Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Nowy tuleja wahacza za luźna?

1 reading
4.3K views 5 replies 3 participants last post by  paul337  
#1 ·
Czy ktoś wcześniej doświadczył tego problemu? Ostatnio wycisnąłem stare tuleje z wahacza za pomocą prasy warsztatowej, przeszlifowałem i pomalowałem wahacze, a następnie miałem zamiar ponownie zamontować nowe tuleje, gdy odkryłem, że nowa, mniejsza tuleja (tuleja Honda OEM 51392-S5A-004) po prostu wsuwa się bardzo luźno. Nic dobrego!

Być może zdeformowałem otwór w wahaczu, wypychając starą tuleję? A może trochę ręcznego szlifowania, aby wyczyścić wnętrze, wystarczyło, aby otwór był zbyt duży?

Czy ktoś jeszcze doświadczył tego problemu lub ma rozwiązanie? Kupiłem już i otworzyłem nowe tuleje, więc chciałbym ich użyć, jeśli to możliwe.

Paweł

#2 ·
Cóż, są one wciskane, więc odkształcenie otworu utrudniłoby ich włożenie.

Nie wyobrażam sobie, żeby ręczne szlifowanie w celu oczyszczenia wnętrza sprawiło, że będzie to luźne dopasowanie. Ale wtedy chyba nie trzeba by było wiele zabierać, żeby uzyskać dopasowanie z luzem.

Jeśli masz odpowiednią suwmiarkę itp., czy można zmierzyć starą i nową tuleję?

Czy to możliwe, że nie zdałeś sobie sprawy z własnej siły? ;-)

Save
#3 ·
Niestety nie zostałem Hulkiem... Ale myślę, że znam przyczynę. Ponieważ ten tuleja powinna być wyciskana tylko w jedną stronę, wcisnąłem ją w przeciwną stronę. Powodem było to, że żaden 'kubek' nie mógł pasować na tę tuleję, więc wcisnąłem ją w przeciwną stronę. Ponieważ używałem hydraulicznej prasy warsztatowej, kołnierz po prostu się zniszczył, ale prawdopodobnie rozciągnął otwór.

#4 ·
Rozumiem. Myślę, że stopiłem wewnętrzną tuleję i gumowy element i wyciąłem zewnętrzne elementy piłą.

Jak bardzo jest 'luźne'? Próbuję tylko pomyśleć, co by zadziałało, myślę, że posmarowanie epoksydem byłoby druciarstwem.

Save
#5 ·
Dolne przednie ramię wahacza kosztuje od 30 do 60 dolarów, więc kiedy robiłem swoje, po prostu wymieniłem całość. Zrobiłem wszystkie 4 kolumny resorów, dolne przednie wahacze i przeguby kulowe. Następnie zrobiłem geometrię. Przeguby kulowe zrobiłem sam, ale z tulejami wahaczy bym się nie bawił.

#6 ·
Dzięki za opinie, chłopaki. Tak, zastanawiałem się, czy JB Weld utrzyma to wystarczająco dobrze. Ale mogę wsunąć nowy delikatnie ręką z niewielkim oporem, więc myślę, że najlepiej będzie znaleźć używany u złomiarza i spróbować ponownie, ale tym razem spróbować twojego podejścia Handy. Jestem w Kanadzie, a wysyłka sprawia, że ​​każde ramię z rynku wtórnego kosztuje około 150 dolarów.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.