Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Wartość dożywotnich wymian oleju

Tags
lifetime oil
21K views 24 replies 20 participants last post by  Antedil  
#1 ·
Zastanawiam się tylko, czy ktoś z was dostał dożywotnią darmową wymianę oleju w swoim CRV. Szacuję około 2-3 wymian oleju rocznie po około 50 dolarów za sztukę (165 dolarów rocznie) x 10 lat daje w przybliżeniu 1650 dolarów wartości. Uczciwa ocena?

#2 ·
W zależności od tego, ile jeździsz - myślę, że średnio wymiana oleju co 8 miesięcy; tj. 3 wymiany oleju co dwa lata, zwłaszcza że CR-V wymaga oleju syntetycznego. W przeciwnym razie uważam, że Twoja ocena jest uczciwa. Wiem, że niektóre salony samochodowe oferują kupony na wymianę oleju, które są powiązane z usługami serwisowymi A1 i B1. W tym drugim przypadku wymiana oleju jest bezpłatna tylko wtedy, gdy jest wykonywana razem z resztą serwisu B1 (~ 300 $). Czy są jakieś haczyki związane z Twoim? Jeśli nie, Twoja ocena wydaje się uczciwa.

Save
#4 · (Edited)
Wiem, że niektórzy dealerzy z tymi planami wymagają wykonania wszystkich planowych przeglądów należnych w danym momencie jako warunek „darmowej” wymiany oleju, co może szybko pochłonąć oszczędności, jeśli pobierają 25 USD za obracanie opon i decydują, że „sprawdź X dla Y” liczy się jako pełna godzina pracy.

#6 ·
Jak długo zamierzasz trzymać samochód? 100 000 mil?

Jeśli tak, możesz dostać olej Mobile 1 i filtr Mobile 1 za wymianę oleju za 35 $, używając dobrych rzeczy (dealer prawdopodobnie używa najtańszego oleju i filtra).
Średnia wymiana oleju co 10 000 mil daje wymianę oleju na 100 000 mil o wartości 350 $ dla mnie.

Wolę to zrobić sam, wiedząc, że jest zrobione dobrze i dokładnie wiedząc, co wchodzi do mojego silnika. Tylko mój wybór.

#8 ·
Mój syn (Civic EX) i ja (CRV EX) kupiliśmy nasze Hondy w Leith w Raleigh i dają 7 darmowych wymian oleju, kiedy tylko chcesz. Następny dzień jest dla nich w porządku. Ale moja żona kupiła swojego Civica w AutoPark Honda (należącym do Leith), a kiedy oddałem jej samochód przy 20%, powiedzieli mi, że nie mogą tego zrobić do 15%. Zmienili tę liczbę, ponieważ wiedzieli, że musiałem kawałek jechać, żeby tam dotrzeć. Powiedzieli, że to, co robią dla osób, które chcą zmienić wcześniej, to nie resetować wskaźnika przebiegu, a wtedy pokaże się, że kwalifikujesz się przy następnym przyjściu, więc ostatecznie płacisz za co drugą wymianę oleju. (Ciągle chcę powiedzieć Filtr oleju smarowanie, ale nie ma już smarowania.) Nie mogłem się powstrzymać od zastanawiania się, jak wpłynęłoby to na gwarancję, zwłaszcza w drodze.

Save
#10 ·
Mój syn (Civic EX) i ja (CRV EX) kupiliśmy nasze Hondy w Leith w Raleigh i dają 7 darmowych wymian oleju, kiedy tylko chcesz. Następny dzień jest dla nich w porządku. Ale moja żona kupiła swojego Civica w AutoPark Honda (należącym do Leith), a kiedy zabrałem jej samochód przy 20%, powiedzieli mi, że nie mogą tego zrobić, dopóki nie będzie 15%. Zmienili tę liczbę, ponieważ wiedzieli, że musiałem kawałek jechać, żeby tam dotrzeć. Powiedzieli, że to, co robią dla osób, które chcą zmienić wcześniej, to nie resetować licznika przebiegu, a wtedy pokaże, że kwalifikujesz się, gdy przyjdziesz następnym razem, więc ostatecznie płacisz za co drugą wymianę oleju. (Chcę cały czas mówić filtr oleju smarowanie, ale nie ma już smarowania.) Nie mogłem się powstrzymać od zastanawiania się, jak wpłynęłoby to na gwarancję, zwłaszcza w trasie.
Ja również kupiłem swój w Leith, chociaż od stycznia ulepszyli ofertę do dożywotnich wymian oleju, jeśli poczekasz do 15% (co jest momentem, w którym samochód i tak zaczyna cię o tym informować). Nie jestem pewien, czy jest jakiś haczyk (jak obowiązkowa rotacja opon za 25 dolarów), ponieważ jeszcze nie potrzebowałem wymiany.

Nie zdziwiłoby mnie w najmniejszym stopniu, gdyby samochód rejestrował, kiedy i o ile kiedykolwiek przekroczyłeś "termin" MM.

#9 ·
Wolałbym więcej pieniędzy za samochód niż darmowe wymiany oleju. Byłyby dla mnie prawie bezwartościowe. Zanim dojadę do dealera (30 minut), poczekam, aż się tym zajmą (1-2 godziny) i wrócę do domu, zmarnuję pół dnia. Robię to sam w swoim samochodzie, ale moja żona lubi mieć papierkową robotę, więc robi 10-minutową wymianę oleju. Mogę wymienić olej w mojej ciężarówce w mniej niż 30 minut.

Umowa z moją córką była taka, że zanim mogła dostać prawo jazdy, musiała umieć zmienić oponę, zrobić wymianę oleju i naprawę hamulców. Nawet jeśli nie będzie tego robić później w życiu, przynajmniej wie, co się z tym wiąże i miejmy nadzieję, że uchroni ją to przed wykorzystywaniem.

#11 ·
Zastanawiam się, czy ktoś z was dostał dożywotnią darmową wymianę oleju w swoim CRV. Szacuję około 2-3 wymiany oleju rocznie po około 50 dolarów za sztukę (165 dolarów rocznie) x 10 lat daje w przybliżeniu 1650 dolarów wartości. Uczciwa ocena?
Sam zmieniam olej i kosztuje mnie to tylko 32 dolary za olej syntetyczny z filtrem oem / podkładką zgniatającą plus mój czas. Nie jest to dla mnie warte zachodu. Ostatnim razem, gdy oddałem samochód do dealera, potrzebowałem osłony przeciwsłonecznej, ponieważ technik dotknął jej swoimi tłustymi rękami. Wymieniono ją, a moje felgi były porysowane, wolę iść do zaufanego, niezależnego warsztatu.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#12 ·
Dostałem dożywotnią wymianę oleju i przeglądy stanu technicznego. Moje dotychczasowe doświadczenia z działem obsługi mojego dealera były pozytywne -- i nie wstrzymują darmowych wymian oleju, jeśli odrzucisz inne zalecane usługi. Rozszerzyli również bezpłatną dożywotnią gwarancję na układ napędowy, ale ta wymaga, aby wszystkie usługi były wykonywane u wydającego dealera -- w tym rotacja opon. Zastanawiam się, czy będą również wymagać, żebym kupował tam akumulatory i nowe opony?

Save
#13 ·
Wszystko powyżej nominalnej opłaty (jak 5 dolarów) za rotację opon naprawdę mnie wkurza. Jedna sprawa, gdyby normalnie używali kanału jak Jiffy Lube i faktycznie musieli włożyć trochę wysiłku, aby wjechać samochodem na podnośnik. Ale on już jest na podnośniku i głupotą jest płacić 20 dolarów i więcej za użycie klucza udarowego, zamianę kół, a następnie ponowne założenie nakrętek (praktycznie zawsze również za pomocą klucza udarowego, zamiast prawidłowego dokręcania).

#15 ·
Twoje darmowe wymiany oleju prawdopodobnie nie będą miały miejsca wtedy, kiedy Ty lub przeciętny właściciel chciałby je wykonać. Jestem pewien, że będą one miały miejsce tylko wtedy, gdy Twój 'komputer' powie, że nadszedł czas na wymianę. Większość ludzi uważa, że to zbyt długi czas między wymianami oleju. Kolejną rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest to, jak długo planujesz zatrzymać samochód.

Save
#16 ·
Twoje darmowe wymiany oleju prawdopodobnie nie będą miały miejsca, gdy Ty lub przeciętny właściciel będziecie chcieli je wykonać. Jestem pewien, że będą one miały miejsce tylko wtedy, gdy Twój 'komputer' powie, że nadszedł czas na wymianę. Większość ludzi uważa, że to zbyt długi czas między wymianami oleju. Kolejną rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest to, jak długo planujesz zatrzymać samochód.
Najwyraźniej nie jestem wtedy "przeciętnym właścicielem" ani "większością ludzi".

Przestrzegam zaleceń 'komputera' dotyczących konserwacji moich Hond.

Utrzymuję moje samochody przez ponad 200 000 mil.

Samochody były niezawodne jak skała, bez problemów mechanicznych. Brak zużycia oleju. Brak spalania oleju.

Wysłane z mojego Pixela za pomocą Tapatalk

Save
#18 ·
Brzmi to dla mnie jak oszustwo. Poza tym, co jeśli zdecydujesz się przeprowadzić lub pozbyć się samochodu wcześniej? Również jeśli jest już wliczony, nie ma zachęty dla nich do zapewnienia przyzwoitej obsługi, ponieważ nie możesz przenieść swojej działalności gdzie indziej.

#19 ·
Od wielu lat serwisuję swój samochód w odstępach 5000 mil, używając produktów Mobil1, które sam dostarczam. Płyn CVT i płyn chłodniczy są marki Honda i dostarczane przez dealera. Kiedy idę na serwis, jest on zaplanowany z certyfikowanym przez Hondę mistrzem mechanikiem, którego znam i któremu ufam. Lubię używać interwałów 5000 mil, ponieważ synchronizuje się to z innymi zalecanymi czynnościami konserwacyjnymi, a także otrzymuję wielopunktową kontrolę Hondy i rotację opon. IMHO, harmonogram MM to algorytm oparty na czasie, przebiegu, średnich prędkościach, liczbie cykli rozruchu, temperaturach itp., który NIE mówi nic o rzeczywistym stanie oleju, w tym o rozcieńczeniu paliwem lub wyczerpaniu pakietu dodatków. Potwierdzają to badania Blackstone UOA, które zleciłem. Samochód mojej żony (teraz również CRV) jest zwykle przejeżdżany tylko około 3000 mil rocznie, więc jest wymieniany corocznie podczas przeglądu. Rzeczy takie jak filtry wlotowe i kabinowe wymieniam co 10 000 mil lub corocznie. To absolutnie niesamowite, jak brudne stają się filtry kabinowe, sprawdzam je i wymieniam częściej w razie potrzeby ze względu na moje gwałtowne alergie. Używając MM, każdy zaplanowany element/płyn jest zwykle na lub blisko końca okresu eksploatacji i ma marginalną wydajność. Pochodząc z kariery w inżynierii biomedycznej, naprawiając i konserwując sprzęt medyczny, wierzę w konserwację ZAPOBIEGAWCZĄ, ponieważ gdy element konserwacyjny jest marginalny, prawdopodobieństwo jego awarii ze szkodami peryferyjnymi wzrasta. Według mojego mechanika, osoby, które przeciągają interwały serwisowe (szczególnie płyn hamulcowy!), mają więcej problemów i kosztownych napraw, jeśli zatrzymują swoje samochody. Znam dobrze historie o samochodach, które wytrzymują setki tysięcy mil z prawie zerową konserwacją, ale to wyjątek, a nie to, co zwykle się dzieje. Kiedy wyruszam w podróż, czasami setki mil, wolę mieć pewność, że mój pojazd jest znacznie mniej narażony na awarię, ponieważ dołożyłem należytej staranności. YMMV, ale to działało u mnie.

Save
#20 ·
Otrzymuję dożywotnią, bezpłatną wymianę oleju i filtrów oraz dożywotnią, bezpłatną naprawę opon (jeśli przebicie nadaje się do naprawy). Usunęli nawet jedną przebitą oponę, załatali ją od wewnątrz i ponownie wyważyli. Wszystko bezpłatnie, dopóki posiadam mojego CRV. Zabieram samochód na bezpłatny przegląd bezpieczeństwa, a jeśli olej ma 20%, od razu go wymieniają. 2,5 roku i nigdy nie próbowali sprzedać mi czegoś dodatkowego. Płacę 26 dolarów za rotację opon. Checkered Flag, Norfolk.

#22 ·
Dostaję dożywotnią, bezpłatną wymianę oleju i filtrów oraz bezpłatną, dożywotnią naprawę opon (jeśli przebicie nadaje się do naprawy). Usunęli nawet jedną przebitą oponę, załatali ją od wewnątrz i ponownie wyważyli. Wszystko bezpłatnie, tak długo, jak długo posiadam mojego CRV. Zabieram samochód na bezpłatny przegląd bezpieczeństwa, jeśli olej ma 20%, od razu go wymieniają. 2,5 roku i nigdy nie próbowali sprzedać mi czegoś dodatkowego. Płacę 26 dolarów za rotację opon. Checkered Flag, Norfolk.
Nie wiem, czy w pobliżu jest sklep Discount Tire, ale obracają opony za darmo dla każdego, nie trzeba tam kupować opon, w niektórych częściach może się nazywać America's Tire store. Naprawy opon są również bezpłatne.

#21 ·
Te darmowe programy mają na celu wprowadzenie Cię do drzwi i sprzedaż dodatkowych usług. Jeśli Twój samochód jest nowy, prawdopodobieństwo, że nastąpi sprzedaż krzyżowa, jest mniejsze, ale w miarę starzenia się samochodu znajdą więcej "rekomendacji", aby wyciągnąć od Ciebie więcej "interesów". Miałem znajomego ze starszym Lexusem i jego alternator się zepsuł. Został odholowany do serwisu w celu diagnostyki. Otrzymał z powrotem stos papierów z listą "pilnych" pozycji, które powinien zlecić serwisowi. Niektóre z pilnych pozycji obejmują "wycieraczki przedniej szyby". Jego szacunkowy koszt za zajęcie się listą rzeczy do zrobienia wyniósł około 3000 dolarów.

#24 ·
Krótki komentarz do tego wskrzeszonego starego tematu.....

NIC nie jest za darmo w amerykańskim kapitalizmie. Zawsze jest cena... więc upewnij się, że znasz ją z góry.

Czasami chodzi o to, aby wciągnąć Cię pod ich pantofel z innymi rekomendacjami usług. Chociaż uczciwie mówiąc... Honda Corporate trzyma dealerów na dość krótkiej smyczy w tym względzie... pozwalając im jedynie na rekomendowanie faktycznych wymaganych/zalecanych usług zgodnie z wymaganiami serwisowymi Hondy. Jeśli więc czujesz, że zostałeś oszukany przez nieuczciwą grę dealera Hondy... zgłoś problem grzecznie i dokładnie do Honda Corporate... szczególnie w każdej ankiecie posprzedażowej, którą Honda może Ci wysłać.

Czasami jedyną ceną jest to, że dostawca usług buduje dobrą wolę i lojalność wobec Ciebie za dobrze wykonaną usługę. W ten sposób Americas Tire stało się moim jedynym źródłem usług związanych z oponami... ze względu na ich bezpłatną, szybką i bezbolesną obsługę klientów, którzy potrzebują naprawy przebicia opony... nawet jeśli jest to opona OEM w nowym pojeździe. Chcą dobrych powtórzeń biznesowych od klientów i są gotowi inwestować w bezpłatne usługi dla każdego, kto przychodzi do ich sklepu w celu naprawy opon, sprawdzenia i regulacji powietrza itp. Kosztuje ich to prawie nic w sposób, w jaki obsługują je w swoim normalnym toku pracy... i buduje cenną dobrą wolę wśród kierowców... sprawiając, że wielu z nich to powracający klienci przy zakupie opon.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.