zapłonu.

Save
#12 ·
X2 na obserwację dzikich kotów.
O ile nie jest to ogromny wyciek, układ parowania w ogóle nie powinien powodować gaśnięcia silnika.
Spróbuj naprawić to najpierw.
Jeśli czujesz zapach surowego paliwa, poszukaj jakichkolwiek oczywistych oznak awarii w pobliżu pojemnika parownika. Dotknij węży łączących się z elektrozaworem lub zaworem odpowietrzającym w pobliżu pojemnika i zbiornika paliwa.
Jeśli problem został spowodowany przepełnieniem zbiornika, to jeśli wszystkie węże są w dobrym stanie, elektrozawór jest uszkodzony.
Węże będą wyglądać jak topniejące, jeśli benzyna się do nich dostanie i będą super miękkie i lepkie.

Gl
Informuj nas na bieżąco.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.