Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

HONDA CRVS "Przekładnie CVT"

85K views 57 replies 36 participants last post by  EXcommunicated  
#1 ·
Witajcie wszyscy, szukam nowego pojazdu. Chciałem zostać przy innym CRV, ale z tego, co się dowiedziałem, Honda produkuje skrzynie biegów CVT dopiero po 2015 roku.

Moim zdaniem i z tego, co czytałem, nie ufam i nie kupię innego CRV z powodu tego problemu.
Przechodzę na RAV 4 od Toyoty, ponieważ mają zwykłą automatyczną skrzynię biegów.

Jakieś przemyślenia na ten temat, ludzie???

• Like
Reactions: dussaultdc
Save
#2 ·
Witajcie wszyscy, szukam nowego pojazdu. Chciałem zostać przy innym CRV, ale z tego, co się dowiedziałem, Honda produkuje skrzynie biegów CVT dopiero po 2015 roku

Moim zdaniem i z tego, co czytałem, nie ufam i nie kupię innego CRV z powodu tego problemu
Przechodzę na RAV 4 od Toyoty, ponieważ mają zwykłą automatyczną skrzynię biegów

Przekładnie CVT działają świetnie i mają niewiele problemów.

#3 ·
Przekładnie CVT działają świetnie i mają niewiele problemów.
Mój brat musiał wymienić samochód z taką skrzynią biegów przy przebiegu mniejszym niż 100 tys. km. Wynająłem też jeden samochód z przebiegiem zaledwie 5 tys. mil i czułem, że prędkość nie nadąża za siłą na pedale gazu.
Zdarzało się to czasami, jakby skrzynia biegów nie była w tym samym tonie, co naciskanie pedału gazu.

Save
#5 ·
Proszę podać konkretne marki pojazdów, o których wspomniałeś, że miały problemy z przekładnią CVT. Jak wspomniano powyżej, Nissan miał duży problem ze swoją przekładnią CVT, gdy Nissan po raz pierwszy zaczął jej używać. Czy te 2, do których się odniosłeś, mogły być Nissanami?

#6 ·
Proszę, podaj konkretne marki pojazdów, o których wspomniałeś, że miały problemy z przekładnią CVT. Jak wspomniano powyżej, Nissan miał duży problem ze swoim CVT, kiedy Nissan po raz pierwszy zaczął go używać. Czy te 2, o których wspomniałeś, mogły być Nissanami?
wypożyczony samochód to był Nissan, drugiego samochodu nie wiem, zapomniałem zapytać brata. Ale czytając w internecie, to daje mi do myślenia o CVT

Save
#7 ·
CVT to tylko kolejna rzecz do utrzymania. Co prawda, przekładnie CVT JATCO używane przez Nissana były kłopotliwe.

Ważne jest, aby okresowo wymieniać płyn w przekładniach CVT, tak jak w innych skrzyniach biegów, automatycznych lub manualnych. W Hondach wskaźnik konserwacji wydaje się działać zbyt długo, więc zanotuj, aby spuścić i napełnić CVT co 30 000 - 50 000 mil.

Niewielka liczba przekładni CVT HR-V uległa nagłej awarii przy przebiegu około 70 000 - 100 000 mil, ale płyn w nich nigdy nie został wymieniony.

#9 ·
Wyszukując, przekonasz się, że Honda CVT nie jest pozbawiona problemów. Przebudowałem CVT, głównym problemem z Nissanem lub Jatco są moim zdaniem materiały użyte do zaworów i korpusów zaworów, ponieważ zawór regulacji przepływu jest głównym problemem w większości z nich. Koła pasowe wariatora i paski popychające są bardzo dobrze wykonane i mogą wytrzymać długi czas, jeśli wszystko inne działa dobrze.
Problemem z Honda CVT jest brak konwertera momentu obrotowego, a podczas ruszania ze startu używane są sprzęgła działające podobnie do manualnej skrzyni biegów i są albo poślizgowe, albo modulowane, aby rozpocząć ruch.
To jest słaby punkt Hondy CVT. Może zmienili to w nowszych, nie wiem.
Kluczową rzeczą w CVT jest to, że płyn jest integralną częścią całej skrzyni biegów, jest częścią inżynierii, która w nią wchodzi. Używaj tylko płynu Honda, w przeciwnym razie to hazard.

#13 ·
Wyszukując, przekonasz się, że skrzynie biegów Honda CVT nie są pozbawione problemów. Remontowałem skrzynie CVT, głównym problemem w Nissanach lub Jatco są moim zdaniem materiały użyte do produkcji zaworów i korpusów zaworów, ponieważ zawór kontroli przepływu jest głównym problemem w większości z nich. Koła pasowe wariatora i paski pchające są bardzo dobrze wykonane i mogą wytrzymać długi czas, jeśli wszystko inne działa dobrze.
Problemem w skrzyniach Honda CVT jest brak konwertera momentu obrotowego, a podczas ruszania ze startu używane są sprzęgła działające podobnie do manualnej skrzyni biegów i są albo poślizgowe, albo modulowane, aby rozpocząć ruch.
To jest słaby punkt skrzyń Honda CVT. Może zmienili to w nowszych, nie wiem.
Kluczową rzeczą w skrzyniach CVT jest to, że płyn jest integralną częścią całej skrzyni biegów, jest częścią inżynierii, która w nią wchodzi. Używaj tylko płynu Honda, w przeciwnym razie to loteria.
Twoje informacje nie są istotne dla CRV gen5 i ich układów napędowych. Dodajesz gazu, nawet ze startu, a reakcja układu napędowego jest płynna i solidna. Znacznie różni się to od starszych generacji ze starymi silnikami 2.4L (CVT lub zwykła skrzynia biegów). Honda doskonale wiedziała, co robi, projektując specjalnie zbudowany silnik i parę CVT dla gen5. Dotyczy to również obecnych generacji Accordów i Civiców... które wszystkie wykorzystują bardzo podobny projekt.

#11 ·
Kolejna różnica w stosunku do obecnych wersji CVT Hondy polega na tym, że silnik turbo 1.5L i CVT zostały zaprojektowane razem od samego początku. Sposób, w jaki zaprogramowano krzywe obrotów i momentu obrotowego, aby ze sobą współpracowały, jest bardzo dobry.

Chociaż silnik 1.5L CRV jest jednym z najmniejszych silników w swojej klasie, nie sądzę, żebym kiedykolwiek czuł, że samochód jest za słaby. Zwłaszcza jeśli trzymasz dźwignię zmiany biegów w trybie "S", tak jak zwykle robię. Przy prędkościach autostradowych, jeśli naciśniesz pedał gazu, samochód rusza i jedzie.

Jak już wspomniałem na tym forum, moim ostatnim pojazdem był Saturn Vue z 2007 roku z silnikiem Honda 3.5L V6. Ten samochód z tym silnikiem miał zauważalnie więcej mocy, ale nadal powiedziałbym, że mój CRV z 2018 roku jest całkiem zwinny i szybki jak na to, czym jest i co ma pod maską.

Czytam to i inne fora samochodowe Hondy od dłuższego czasu, a ktoś wspominający, że nie lubi lub że faktycznie miał problemy z CVT, które są w obecnych wersjach CRV, jest prawie nieistniejący.

#12 ·
Witajcie wszyscy, szukam nowego pojazdu. Chciałem zostać przy kolejnym CRV, ale z tego, co się dowiedziałem, Honda produkuje skrzynie biegów CVT dopiero po 2015 roku

Moja opinia i to, co przeczytałem, nie ufam i nie kupię kolejnego CRV z tego powodu
Przechodzę na RAV 4 od Toyoty, ponieważ mają zwykłą automatyczną skrzynię biegów

Jakieś przemyślenia na ten temat?
CVT Hondy to solidne konstrukcje. Martwisz się, ponieważ słyszałeś historie o problemach z CVT w pojazdach i zakładasz, że dotyczy to wszystkich pojazdów. To nieprawda. Twój strach wynika z początków CVT, kiedy były problemy z niektórymi markami. Teraz przejdźmy do obecnej rzeczywistości. :)

Szczerze mówiąc, prawdopodobieństwo wystąpienia problemu ze skrzynią biegów RAV4 jest takie samo, jak prawdopodobieństwo wystąpienia problemu z CVT w CRV. Z pragmatycznego punktu widzenia CVT to prostsza konstrukcja, a tym samym mniej podatna na awarie.

Czy wiesz, dlaczego Honda używa CVT w swoim CRV, a Toyota używa konwencjonalnej skrzyni biegów w RAV4?
1) CVT są bardzo zależne od momentu obrotowego (nie mocy) silnika. Większość silników, w tym Toyota, ma słaby moment obrotowy na niskich obrotach, dlatego CVT będzie próbował zmieniać biegi w poszukiwaniu momentu obrotowego. Może to również dotyczyć CRV z 2015 roku, które miały starszy silnik 2,4 l zamiast nowszego 1,5T, ale pozostawiam to właścicielom z 2015 roku, aby uzyskali więcej szczegółów.
2) RAV4 jest, jak sądzę, przeznaczony do wyższej ładowności niż CRV, co często oznacza wymóg automatycznej skrzyni biegów (podobnie jak robi to Honda w przypadku modeli Pilot i Passport, aby zwiększyć ładowność).

Sugerowałbym rozważenie używanego CRV z rocznika 2017-2022, wyposażonego w silnik 1.5T, jeśli chcesz CRV. Powód: Pasmo momentu obrotowego wynosi pełny moment obrotowy od 1500 obr./min do czerwonej linii... co oznacza, że CVT nigdy nie ma problemu ze znalezieniem momentu obrotowego, a zatem połączenie 1.5T i CVT (z których oba są bardzo ściśle połączone i sterowane elektronicznie) działa bez zarzutu. I nie ma również powtarzających się problemów w terenie zgłaszanych w przypadku tego 6-letniego projektu.

Podsumowując, Twój pojazd, Twój wybór, ale Twoje zakorzenione uczucia dotyczące CVT są nie na miejscu w przypadku nowszych modeli Hondy.

#15 ·
@Dannynica Miałem te same obawy. Zrobiłem wiele badań w tym zakresie. Problemy z CVT wynikają głównie z przekładni Nissan Jatco. Po drugie, poprzednie silniki nie były dobrze dostosowane do CVT. Komentarz @williamsji jest trafny. Honda celowo zbudowała 1.5T, aby sparować CVT w 5. generacji, aby rozwiązać ten problem. Jeśli weźmiesz przeciętnego kierowcę jeżdżącego po mieście, kupującego artykuły spożywcze, odbierającego dzieci, okazjonalnie jeżdżącego na wycieczki itp. CVT 5. generacji jest w porządku. To wtedy, gdy zaczynasz holować ciężkie ładunki i nie wykonujesz odpowiedniej konserwacji. Wtedy coś pójdzie nie tak. CRV z CVT tak naprawdę nie jest do tego stworzony. Nic złego w Toyocie. Ale to stara technologia. Tak, działa. Przetestuj oba pojazdy.

#16 ·
Oprócz mojego CR-V, mam '14 Civic z silnikiem 1.8L i skrzynią biegów CVT. Regularnie wymieniałem płyn i ten samochód ma obecnie około 160 tysięcy mil - zero problemów, żadnych. Przekładnie CVT Nissana są różne. O innych markach nie słyszałem zbyt wielu awarii CVT. Jak ze wszystkim innym, konserwacja jest twoim przyjacielem.

#19 ·
Witajcie wszyscy, szukam nowego pojazdu. Chciałem zostać przy innym CRV, ale z tego, co się dowiedziałem, Honda produkuje skrzynie biegów CVT dopiero po 2015 roku

Moim zdaniem i z tego, co czytałem, nie ufam i nie kupię innego CRV z tego powodu
Przechodzę do RAV 4 od Toyoty, ponieważ mają zwykłą automatyczną skrzynię biegów

Zgadzam się w 100% CVT nie są gotowe do samochodów, trzymaj je w lekkich skuterach śnieżnych. Nissan Altimas je miał... Dobre tylko na około 130 tys. mil. Mitsubishi Outlander Sport je ma, to samo dotyczy tylko 120 tys. mil. Nie byłoby źle, gdyby można je było łatwo odkręcić jak alternator i łatwo otworzyć, aby wymienić paski i rozprężne koło pasowe.

• Like
Reactions: Dannynica
Save
#49 ·
Zgadzam się w 100%. CVT nie są gotowe do samochodów, trzymaj je w lekkich skuterach śnieżnych. Nissan Altimas je miał... Dobre tylko na około 130 tys. mil. Mitsubishi Outlander Sport je ma, to samo dotyczy tylko 120 tys. mil. Nie byłoby źle, gdyby można je było łatwo odkręcić jak alternator i łatwo otworzyć, aby wymienić paski i rozprężne koło pasowe.
Tylko dlatego, że Nissan i Mitsubishi nie potrafią zaprojektować dobrych CVT, NIE MA POWODU, aby malować CVT Hondy tym samym skażonym pędzlem.

Błędem i dezinformacją jest próba ścigania wszystkich CVT jako zła tylko dlatego, że kilka marek jest nieostrożnych w swoim podejściu do projektowania.

Honda późno wprowadziła CVT do swoich CRV. Co jest typowe dla Hondy, aby powoli wprowadzać nową technologię do swoich pojazdów, dopóki nie będą pewni jej niezawodności. Nie ma historii problemów z niezawodnością ani krótkiej żywotności CVT w CRV.

#20 ·

Moim zdaniem i z tego, co czytałem, nie ufam i nie kupię innego CRV z powodu tego problemu

Nie trzaskaj za mocno drzwiami tego RAV4. Brzmią jak pusta puszka po kawie.

#21 ·
Nie trzaskaj za mocno drzwiami tego RAV4. Brzmią jak pusta puszka po kawie.
Zgadzam się, ALE niezawodność przewyższa trochę hałasu. Cholera, mój CRV pierwszej generacji to najbardziej hałaśliwy samochód, jaki kiedykolwiek miałem.

Save
#22 ·

Moja opinia i to, co przeczytałem, nie ufam i nie kupię innego CRV z powodu tego problemu

Manualna skrzynia biegów to jedyny sposób. Nie obchodzi mnie CVT, ale wszyscy ich teraz używają, nie da się od nich uciec.

#50 ·
Manualna skrzynia biegów to jedyny sposób. Nie obchodzi mnie CVT, ale wszyscy ich teraz używają, nie można od nich uciec.
Dobrze zaprojektowany CVT, który zapewnia cały moment obrotowy, którego chce/potrzebuje (CVT żyją z momentu obrotowego silnika), jest cudem nowoczesnej inżynierii.

Rzeczą, która gubi się w całej dyskusji na temat CVT dobre czy CVT złe... jest to, że Honda zaprojektowała silnik 1.5T i jego CVT razem, w celu optymalizacji wydajności i niezawodności (Honda Way) w całym zakresie jazdy pojazdu. Ten silnik wytwarza maksymalny moment obrotowy od 1500 obr./min aż do czerwonej linii. Zatem w CRV wyposażonym w ten sposób, CVT nigdy nie robi tego, co niektóre marki CVT są zmuszone robić... przeciążać silniki, aby znaleźć moment obrotowy potrzebny do warunków jazdy w danym momencie.

#24 ·
2017 CRV EX-L Turbo z Nav. Honda ma duże doświadczenie z CVT. To mój pierwszy pojazd z Turbo lub CVT i miałem obawy co do obu, kiedy kupiłem CRV. Przejechałem nim około 110 000 mil i nie miałem żadnych problemów z CVT/Turbo, a oba nadal działają tak, jak powinny.

Widziałem post od właściciela, który również miał CRV z 2017 roku, w którym powiedział, że przejechał 300 000 mil CRV. Zamieścił post, ponieważ jego pojazd miał pewne dziwne problemy, które doprowadziły do nietypowej przyczyny, rozciągniętego metalowego łańcucha rozrządu, i zamieścił post tylko po to, aby powiedzieć, że należy wziąć pod uwagę problem z łańcuchem rozrządu, jeśli masz CRV o naprawdę dużym przebiegu z metalowym łańcuchem rozrządu. Moim wnioskiem z postu było jednak to, że powiedział, że przy 300 000 milach zarówno jego CRV turbo z 2017 roku, jak i CVT działały dobrze.

Niewielu kierowców przejedzie 300 000 mil i więcej na jednym pojeździe. Mam prawie 80 lat i jeździłem wieloma pojazdami, zarówno manualnymi, standardowymi automatycznymi, jak i teraz CVT. Każda skrzynia biegów może mieć złą konstrukcję lub być wadliwa, a niektórzy producenci nie są znani z niezawodnych skrzyń biegów lub silników, ale we wszystkich moich pojazdach nigdy nie miałem poważnego problemu ze skrzynią biegów. Nie mam problemu z CVT Hondy.

#25 ·
Nie jestem stronniczy wobec CRV. Miałem mnóstwo CRV, jak widać w mojej sygnaturze i nie jestem ich fanem. Są zbyt głośne na drodze. To są żony. Mając to na uwadze, w zeszłym roku wynająłem rav4, więc najprawdopodobniej z 2022 roku i nie podobał mi się. Moja żona chciała, żebym go wynajął, ponieważ chciałem, żeby ona go miała. Nie po tym. Nie powiedziałeś, czy chcesz nowy. Jeśli tak, mamy CRV 2023 (benzyna) i jestem sprzedany. Cichy, płynny, uwielbiam to. 2023 to dzień i noc w porównaniu do naszego CRV z 2020 roku. Jak mówili inni, Nissany są okropne. Miałem equinox, 6 biegów, 9 tys. mil i skrzynia biegów się ślizgała. Pozbyłem się go i mam Toyotę ECT.

• Helpful
Reactions: Jo.Woodburn
Save
#27 ·
Mój CR-V z 2019 roku z silnikiem 1,5 litra z turbodoładowaniem, napędem na wszystkie koła i bezstopniową skrzynią biegów działa bez zarzutu. Nie mógłbym być bardziej zadowolony z osiągów tego samochodu. Do tej pory tylko 57 000 mil, ale chciałbym dodać, że system Maintenance Minder przypomina o wymianie płynu w skrzyni biegów. Literatura, którą czytałem w Internecie, radziła mi, aby "upewnić się, że wymieniasz również płyn w skrzyni rozdzielczej (jeśli jest wyposażona)." Pojazd z napędem na wszystkie koła ma skrzynię rozdzielczą, ale jest ona przymocowana bezpośrednio do skrzyni biegów i współdzieli ten sam płyn. Nie ma potrzeby martwić się o kolejną oddzielną wymianę płynu.

#44 ·
Mój CR-V z 2019 roku z silnikiem 1,5 litra z turbodoładowaniem, napędem na wszystkie koła i bezstopniową skrzynią biegów działa bez zarzutu. Nie mógłbym być bardziej zadowolony z osiągów tego samochodu. Do tej pory tylko 57 000 mil, ale chciałbym dodać, że Maintenance Minder przypomina o wymianie płynu w skrzyni biegów. Literatura, którą czytałem w Internecie, radziła mi, aby "upewnić się, że wymieniasz również płyn w skrzyni rozdzielczej (jeśli jest wyposażona)." Pojazd z napędem na wszystkie koła ma skrzynię rozdzielczą, ale jest ona przymocowana bezpośrednio do skrzyni biegów i współdzieli ten sam płyn. Nie ma potrzeby martwić się o kolejną oddzielną wymianę płynu.
Jeśli masz napęd na wszystkie koła, tylny mechanizm różnicowy wymaga wymiany płynu.

#29 ·

Ja również jestem trochę podejrzliwy wobec skrzyń biegów CVT. Też kupiłbym Rav 4, z wyjątkiem tego, że mojej żonie nie podobała się pozycja siedząca w Rav 4. Mam CRV Touring z 2018 roku i jak dotąd jestem z niego bardzo zadowolony. Czas pokaże, jak będzie z CVT.

#30 ·
Witajcie wszyscy, szukam nowego pojazdu. Chciałem zostać przy kolejnym CRV, ale z tego, co się dowiedziałem, Honda produkuje skrzynie biegów CVT dopiero po 2015 roku

Moim zdaniem i z tego, co czytałem, nie ufam i nie kupię kolejnego CRV z powodu tego problemu

Jakieś przemyślenia na ten temat, chłopaki???
Mam dwa modele Honda CR-V Touring z 2015 roku, zakupione dla naszej rodziny w tym samym czasie.

Przekładnie CVT były fantastyczne i myślę, że prawie wszystkie marki używają ich teraz. Żadnych skarg z mojej strony i nie zawaham się wkrótce kupić kolejnego CVT, kiedy dostanę 2023.

Save
#31 ·
Rób wymiany płynu co 30 tys. km i wszystko będzie dobrze. CVT z założenia wytwarza opiłki metalu i jest również zaprojektowany tak, aby sobie z tym radzić, ale częste wymiany płynu zapewnią, że Twoja skrzynia biegów przetrwa cały okres eksploatacji samochodu.

#32 ·
Cześć wszystkim, szukam nowego pojazdu. Chciałem zostać przy innym CRV, ale z tego, co się dowiedziałem, Honda produkuje skrzynie biegów CVT dopiero po 2015 roku

Moim zdaniem i z tego, co czytałem, nie ufam i nie kupię innego CRV z tego powodu

Mój CRV z 2018 roku musiał mieć wymienioną skrzynię biegów w ciągu około sześciu miesięcy od zakupu. Na szczęście było to objęte gwarancją.

#34 ·

Moja opinia i to, co przeczytałem, nie ufam i nie kupię innego CRV z tego powodu

Ze wszystkich CVT, którym ufam, najbardziej ufam obecnym Hondom, ponieważ Honda wiele nauczyła się ze swojej pierwszej wyprawy do CVT w 2000 roku z Civic HX, które były bardzo kłopotliwe; większość ledwo wytrzymała 60 000 mil, a wielu dealerów wymieniało je w ramach gwarancji, mimo że przekroczyły 3-letnią/36 000 mil podstawową gwarancję. Nowe CVT wprowadzone w 2015 roku w Fit, CR-V i Accord oraz w większości modeli 4-cylindrowych w 2016 roku i później pokazują ich zaangażowanie w to. Wiem, że CVT obecnie nie są w stanie obsłużyć dużej mocy, co wyjaśnia, dlaczego Hondy V6 mają konwencjonalne automaty, a także turbodoładowane Accords 2.0L, które na początku miały 10-biegową automatyczną skrzynię biegów. Silnik 1.5L turbo miał CVT.

#35 ·

Moim zdaniem i z tego, co czytałem, nie ufam i nie kupię kolejnego CRV z powodu tego problemu

Kupując mojego CRV z 2018 roku, również miałem zastrzeżenia co do skrzyń biegów CVT. Te zastrzeżenia zniknęły po mojej jeździe próbnej. Honda wydaje się, że udoskonaliła CVT tak samo, jak udoskonaliła swoje samochody. Jeździłem modelem 2018 przez 3 lata i teraz jeżdżę CRV z 2020 roku. CVT nigdy nie było problemem i w rzeczywistości stanowi dużą poprawę w stosunku do ciągłego poszukiwania i zmiany biegów w "tradycyjnej" skrzyni biegów z wieloma przełożeniami, IMHO. Moja szwagierka ma RAV4 z 2022 roku, którym niedawno jeździłem. Uważam, że dźwięk silnika i wielokrotne zmiany biegów są bardzo denerwujące.

#36 ·

Moja opinia i to, co przeczytałem, nie ufam i nie kupię kolejnego CRV z powodu tego problemu

Mieliśmy trzy Hondy CRV i nie mieliśmy żadnych problemów ze skrzyniami biegów CVT.

#37 ·
ŚWIADECTWO SKRUSZONEGO MOTORHEADA: Mówiąc jako 65-letni motorhead, który cieszył się mocą mojego muscle cara 'w tamtych czasach' i który przysiągł, że nigdy nie będzie posiadał pojazdu z przekładnią CVT 'golfcart', jestem pod wrażeniem naszego CVT z 2020 roku, tak jest!! Napędzany przez nasz silnik 1.5 Turbocharged, ma mnóstwo mocy, aby wyprzedzać wolniejsze pojazdy, więcej niż wystarczająco, aby wjechać na autostrady i w mgnieniu oka bezpiecznie przejedzie nas przez pomarańczowe światło. Nasz CR-V nie jest muscle carem, 'mam to' z moim '13 Accord V6, kiedy chcę wypuścić trochę węgla z rur. Nasz CR-V to nasza wygodna, cicha i niezawodna jazda, która jest przyjemnością. Z niecierpliwością czekamy na utrzymanie go przez co najmniej dekadę lub dłużej, tak jak naszego Accorda, spłaconego i zbudowanego tak, aby przetrwał.

No więc, tak to wygląda. Moje postrzeganie wartości przekładni CVT to wielkie 'yeh man', całkowity zwrot o 180 stopni od mojego jedynego poprzedniego doświadczenia z jazdą CVT, które miałem, gdy jeździłem wypożyczonym Altima POS z CVT, który sprawiał wrażenie wózka golfowego z dużą gumą. Przysiągłem, że nigdy nie będę posiadał CVT. Jeśli kupisz dobrze zbudowany pojazd z dobrze dopasowanym układem napędowym silnik-CVT, otrzymasz niezawodną maszynę, dobry przebieg i długą żywotność przy zaangażowanej konserwacji.

#38 ·

Moja opinia i to, co przeczytałem, nie ufam i nie kupię innego CRV z powodu tego problemu

Dokładnie to samo robię. Honda promuje również silnik turbo 1.5L z bezpośrednim wtryskiem (Toyota łączy bezpośredni wtrysk z wtryskiem do portów, aby wyeliminować osady na zaworach). Zobaczymy, jak niezawodny będzie ten silnik Hondy. Jeśli rozważasz hybrydę, wydaje się, że dostaniesz silnik 2L z przekładnią e-CVT, która w niczym nie przypomina typowej CVT. Aby zobaczyć różnicę między CVT i e-CVT, możesz sprawdzić filmy na YouTube (Weber Auto & SpeedKarr).

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.