Honda CR-V Owners Club Forums banner

Nowy dla mnie Gen2 CRV. Czy powinienem martwić się o sprężarkę klimatyzacji?

1.7K views 13 replies 8 participants last post by  kalanikaau  
#1 ·
Niedawno kupiłem używany samochód CRV z 2004 roku z przebiegiem około 80 tys. mil. To moja trzecia Honda, ale pierwszy CRV. Dokonując należytej staranności w zakresie konserwacji, natknąłem się na problem znany jako "Czarna Śmierć" w odniesieniu do sprężarki klimatyzacji. Rozumiem, że może to być potencjalny problem dla wczesnych modeli z 2004 roku i że problem został zauważony i naprawiony w późniejszych modelach z 2004 roku. Na podstawie numeru VIN mojego CRV data dostawy to 1.12.2003. Uważam, że to umieszcza mnie w oknie obaw. Mam dostęp do CarFax, ale nie ma rozstrzygających dowodów na to, że sprężarka została wymieniona. Na podstawie historii rejestrów samochód ten był używany głównie w latach 2004-2007 (50 tys. mil), a następnie bardzo oszczędnie w latach 2007-2025 (30 tys. mil). Czy ogólny konsensus jest taki, że powinienem się martwić i być proaktywny w zapobieganiu katastrofalnej awarii (być może poprzez zainstalowanie desluggera) czy też ten potencjalny problem jest przesadzony i powinienem po prostu uruchomić klimatyzację bez obaw? Wszelkie wskazówki od wieloletnich właścicieli są mile widziane.

#2 ·
Jeśli nie wiesz, kiedy ostatnio był serwisowany, zalecamy, aby profesjonalista proaktywnie serwisował system klimatyzacji mniej więcej co cztery lata.
Krótko mówiąc:
1. Ewakuuj czynnik chłodniczy.
2. Utrzymuj próżnię przez określony czas, aby upewnić się, że w systemie nie ma wycieków.
3. Napełnij czynnik chłodniczy do zalecanego poziomu, używając odpowiednich manometrów i węży.

Cokolwiek robisz, nie używaj tych "jednoprzewodowych" puszek do napełniania klimatyzacji sprzedawanych w sklepach motoryzacyjnych. Łatwo jest wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Niektórzy "profesjonaliści"/mechanicy nie wykonują procedury prawidłowo, więc jeśli to możliwe, znajdź technika od klimatyzacji. System klimatyzacji nadal schłodzi pojazd, jeśli ma niski poziom czynnika chłodniczego, ale może to prowadzić do przedwczesnego zużycia.

#3 · (Edited)
Jestem przy 4. sprężarce klimatyzacji, ale kocham Gen 2 (stolik, pełnowymiarowe koło zapasowe) za bardzo, żeby się go pozbyć.

1. Fabryczny układ klimatyzacji - 02/2004 do 09/2012, 0 do 52 tys. mil

Awaria z powodu czarnej śmierci, pełna wymiana systemu u niezależnego mechanika Hondy

2. Zestaw zakupiony u mechanika - 09/2012 do 09/2022, 52 tys. do 156 tys. mil

Sprężarka klimatyzacji działała tylko przy prędkościach autostradowych, ale 10 lat/100 tys. mil żywotności na częściach z rynku wtórnego to nie tak źle. Tylko parownik klimatyzacji był OEM. Inny niezależny mechanik Hondy (przeprowadził się do innego stanu) instalował tylko sprężarki OEM, więc zleciłem mu tylko robociznę bez gwarancji na części, które kupiłem online (sprężarka Nissens, skraplacz Koyorad, przewody ssące i tłoczne Four Seasons).

3. Sprężarka klimatyzacji Nissens - 09/2022 do 08/2024, 156 tys. do 184 tys. mil

Ta sprężarka była głośna od samego początku. Awaria podczas podróży, może koło pasowe sprzęgła? Dało się jechać, ale napinacz stukał jak szalony. Wymieniłem pasek obejściowy i jeździłem bez klimatyzacji, aż do wymiany w zeszłym miesiącu (sprężarka Mahle, skraplacz Denso, przewód tłoczny Four Seasons).

4. Sprężarka klimatyzacji Mahle - 03/2025 do ?, 195 tys. do ? mil

Mam nadzieję, że ta wytrzyma dłużej, ale zawór bezpieczeństwa wyrzucający olej PAG nie był obiecującym początkiem... Nadal wieje zimnym powietrzem, więc trzymam kciuki.

#14 ·
Mam już 4. sprężarkę klimatyzacji, ale uwielbiam Gen 2 (stolik, pełnowymiarowe koło zapasowe) za bardzo, żeby się go pozbyć.

1. Fabryczny układ klimatyzacji - 02/2004 do 09/2012, 0 do 52 tys. mil

Awaria z powodu czarnej śmierci, wymiana całego układu u niezależnego mechanika Hondy z zestawem z rynku wtórnego. Tylko parownik klimatyzacji był OEM.

2. Zestaw pozyskany przez mechanika - 09/2012 do 09/2022, 52 tys. do 156 tys. mil

Sprężarka klimatyzacji działała tylko przy prędkościach autostradowych, ale 10 lat/100 tys. mil żywotności części z rynku wtórnego to nie tak źle. Inny niezależny mechanik Hondy (przeprowadził się do innego stanu) chciał montować tylko sprężarki OEM, więc zleciłem mu tylko robociznę bez gwarancji montażu części, które kupiłem online (sprężarka Nissens, skraplacz Koyorad, przewody ssawne i tłoczne Four Seasons).

3. Sprężarka klimatyzacji Nissens - 09/2022 do 08/2024, 156 tys. do 184 tys. mil

Ta sprężarka była głośna od samego początku. Awaria podczas podróży, może koło pasowe sprzęgła? Dało się jechać, ale napinacz stukał jak szalony. Wymieniłem na pasek obejściowy i jeździłem bez klimatyzacji, aż do wymiany w zeszłym miesiącu (sprężarka Mahle, skraplacz Denso, przewód tłoczny Four Seasons)

4. Sprężarka klimatyzacji Mahle - 03/2025 do ?, 195 tys. do ? mil

Mam nadzieję, że ta wytrzyma dłużej, ale zawór bezpieczeństwa wyrzucający olej PAG nie był obiecującym początkiem... Nadal dmucha zimnym powietrzem, więc trzymam kciuki.
Kupiłem mojego '02 używanego 8 lat temu, oryginalna sprężarka Keihin wydawała wewnętrzny hałas (jak wiadomo, większość jednostek Keihin), pojazd miał wtedy nieco ponad 100 tys. mil przebiegu.

Sprawny układ klimatyzacji na Hawajach to konieczność, więc przeszedłem całą gamę i wymieniłem wszystko w układzie, z wyjątkiem przewodów cieczy, które przepłukałem.

Sprężarką zastępczą jest jednostka Denso, tak, jest droga, ale nie chcę ponownie remontować całego układu z powodu awarii sprężarki z rynku wtórnego.

Osiem lat i 60 tys. mil później mój układ HVAC działa idealnie, chyba miałem szczęście...

#5 · (Edited)
Nie mam żadnego doświadczenia z desluggerem, ale być może podzielenie się moimi doświadczeniami z wymianą mojego systemu AC z '05 roku byłoby pomocne.

Kiedy wyciągnąłem silnik, wymieniłem klimatyzację, ponieważ była BARDZO głośna (wydawała głośny, stukający/grzechotający dźwięk). Wymieniłem wszystkie przewody, skraplacz i oczywiście sprężarkę. Parownik był jedyną rzeczą, która była oryginalna. Wyczyściłem parownik produktem do czyszczenia klimatyzacji, który przedmuchuje się przez przewody za pomocą kompresora powietrza i specjalnego mocowania (wszystko można znaleźć na Amazon). Jest to w zasadzie alkohol izopropylowy. Jeśli to robisz, nie bierz gęstego środka czyszczącego, tylko cieńszy. Na szczęście nie widziałem zbyt wiele brudu z parownika, zamiast tego głównie stary olej PAG z neonowym kolorem (chociaż było trochę zanieczyszczeń).

W każdym razie, napełniłem przewody, skraplacz i sprężarkę odpowiednią ilością oleju PAG, a następnie napełniłem system sam. Działa świetnie, ale minęło mniej niż rok. Kupiłem rzeczy marki Four Seasons z RockAuto zarówno do sprężarki, jak i przewodów, a także użyłem skraplacza Denso.

W każdym razie, po przejściu przez to wszystko, myślę, że w twoim przypadku warto byłoby wymienić skraplacz i sprężarkę klimatyzacji. Starsze awarie klimatyzacji wynikały głównie z samej sprężarki. Tak więc wymiana tego byłaby dobrym pomysłem dla spokoju ducha. Jeśli wymieniasz sprężarkę, możesz również kupić nowy skraplacz, ponieważ jest on dostarczany z nowym osuszaczem i innymi elementami instalacji hydraulicznej, które są nieco delikatne. Przepłucz system tym samym produktem, którego użyłem, dodaj wymaganą ilość oleju PAG do systemu (nowa sprężarka powinna już mieć trochę w środku, ale musisz wymienić olej, który był w przewodach, skraplaczu i parowniku).

Robiąc to, powinieneś zapewnić sobie dużo żywotności w swoim systemie klimatyzacji. I nie powinieneś potrzebować żadnych dodatków, takich jak deslugger, wbudowanych w system.

Obawa przed zachowaniem starej sprężarki polega na tym, że jeśli się zniszczy, możesz skończyć z uszkodzonym parownikiem. Wymiana parownika to OGROMNA PITA. Spróbowałbym tego uniknąć, jeśli to możliwe. Wymieniając sprężarkę na nową, wyeliminujesz wadę konstrukcyjną oryginalnej sprężarki, a tym samym nie będzie potrzeby stosowania desluggera.

#13 ·
Nie mam żadnego doświadczenia z desluggerem, ale być może podzielenie się moimi doświadczeniami z wymianą mojego systemu AC z '05 roku byłoby pomocne.

Kiedy wyciągnąłem silnik, wymieniłem klimatyzację (oryginalną, 140 tys. mil), ponieważ była BARDZO głośna (wydawała głośny, stukający/grzechotający dźwięk TYLKO wtedy, gdy sprężarka była włączona). Wymieniłem wszystkie przewody, skraplacz i oczywiście sprężarkę. Parownik był jedyną rzeczą, która była oryginalna. Wyczyściłem parownik produktem do czyszczenia klimatyzacji, który przedmuchuje się przez przewody za pomocą kompresora powietrza i specjalnego mocowania (wszystko można znaleźć na Amazon). Jest to w zasadzie alkohol izopropylowy. Jeśli to robisz, nie bierz gęstego środka czyszczącego, tylko cieńszy. Na szczęście nie widziałem zbyt wiele brudu z parownika, zamiast tego głównie stary olej PAG z neonowym kolorem (chociaż było trochę zanieczyszczeń).

W każdym razie, napełniłem przewody, skraplacz i sprężarkę odpowiednią ilością oleju PAG, a następnie napełniłem system sam. Działa świetnie, ale minął niecały rok. Kupiłem rzeczy marki Four Seasons z RockAuto zarówno do sprężarki, jak i przewodów, a także użyłem skraplacza Denso.

W każdym razie, po przejściu przez to wszystko, myślę, że w twoim przypadku warto byłoby wymienić skraplacz i sprężarkę klimatyzacji. Starsze awarie klimatyzacji były przede wszystkim spowodowane samą sprężarką. Dlatego wymiana tego byłaby dobrym pomysłem dla spokoju ducha. Jeśli wymieniasz sprężarkę, możesz również kupić nowy skraplacz, ponieważ jest on dostarczany z nową osuszaczką i innymi elementami instalacji hydraulicznej, które są nieco delikatne. Przepłucz system tym samym produktem, którego użyłem, dodaj wymaganą ilość oleju PAG do systemu (nowa sprężarka powinna już mieć trochę w środku, ale musisz wymienić olej, który był w przewodach, skraplaczu i parowniku).

Robienie tego powinno dać ci dużo życia w twoim systemie klimatyzacji. I nie powinieneś potrzebować żadnych dodatków, takich jak deslugger, wbudowanych w system.

Obawa przed zachowaniem starej sprężarki polega na tym, że jeśli sama się zniszczy, możesz skończyć z uszkodzonym parownikiem. Wymiana parownika to OGROMNY PITA. Spróbowałbym tego uniknąć, jeśli to możliwe. Wymieniając sprężarkę na coś nowego, wyeliminujesz wadę konstrukcyjną oryginalnej sprężarki, a tym samym nie będzie potrzeby stosowania desluggera.
Nigdy nie wymieniłeś parownika w Mercedesie lub BMW?
Wymiana rdzenia w Gen 2 CR-V to pestka w porównaniu do tych 2 POS
Przynajmniej nie trzeba wyjmować całego deski rozdzielczej...

#6 ·
Jestem w trakcie przerabiania mojego systemu w tej chwili. Wydaje trochę hałasu, a czas na jego zmianę jest dla mnie właśnie teraz. Lata tutaj w Phoenix są brutalne i nie zamierzam spędzić tygodnia bez klimatyzacji, czekając na części w środku lata. Wymieniam cały system z wyjątkiem sztywnych przewodów, które płuczę. Zrobiłem to w starej ciężarówce Toyoty i po zakończeniu pracy miała najlepszą klimatyzację ze wszystkich pojazdów, w jakich kiedykolwiek byłem. Wymieniłem już sprężarkę i skraplacz, a także węże. Dzisiaj robię parownik i zawór rozprężny i mam nadzieję, że napełnię system.

Warto zauważyć, że istnieją dwa różne projekty sprężarek: sprężarka spiralna wyprodukowana przez Keihin i sprężarka tłokowa wyprodukowana przez Denso. Żadna z nich nie wydaje się być już produkowana przez oryginalne firmy, ale wersje na rynku wtórnym obu są szeroko dostępne. W Internecie pojawiają się sprzeczne informacje, ale luźny konsensus wydaje się być taki, że sprężarka spiralna Keihin była jednostką fabryczną, a model Denso jest ulepszoną opcją, która została wprowadzona na rynek w celu rozwiązania wielu problemów ze sprężarką spiralną. Mogę ci powiedzieć, że są one zdecydowanie fizycznie wymienne. Połączenia węży są identyczne, punkty montażowe są identyczne i używają tego samego sprzętu, koło pasowe ma tę samą średnicę i siedzi prawidłowo wyrównane z paskiem, złącze przewodów jest takie samo. Obudowa Denso wygląda nieco inaczej, a okablowanie wygląda na prostsze, ale wymiana jest łatwa. Dam ci znać, jeśli to nie zadziała, ale jest wielu ludzi, którzy przeszli na jednostkę Denso i działała dla nich dobrze. Zobacz wątek poniżej

https://www.crvownersclub.com/threa...ich-compressor.235217/?post_id=1805299&nested_view=1&sortby=oldest#post-1805299

#8 ·
Możesz użyć termometru laserowego i skierować go na temperatury wlotu/ssania sprężarek. Powinno być zimno.

Lub sprawdź temperatury wlotu i wylotu obu jednostek parownika i skraplacza.

Używając tych # s, możesz przeczytać trochę o przechłodzeniu i przegrzaniu. To da ci pojęcie o tym, co się dzieje.

To samo dotyczy zestawu wskaźników kolektora AC, odczytaj wskaźniki, aby zidentyfikować wszelkie nieprawidłowości.

Nie myl hałasów ze sprzęgła i jego łożyska lub innych części, które mogą brzmieć jak grzechotanie, ze złym kompresorem,

Gl

#9 · (Edited)
Możesz użyć termometru laserowego i skierować go na temperatury wlotu/ssania sprężarek. Powinno być zimno.

Lub sprawdź temperatury wlotu i wylotu obu jednostek parownika i skraplacza.

Używając tych # s, możesz przeczytać trochę o przechłodzeniu i przegrzaniu. To da ci pojęcie o tym, co się dzieje.

To samo dotyczy zestawu wskaźników kolektora AC, odczytaj wskaźniki, aby zidentyfikować wszelkie nieprawidłowości.

Nie myl hałasu ze sprzęgła i jego łożyska lub innych części, które mogą brzmieć jak grzechotanie, ze złym kompresorem,

Gl
To generalnie dobra rada; jednak systemy 04 i pre AC ze sprężarką spiralną mają znaną wadę konstrukcyjną, w której system ostatecznie niszczy się po upływie wystarczającej ilości czasu. To powiedziawszy, twój system może działać dobrze (tj. sprzęgło i łożysko sprężarki działają prawidłowo, mają odpowiedni poziom ciśnienia zarówno w przewodzie wysokiego ciśnienia, jak i w przewodzie cieczy, wraz z odpowiednimi temperaturami z obu przewodów), a mimo to jest tykającą bombą zegarową. Honda ma biuletyn serwisowy zalecający wymianę sprężarki AC w tych przypadkach.

Popraw mnie, jeśli się mylę, ale wydaje się, że obawy OP dotyczące AC są związane z tym biuletynem serwisowym.