Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Syczenie pod obciążeniem / utrata mocy

13K views 24 replies 6 participants last post by  Lorak  
#1 ·
2001 AWD CR-V automatyczna .... Przy około 3000 obr./min tuż przy zmianie biegu słyszę syczący dźwięk, który brzmi jak wąż ciśnieniowy z odciętym końcem lub jak pociąg parowy - wydaje się również mieć mniejszą moc - wydaje się pogarszać im dłużej się jedzie. Można go odtworzyć również na biegu jałowym. Brak wycieków oleju, wody itp. pod spodem, temperatura wydaje się w porządku, obroty jałowe w porządku - jakieś przemyślenia ???

Przebieg wynosi 170 tys. km - układ wydechowy wydaje się nienaruszony, a wszystkie śruby / sprężyny wydają się zabezpieczone - nie brzmi to jak uszkodzony tłumik, to bardziej jak whoosssshhhh zaworu upustowego turbosprężarki, który się otwiera i pozostaje otwarty, ale ten samochód nie ma turbosprężarki - zaufaj mi ;-) po zmianie biegu i spadku obrotów do 2000 obr./min hałas znika, aż do ponownego osiągnięcia 3000+, wtedy zaczyna się ponownie, pogarsza się im więcej obrotów się da.

#2 ·
Hej, jeśli zaktualizujesz swój profil danymi pojazdu, nie będziesz musiał go za każdym razem wpisywać. :)

Save
#5 ·
Wyciek próżni?
Skąd wydaje się dochodzić? Wiem, że to pytanie za 64 dolary. :)
Hej, jeśli zaktualizujesz swój profil o szczegóły pojazdu, nie będziesz musiał wpisywać go za każdym razem. :)
Dzięki - Myślałem, że mam tam szczegóły.

Podczas jazdy brzmi jak przednia lewa strona i jest to duże szum, a nie mały dźwięk ssania - to powiedziawszy, zawsze trudno powiedzieć, kiedy się poruszasz i wydaje się, że nie można tego stwierdzić na biegu jałowym przed maską, chociaż może za, a nie przed blokiem.

#3 ·
Czy to może być zatkany kot? Pasuje do miejsca, w którym to słyszysz i utraty mocy.

• Like
Reactions: Lorak
Save
#11 ·
Ja również mam kontrolkę silnika - kody to P0172 System Too RIch Bank 1 / P0170 Fuel Trim Bank 1. Wymieniłem MAF i filtr powietrza - bez zmian - te same objawy
Również kontrolka zapaliła się dopiero po tym, jak zacząłem doświadczać problemu.
Dodatkowo występuje również metaliczny grzechot, który zaczyna się po puszczeniu przepustnicy i znika po około 5 sekundach - żaden z tych systemów nie występował przed rozpoczęciem problemu.

#10 ·
1. Jeśli spaliny pachną zgniłymi jajami lub siarką.
2. Wydaje dziwny dźwięk, przepraszam, mogę go opisać tylko używając liter F i R (wymawiane jak w języku hiszpańskim) dla bardziej dramatycznego efektu (lol) To jak fffffrrrrooom!
3. A jeśli katalizator jest naprawdę zatkany, oba poprzednie objawy i katalizator będą rozgrzane do czerwoności. To ekstremalny przypadek.
Ten nieprzyjemny zapach to pierwszy znak.

Jaką część wymieniłeś?
1. generacje nie mają MAF AFAIK, używają czujników MAP.
Praca na bogato P0172, jeśli nie zostanie skorygowana w rozsądnym czasie, ostatecznie zatka katalizator.

Czy temperatura silnika osiąga normalny poziom w rozsądnym czasie? Jeśli termostat jest uszkodzony i otwarty, silnik wyrzuca dużo paliwa, aby rozgrzać silnik.

Jakieś wypadanie zapłonów? To = niespalone paliwo = dużo węgla i sadzy.
Sprawdź kolektor wydechowy pod kątem wycieków.

Brudny układ paliwowy, taki jak wtryskiwacze, filtr paliwa, również powoduje problemy dla CC. Całe to paliwo, które nie jest odpowiednio rozpylane, tworzy dużo osadów węglowych lub sadzy, które zatykają CC.

#12 ·
1. Jeśli spaliny pachną zgniłymi jajami lub siarką.
2. Wydaje dziwny dźwięk, przepraszam, mogę go opisać tylko za pomocą liter F i R (wymawianych jak w języku hiszpańskim) dla bardziej dramatycznego efektu (lol) To jak fffffrrrrooom!
3. A jeśli CC jest naprawdę zatkany, oba poprzednie objawy i katalizator będą świecić na czerwono. To ekstremalny przypadek.
Ten nieprzyjemny zapach to pierwszy znak.

Którą część zmieniłeś?
1. generacje, o ile wiem, nie mają MAF, używają czujników MAP.
Praca na bogato P0172, jeśli nie zostanie skorygowana w rozsądnym czasie, ostatecznie zatka katalizator.

Czy temperatura silnika osiąga normalny poziom w rozsądnym czasie? Jeśli termostat ulegnie awarii i się otworzy, silnik wyrzuca dużo paliwa, aby rozgrzać silnik.

Jakieś wypadanie zapłonów? To = niespalone paliwo = dużo węgla i sadzy.
Sprawdź kolektor wydechowy pod kątem wycieków.

Brudny układ paliwowy, taki jak wtryskiwacze, filtr paliwa, również powoduje problemy dla CC. Całe to paliwo, które nie jest odpowiednio rozpylane, tworzy dużo osadów węgla lub sadzy, które zatykają CC.
Dzięki za to wszystko - tak MAP, a nie MAF został zmieniony https://www.amazon.com/gp/product/B07L9S82VP (myślałem, że te 2 terminy są zamienne)
Temperatura wydaje się w porządku, sprawdzę zapach spalin - niezbyt podekscytowany, żeby uruchamiać go zbyt długo, żeby zobaczyć, czy katalizator się świeci, ale wygląda na to, że to może być następny test
Widziałem w Internecie, że można, myślę, przepuścić rozcieńczalnik lakieru przez zbiornik paliwa, co mogłoby pomóc w oczyszczeniu katalizatora bez rozszczepiania układu - czy to prawda / czy to działa / jakieś obawy?

#13 ·
Nie próbowałem rozcieńczalnika do lakieru.
Ale rozważam obrócenie mojego o 180 stopni.
Mam inny pojazd z V6 i katalizatory zaczęły śmierdzieć. Mam spawarkę, więc próba jest tańsza niż wymiana. Zakładając, że można je obrócić o 189 stopni.

Jedynym sposobem, w jaki użyłbym LT, jest usunięcie katalizatora z pojazdu i pozostawienie go na chwilę. Gdybym miał stację czyszczenia części, na pewno przepuściłbym LT przez katalizator, aż rozpuszczalnik wyszedłby czysty.

LT to silny rozpuszczalnik, będzie ciężki dla gumowych węży i tworzyw sztucznych, szczególnie dla elementów wewnętrznych pompy paliwa.
Nadal nalegam, jeśli zdecydujesz się na jakiekolwiek rozpuszczalniki, takie jak aceton lub cokolwiek innego. Wyjmij katalizator i spróbuj na zewnątrz. Te pojazdy nie lubią nawet E85 w przedłużonych warunkach. Ale aceton i rozcieńczalnik do lakieru są naprawdę szkodliwe dla wszystkiego, z czym się stykają.

#18 ·
Jeśli cofniesz się o kilka stóp, tak brzmi pojazd. Naprawdę nie wiem, czy to kombinacja ciśnienia zwrotnego uciekającego z przedniej uszczelki pączka lub połączenia rury spustowej. A może z rury wydechowej, z małych gazów, które mogą przepływać.
Ale jestem pewien, że jeśli staniesz za pojazdem i podkręcisz go, usłyszysz to z obszaru tłumika lub z boku.

Ale na koniec, jeśli tak brzmi, istnieje szansa, że ​​jest zatkany lub przynajmniej ograniczony.

Istnieje narzędzie, które jest używane w miejscu przedniego czujnika O2, jest to wskaźnik igłowy, który po umieszczeniu na miejscu z uruchomionym silnikiem pokaże albo ciśnienie, jeśli jest ograniczony lub zatkany, albo podciśnienie, jeśli jest dobry.

Drugą alternatywą byłoby odłączenie tłumika. Widziałem i słyszałem ten sam hałas z zardzewiałych elementów wewnętrznych tłumika. Nie wiem, czy tak jest, ale to tylko 2 śruby lub nakrętki, nie pamiętam.

Byłoby miło, gdybyś miał rurę testową lub ją zrobił. Tylko kawałek rury, aby ominąć katalizator, tylko po to, aby poczuć to. Chyba że mieszkasz daleko od miasta i odłączasz katalizator I JEDZIESZ PRÓBNĄ JAZDĘ.

Przy okazji, to nie ja na ciebie krzyczę, tak głośno będzie brzmiało twoje V. Lol

#19 ·
Jeśli cofniesz się o kilka stóp, tak brzmi pojazd. Naprawdę nie wiem, czy to połączenie ciśnienia wstecznego uciekającego z przedniej uszczelki pączka lub połączenia rury spustowej. A może z rury wydechowej od małych gazów, które mogą przepływać.
Ale jestem pewien, że jeśli staniesz za pojazdem i podkręcisz go, usłyszysz to z okolic tłumika lub z boku.

Ale w końcu, jeśli tak brzmi, istnieje szansa, że ​​jest zatkany lub przynajmniej ograniczony.

Istnieje narzędzie, które jest używane w miejsce przedniego czujnika O2, jest to manometr igłowy, po umieszczeniu na miejscu z uruchomionym silnikiem pokaże albo ciśnienie, jeśli jest ograniczony lub zatkany, albo podciśnienie, jeśli jest dobry.

Drugą alternatywą byłoby odłączenie tłumika. Widziałem i słyszałem ten sam hałas z zardzewiałych elementów wewnętrznych tłumika. Nie wiem, czy tak jest, ale to tylko 2 śruby lub nakrętki, nie pamiętam.

Byłoby miło, gdybyś miał rurę testową lub ją zrobił. Tylko kawałek rury, aby ominąć CC, aby poczuć to. Chyba że mieszkasz daleko od miasta i odłączysz CC I ZROBISZ JAZDĘ PRÓBNĄ.

BTW to nie ja na ciebie krzyczę, tak głośno będzie brzmiało twoje V. Lol
Dzięki - Czy ten katalizator wygląda dobrze jako zamiennik, jeśli to katalizator, czy to tanie śmieci?

#24 ·
Ciągle zastanawiam się, czy twoja rura dolotowa gdzieś przecieka. Pomiędzy filtrem powietrza a wlotem. Możesz mieć nieszczelność powietrza. Albo coś w tym stylu. Proste do sprawdzenia. Spójrz bardzo uważnie.
Może spróbuj starej sztuczki ze środkiem do czyszczenia gaźnika? Spryskaj trochę środka czyszczącego w obszarze, w którym podejrzewasz nieszczelność wlotu, jeśli zostanie on wciągnięty do silnika, zauważysz efekt, zwykle zwiększenie obrotów.

• Like
Reactions: Hobie18
Save
#25 ·
Tylko po to, aby zamknąć ten wątek - to był KAT - część zamienna była wymieniona wcześniej w wątku - około 70 dolarów amerykańskich - zwróć uwagę na komentarze, ponieważ są one dokładne, U będzie musiał albo wywiercić otwory na rurze spustowej trochę, użyć starych sprężynowych śrub lub kupić nowe sprężynowe śruby od Hondy. Musiałem również kupić narzędzie do usuwania czujnika CO2 za około 15 dolarów od Carmax, ponieważ dostęp nie był zbyt dobry dla narzędzi, które miałem - w sumie z pracą i zdobyciem narzędzia zajęło to około 4 godzin - dziękuję wszystkim za ich przemyślenia / rozwiązywanie problemów / rady - nigdy wcześniej nie widziałem tego problemu, ale pomogliście mi uzyskać właściwy wynik - zobacz zdjęcia, wejście z przodu do katalizatora było dość złe (po 170 tys. mil), powinno wyglądać podobnie do zdjęcia tyłu (z 3 śrubami), gdy jest nowy / czysty ;-)

Attachments

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.