Honda CR-V Owners Club Forums banner

Pytanie nowego właściciela dotyczące filtra oleju

1 reading
8.3K views 39 replies 23 participants last post by  hondo  
#1 ·
Witajcie wszyscy, właśnie kupiłem nową 2025 EX dla mojej żony. Byliśmy rodziną Toyoty od ponad 30 lat, ale zamieniliśmy naszego Rav4 z 2021 roku na Hondę (historia na inny raz). Od wielu lat wykonuję prace mechaniczne przy wszystkich naszych pojazdach, w tym wszystkie wymiany oleju. Nie byłem zadowolony z interwałów wymiany oleju, które Honda uwzględniła w nowym samochodzie, mimo że były one bezpłatne. Wykonam pierwszą wymianę przy 2500 milach, a następnie przy 5000. Zawsze używam Mobil 1, ale chciałem rekomendacji dotyczących filtrów oleju. Badania pokazują, że dostępne są 2 filtry Hondy, jeden to numer części 15400plma02 along154rta003. Wiem, że jest wiele innych możliwości, ale chciałem zobaczyć, czego używają inni członkowie.

#4 · (Edited)
Używam Fram Endurance, został on niezależnie przetestowany i ma jeden z najniższych spadków ciśnienia i znacznie lepszą filtrację niż inne filtry dostępne obecnie na rynku.
Obecny filtr Hondy jest w rzeczywistości przepakowanym Fram Tough Guard. Poprzedni filtr został wyprodukowany przez firmę Filtech, która jest obecnie własnością Fram. Oba są dobrymi filtrami, ale są to media papierowe (staromodne) i mają wyższy spadek ciśnienia (bardziej restrykcyjny) przy niższej wydajności filtracji. Ale są tańsze.

#6 ·
Używam Fram Endurance, został przetestowany niezależnie i ma jeden z najniższych spadków ciśnienia i znacznie lepszą filtrację niż inne filtry dostępne obecnie na rynku.
Obecny filtr Hondy jest w rzeczywistości przepakowanym Fram Tough Guard. Poprzedni filtr został wyprodukowany przez firmę Fltech, która jest obecnie własnością Fram. Oba są dobrymi filtrami, ale są to media papierowe (staromodne) i mają wyższy spadek ciśnienia (bardziej restrykcyjny) przy niższej wydajności filtracji. Ale są tańsze.
Dziękuję za polecenie.

#7 ·
Używam Denso. Filtry Honda kosztują 8 $ z College Hills
FRAM XG7317 Ultra Synthetic (Endurance?) kosztują poniżej 8 $ z Rockauto

Ciekawa dyskusja XG7317

#8 ·
Witamy na forum CRVOC. Wiele wspaniałych osób z całego świata.

Kliknij na swój awatar w prawym górnym rogu, —> Ustawienia konta, —> Szczegóły pojazdu. Uzupełnij dla swojego pojazdu, a następnie kliknij Zapisz. W ten sposób ta istotna informacja pojawia się automatycznie za każdym razem, gdy publikujesz.

Z 6 generacjami V na drogach, znajomość roku i poziomu wykończenia danego pojazdu pomaga zarówno pytającym, jak i tym, którzy chcą odpowiadać.

#13 ·
Czy szukałeś w sklepie internetowym części Hondy z numerem VIN? Tylko numer pierwszej części pojawił się, gdy szukałem tylko dla 2025 EX. Ten opis części zawiera (FRAM). Zawsze używałem filtrów Hondy i polecam je. Honda ma przypomnienia o przeglądach, które pojawiają się na podstawie ich algorytmu. Postępuję zgodnie z nim, z wyjątkiem kilku rzeczy, które są oparte na upływie czasu. Jeśli zdecydujesz się na własny harmonogram, Maintenance Minder musi zostać zresetowany, gdy pojawi się komunikat. Oprócz wymiany oleju, wiadomość będzie zawierała również kody dla innych elementów konserwacyjnych.

• Like
Reactions: j83460
#14 ·
Zamiast Mobil 1, wiele osób przechodzi na "Valvoline Restore and Protect" ze względu na przełom w nowej chemii, który oczyszcza i usuwa twardy węgiel z pierścieni. To nowa rzecz, której inne oleje nie mają. Na to się przestawiam.

Jeśli chodzi o filtry, MicroGard Select jest uważany za filtr o najlepszej jakości wykonania, chociaż Honda OEM, Fram Ultra i Purolator Boss są również dobre. Używałem filtra oleju dostępnego tylko w Europie, który został wysłany do mnie w USA, filtra oleju Purflux (francuska marka), który ma unikalną cechę, czyli o około 50% więcej wkładu filtrującego wewnątrz. Nie polecam go, ponieważ jest nieco drogi i musiałem go również sprowadzać z Amazon-Europe, co dla większości ludzi jest zbyt kłopotliwe.

Jeśli chodzi o wymianę po 2500 milach początkowo, to jest to mądre posunięcie, chociaż oczywiście nie jest to absolutnie konieczne. Na początku jest tam dużo metalowego pyłu, dobrze go usunąć.
Interwały wymiany oleju co 5000 mil są całkiem dobre, ale 8000 to najwięcej, ile bym zrobił w moim Hybrid CR-V.

#15 ·
Zamiast Mobil 1, wiele osób przechodzi na "Valvoline Restore and Protect" ze względu na nowy przełom chemiczny, który usuwa i zapobiega osadzaniu się twardego węgla na pierścieniach. To nowość, której inne oleje nie mają. Na to się przestawiam.

Jeśli chodzi o filtry, MicroGard Select jest uważany za filtr o najlepszej jakości wykonania, chociaż Honda OEM, Fram Ultra i Purolator Boss są dobre. Używałem filtra oleju dostępnego tylko w Europie, który został wysłany do mnie w USA, filtra oleju Purflux (francuskiej marki), który ma unikalną cechę, czyli o około 50% więcej wkładu filtrującego w środku. Nie polecam go, ponieważ jest nieco drogi i musiałem go również kupić na Amazon-Europe, co dla większości osób jest zbyt kłopotliwe.

Jeśli chodzi o wymianę po 2500 milach początkowo, to jest to mądre posunięcie, choć oczywiście nie jest to absolutnie konieczne. Na początku jest dużo metalowego pyłu, dobrze go usunąć.
Interwały wymiany oleju co 5000 mil są całkiem dobre, ale 8000 to maksimum, do którego bym się posunął w moim Hybrid CR-V.
Jakie są opinie na temat oleju marki Honda?

#16 ·
Z tego, co widziałem (VOA, analiza widmowa pakietu dodatków), olej marki Honda jest bardzo normalnym olejem na poziomie API SP, co jest w porządku, niczym szczególnym, nie jest zły. Prawdopodobnie od Idemitsu, może Eneos.
Jeśli marka Honda jest czymś szczególnym, nigdy nie słyszałem, żeby ktoś to wykrył lub zgłaszał jakieś roszczenia na ten temat i sam tego nie widzę po wskazówkach.

#17 ·
Z tego, co widziałem (VOA, analiza pakietu dodatków spektralnych), olej marki Honda jest bardzo normalnym olejem na poziomie API SP, co jest w porządku, niczym szczególnym, nie jest zły. Prawdopodobnie od Idemitsu, może Eneos.
Jeśli marka Honda jest wyjątkowa, nigdy nie słyszałem, żeby ktoś to wykrył lub zgłaszał jakieś roszczenia na ten temat i sam tego nie widzę po wskazówkach.
Jakie są opinie na temat oleju marki Honda?
Olej Honda jest obecnie marki Phillips 66. Jest to popularny olej średniej klasy SP/D1G3. Absolutnie nic specjalnego ani interesującego, ale sprawdziłby się dobrze przy 5k OCI.

#18 ·
Olej Honda jest obecnie marki Phillips 66. To popularny olej średniej klasy SP/D1G3. Absolutnie nic specjalnego ani interesującego w nim, ale sprawdziłby się dobrze przy wymianach co 5 tys. km.
Widzę to teraz, nie tylko sprawa Phillips66 została ogłoszona dawno temu, ale nawet BUTELKI pasują do siebie (zwróć uwagę na wzór "potrójnego logo Nike"):
Image
Image

#21 ·
Chciałem dodać zawór Fumoto do tego pojazdu, ponieważ mam je w 2 innych pojazdach. Kiedy szukam numeru części, w opisie jest napisane, że mogę potrzebować przedłużenia, jeśli jest wnęka, w której znajduje się śruba spustowa. Czy ktoś wie, czy jest to potrzebne w 2025 1.5?
Używam zaworów Fumoto od wielu lat. Kupiłbym przedłużenie króćca, ponieważ można do niego przymocować wąż 3/8". To pozwala na spływanie oleju do dowolnego zbiornika, którego używasz. Przechowuję kilka 5-litrowych kanistrów po wymianie oleju, więc kiedy nadchodzi czas wymiany oleju, muszę tylko skierować rurkę do jednego z pustych kanistrów, włączyć przełącznik, pozwolić spłynąć, zamknąć przełącznik, wyjąć rurkę i wkręcić nakrętkę z powrotem na kanister. Schludnie i czysto.

Aby odpowiedzieć na potencjalne pytanie, nie, króciec nie wystaje na terytorium uderzania w skały. Chyba że uprawiasz ekstremalne wspinanie się po skałach do tego stopnia, że zrywasz aluminiową osłonę, nie masz problemów z przedłużeniem króćca uderzającym w cokolwiek.

#22 ·
Znam się na smoczku, ponieważ moje inne pojazdy je mają. Moje pytanie dotyczy gwintowanego końca, który wchodzi do miski olejowej. Czy wymaga on przedłużenia gwintowanego, aby umożliwić prześwit do wkręcenia zaworu w miejscu, gdzie znajduje się korek spustowy? Jeszcze nie zaglądałem do miski olejowej, ponieważ byłoby to przeznaczone na pierwszą wymianę oleju, gdy będzie potrzebna. Informacje Fumoto mówią, że przedłużenie może być wymagane w zależności od stylu miski olejowej.

#26 ·
Znam smoczek, ponieważ moje inne pojazdy go mają. Moje pytanie dotyczy gwintowanego końca, który wchodzi do miski olejowej. Czy wymaga on przedłużenia gwintowanego, aby umożliwić prześwit do wkręcenia zaworu, w którym znajduje się korek spustowy? Jeszcze nie patrzyłem na miskę olejową, ponieważ byłoby to dla pierwszej wymiany oleju, gdy będzie potrzebna. Informacje Fumoto mówią, że przedłużenie może być wymagane w zależności od stylu miski olejowej.
W naszych pojazdach [1996 Accord, 2008 CRV, 2019 Accord] nigdy nie mieliśmy przedłużenia. Fumoto działało dobrze. W naszym CRV z 2018 roku mamy zawór Stahlbus. Zabierz pojazd do serwisu z zestawem Stahlbus, własnym olejem i filtrem. Wykonują całą pracę, nie ma z nimi problemów.

#23 ·
Witajcie wszyscy, właśnie kupiłem nową EX 2025 dla mojej żony. Byliśmy rodziną Toyoty przez ponad 30 lat, ale zamieniliśmy naszego Rav4 z 2021 roku na Hondę (historia na inny raz). Od wielu lat wykonuję prace mechaniczne przy wszystkich naszych pojazdach, w tym wszystkie wymiany oleju. Nie byłem zadowolony z interwałów wymiany oleju, które Honda uwzględniła w nowym samochodzie, mimo że były one bezpłatne. Wykonam pierwszą wymianę przy 2500 milach, a następnie przy 5000. Zawsze używam Mobil 1, ale chciałem rekomendacji dotyczących filtrów oleju. Badania pokazują 2 dostępne filtry Hondy, jeden to część # 15400plma02 along154rta003. Wiem, że jest wiele innych opcji, ale chciałem zobaczyć, czego używają inni członkowie.
Witaj! Chciałbym kiedyś usłyszeć tę historię Toyoty! Wahałem się przed zakupem hybrydowego CR-V '24 ST.

Dwie rzeczy:
1. Jeśli mieszkasz w pobliżu wielu dealerów Hondy, zapytaj, czy możesz uzyskać częstsze wymiany oleju bez opłat w ramach Honda Service Pass. Nie wszyscy dealerzy zmuszają właścicieli do czekania na włączenie się MM. Mój doradca serwisowy pokrył mój i powiedział, że mogę wracać co 6 miesięcy.
2. Dział części mojego dealera Hondy sprzedaje oryginalny filtr i O-ring za 9,99 USD (zrobiłem pierwszą wymianę oleju samodzielnie przy 1300 milach, zanim dowiedziałem się, że mój dealer by to pokrył). Spróbuj tego też! College Hills Honda może być również dobrą opcją!

#24 ·
Naprawdę nie sądzę, żeby marka filtra miała aż takie znaczenie. Kluczem jest regularna konserwacja przy użyciu dobrej jakości oleju silnikowego (niekoniecznie Honda, który tak naprawdę nie jest olejem 'Honda'). Przejechałem kilka milionów mil na Hondach od 1986 roku, nigdy nie miałem problemów z silnikiem. Sam robię wymiany oleju, zwykle w oparciu o MM - co czasami zbliża się do 10 000 mil przed wymianą...

#36 ·
Naprawdę nie sądzę, żeby marka filtra miała tak duże znaczenie. Regularna konserwacja przy użyciu dobrej jakości oleju silnikowego (niekoniecznie Honda, która tak naprawdę nie jest olejem 'Honda') jest kluczem. Przejechałem kilka milionów mil Hondami od 1986 roku, nigdy nie miałem problemu z silnikiem. Sam robię wymiany oleju, zwykle w oparciu o MM - co czasami zbliża się do 10 000 mil przed wymianą.....
Zgadzam się. "Rutynowa" konserwacja pozwoli na uzyskanie znacznie większej liczby godzin pracy sprzętu niż zakup "The Brand". Właśnie przywiozłem do domu CRV z 2006 roku, za którego zapłaciłem cenę złomowania. Wysoce wykształceni właściciele, którzy nie przeprowadzali żadnej konserwacji, a gdy zapaliła się kontrolka "Check Engine", zaparkowali go, ponieważ ktoś powiedział im, że silnik wymaga wymiany. Rutynowa konserwacja w moim warsztacie i mruczy jak kotek..... Teraz muszę "zaznaczyć pola" dotyczące wszystkich innych rzeczy, które wymagają serwisu.
Hobo
Image

#25 ·
Witajcie wszyscy, właśnie kupiłem nową EX 2025 dla mojej żony. Byliśmy rodziną Toyoty od ponad 30 lat, ale zamieniliśmy naszego Rav4 2021 na Hondę (historia na inny raz). Od wielu lat wykonuję prace mechaniczne przy wszystkich naszych pojazdach, w tym wszystkie wymiany oleju. Nie byłem zadowolony z interwałów wymiany oleju, które Honda uwzględniła w nowym samochodzie, mimo że były one bezpłatne. Wykonam pierwszą wymianę przy 2500 milach, a następnie przy 5000. Zawsze używam Mobil 1, ale chciałem rekomendacji dotyczących filtrów oleju. Badania pokazują 2 dostępne filtry Honda, jeden to część nr 15400plma02 along154rta003. Wiem, że jest wiele innych opcji, ale chciałem zobaczyć, czego używają inni członkowie.
Będąc tego samego zdania, używam tych elementów:
  1. Olej - olej AMS Signature. Przetestowany i jest lepszy od Mobile 1 i Castrol.
  2. Filtr oleju - Najlepszy na rynku to WIX 57356XP
Robię to samo przy 5K lub 6K lub gdy wskaźnik oleju osiąga 10%. Mój olej nigdy się nie brudzi. Mam CRV Hybrid touring 2020, z przebiegiem 23 tys. mil.

#28 ·
Witajcie wszyscy, właśnie kupiłem nową EX 2025 dla mojej żony. Byliśmy rodziną Toyoty od ponad 30 lat, ale zamieniliśmy naszego Rav4 z 2021 roku na Hondę (historia na inny raz). Od wielu lat wykonuję prace mechaniczne przy wszystkich naszych pojazdach, w tym wszystkie wymiany oleju. Nie byłem zadowolony z interwałów wymiany oleju, które Honda uwzględniła w nowym samochodzie, mimo że były one bezpłatne. Wykonam pierwszą wymianę przy 2500 milach, a następnie przy 5000. Zawsze używam Mobil 1, ale chciałem rekomendacji dotyczących filtrów oleju. Badania pokazują 2 dostępne filtry Hondy, jeden to część # 15400plma02 along154rta003. Wiem, że istnieje wiele innych opcji, ale chciałem zobaczyć, czego używają inni członkowie.
Zacząłem używać Castrola około 50 lat temu. Zacząłem używać ich syntetyku, aby wydłużyć interwały wymiany oleju około 20 lat temu. Używam Castrola o przedłużonej wydajności, aby przejechać nieco dalej (7K do 8K) między wymianami. Kilka lat temu zacząłem używać filtrów Fram Ultra Synthetic. Jestem również fanem Hondy od 1996 roku. Żadnych poważnych problemów z silnikiem przy użyciu tych produktów. Wykonuję również większość własnych czynności konserwacyjnych i napraw.

#32 · (Edited by Moderator)
Zacząłem używać Castrola około 50 lat temu. Zacząłem używać ich syntetycznego oleju, aby wydłużyć interwały wymiany oleju około 20 lat temu. Używam Castrol extended performance, aby przejechać trochę dalej (7K do 8K) między wymianami. Kilka lat temu zacząłem używać filtrów Fram Ultra Synthetic. Jestem również fanem Hondy od 1996 roku. Żadnych poważnych problemów z silnikiem przy użyciu tych produktów. Wykonuję również większość własnych czynności konserwacyjnych i napraw.
Powinieneś być w porządku. Używam Fram od lat i nie mam problemów. Zmieniam jednak olej w moim CRV z 2010 roku co pięć tysięcy.

#31 ·
Jestem typem faceta od filtrów OEM Hondy, wciąż uważam, że to głupie, że ciągle je zmieniają, przez co za każdym razem muszę kupować nową miseczkę filtra oleju🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️. W KAŻDYM RAZIE, zdobycie filtrów OEM w tych samych cenach, co większość marek półkowych, które już wymieniłem, staje się nieco łatwiejsze.
olej, cóż, od jakiegoś czasu używam Mobil1 w moim i Toyocie RAV4 żony, ona również dostaje filtr OEM

#33 · (Edited)
Właśnie rozciąłem filtr oleju Honda OEM
. To film Whip City Wrencher, który pasuje do tego, co właśnie zobaczyłem. Zdjęcia byłyby w tym przypadku zbędne.
Filtry oleju Honda OEM wyglądają w środku bardzo czysto i są dobrze wykonane, przeszły standardy Hondy i również dla mnie wyglądają dobrze.
Jedyne, co mi się w nim nie podoba, oprócz tego, że nie ma w środku prawie tyle medium filtrującego co Purflux LS350, to to, że Honda OEM ma tylko 2 gwinty do przykręcenia do bloku silnika.

Uruchomiłem również filtr oleju PIAA Z8-M (M dla magnesu w środku) i właśnie go rozciąłem, prawdopodobnie najlepiej skonstruowany filtr oleju do Hond na świecie. Pasuje do tej prezentacji (nie moje cięcie, ale to, co widziałem, pasuje do niej) https://bobistheoilguy.com/forums/threads/piaa-twin-power-magnet-oil-filter-cut-open.368230/
Zauważ, że ma w środku 2 filtry, jeden do bardzo małych cząstek i jeden do cząstek o normalnej wielkości, które wychwyciłby normalny filtr. Może być najlepszy, z pewnością najdroższy, pod względem jakości wykonania i usuwania najmniejszych, najdrobniejszych śmieci.

W tej chwili mam na nim filtr oleju Purflux LS350, który ma w rzeczywistości o około 50% więcej powierzchni filtra niż cokolwiek innego na rynku. Mój jest nadal w użyciu, rozetnę go później, ale oto jeden rozcięty:
Co ciekawe, filtry OEM Honda blue-can w Europie to Purflux z unikalnym zygzakowatym dodatkowym medium.

#34 ·
Właśnie rozciąłem filtr oleju Honda OEM
. To film Whip City Wrencher, który pasuje do tego, co właśnie zobaczyłem. Zdjęcia byłyby zbędne.
Filtry oleju Honda OEM wyglądają w środku bardzo czysto i dobrze wykonane, przeszły standardy Hondy i również dobrze wyglądają dla mnie.
Jedyne, co mi się w nim nie podoba, oprócz tego, że nie ma prawie tyle medium w środku co Purflux LS350, to fakt, że Honda OEM ma tylko 2 gwinty, które trzymają się bloku silnika.

Uruchomiłem również filtr oleju PIAA Z8-M (M dla magnesu w środku) i właśnie go rozciąłem, prawdopodobnie najlepiej skonstruowany filtr oleju dla Hond na świecie. Pasuje do tej prezentacji (nie moje cięcie, ale to, co widziałem, pasuje do niej) https://bobistheoilguy.com/forums/threads/piaa-twin-power-magnet-oil-filter-cut-open.368230/
Zauważ, że ma w środku 2 filtry, jeden dla bardzo małych cząstek i jeden dla cząstek o normalnej wielkości, które wychwyciłby normalny filtr. Może być najlepszy, z pewnością najdroższy, pod względem jakości wykonania i usuwania najmniejszych, najdrobniejszych śmieci.

W tej chwili mam na nim filtr oleju Purflux LS350, który w rzeczywistości ma o około 50% więcej powierzchni filtracyjnej niż cokolwiek innego na rynku. Mój jest nadal w eksploatacji, rozetnę go później, ale oto jeden rozcięty:
Co ciekawe, niebieskie filtry OEM Hondy w Europie to Purflux z unikalnym zygzakowatym dodatkowym medium.
Jaguar i kilka innych samochodów ma magnes w misce olejowej. Zastanawiam się tylko, czy magnes można zamontować wewnątrz filtra. To być może dałoby ci wskazówkę co do wnętrza silnika bez wyjmowania miski olejowej... tylko myśl!

#39 ·
Ten powinien działać dobrze. W razie wątpliwości zamów zarówno F106 N, jak i F106S. Przetestuj oba podczas wymiany oleju, za każdym razem wymieniając dolną osłonę. Jeśli oba pasują z dolną osłoną, tzn. bez ocierania lub kontaktu z osłoną, zachowaj ten z długim króćcem, ponieważ łatwiej będzie umieścić rurkę spustową.

Powodzenia. Informuj nas na bieżąco.