Witajcie wszyscy... dodaję swoje dwa grosze do kwestii "Sticky Steering". Jestem właścicielem 3-miesięcznego CRV Hybrid Sport z 2024 roku i już doświadczyłem tego problemu i mam pewne pojęcie, gdzie może leżeć przyczyna. Pozwólcie, że wyjaśnię:
Mój CRV był idealny pod względem kierowania od momentu, gdy odebraliśmy go od dealera, jednak kilka tygodni temu wpadłem na "genialny pomysł", aby zabrać go do jednej z tych bezdotykowych automatycznych myjni ciśnieniowych, która ma opcję "mycia podwozia" i chociaż zwykle nigdy nie decydowałbym się na mycie najwyższego poziomu, które obejmuje czyszczenie podwozia, tym razem głupio zdecydowałem się z niej skorzystać. Po zakończeniu mycia nie zauważyłem nic niezwykłego, więc wróciłem do domu i ponieważ to tak naprawdę samochód mojej żony, nie jeździłem CRV przez kilka dni.
Kiedy ponownie nim jeździłem w weekend, natychmiast zauważyłem lepkie uczucie na kierownicy... Zapytałem żonę, czy w ciągu ostatnich kilku dni przydarzyło jej się coś niezwykłego z samochodem, ale powiedziała, że nie. Uczucie było takie, jakby za każdym razem, gdy chciałeś zmienić kierunek z jednej strony na drugą, czułeś tę "szorstkość" na kierownicy, jakby coś w układzie kierowniczym nie było wystarczająco nasmarowane i części miały nadmierne tarcie wewnątrz koła. To był moment, w którym zacząłem szukać w Google i natknąłem się na posty na forum dotyczące problemu "sticky steering". Muszę powiedzieć, że następnego dnia ponownie jeździłem samochodem tylko po to, aby sprawdzić i problem wciąż występował, więc powiedziałem żonie, że po wakacjach będziemy musieli zabrać go do dealera, aby to naprawić.
Co ciekawe, po 3-4 dniach jazdy żony samochodem po tym, jak po raz pierwszy zauważyłem problem, problem wydawał się zniknąć sam z siebie, ponieważ wczoraj ponownie przejechałem samochodem około 50 mil (zarówno w mieście, jak i na autostradzie), a kierownica wróciła do normy.
Moim zdaniem... czy może być tak, że przekładnia kierownicza tych nowszych CRV ma problem z izolacją na gumowych osłonach lub uszczelkach, co może pozwolić wodzie przedostać się, gdy coś takiego jak mycie podwozia wlewa wodę pod wysokim ciśnieniem do części?
To może wyjaśniać, dlaczego samochód, który ma zaledwie 3 miesiące, może nagle doświadczyć takiego problemu. Musimy zdać sobie sprawę, że te obecne samochody zostały zmontowane z części, które zostały wyprodukowane w czasach pandemii, gdzie "problemy z jakością" były powszechne ze względu na problemy z łańcuchem dostaw i brak pracowników produkcyjnych, więc nie byłoby zaskoczeniem, że te obecne przekładnie kierownicze mogą mieć problemy z rozwiązaniem czegoś tak prostego jak utrzymanie wody z dala od systemu.
Będę regularnie sprawdzał samochód i jeśli problem pojawi się ponownie, zabiorę go do serwisu... Gdybym zabrał go tego dnia, w którym zauważyłem problem, jestem prawie pewien, że przyjęliby podejście polegające na wymianie przekładni kierowniczej, ponieważ problem był bardzo, bardzo zauważalny, ale jeśli zabiorę go dzisiaj tak, jak jest, na pewno powiedzą, że działa dobrze (co rzeczywiście ma miejsce).