Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Najdłużej działająca bateria tutaj?

12K views 61 replies 31 participants last post by  williamsji  
#1 ·
Jutro są czwarte urodziny mojego V. Z ostrożności kupuję do niego nowy akumulator AGM. Wiem, że wielu z Was miało problemy z przedwczesnym uszkodzeniem akumulatora i po prostu mnie to skłoniło do myślenia. Kto najdłużej bez problemów zachował fabryczny, oryginalny akumulator?

#2 ·
Pierwszy dzień maja 2017 roku, zbliżają się 4 lata, ani jednego problemu dnia. Pilot był blisko samochodu, co spowodowało jedno rozładowanie, nigdy potem. Power bank jest w samochodzie jako środek ostrożności:

Akumulator fabryczny wciąż w samochodzie

#27 ·
Pierwszy dzień maja 2017 roku, zbliża się 4 lata, ani jednego problemu dnia, brelok był blisko samochodu, co spowodowało jedno rozładowanie, nigdy potem. Power bank jest w samochodzie jako środek ostrożności:

Fabryczny akumulator wciąż w samochodzie
Ciekawe! Ale samochód powinien cały czas nasłuchiwać breloka. Więc w jaki sposób bliskość miałaby powodować dodatkowe rozładowanie akumulatora? Jak "blisko" masz na myśli? Żona zostawia swój brelok w torebce, często tuż za drzwiami do garażu. Więc prawdopodobnie jest w zasięgu, w rzeczywistości mój zestaw (brelok nr 2) jest również w zasięgu samochodu. Czy ktoś może wyjaśnić, czy to w jakiś sposób powoduje dodatkowe rozładowanie akumulatora? Czy musimy trzymać breloki w osłonie, gdy nie są używane?

#3 · (Edited)
Jutro moje V obchodzi czwarte urodziny. Ze względów ostrożności kupuję do niego nowy akumulator AGM. Wiem, że wielu z Was miało problemy z przedwczesnym uszkodzeniem akumulatora i to dało mi do myślenia. Kto najdłużej zachował fabryczny, oryginalny akumulator bez problemów?
Zrezygnowałem z AGM
Kupiłem akumulator Costco Interstate, moje V miało 3 lata, a oryginalny akumulator był w porządku, ale zamierzam wymieniać go co 3 lata i na tym poprzestać

wymieniam baterie w pilocie co roku

#4 ·
Właśnie wymieniłem najkrócej działającą baterię, jaką kiedykolwiek miałem w naszym 2010 roku.
2-letnia bateria Duracel ultra uległa awarii i nie chciała się naładować. Zwrócona do pełnej wymiany.
Nowa, którą mam teraz, ma tylko 1 rok gwarancji z powodu warunków Batteries plus bulbs.
Kiedy nadejdzie czas na nową baterię, na pewno poszukam opcji.
Lar

#8 ·
W moich samochodach wymieniam akumulatory co 5 lat, w motocyklach co 4 lata, jako tania ostrożność. Podłączam urządzenie podtrzymujące napięcie, jeśli nie jeżdżę/nie jeżdżę, poza krótkimi lokalnymi przejazdami w okresie 3 tygodni, uzupełniam płyny w razie potrzeby, nawet w tak zwanych „bezobsługowych” akumulatorach. Wożę również mały booster do akumulatora w samochodach i na motocyklu, zwłaszcza podczas dłuższej podróży.

#26 ·
W moich samochodach wymieniam akumulatory co 5 lat, w motocyklach co 4 lata, jako tani środek ostrożności. Podłączam prostownik, jeśli nie jeżdżę/nie jeżdżę, z wyjątkiem krótkich lokalnych przejazdów w okresie 3 tygodni, uzupełniam płyny w razie potrzeby, nawet w tak zwanych „bezobsługowych” akumulatorach. Wożę również mały booster w samochodach i na motocyklu, zwłaszcza podczas dłuższej podróży.
Jak sprawdzić poziom wody w bezobsługowym akumulatorze? Czy nadal są pokrywy do usunięcia?

#9 ·
Podobnie jak wszystko inne, akumulatory działają dłużej, gdy są konserwowane. (Zgadza się, @williamsji ?)

Zazwyczaj uzyskujemy 6-7 lat z akumulatora (co prawda, nie w nowszym modelu z większymi stratami pasożytniczymi), monitorując poziom elektrolitu i dbając o paski alternatora oraz jeżdżąc wystarczająco długo (30-40 minut), aby naładować nasz akumulator, co najmniej raz w tygodniu. Regularnie sprawdzamy również bezpieczeństwo zacisków akumulatora.

Nie czułem jeszcze potrzeby przechodzenia na AGM. (Jeden z naszych samochodów ma fabrycznie zamontowany AGM, ale ten ma 7 lat.)

• Like
Reactions: williamsji
Save
#10 ·
Jak wszystko inne, akumulatory wytrzymują dłużej, gdy są konserwowane. (Zgadza się, @williamsji ?)
Extra (y) (y) :)

Zazwyczaj uzyskujemy 6 - 7 lat z akumulatora (co prawda, nie w nowszym modelu z większymi stratami pasożytniczymi), monitorując poziom elektrolitu i dbając o paski alternatora oraz jeżdżąc wystarczająco długo (30-40 minut), aby naładować nasz akumulator, przynajmniej raz w tygodniu. Rutynowo sprawdzamy również zabezpieczenie zacisków akumulatora.

Nie odczułem potrzeby przejścia na AGM. (Jeden z naszych samochodów ma fabrycznie zamontowany akumulator AGM, ale ma on 7 lat.)
Tak.. wielu właścicieli doświadczających problemów z żywotnością akumulatora uważa, że wskoczenie na bandwagon AGM rozwiąże wszystkie ich problemy. Faktem jest... AGM oferują niewiele korzyści w zakresie żywotności akumulatora per se... ale mają tendencję do bycia bardziej wytrzymałymi, a tym samym unikają losowych awarii z powodu uszkodzonych płyt, które lepiej znoszą wstrząsy mechaniczne podczas jazdy niż akumulatory zalane. Problem w tym... płacisz za to dużą premię, a jeśli nie monitorujesz i nie konserwujesz swojego AGM... on również umrze przedwcześnie w tych nowoczesnych pojazdach z wyższymi normalnymi stratami mocy. Nawet z żelem zamiast cieczy, niedoładowany akumulator ulega siarczanowaniu, co jest obecnie główną przyczyną skrócenia żywotności akumulatora. AGM mają również swój własny zestaw wyzwań jako akumulator chemiczny i jak w przypadku każdego akumulatora chemicznego, dosłownie zaczyna się rozkładać powoli do całkowitej awarii w momencie napełnienia żelem.

Dla mnie, wybrałbym większy akumulator zalany przed AGM. Mniej kosztowny, łatwy do sprawdzenia i konserwacji. ALE... nadal musisz monitorować, konserwować i okresowo ładować go przez noc za pomocą inteligentnej ładowarki.

Wartością dodaną dla używania AGM jest jednak to, że jeśli jeździsz po nierównych drogach, uderzasz w wiele progów zwalniających z dużą prędkością itp.... AGM nie spowoduje wycieku elektrolitu z nakrętek z powodu "chlupoczącego płynu" uciekającego przez nakrętki odzyskiwania oparów. Tak więc dla każdego właściciela, który jeździ w terenie lub lubi pokonywać progi zwalniające z dużą prędkością... AGM jest właściwym rozwiązaniem. Uwaga: za każdym razem, gdy płynny elektrolit wydostaje się z górnej części akumulatora zalewanego z powodu mechanicznego chlupotania ---> właśnie stworzyłeś ścieżkę upływu prądu przez akumulator, co może spowodować jego przedwczesne rozładowanie tylko podczas postoju. AGM całkowicie usuwa ten problem.

#11 ·
Mam tę tabelę pod ręką na co dzień, gdy pojawia się dyskusja na temat akumulatorów... co wydaje się być co tydzień lub dwa. :)

Porównując żywotność akumulatora i czas, przez jaki działał akumulator każdego właściciela... oprócz wszystkich ważnych kroków monitorowania i konserwacji akumulatora rozruchowego... miejsce zamieszkania wpływa na oczekiwaną żywotność akumulatora (nawiasem mówiąc, prosto z ust branży). Uwaga: ta tabela odnosi się tylko do geografii i klimatu w danej geografii... przy czym wszystkie inne wyzwania związane z akumulatorami (a wyzwań jest wiele i rosną wraz z nowoczesnymi pojazdami, niezależnie od marki) są równe... ta tabela przewiduje "normalną" oczekiwaną żywotność, źródło = branża akumulatorów.

144879

Jak wyraźnie widać... ciepło zabija akumulatory przedwcześnie. Zimno ma tendencję do ich lepszego konserwowania (co ma sens w przypadku każdego zamkniętego systemu chemicznego), ale zimno powoduje inne problemy, takie jak znaczna degradacja CCA (moc rozruchowa) w warunkach zimnych... co powoduje, że akumulatory, które w przeciwnym razie są dobre, szybciej się rozładowują podczas uruchamiania silnika. Ogólnie rzecz biorąc, nowoczesne Hondy obracają się tak szybko i łatwo, że degradacja CCA spowodowana niskimi temperaturami nie stanowi realnego problemu dla właścicieli.

#12 ·
Cóż, mieszkając w ekstremalnie gorącej części wspaniałych Stanów Zjednoczonych (wczoraj nosiłem szorty i koszulkę), nie widzę krótkiego cyklu życia akumulatorów samochodowych, jak wskazuje na to wykres. Zazwyczaj kupuję EverStart z Walmart. Ponieważ zdecydowana większość akumulatorów jest produkowana przez firmę Johnson Controls Battery Group, nie kupuję markowych akumulatorów. Zazwyczaj wytrzymują one od 4 do 7 lat w ramach 3-letniej gwarancji. Honda może być inną historią.

#18 ·
Cóż, mieszkając w ekstremalnie gorącej części wspaniałych Stanów Zjednoczonych (wczoraj miałem na sobie szorty i koszulkę), nie widzę krótkiego cyklu życia akumulatorów samochodowych, jak wskazuje na to wykres. Zazwyczaj kupuję EverStart z Walmartu. Ponieważ zdecydowana większość akumulatorów jest produkowana przez firmę Johnson Controls Battery Group, nie kupuję akumulatorów markowych. Zazwyczaj wytrzymują one od 4 do 7 lat przy 3-letniej gwarancji. Honda może być inną historią.
Wartość na tym wykresie NIE jest absolutną estymacją liczbową... ale liczbami względnymi pomiędzy różnymi regionami klimatycznymi.

Innymi słowy... jakikolwiek losowo wybrany akumulator powinien przetrwać w Minnesocie o około 2 lata dłużej niż ten sam akumulator na Florydzie. ;)

#15 ·
Mój Touring z 2017 roku ma miesiąc produkcji 12/2016, dostarczony w połowie stycznia 2017 roku. Oryginalny akumulator jest wciąż mocny i nie planuję go wymieniać, dopóki nie wykaże żadnych oznak słabości. Kiedy go wymienię, będzie to akumulator z Costco. Miałem same sukcesy z ich akumulatorami.

#28 ·
Mój Touring z 2017 roku ma miesiąc produkcji 12/2016, dostarczony w połowie stycznia 2017 roku. Oryginalny akumulator jest wciąż mocny i nie planuję go wymieniać, dopóki nie wykaże żadnych oznak słabości. Kiedy go wymienię, będzie to akumulator Costco. Miałem same sukcesy z ich akumulatorami.
Jestem prawie pewien, że Costco sprzedaje akumulatory Interstate.

#17 ·
OK, nowa bateria Diehard z Advance Auto jest już zamontowana. Miejmy nadzieję, że wytrzyma tak długo jak OEM. Baterie w dzisiejszych czasach nie są tanie, a AGM dodaje kolejne 50 dolarów do ceny. Kupujesz również spokój ducha.

#22 ·
Moja bateria z 2017 roku wytrzymała prawie dokładnie trzy lata. Kupiłem CRV w październiku 2017 roku i kupiłem nową baterię w listopadzie 2020 roku. Nie wykazywała żadnych problemów, dopóki pewnego ranka po prostu nie chciała się uruchomić i zapaliła deskę rozdzielczą wszystkimi możliwymi ostrzeżeniami. Wymieniłem oryginalną na nową baterię Hondy od mojego dealera, po prostu dlatego, że są blisko. Sprzedawca części wspomniał, że nowa bateria została znacznie ulepszona w stosunku do oryginalnej. Nie jestem pewien, czy to tylko chwyt marketingowy, ale zobaczymy za kilka lat.

#23 ·
Sprzedawca części wspomniał, że nowy akumulator jest znacznie lepszy od oryginalnego. Nie jestem pewien, czy to tylko chwyt reklamowy, ale zobaczymy za kilka lat.
Chwyt reklamowy.. na całej linii. :) Pamiętaj, że wciąż może być lepszy niż fabryczne akumulatory... ale wątpię... biorąc pod uwagę, że mają te same numery części. Jeśli akumulator jest w ogóle lepszy, byłby to wynik ulepszonych specyfikacji konstrukcyjnych dla tego samego numeru części.

Gwarancja mówi wszystko. Ta 8-letnia gwarancja na akumulatory zamienne Honda to tak naprawdę 3 lata wymiany i 5 lat proporcjonalnie. Kiedy znajdziesz się w strefie proporcjonalnej po 3 latach, chodzi o to, aby dać Ci skromny rabat na następny akumulator zamienny Honda... który jest już znacznie zawyżony w porównaniu z tym, co możesz kupić z wielu źródeł nie będących producentami OEM. "8-letnia gwarancja" nie jest prawdziwą 8-letnią gwarancją, co oznacza, że Honda nie oczekuje, że sprzedawane przez nich akumulatory będą tak długo działać.

Zasadniczo to samo, co robią wszyscy dostawcy akumulatorów, chociaż coraz więcej z nich zrezygnowało z proporcjonalności i po prostu decyduje się na 3- lub 4-letnią bezpłatną wymianę.

W rzeczywistości to, ile życia faktycznie uzyskasz z akumulatora rozruchowego, ma wiele wspólnego z tym, jak dobrze monitorujesz i konserwujesz akumulator. :)

#30 ·
2017 EX-L Turbo+Nav. Jestem na 3. baterii Hondy. Pierwsze 2 wytrzymały po około 13 miesięcy w żółtej strefie mapy. (Nawiasem mówiąc, czy Honda zechciałaby wyjaśnić, dlaczego bateria OEM w CRV jest objęta gwarancją tylko na 36 miesięcy, ale ta sama bateria Hondy kupiona później jest objęta gwarancją na 100 miesięcy? Brzmi to tak, jakby Honda naprawdę nie miała zaufania do swoich akumulatorów Hondy, gdy musi za nie płacić - tylko wtedy, gdy w grę wchodzą pieniądze właściciela pojazdu) Każda przestała działać bez ostrzeżenia. Jeden spowodował niewielkie dodatkowe uszkodzenia.

Honda może mieć dobre pojazdy, ale wydają się mieć kiepskie akumulatory - zastanawiam się, jak wytrzyma akumulator napędowy Hondy w nowym hybrydowym CRV. Jeśli kupiłbym hybrydę CRV i musiał wymienić 2 akumulatory napędowe, zanim dostałbym taki, który działa, może to być kosztowne. Na dzień, w którym zmienię pojazdy, prawdopodobnie na hybrydę, podoba mi się CRV, ale będę obserwował nową hybrydę Toyota Rav 4, która wydaje się z łatwością pokonywać hybrydę CRV zarówno pod względem przyspieszenia, jak i zużycia paliwa w rzeczywistych testach.

Mój 3. akumulator Hondy jest teraz używany w czerwonej strefie mapy, ale jak dotąd radzi sobie dobrze.

#32 ·
Mogę ci powiedzieć, czego nie kupować - Optima Yellow top. Akumulator OEM w moim S2000 wytrzymał 5 lat, wymieniłem go na yellow top, który wytrzymał 15 miesięcy. Najlepsze doświadczenia mam z akumulatorami AutoZone Duralast, zwykle 5-6 lat w upale w Teksasie. Ten w FJ mojej żony ma już 8 lat.

#33 ·
Jutro są czwarte urodziny mojego V. Ze względów ostrożności kupuję do niego nowy akumulator AGM. Wiem, że wiele osób miało tu problemy z przedwczesnym uszkodzeniem akumulatora i to dało mi do myślenia. Kto najdłużej zachował oryginalny akumulator fabryczny bez problemów?
Jesteś szczęściarzem. Mój oryginalny akumulator padł w zeszłym tygodniu w wieku 26 miesięcy. Kupiłem akumulator w AAA Club. Ma 72-miesięczną gwarancję, pełną wymianę, jeśli padnie w ciągu pierwszych 36 miesięcy. Więc mogę otrzymać bezpłatną wymianę, jeśli wszystko potoczy się jak typowa awaria akumulatora. Przy okazji, oczywiście zapłaciłem za akumulator AAA z własnej kieszeni. Zadzwoniłem do Honda Corporate i wyjaśniłem, co się stało. Kazali mi wysłać im e-mailem moją fakturę i paragon, a w ciągu 6 dni otrzymałem czek z refundacją.

#35 ·
Nie dla AGM, chyba że naprawdę tego potrzebujesz. Na przykład moja żona ma Corvette z 98 roku, gdzie bateria znajdowała się nad główną płytą elektroniczną. Zazwyczaj miałem około 1,5 roku na każdym AGM, dealer dobrze mnie poznał LOL

#36 ·
Akumulator OEM w moim CRV z 2017 roku wytrzymał około 34 miesięcy, a potem po prostu padł. Dealer wymienił go na nowy akumulator Honda na 100 miesięcy bezpłatnie/gwarancyjnie. Rozumiem, że jest to znacznie ulepszony akumulator w porównaniu z poprzednimi OEM.

#37 ·
Uwaga na temat technologii akumulatorów: Brytyjski członek zamieścił zdjęcie swojego akumulatora i był to akumulator Enhanced Flooded Battery. (EFB) Słyszałem o tym po raz pierwszy.

Powyższa strona internetowa zawiera wartościowe informacje na temat różnych typów akumulatorów i systemów start-stop.

Save
#41 ·
Mam więc Hondę 2015 CRV EX. Od trzech lat mam problemy z akumulatorem. Jeśli postoi przez jakiś czas, zwłaszcza zimą, jest martwy jak gwóźdź w drzwiach. Ale jak tylko zostanie uruchomiony z kabli, od razu odpala i jest w porządku po przejechaniu. AAA musiało przyjeżdżać kilka razy w ciągu ostatnich trzech lat, aby go uruchomić i powiedzieli mi, że potrzebuję nowego akumulatora. Ale sprawdziłem go po uruchomieniu i powiedziano mi, że jest w porządku i generalnie tak jest. Teraz działa gorzej niż zwykle, więc czas go wymienić, ponieważ ma pięć lat, mimo że przejechałem tylko 18 000 mil moim pojazdem. Sprawdziłem Costco, mają markę Interstate za 79 $. Sprawdziłem Advanced Auto, mają DieHard Gold i kosztuje 169 $. Czytając teraz różne komentarze w tym wątku, nie jestem już pewien, który wybrać. Byłem niechętny do umieszczenia go tak wcześnie, ponieważ mój syn wiele lat temu miał Nissana Altimę z podobnymi problemami. Mimo że wielokrotnie wymieniał akumulator na zupełnie nowy, wciąż nie zawsze odpalał i trzeba było go uruchamiać z kabli. Więc oczywiście nie chciałem po prostu kupować nowego akumulatora, a potem wciąż musieć go uruchamiać z kabli. Ktoś wspomniał o ładowarce podtrzymującej lub czymś takim, co może być opcją. Myśli? Czy jedna marka jest lepsza od drugiej? Czy różnica w cenie jest tego warta? Advanced Auto jest o wiele bliżej mnie i nie jestem nawet pewien, czy Costco w pobliżu sprzedaje akumulatory. Dzięki.

#46 ·
Mam więc Hondę CRV EX z 2015 roku. Mam problemy z akumulatorem od trzech lat. Jeśli postoi przez jakiś czas, zwłaszcza zimą, jest martwy jak gwóźdź do drzwi. Ale gdy tylko zostanie uruchomiony za pomocą kabli rozruchowych, od razu odpala i jest w porządku po przejechaniu. AAA musiało przyjeżdżać wiele razy w ciągu ostatnich trzech lat, aby uruchomić go za pomocą kabli rozruchowych i powiedzieli mi, że potrzebuję nowego akumulatora. Ale kazałem go sprawdzić po jeździe i powiedziano mi, że jest w porządku i generalnie tak jest. Teraz działa gorzej niż zwykle, więc czas go wymienić, ponieważ ma pięć lat, mimo że przejechałem tylko 18 000 mil moim pojazdem. Sprawdziłem Costco, mają markę Interstate za 79 $. Sprawdziłem w Advanced Auto, mają DieHard Gold i kosztuje 169 $. Czytając różne komentarze w tym wątku, nie jestem już pewien, który wybrać. Byłem niechętny do umieszczenia go tak wcześnie, ponieważ mój syn wiele lat temu miał Nissana Altimę z podobnymi problemami. Mimo że wielokrotnie wymieniał akumulator na zupełnie nowy, nadal nie zawsze odpalał i trzeba było go uruchamiać za pomocą kabli rozruchowych. Więc oczywiście nie chciałem po prostu kupować nowego akumulatora, a potem nadal musieć go uruchamiać za pomocą kabli rozruchowych. Ktoś wspomniał o ładowarce podtrzymującej lub czymś podobnym, co może być opcją. Myśli? Czy jedna marka jest lepsza od drugiej? Czy różnica w cenie jest tego warta? Advanced Auto jest bliżej mnie i nawet nie jestem pewien, czy Costco w pobliżu sprzedaje akumulatory. Dzięki.
Oto problem, o którym musisz wiedzieć. Akumulator rozruchowy z zalanych ogniw umiera trochę za każdym razem, gdy może się rozładować do punktu, w którym nie może uruchomić pojazdu. Każdy mały krok w kierunku śmierci... zmniejsza część całkowitej pojemności ładowania akumulatora. Branża na ogół określiła, że akumulator rozruchowy z zalanych ogniw nie przetrwa więcej niż 10 rozładowań w ciągu swojego życia... i można spodziewać się 5-10% pojemności ładowania przy każdym rozładowaniu.

Jeśli wytrzymałeś 5 lat z akumulatorem... możesz to nazwać dniem i go wymienić. Fakt, że miałeś problemy z rozładowanym akumulatorem wielokrotnie w tym okresie... może to być akumulator, który był słaby lub wadliwy fabrycznie. Problem z CRV... jest taki, że ich silniki uruchamiają się niezwykle szybko i łatwo... więc możesz mieć akumulator z zaledwie 10% pozostałego naładowania i spodziewałbym się, że uruchomi się normalnie i nie wykaże żadnych objawów podczas uruchamiania, chyba że temperatura otoczenia jest bardzo niska. Ale zaparkuj z 10% pozostałego naładowania i możesz się założyć, że akumulator rozładuje się kilka dni później.

#42 ·
Akumulator 51R jest dostępny w dwóch wersjach, o parametrach 410 i 500 CCA. Akumulatory Interstate, Advance Auto i Walmart to dokładnie ten sam akumulator wyprodukowany przez Clarios, znanego również jako Johnson Control. Interstate ma zielony wierzch, co jest całkiem fajne, jeśli lubisz zielony. Więc kup 500 CCA w najtańszym sklepie. W twoim przypadku jest to Costco.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.