Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

olej pomarańczowy może być używany podczas długich podróży

2 reading
4.5K views 17 replies 5 participants last post by  DriveHangry  
#1 ·
Cześć
Jestem właścicielem Hondy CRV od 6 miesięcy i jak dotąd nie miałem żadnych problemów. Mam CRV 2.2cdti z 09 roku z przyzwoitym przebiegiem 225 tys. km.
Dziś, po 20-minutowej jeździe autostradą, zauważyłem, że pomarańczowa kontrolka oleju na desce rozdzielczej się zaświeciła.
Regularnie sprawdzam olej i wymieniłem olej i filtr około 3 tys. km temu. Używam samochodu w weekendy do holowania mojej 16-stopowej przyczepy i jeżdżę nim po całej Yorkshire i nigdy wcześniej tego nie robił.
Zatrzymałem się i sprawdziłem olej i było go niewiele poniżej pełnego, ponieważ stał tylko kilka minut, uznałem to za w porządku.
Kiedy uruchomiłem samochód, kontrolka zgasła, ale około 10 minut później zaświeciła się ponownie, więc zatrzymałem się i ponownie sprawdziłem poziom i nadal było dobrze.
Kontrolka nie zaświeciła się na czerwono, tylko na pomarańczowo, a samochód jechał jak zwykle.
Zgaduję, że to czujnik poziomu, ale nie pamiętam, żebym widział taki, kiedy ostatnio byłem pod samochodem.
Jeśli ktoś może pomóc, byłbym wdzięczny.

#6 ·
Prawdopodobnie uszkodził się czujnik ciśnienia oleju i musisz go wymienić - Uważaj, aby nie uszkodzić gwintu podczas wykręcania / dokręcania.
Dlaczego ciśnienie oleju? Kontrolka jest pomarańczowa, a nie czerwona, czy to wczesne ostrzeżenie o ciśnieniu? Zamierzam w weekend wymienić olej i filtr, aby się upewnić i sprawdzę ponownie poziom rano, gdy będzie zimno, a łóżko postoi kilka godzin.

#7 ·
Zapobiegawczo zmierz olej, który wypływa. Zrobiłem małe poszukiwania, aby zobaczyć, co dokładnie oznacza kontrolka. Brak wniosków, ale jeden z właścicieli zgłosił, że usunął kody błędów, aby się jej pozbyć. Inny wspomniał o aktualizacji oprogramowania przez dealera (być może TSB?), być może po prostu pobrali od nich 54 funty za zresetowanie kodu błędu.

#8 ·
Na wszelki wypadek zmierz olej, który wychodzi. Szukałem trochę, żeby zobaczyć dokładnie, co oznacza kontrolka. Żadnych wniosków, ale jeden właściciel zgłosił, że wyczyścił kody błędów, żeby się jej pozbyć. Inny wspomniał o aktualizacji oprogramowania przez dealera (może TSB?), być może po prostu pobrali od nich 54 funty za zresetowanie kodu błędu.
Czytałem o resecie za pomocą urządzenia diagnostycznego, a także o aktualizacji pojazdu u dealerów. Zamierzam jutro nad tym popracować, więc odczytam kody i zresetuję, a jeśli to nie zadziała, przyjrzę się aktualizacji serwisu.

#10 ·
Dlaczego ciśnienie oleju? Kontrolka jest pomarańczowa, a nie czerwona, czy to wczesne ostrzeżenie o ciśnieniu? Zamierzam w weekend wymienić olej i filtr, żeby się upewnić i sprawdzę poziom ponownie rano, kiedy będzie zimno, a łóżko postoi kilka godzin.
Informacje zaczerpnięte z instrukcji obsługi
Honda CR-V Low Oil Pressure Warning Light
Ciśnienie oleju
Kontrolka niskiego ciśnienia oleju w Hondzie CR-V zapala się z powodu niskiego poziomu oleju lub niskiego ciśnienia oleju. Postępuj w następujący sposób:
1. Zjedź na pobocze, zatrzymaj się w bezpiecznym miejscu i na równym podłożu.
2. Zgaś silnik i pozostaw go na około 3 minuty.
3. Otwórz maskę i sprawdź poziom oleju silnikowego.
4. Jeśli poziom oleju silnikowego jest niski, dolej wystarczającą ilość oleju, aż do wskaźnika MAX na bagnecie (górny znak).
5. Uruchom silnik.
6. Jeśli kontrolka zgaśnie, możesz kontynuować jazdę. Jeśli kontrolka nie zgaśnie po 10 sekundach, natychmiast wyłącz silnik i nie kontynuuj jazdy.
Ostrzeżenie
Jeśli poziom oleju był wystarczający i nie uzupełniłeś go, nie kontynuuj jazdy lub nie kontynuuj jazdy, jeśli kontrolka ostrzegawcza pozostaje włączona nawet po dolaniu oleju. Spowoduje to znaczne uszkodzenie silnika.
[/QUOTE]
Czytałem to również w instrukcji, jednak wspomina się tylko o kontrolce ciśnienia oleju, nie ma wzmianki o dwóch kolorach we wszystkich moich poprzednich samochodach i dwóch pozostałych w rodzinie, kontrolka jest tylko czerwona i mają oddzielną kontrolkę niskiego poziomu, jeśli byłaby dla niskiego poziomu, wspomniano by o tym w instrukcji lub jeśli tylko wczesne niskie ciśnienie, również by o tym wspomniano, to tak jasne jak błoto

#13 ·
Powinienem porozmawiać z Honda UK i poprosić ich o wyjaśnienia, moje doświadczenie mówi mi, że to Twój czujnik, a instrukcja obsługi mówi, że to czujnik ciśnienia – Twój samochód, Twoja decyzja.
Moja intuicja też mówi czujnik, ale rozum mówi ciśnienie, jednak przez ponad 30 lat jako technik nigdy nie widziałem wczesnej kontrolki niskiego ciśnienia w żadnym samochodzie i pracowałem nad prawie każdym samochodem, od wczesnych Ład po Porsche 991 turbo
Na razie dostanie wymianę oleju i filtra oraz płukanie Forte, olej Castrol i wypad w ten weekend.

#12 ·
Przy okazji, jeśli kontrolka niskiego ciśnienia oleju świeciła się cały czas, sugerowałbym, że może to być uszkodzony łańcuch pompy oleju, co było częste w silnikach 2.2 i-ctdi wczesnej generacji.

#15 ·
Zrobiłem to dzisiaj przed i po wymianie oleju. Nie jestem pewien, jakie powinny być wartości, ponieważ nie mogłem znaleźć jednoznacznego odniesienia, ale uzyskałem 22 na biegu jałowym przy temperaturze płynu chłodzącego 60*C i 52 przy 2000 obr/min i podobnie przy 80*C. Po przejrzeniu przewodnika referencyjnego dla silnika Diesla 2.1 Merc wydawały się one w porządku, a po wymianie oleju wzrosły tylko o ułamek. Jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć prawidłowe wartości, byłbym wdzięczny.

#17 ·
Odczyty ciśnienia oleju sugerują, że nie masz problemu z ciśnieniem oleju, więc tak jak mówiłem wcześniej, sprawdź czujnik ciśnienia.
Minęło więc kilka tygodni i wszystko jest w porządku. Zrobiłem około 1000 mil zarówno w mieście, jak i na autostradzie, w tym holowanie mojej przyczepy i wszystko jest w porządku z kontrolką oleju, więc trzymam kciuki

#18 ·
Niektóre możliwości to:
A.) Masz niski poziom oleju.
B.) Czujnik ciśnienia się psuje.
C.) Pokonujesz zakręty rajdowe.
D.) Pompa oleju ma problemy.
E.) Użyty olej jest powyżej lub poniżej specyfikacji.

Jakie warunki jazdy dokładnie to powodują? Czy występuje to w określonym czasie po uruchomieniu, czy zwykle zdarza się pod obciążeniem lub podczas hamowania? Pokonywanie zakrętów?
Czy samochód jest gorący czy zimny?
Czy robiłeś ostatnią wymianę oleju?
Czy sprawdziłeś poziom oleju?
Miej oko na to następnym razem, jeśli się to zdarzy, i daj nam znać.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.