Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

I-VTEC przez cały czas

2K views 2 replies 3 participants last post by  Carbuff2  
#1 ·
Mój 2002 to pies przy niższych obrotach. Zrobiłem małe rozeznanie i odkryłem, że można mieć wszystkie zawory otwarte cały czas, a nie tylko przy wyższych obrotach.
Czy ktoś to robił?
Wyniki?
Czytałem, że to prosta sprawa zmostkowania 2 przewodów wychodzących z ECU, ale chcę, żeby ktoś zamieścił swoje wyniki i wszelkie plusy i minusy.
Dzięki

#2 ·
Jeśli przy niższych obrotach to "pies", to znaczy jedno z dwóch. Po pierwsze, przyzwyczaiłeś się do jazdy znacznie szybszymi pojazdami, być może sedanami, lub po drugie, silnik wymaga jakiejś pracy.

Praca ta może być po prostu serwisowa, aby doprowadzić go do specyfikacji, lub może to być praca naprawcza, jeśli silnik traci kompresję.

Jeśli to pierwsze, oszukanie iVTEC, aby otwierał się wcześniej (i jeszcze wcześniej się wyłączał), tak naprawdę nie da ci tego, czego szukasz i zabije twoją i tak słabą ekonomię paliwową.

ECU używa wielu czynników przy podejmowaniu decyzji o załączeniu drugich profili krzywki i majstrowanie przy tym, zwłaszcza próba załączenia go przed osiągnięciem właściwego punktu w zakresie obrotów, nie da ci "więcej" mocy. Nie możesz tak łatwo przesunąć "pasm" mocy w dół.

Nie mówisz, czy to manualna, czy automatyczna skrzynia biegów. Ale jedynym sposobem, aby uzyskać więcej korzyści z dodatkowej mocy poprzez iVTEC, jest utrzymywanie silnika na wyższych obrotach... tylko moje 2 centy, choć... :)

• Like
Reactions: Carbuff2
Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.