Honda CR-V Owners Club Forums banner

Aktualizacja NHTSA - Problem z lepką kierownicą w 6G CR-V

1 reading
76K views 219 replies 70 participants last post by  leejaffe54  
#1 ·

Zamiast ponownie otwierać poprzedni wątek. Możemy użyć tego.

Posty, które po prostu wtrącają się, aby powiedzieć "Ja też mam ten problem" bez dodatkowego kontekstu lub przydatnych informacji, zostaną usunięte bez powiadomienia.

Dodatkowo, komentarze stwierdzające rozczarowanie Hondą/bzdury prawne itp. zostaną również w całości usunięte zgodnie z regulaminem forum, ponieważ nie wnoszą one w żaden znaczący sposób do dyskusji.

Pomyśl ZANIM opublikujesz.

Dzięki.

#3 ·
Właśnie dostałem informację od dealera, że nowa przekładnia kierownicza jest już dostępna dla naszego hybrydowego CRV Sport Touring z 2023 roku. Mieliśmy problemy z kierowaniem, gdzie wydawało się, że się zacina lub blokuje. Kierownica nie była tak płynna jak na początku. Więc prawdopodobnie w poniedziałek zostanie naprawiona, mając nadzieję, że to jedyny problem, jaki mamy. Przynajmniej mamy samochód zastępczy od kilku tygodni. Uwielbiam jazdę i prowadzenie naszego CRV w porównaniu do samochodu zastępczego Passport Trailsport, który mamy jako samochód zastępczy.

#5 ·
Właśnie dostałem informację od dealera, że nowa przekładnia kierownicza jest już dostępna dla naszego hybrydowego CRV Sport Touring z 2023 roku. Mieliśmy problemy z kierownicą, gdzie wydawało się, że się zacina lub blokuje. Kierownica nie była tak płynna jak nowa. Więc prawdopodobnie w poniedziałek zostanie naprawiona, mając nadzieję, że to jedyny problem, jaki mamy. Przynajmniej mamy samochód zastępczy od kilku tygodni. Uwielbiam jazdę i prowadzenie naszego CRV w porównaniu do samochodu zastępczego Passport Trailsport, który mamy jako samochód zastępczy.
Jak udało ci się przekonać ich, że przekładnia jest uszkodzona? Czy szef warsztatu odbył przejażdżkę lub prowadził samochód? Jestem prawie pewien, że mam ten sam problem, to hybrydowy CRV Sport z 2023 roku.

Dzięki,

Jeff

#4 ·
Fajnie. Po prostu ustawiamy regulatory temperatury za każdym razem, gdy opuszczamy pojazd, a następnie uruchamiamy go zdalnie, aby było ciepło, gdy wsiadamy. Z wyjątkiem podgrzewanej kierownicy, którą trzeba włączyć po wejściu do pojazdu.
Kierownica mojego Sport Touring 2023 będzie włączona, gdy wsiądę do samochodu po zdalnym uruchomieniu.
Dziwna część polega na tym, że przycisk włączania/wyłączania na kierownicy nie będzie włączony, gdy wsiądę do samochodu i uruchomię go. Ostatecznie wyłączy się po kilku minutach jazdy.
To miła funkcja.
Rano temperatury oscylowały w okolicach 40 stopni, nie wiem, czy musi być określona temperatura, zanim kierownica sama się nagrzeje.

#6 ·
Z raportu NHTSA.

"... Honda opublikowała Biuletyn Serwisowy 23-037 w lipcu 2023 roku, który dokładnie opisuje stan. Aby rozwiązać ten problem, Honda nakazuje dealerom usunięcie elektronicznej przekładni wspomagania kierownicy (EPS) i wymianę jej na nową przekładnię."

Należy pamiętać, że biuletyn serwisowy Hondy został wydany w lipcu 2023 roku. Honda jest świadoma problemu od kilku miesięcy.

#8 ·
Byłem ostatnio z moim 23 EX u dealera, pytając o pewne problemy i poruszyłem kwestię zacinającej się kierownicy. Wprowadził mój numer VIN do jakiejś bazy danych i wszystko było w porządku. Co ciekawe w moim samochodzie, miałem ten problem przy około 1000 milach. Wymieniłem opony OEM (zawsze to robię) i nadal występował. Obróciłem opony i problem zniknął, by nigdy nie powrócić. Mam 5500 mil i wydaje mi się w porządku. Nie jest tak płynna jak w moim nowym Accordzie, ale to nie SUV. Zwrócił uwagę, że jeśli nie jesteś w domniemanym zakresie numeru VIN i nadal czujesz, że masz problemy, mają jakąś procedurę testową, którą przechodzą, aby ustalić, czy jest źle. Założę się, że mój problem powróci w pewnym momencie. Mam nadzieję, że nie!

#10 ·
Czy istnieje jakieś niebezpieczeństwo w dalszej jeździe z tym problemem? Z tego wątku wynika, że to nie jest normalne i powinno być rozwiązane przez dealera. Jednak wygląda na to, że będę musiał poczekać na oficjalne wezwanie do serwisu i dostępność części zamiennych w celu trwałej naprawy.

Mam przejechane 9 tysięcy mil i właśnie zauważyłem ten problem, gdy jechałem prostą autostradą z wyłączonym LKAS. Opisałbym to jako „uderzenie”, które koło musi pokonać, zanim się wygładzi. Zdecydowanie występuje przy prędkościach autostradowych, ale znika lub jest mniej widoczne przy mniejszych prędkościach. Można to łatwo powtórzyć, delikatnie kołysząc kierownicą w lewo i prawo przy prędkości autostradowej. Po minięciu punktu uderzenia występuje również pewien luz na kierownicy.

Było to znacznie mniej zauważalne z włączonym LKAS, dlatego nie byłem tego świadomy przed tym niedawnym doświadczeniem.

#11 ·
Kupiliśmy nasz model EX-L z 2023 roku w grudniu 2022 roku. Miał pierwszy serwis u dealera przy 8700 milach, 2 tygodnie temu. Obrócili opony i wyregulowali ciśnienie powietrza do 33 psi we wszystkich oponach zgodnie z raportem serwisowym. Dziwne, ponieważ tabliczka na drzwiach mojego CRV mówi 35 psi z przodu, 32 z tyłu. Może to przypadek, ale zaraz po tym zauważyłem problem z lepką kierownicą. Jest to powtarzalne podczas jazdy samochodem na zimno przy prędkości 35-40 mph. Więc teraz po świętach wybiorę się do dealera. Czy ktoś może potwierdzić prawidłowe ciśnienie w oponach?

Przyczyna opisana w raporcie NHTSA EA23003 mówi, że jest to spowodowane uwolnieniem naprężeń na kole ślimakowym, powodującym zużycie, i prawdopodobnie "zbyt małą ilością smaru" użytego tam podczas produkcji. Czy ktoś wie, gdzie produkowane są te zespoły kierownicze?

#12 · (Edited)
Kupiliśmy nasz model EX-L z 2023 roku w grudniu 2022 roku. Miał pierwszy serwis u dealera przy przebiegu 8700 mil, 2 tygodnie temu. Obrócili opony i wyregulowali ciśnienie powietrza do 33 psi we wszystkich oponach zgodnie z raportem serwisowym. Dziwne, ponieważ tabliczka na drzwiach mojego CRV mówi 35 psi z przodu, 32 z tyłu. Może to przypadek, ale zaraz po tym zauważyłem problem z lepką kierownicą. Można go powtórzyć podczas jazdy zimnym samochodem z prędkością 35-40 mph. Więc teraz po świętach wybiorę się do dealera. Czy ktoś może potwierdzić prawidłowe ciśnienie w oponach?

Przyczyna opisana w raporcie NHTSA EA23003 mówi, że jest to spowodowane uwolnieniem naprężeń na kole ślimakowym, powodującym zużycie i prawdopodobnie "zbyt małą ilością smaru" użytego tam podczas produkcji. Czy ktoś wie, gdzie produkowane są te zespoły kierownicze?
Jeśli używasz oryginalnych opon, ciśnienie jest takie, jak podano na etykiecie słupka B.

Prawdopodobnie się pomylili, 33 psi na całym obwodzie to prawidłowe ciśnienie w moim modelu Touring z 19-calowymi kołami.

#14 ·
2024 CRV 2400 mil i rozwinęła się blokująca się kierownica (LKA wyłączone). Zabrano do dealera, który potwierdził "przerywaną awarię przekładni EPS" i zamówił część, ale została ona zamówiona z opóźnieniem do kwietnia 2024 roku. Zgłoszono do NHTSA i złożono roszczenie NCDS, ponieważ narusza to moje stanowe prawo Lemon Law, które przewiduje maksymalnie 30 dni poza eksploatacją dla nowego pojazdu.

#15 ·
Witajcie wszyscy... dodaję swoje dwa grosze do kwestii "Sticky Steering". Jestem właścicielem 3-miesięcznego CRV Hybrid Sport z 2024 roku i już doświadczyłem tego problemu i mam pewne pojęcie, gdzie może leżeć przyczyna. Pozwólcie, że wyjaśnię:

Mój CRV był idealny pod względem kierowania od momentu, gdy odebraliśmy go od dealera, jednak kilka tygodni temu wpadłem na "genialny pomysł", aby zabrać go do jednej z tych bezdotykowych automatycznych myjni ciśnieniowych, która ma opcję "mycia podwozia" i chociaż zwykle nigdy nie decydowałbym się na mycie najwyższego poziomu, które obejmuje czyszczenie podwozia, tym razem głupio zdecydowałem się z niej skorzystać. Po zakończeniu mycia nie zauważyłem nic niezwykłego, więc wróciłem do domu i ponieważ to tak naprawdę samochód mojej żony, nie jeździłem CRV przez kilka dni.

Kiedy ponownie nim jeździłem w weekend, natychmiast zauważyłem lepkie uczucie na kierownicy... Zapytałem żonę, czy w ciągu ostatnich kilku dni przydarzyło jej się coś niezwykłego z samochodem, ale powiedziała, że nie. Uczucie było takie, jakby za każdym razem, gdy chciałeś zmienić kierunek z jednej strony na drugą, czułeś tę "szorstkość" na kierownicy, jakby coś w układzie kierowniczym nie było wystarczająco nasmarowane i części miały nadmierne tarcie wewnątrz koła. To był moment, w którym zacząłem szukać w Google i natknąłem się na posty na forum dotyczące problemu "sticky steering". Muszę powiedzieć, że następnego dnia ponownie jeździłem samochodem tylko po to, aby sprawdzić i problem wciąż występował, więc powiedziałem żonie, że po wakacjach będziemy musieli zabrać go do dealera, aby to naprawić.

Co ciekawe, po 3-4 dniach jazdy żony samochodem po tym, jak po raz pierwszy zauważyłem problem, problem wydawał się zniknąć sam z siebie, ponieważ wczoraj ponownie przejechałem samochodem około 50 mil (zarówno w mieście, jak i na autostradzie), a kierownica wróciła do normy.

Moim zdaniem... czy może być tak, że przekładnia kierownicza tych nowszych CRV ma problem z izolacją na gumowych osłonach lub uszczelkach, co może pozwolić wodzie przedostać się, gdy coś takiego jak mycie podwozia wlewa wodę pod wysokim ciśnieniem do części?

To może wyjaśniać, dlaczego samochód, który ma zaledwie 3 miesiące, może nagle doświadczyć takiego problemu. Musimy zdać sobie sprawę, że te obecne samochody zostały zmontowane z części, które zostały wyprodukowane w czasach pandemii, gdzie "problemy z jakością" były powszechne ze względu na problemy z łańcuchem dostaw i brak pracowników produkcyjnych, więc nie byłoby zaskoczeniem, że te obecne przekładnie kierownicze mogą mieć problemy z rozwiązaniem czegoś tak prostego jak utrzymanie wody z dala od systemu.

Będę regularnie sprawdzał samochód i jeśli problem pojawi się ponownie, zabiorę go do serwisu... Gdybym zabrał go tego dnia, w którym zauważyłem problem, jestem prawie pewien, że przyjęliby podejście polegające na wymianie przekładni kierowniczej, ponieważ problem był bardzo, bardzo zauważalny, ale jeśli zabiorę go dzisiaj tak, jak jest, na pewno powiedzą, że działa dobrze (co rzeczywiście ma miejsce).

#17 ·
Informacja NHTSA na temat napraw jest bardzo jasna i że dealerzy powinni wymieniać części - podkreślono poniżej...

"Niektóre skargi zarzucają dealerom Hondy, że nie są w stanie odtworzyć stanu lub stwierdzają, że jest to normalne działanie pojazdu. Jednak Honda wydała Biuletyn Serwisowy 23-037 w lipcu 2023 r., który dokładnie opisuje ten stan. Aby rozwiązać ten problem, Honda nakazuje dealerom usunięcie elektronicznej przekładni wspomagania kierownicy (EPS) i wymianę jej na nową przekładnię."

#19 ·
2024 CR-V Hybrid Sport Touring AWD

TLDR – Doświadczyłem problemu przy 3500 milach i zabrałem samochód do dealera przy 5813 milach, nie mogąc niezawodnie odtworzyć problemu, z wyjątkiem prędkości autostradowych. Dealer zwrócił samochód (5821 mil) i powiedział mi, że samochód miał ten problem (bez wzmianki o metodzie diagnozy) i zamówili część zamienną, która była wstrzymana bez przewidywanej daty dostawy. Mieli również 4 lub 5 innych samochodów z tym samym problemem.
-------------------------------------------
Kupiliśmy pojazd nowy w październiku 2023 roku i, poza kilkoma dziwactwami, nie mieliśmy żadnych problemów z pojazdem aż do... Przy około 3500 milach zauważyliśmy, że podczas pokonywania łagodnego zakrętu na autostradzie wystąpiło zauważalne 'przyklejanie się i uderzanie' podczas dokonywania drobnej korekty kierownicy. Porównałem to do wciskania słomki przez pokrywkę – potrzebna dodatkowa siła, a następnie nagłe zwolnienie. Siła potrzebna do pokonania przyklejania była niewielka – tylko około uncji – ale zauważalna i niepokojąca. Nie doświadczyliśmy problemów przy niższych prędkościach ani na postoju i podczas obracania kierownicą.

Po zbadaniu problemu (dzięki, CR-V Owners Club!), zdecydowaliśmy, że mamy Sticky Steering Issue i przy 5813 milach musieliśmy zlecić dealerowi jego rozwiązanie.

Nie mogłem niezawodnie odtworzyć problemu, z wyjątkiem autostrady, więc spodziewałem się, że będę musiał wykonać wiele skoków dla dealera. Poszedłem do lokalnego dealera Hondy (nie dealera, od którego kupiliśmy samochód) z kopią raportu NHSTA i TSB 23-037 w ręku, oczekując tych samych odpowiedzi, które zgłosiło wielu innych. Kiedy wyjaśniłem problem doradcy serwisowemu, odpowiedzieli: „O tak. Mamy Civica z tym problemem. Zamówiliśmy część zamienną, ale jest wstrzymana. Sprawdzimy Twój samochód”. Zostawiłem samochód na noc (i poprosiłem o obrócenie opon, aby wyeliminować potencjalną przeszkodę).

Kiedy odebrałem samochód następnego dnia (z 5821 milami), inny doradca serwisowy powiedział mi: „Tak, Twój samochód ma ten problem i zamówiliśmy część – która jest wstrzymana – więc poinformujemy Cię, kiedy będziemy mieć datę dostawy. Dałbym Ci samochód zastępczy, ale nie mogę, dopóki nie będziemy mieć daty wysyłki”. Zdziwiony podziękowałem im i zapytałem, jak zdiagnozowali problem i czy było wiele innych przypadków. Odpowiedzieli, że nie są pewni metody diagnozy (tylko technik wie), Honda powiedziała im, że jeśli są skargi, należy wymienić część, i że mają 4 lub 5 innych pojazdów z tym samym problemem. Więc teraz czekam na część.

Wrażenie, jakie odniosłem, było takie, że dealerzy mają metodę identyfikacji problemu bez długiej jazdy próbnej i są gotowi wymienić część, gdy klient się skarży. Będziemy nadal używać CR-V w mieście, ale unikniemy autostrady z nim.

#21 ·
2024 CR-V Hybrid Sport Touring AWD

TLDR – Doświadczyłem problemu przy 3500 milach i zabrałem samochód do dealera przy 5813 milach, nie mogąc niezawodnie odtworzyć problemu, z wyjątkiem prędkości autostradowych. Dealer zwrócił samochód (5821 mil) i powiedział mi, że samochód ma ten problem (bez wzmianki o metodzie diagnozy) i zamówili część zamienną, która była niedostępna bez podania przewidywanego terminu dostawy. Mieli również 4 lub 5 innych samochodów z tym samym problemem.
-------------------------------------------
Kupiliśmy pojazd nowy w październiku 2023 roku i, poza kilkoma dziwactwami, nie mieliśmy żadnych problemów z pojazdem aż do... Przy około 3500 milach zauważyliśmy, że podczas pokonywania łagodnego zakrętu na autostradzie wystąpiło zauważalne 'zacinanie się i wstrząs' podczas dokonywania drobnej korekty kierownicy. Porównałem to do wciskania słomki przez pokrywkę – potrzebna dodatkowa siła, a następnie nagłe zwolnienie. Siła potrzebna do pokonania zacinania się była niewielka – tylko około uncji – ale zauważalna i niepokojąca. Nie doświadczyliśmy problemów przy niższych prędkościach ani na postoju i podczas obracania kierownicą.

Po zbadaniu problemu (dzięki, CR-V Owners Club!), zdecydowaliśmy, że mamy Sticky Steering Issue i przy 5813 milach musieliśmy zlecić dealerowi jego rozwiązanie.

Nie byłem w stanie niezawodnie odtworzyć problemu, z wyjątkiem autostrady, więc spodziewałem się, że będę musiał przeskoczyć wiele przeszkód dla dealera. Poszedłem do lokalnego dealera Hondy (nie dealera, od którego kupiliśmy samochód) z kopią raportu NHSTA i TSB 23-037 w ręku, oczekując tych samych odpowiedzi, które zgłosiło wielu innych. Kiedy wyjaśniłem problem doradcy serwisowemu, odpowiedzieli: „O tak. Mamy Civica z tym problemem. Zamówiliśmy część zamienną, ale jest niedostępna. Sprawdzimy Twój samochód”. Zostawiłem samochód na noc (i poprosiłem o obrót opon, aby wyeliminować jedną potencjalną przeszkodę).

Kiedy odebrałem samochód następnego dnia (przy 5821 milach), inny doradca serwisowy powiedział mi: „Tak, Twój samochód ma ten problem i zamówiliśmy część – która jest niedostępna – więc poinformujemy Cię, kiedy będziemy mieli termin dostawy. Dałbym Ci samochód zastępczy, ale nie mogę, dopóki nie będziemy mieli daty wysyłki”. Zdziwiony podziękowałem im i zapytałem, jak zdiagnozowali problem i czy było wiele innych przypadków. Odpowiedzieli, że nie są pewni metody diagnozy (wie to tylko technik), Honda powiedziała im, że jeśli są skargi, należy wymienić część, i że mają 4 lub 5 innych pojazdów z tym samym problemem. Więc teraz czekam na część.

Wydawało mi się, że dealerzy mają metodę identyfikacji problemu bez długiej jazdy próbnej i są gotowi wymienić część, gdy klient się skarży. Będziemy nadal używać CR-V w mieście, ale unikniemy nim autostrady.
Właśnie otrzymałem aktualizację od dealera, że mają przewidywany termin dostawy na ostatni tydzień marca lub pierwszy tydzień kwietnia (8 - 10 tygodni).

#20 ·
Honda ma obecnie pełne ręce roboty z wezwaniami do serwisu. Osobiście uważam, że w pewnym momencie będzie to duże wezwanie, obejmujące Civic, CR-V i być może HR-V. Mój CR-V miał ten problem przy przebiegu około 1500 mil. Zmieniłem opony i od tego czasu rotowałem, a problem zniknął, ale nie do końca. Od czasu do czasu odczuwam lekkie blokowanie.

#23 ·
Podsumowanie: Skarga dotycząca wysiłku kierowania podczas jazdy ze średnią lub autostradową prędkością, z możliwą skargą na hałas przy niskich prędkościach i bez zapalonej MIL lub zapisanego DTC. Istnieje możliwe uszkodzenie przekładni kierowniczej. Zdejmij zespół przekładni EPS i wymień na nową przekładnię. Zachowaj oryginalny silnik/jednostkę sterującą EPS z nową przekładnią.

#24 ·
Aktualizacja do mojego wcześniejszego postu - Mój CRV EX z 2023 roku z przebiegiem 9,1 tys. mil pojechał do dealera w celu diagnozy. Powiedziałem im przy odprawie - "to dzieje się przy 35-50 mph - jedź samochodem prosto przez 1/4 do 1/2 mili, a następnie skręć kierownicą." Dla mnie kierownica nie zacina się tak bardzo przy 65-70 mph na autostradzie. Zresetowałem licznik przebiegu dziennego, który pokazał mi, że dealer przejechał około 3 mil. Potwierdzili problem, zamówili części, ale jeszcze nie ma przewidywanego terminu dostawy. Dałem raport NHTSA pracownikowi na ladzie i poprosiłem, aby "przekazali ten raport technikowi serwisowemu", co być może pomogło. Osoba pisząca raport dała mi typową odpowiedź - "nigdy wcześniej nie widziałem tego problemu, itp..."

#26 ·
Świetnie - myślę, że w najbliższej przyszłości pojawi się TSB dla CRV 23-24, tak jak ma to obecnie Civic. Lekkie blokowanie od czasu do czasu jest do zniesienia, obawiam się całkowitej awarii, która spowoduje wjechanie na inny pas.
Zgadzam się, że prawdopodobnie pojawi się TSB lub TSB dla Civica zostanie rozszerzone. Osobiście nie sądzę, aby całkowita awaria była prawdopodobna (chociaż moja żona odmawia jazdy samochodem po autostradzie), ale że blokowanie może być na tyle poważne, że spowoduje nadsterowność i spowoduje wypadek (jak uderzenie w ciężarówkę z jednej strony lub betonową barierę z drugiej podczas jazdy przez strefę budowy). Mój wymaga tylko kilku uncji siły, aby pokonać blokowanie, ale raport NHTSA mówi, że niektóre wymagają nawet 2,4 funtów.

#28 ·
Mój CRV ST z 2023 roku właśnie rozwinął ten problem po 10 tys. km. Wyłączyłem asystenta pasa ruchu, zmieniając go tylko na ostrzeżenia i wydaje się, że problem zniknął. Zastanawiam się, czy to problem fizyczny, czy problem z oprogramowaniem? Może Honda wciąż pracuje nad rozwiązaniem związanym ze sposobem działania czujników, elementów układu kierowniczego i wbudowanego oprogramowania? Złożone systemy takie jak ten wymagają ścisłej koordynacji między oprogramowaniem a sprzętem.

#32 ·
Miałem ten problem przez ostatnie 3 tygodnie. 2023 Hybrid Sport Touring, 8500 mil. Kierownica chodziła płynnie w miejscu, ale przy każdej prędkości powyżej 20 mil na godzinę, gdy kierownica była przesuwana poza środek, zacinała się lub blokowała w obu kierunkach. Nie wpływało to na jazdę, ale było naprawdę irytujące.

Więc wczoraj jechałem autostradą. Zirytowany tym, że kierownica się zacinała podczas jazdy i musiałem jechać objazdem z powodu robót drogowych. Zaprowadziło nas to na boczną drogę, którą mógłbym opisać jako odwrócone "C" na drodze. Trzeba było skręcić w prawo, a następnie szybko w lewo. Pokonałem to z pewną prędkością, to było całkiem fajne prowadzić CRV jak trochę samochód sportowy. Potem dojechałem do końca drogi, skręciłem w lewo i jeszcze raz w lewo z powrotem na autostradę. Cóż, patrzcie, zacina się już nie ma. W ogóle się nie zacina.

Więc coś, co zrobiłem, naprawiło problem. Nie sądzę, żeby dwa skręty w lewo to zrobiły, więc skłaniam się ku szybkiemu zakrętowi w kształcie odwróconego "C". To naprawdę zastanawiające, dlaczego to zadziałało, ale zadziałało. Jeśli znowu dostanę lepką kierownicę, spróbuję tej samej sekwencji zdarzeń, aby sprawdzić, czy to naprawi.

#33 ·
Ten sam problem z "lepkim" układem kierowniczym w modelu CRV Sport Touring z 23 roku. Zgłosiłem to u dealera przy przebiegu 8700 mil. Nie udało im się odtworzyć problemu. Przywieźliśmy go do dealera po raz drugi i przejechali samochodem 400 mil. Za drugim razem nie udało im się odtworzyć problemu. Do trzech razy sztuka, poprosiłem pracownika serwisu, aby przejechał się ze mną samochodem i zauważył problem w ciągu 3 mil. Zamówili nową przekładnię kierowniczą i ją wymienili. Mieliśmy dwa samochody zastępcze na łącznie 6 tygodni poza serwisem. Wierzę, że byliśmy jednym z pierwszych przypadków z tym problemem u tego dealera. Mamy teraz 12 tys. mil na CRV i nie mamy innych problemów.

#34 ·
CRV Sport Hybrid żony z 2024 roku jest na przeglądzie po 5 tys. km. Nie jeżdżę jej samochodem zbyt często, ale ostatnio podczas podróży i natychmiast zauważyłem na autostradzie, że małe korekty kierownicy sprawiały wrażenie, jakby była zablokowana. Powiedziała mi wtedy, że czuje to od jakiegoś czasu, ale nie chciała nic mówić. Powiedzieli, że wczoraj tego nie czuli, ale inny technik miał nim jeździć dziś rano. Również dlatego, że hamulce piszczą, gdy wyjeżdża z garażu, powiedzieli, że tarcze są zardzewiałe, zaśmiałem się, mają rowki z tyłu, wymieniają je. Mam przeczucie, że ta lepka sytuacja z kierownicą będzie lepką katastrofą. To jej 3. CRV i pierwszy, z którego nie jest zadowolona. Zużycie paliwa jest również o około 10 mil niższe od podanego łącznego. Jej 1,5-litrowy silnik turbo crv, który oddała w rozliczeniu, spisywał się znacznie lepiej pod względem zużycia paliwa.