Witajcie wszyscy, szukam nowego pojazdu. Chciałem zostać przy kolejnym CRV, ale z tego, co się dowiedziałem, Honda produkuje skrzynie biegów CVT dopiero po 2015 roku
Moja opinia i to, co przeczytałem, nie ufam i nie kupię kolejnego CRV z tego powodu
Przechodzę na RAV 4 od Toyoty, ponieważ mają zwykłą automatyczną skrzynię biegów
Jakieś przemyślenia na ten temat?
CVT Hondy to solidne konstrukcje. Martwisz się, ponieważ słyszałeś historie o problemach z CVT w pojazdach i zakładasz, że dotyczy to wszystkich pojazdów. To nieprawda. Twój strach wynika z początków CVT, kiedy były problemy z niektórymi markami. Teraz przejdźmy do obecnej rzeczywistości.
Szczerze mówiąc, prawdopodobieństwo wystąpienia problemu ze skrzynią biegów RAV4 jest takie samo, jak prawdopodobieństwo wystąpienia problemu z CVT w CRV. Z pragmatycznego punktu widzenia CVT to prostsza konstrukcja, a tym samym mniej podatna na awarie.
Czy wiesz, dlaczego Honda używa CVT w swoim CRV, a Toyota używa konwencjonalnej skrzyni biegów w RAV4?
1) CVT są bardzo zależne od momentu obrotowego (nie mocy) silnika. Większość silników, w tym Toyota, ma słaby moment obrotowy na niskich obrotach, dlatego CVT będzie próbował zmieniać biegi w poszukiwaniu momentu obrotowego. Może to również dotyczyć CRV z 2015 roku, które miały starszy silnik 2,4 l zamiast nowszego 1,5T, ale pozostawiam to właścicielom z 2015 roku, aby uzyskali więcej szczegółów.
2) RAV4 jest, jak sądzę, przeznaczony do wyższej ładowności niż CRV, co często oznacza wymóg automatycznej skrzyni biegów (podobnie jak robi to Honda w przypadku modeli Pilot i Passport, aby zwiększyć ładowność).
Sugerowałbym rozważenie używanego CRV z rocznika 2017-2022, wyposażonego w silnik 1.5T, jeśli chcesz CRV. Powód: Pasmo momentu obrotowego wynosi pełny moment obrotowy od 1500 obr./min do czerwonej linii... co oznacza, że CVT nigdy nie ma problemu ze znalezieniem momentu obrotowego, a zatem połączenie 1.5T i CVT (z których oba są bardzo ściśle połączone i sterowane elektronicznie) działa bez zarzutu. I nie ma również powtarzających się problemów w terenie zgłaszanych w przypadku tego 6-letniego projektu.
Podsumowując, Twój pojazd, Twój wybór, ale Twoje zakorzenione uczucia dotyczące CVT są nie na miejscu w przypadku nowszych modeli Hondy.