Honda CR-V Owners Club Forums banner

Odczyt z bagnetu oleju w hybrydzie z lat 2023-2025

6.4K views 4 replies 5 participants last post by  feclark65  
#1 ·
Miarka oleju w moim hybrydowym samochodzie z 2024 roku ma pomarańczowy plastikowy element w miejscu, w którym sprawdza się poziom oleju, co utrudnia zobaczenie oleju, gdy jest świeży (nie wiem, dlaczego to zrobili, mój hybrydowy samochód z 2021 roku nie miał pomarańczowego plastikowego elementu i odczyt poziomu oleju był o wiele łatwiejszy). Mam nadzieję, że gdy olej stanie się brudniejszy (i gęstszy), będzie go lepiej widać na pomarańczowym plastiku. Próbowałem odczytać olej za pomocą latarki, światła słonecznego, osuszania miarki ręcznikiem papierowym, ale nic nie daje mi pewności, że widzę prawidłowy poziom oleju. Czy ktoś jeszcze uznał miarkę z pomarańczowym elementem za trudną do odczytania poziomu oleju, gdy olej jest świeży? Jakieś sztuczki, które ułatwiają odczyt oleju?

#2 ·
Miarka oleju w moim hybrydowym modelu z 2024 roku ma pomarańczowy plastikowy element w miejscu, w którym sprawdza się poziom oleju, co utrudnia zobaczenie oleju, gdy jest świeży (nie wiem, dlaczego to zrobili, mój hybrydowy model z 2021 roku nie miał pomarańczowego plastikowego elementu i odczyt poziomu oleju był znacznie łatwiejszy). Mam nadzieję, że gdy olej stanie się brudniejszy (i gęstszy), będzie lepiej widoczny na pomarańczowym plastiku. Próbowałem odczytać olej za pomocą latarki, światła słonecznego, osuszania miarki ręcznikiem papierowym, nic nie daje mi pewności, że widzę prawidłowy poziom oleju. Czy ktoś jeszcze uznał miarkę z pomarańczowym elementem za trudną do odczytania poziomu oleju, gdy olej jest świeży? Jakieś sztuczki, aby ułatwić odczyt oleju?
Tak, to irytujące. To, co zrobiłem w kilku moich samochodach (zarówno z plastikowymi, jak i metalowymi miarkami), to lekkie przeszlifowanie obszaru, który chcesz zobaczyć, bardzo drobnym papierem ściernym.