Honda CR-V Owners Club Forums banner

Dzielenie się ustaleniami

1 reading
10K views 17 replies 8 participants last post by  majicman88  
#1 ·
Ok, wielu ma teraz CRV generacji 2 do 3 z dużym przebiegiem, mój ma 248 tys. Jak wiedzą starzy wyjadacze, jestem technikiem motoryzacyjnym (wyszukane określenie mechanika, ale moje lata, wiedza i tak dalej, zasłużyłem na to wyszukane określenie lol).

Historia: mój V to moje dziecko. Wszystko w idealnym porządku, bez CEL, kodów itp. Jednak w ostatnich tygodniach/miesiącach zauważyłem brak mocy, szczególnie od czasu tej fali upałów. Problem stał się bardzo zauważalny przy 4500-5000 obr./min.

Spójrzmy więc na normalną listę:

Konwerter
Świece zapłonowe
Cewki
Zespół zaworu elektromagnetycznego (elektrozawór vtec z tyłu silnika)
Luz zaworowy

Ok, wystarczy. Znowu, moje dziecko, więc oczywiście wszystko jest w idealnym porządku. Na przykład wymieniłem czujnik stosunku paliwa do powietrza (o2 przed konwerterem), ponieważ był fabryczny, więc stary i zużyty. Nigdy CEL, tylko po to, aby uniknąć nieoczekiwanych problemów później.

Teraz jedna rzecz, o której nikt nigdy nie wspomina, i dotyczy to tylko lat 2002-2014 (nie jestem pewien, gdzie nastąpiło przejście na bezpośredni wtrysk), fakt, że mają zmienne fazy rozrządu.

VVT jest zwykle wykonywane (i tak robiła to Honda) za pomocą zaworu elektromagnetycznego, tak jak w skrzyni biegów, aby kontrolować ciśnienie oleju i przepływ do siłownika wałka rozrządu. Gruba zębatka wałka rozrządu ze śrubami w niej.

Ford i inni mają z tym mnóstwo problemów, Ford nazywa je fazatorami wałka rozrządu. Ale w zasadzie to samo cholerne gówno.

To dało mi do myślenia, jeśli mój VVT nie działa płynnie i poprawnie, silnik nie będzie działał prawidłowo. Komputer jest zaprogramowany tak, aby wszystko działo się synchronicznie. Myśli więc, że wałek rozrządu dostosowuje się w określonym tempie do określonego miejsca, ale tak nie jest, w każdym razie nie idealnie i płynnie.

115 $ zawór sterowania olejem vvt. Brak resetu ECM w celu ponownego uczenia, wystarczy podłączyć i od razu zobaczyć efekty bez zmiany innych parametrów.

Efekty zauważalne od razu po opuszczeniu parkingu w drodze do domu. Trochę więcej mocy, ładne i płynne przyspieszenie aż do 6000, tylko niewielki i krótki plateau tuż przed 4500, gdy włączył się VTEC. Mapowanie skrzyni biegów poszło w parze ze wzrostem mocy, mniejsze wciśnięcie pedału gazu dla tego samego prowadzenia. Zmiana biegów wcześniej, mniej redukcji biegu podczas przyspieszania lub jazdy pod górę.

To spowodowało później CEL, kod przełączania o2. Czego się spodziewałem, że coś się zepsuje, ponieważ nie zresetowałem do domyślnego programu ECM, aby mógł ponownie nauczyć się nowych parametrów prawidłowo działającego systemu VVT. Nie zresetowałem celowo. Chciałem udowodnić moją teorię. Zresetowałem teraz i wszystko jest w porządku.

Trochę rozwlekłe i przepraszam za to, ale chciałem się tym podzielić ze wszystkimi. Coś pomocnego, zanim ludzie zrezygnują ze swojego V, ponieważ nikt nie może zrozumieć, dlaczego wydaje się zużyty. Nie, po prostu elektrozawór jest zużyty. Ten jest po prawej stronie (strona pasażera) silnika, tuż nad mocowaniem silnika, pojedyncza wtyczka do niego, wygląda na zamontowany wewnątrz pokrywy rozrządu, ale tak nie jest, tylko 1 śruba 10 mm i wyciągnąć. Wyleje trochę oleju, więc upewnij się, że nie dostanie się na pasek/koła pasowe. Włóż szmatkę pod spód przed wyciągnięciem, to pomaga [emoji1787].

Wysłane z mojego SM-N975U za pomocą Tapatalk

#2 ·
To bardzo pomocny post! Mój '08 z przebiegiem 191 000 mil musi często redukować biegi na wzniesieniach, zwłaszcza z włączoną klimatyzacją. Może spróbuję tego. Jak zrobić reset/ponowną naukę? Jakaś kombinacja przekręceń kluczyka i wciskania pedału gazu? (Tak robi Nissan)

ETA: Wycofuję to. Ta kombinacja jest do ponownej nauki biegu jałowego w Nissanie.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#5 ·
Czyszczenie układu dolotowego, może jeśli Seafoam w oleju silnikowym (włożyć puszkę, pracować na biegu jałowym przez 30 do 60 minut, wyłączyć i wymienić olej, nie jeździć z pełną puszką w oleju silnikowym), środek do czyszczenia wtryskiwaczy, sprawdź sitka na zespole zaworu cewki VTEC, luz zaworowy.

#6 ·
@Tigris99 Dzięki za udostępnienie!

Prosimy o ponowne zamieszczenie informacji za 6 miesięcy/1 rok i poinformowanie nas, jak sprawuje się część Dorman. Niektóre z nich są dobre, inne nie działają tak dobrze jak fabryczne. (To doświadczenie dotyczy kilku marek samochodów, nie tylko Hondy.)

#8 ·
Aktualizacja po resecie i jeździe.

Teraz działa tak, jak działał przed resetem, zanim wszystko się rozregulowało i spowodowało włączenie się CEL. Bardzo ładne odzyskanie mocy, nawet w upale, wzgórza na autostradzie, które powodowałyby wypadnięcie z nadbiegu i blokady konwertera, pokonuje je z prędkością 60-70 mil na godzinę.

Przeprowadziłem również kilka testów częściowej i pełnej przepustnicy od niskiej prędkości do 70, znacznie płynniej i bardziej responsywnie.

Miło mieć mojego V z powrotem w takim stanie, w jakim powinna być.

#9 ·
I jeszcze jedna aktualizacja.

Dzisiaj było piekielnie gorąco. Po powrocie z pływania (wziąłem Odyseję) musiałem pobiec i zdobyć jedzenie dla mojego gekona. Będąc w mieście mogę korzystać z autostrady, a St. Louis nie jest zbyt płaskie.

Idealny test końcowy, włącz klimatyzację. Byłem mile zaskoczony, że teraz uruchomienie klimatyzacji nie jest wielkim problemem. Zakładałem, że mój kompresor klimatyzacji jest prawie zużyty i dodatkowo obciąża silnik, więc używałem go tylko wtedy, gdy jest tak gorąco.

#11 ·
Zawsze można poczuć załączenie vtec podczas osiągania prędkości autostradowych.

Sama klimatyzacja nie działa inaczej, po prostu mój silnik nie odczuwa tak bardzo obciążenia. Mniej zauważalna utrata mocy.

Wibracje na biegu jałowym są zauważalne w każdym 4-cylindrowym silniku z włączoną klimatyzacją. Im starszy pojazd, tym bardziej zauważalne, ponieważ mocowanie silnika zużywa się z wiekiem.

Wysłane z mojego SM-N975U używając Tapatalk

#13 ·
@Carbuff2.... 2 centy.... Kup OEM dla VVT, przeszedłem przez 2 do 3 lat aftermarketu i miałem zamiar zrezygnować z mojego Hondy CRV z 2006 roku z przebiegiem 300 000 km. Ale ugryzłem się w język. Po włożeniu OEM do samochodu, działał w zasadzie normalnie, ale teraz zaczynają się lekkie problemy z biegiem jałowym bez kodów błędów. Planuję ponownie wyczyścić elektrozawór po następnej wymianie oleju. Może również wymienię filtr. Doręczam jako dodatkowe zajęcie, więc muszę dbać o konserwację. Nie jestem mechanikiem, ale znam kilku mechaników i pracowałem przy swoim samochodzie i spędziłem kilka miesięcy pomagając w warsztacie samochodowym.

#14 ·
Dziękuję za przesłane uwagi.

Która marka/marki zaworów VVT uległa/y u Ciebie awarii?

Miałem te same problemy z nieoryginalnymi siłownikami sprzęgła. Musiałem czekać na OEM, aby dostać taki, który wytrzymałby więcej niż 15 tys. mil. :mad:

#15 ·
Po prostu wrzucam ten komentarz do tego wątku, mój to 2005 gen 2 @200k. Myślę, że doświadczyłem tego przebudzenia wydajności opisanego tutaj, po prostu zmieniając oring (część Hondy) na OEM zaworze kontroli oleju VVT (strona pasażera nad silnikiem mt). Szukałem obrzydliwej masy wycieków/wycieków oleju po stronie pasażera i tylnego rogu silnika. Zmieniłem więc również ekrany oring/filtra na Vtec (tył) i vvt (przód), oba czyste, ale wypieczone. I PCV (stary wciąż trochę klikał). Być może zawór VVT przeciekał pod obciążeniem i osłabił mój system rozrządu vtec. Nigdy niczego nie zakodował. Ale jeździł jak pies, odkąd go dostałem @190k i nie mogłem tego zrozumieć, ponieważ mam wiele mil na 03 Accord, który był moim zdaniem samochodem sportowym. Byłem zaskoczony psią wydajnością, ale po prostu to zaakceptowałem i przypisałem różnicę magii accord w porównaniu do wczesnego zawieszenia SUV i masie obrotowej układu napędowego 4wd oraz głupiej skrzyni biegów w samochodzie rodzinnym. Duży wzrost wydajności we wszystkich obrotach. Zwłaszcza na 1-2-3 biegu przyspieszenia w mieście, gdzie wcześniej zawsze przeskakiwał na trzeci bieg i ciągnął zamiast wchodzić na 4500 na 2. bieg. Dzięki dla @Tigris99, który poszedł dalej, za wyjaśnienie. I uwaga, ŻADNE KODY nie zostały wyrzucone!

#16 ·
Miałem ten sam problem co OP z moim 2011. Wymieniłem cały układ rozrządu (oba łańcuchy, prowadnice, sitko VTC, sitko VTEC, nastawnik VTC i elektrozawór sterowania olejem VTC) na wszystkie części OEM i nadal występował. Miałem sporadyczne grzechotanie VTC przy zimnym starcie, dlatego wszystko zostało wymienione. W tym czasie nie wymieniłem jeszcze samego elektrozaworu VTEC. Podejrzewałem, że mój problem tkwił tam, ponieważ elektrozawór VTEC i elektrozawór sterowania olejem VTC dzielą ciśnienie oleju między sobą, a jeśli jeden z nich pozwala na spadek ciśnienia lub nie odczytuje ciśnienia prawidłowo, nie będą działać prawidłowo. Mam VTEC aktywujący się przy wyższych obrotach, ale czuje się jak w "trybie awaryjnym" między 2k-3k po 1 biegu, aż obroty osiągną 3k, wtedy moc wydaje się wracać. Jeśli VTEC nie działa, silnik przejdzie w "tryb awaryjny" i nie będzie chciał przekroczyć 30 mil na godzinę i/lub obrotów powyżej 3k obr./min. Nie jestem pewien, czy sporadycznie przechodzi w tryb awaryjny z powodu problemów z ciśnieniem oleju elektrozaworu VTEC. Jeździłem z tym problemem przez lata i ostatecznie ograniczyło to mój katalizator i zużyło dwa moje wtryskiwacze paliwa. Wymień elektrozawór VTEC, katalizator i dwa wtryskiwacze, a mój problem zniknął. Zrobiłem je wszystkie jednocześnie, więc nie jestem do końca pewien, który z nich spowodował problem, ale wiem, że moje VTC nadal grzechotało od czasu do czasu, dopóki nie wymieniłem samego elektrozaworu VTEC, ekran został wcześniej wymieniony.

#17 · (Edited)
Jakie jest prawdopodobieństwo awarii elektrozaworu sterowania olejem VVT? I przy jakim przebiegu?
============================
Odpowiedź AI:

Prawdopodobieństwo awarii elektrozaworu sterowania olejem VVT w silniku Honda K24 jest umiarkowane, a awarie występują z powodu zużycia, zanieczyszczenia olejem lub awarii powiązanych komponentów, zwykle między 96 000 a 200 000 mil.

Oto bardziej szczegółowy podział:
  • Typowe przyczyny awarii:
    • Zużycie: Z biegiem czasu wewnętrzne elementy elektrozaworu mogą ulec degradacji, prowadząc do nieprawidłowego działania i ewentualnej awarii.

• Zanieczyszczenie olejem: Brudny lub niskiej jakości olej silnikowy może zatkać zawór, powodując jego zablokowanie lub nieprawidłowe działanie.

• Awarie powiązanych komponentów: Awaria powiązanych komponentów, takich jak siłownik VTC lub inne części systemu VVT, może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie zaworu sterowania olejem.

• Usterki elektryczne: Zawór jest sterowany przez jednostkę sterującą silnika (ECU), a problemy elektryczne mogą powodować nieprawidłowe działanie.
  • Objawy uszkodzonego elektrozaworu VVT:
    • Nierówna lub nierównomierna praca na biegu jałowym.

• Słabe przyspieszenie i osiągi silnika.

• Zmniejszone zużycie paliwa.

• Wypadanie zapłonów silnika.

• Wycieki oleju z obudowy elektrozaworu.
  • Konserwacja zapobiegawcza:
    • Regularne wymiany oleju i filtrów oleju są kluczowe dla utrzymania dobrego stanu silnika i zapobiegania zanieczyszczeniu olejem.

• Stosowanie wysokiej jakości oleju silnikowego jest ważne dla prawidłowego smarowania i zapobiegania gromadzeniu się szlamu.
  • Kiedy sprawdzić:
    • Elektrozawór jest zwykle sprawdzany, gdy występują problemy z systemem VVT lub gdy zapala się kontrolka silnika, a komputer podaje kod związany z położeniem wałka rozrządu lub systemem VVT.
========================================================

Nadal oryginalny elektrozawór VVT przy przebiegu ponad 400 000 mil. Czy może to wynikać z częstych (co 3-4 tys. mil) wymian oleju?
Filtr oleju VVT i uszczelka filtra elektrozaworu VVT zostały wymienione przy przebiegu 389 000 mil.

Czy ktoś jeszcze ma oryginalny elektrozawór VVT w swoim K24 z dużym przebiegiem?

#18 ·
Jakie jest prawdopodobieństwo awarii elektrozaworu sterowania olejem VVT? I przy jakim przebiegu?
============================
Odpowiedź AI:

"Prawdopodobieństwo awarii elektrozaworu sterowania olejem VVT w silniku Honda K24 jest umiarkowane, a awarie występują z powodu zużycia, zanieczyszczenia olejem lub awarii powiązanych elementów, zazwyczaj między 60 000 a 125 000 mil.

Oto bardziej szczegółowy podział:
  • Typowe przyczyny awarii:
    • Zużycie: Z czasem wewnętrzne elementy elektrozaworu mogą ulec degradacji, prowadząc do awarii i ostatecznej awarii.

• Zanieczyszczenie olejem: Brudny lub niskiej jakości olej silnikowy może zatkać zawór, powodując jego zacinanie się lub nieprawidłowe działanie.

• Awarie powiązanych elementów: Awaria powiązanych elementów, takich jak siłownik VTC lub inne części systemu VVT, może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie zaworu sterowania olejem.

• Usterki elektryczne: Zawór jest sterowany przez jednostkę sterującą silnikiem (ECU), a problemy elektryczne mogą powodować nieprawidłowości.
  • Objawy uszkodzonego elektrozaworu VVT:
    • Nierówna lub nierównomierna praca na biegu jałowym.

• Słabe przyspieszenie i osiągi silnika.

• Zmniejszone zużycie paliwa.

• Wypadanie zapłonów silnika.

• Wycieki oleju z obudowy elektrozaworu.
  • Konserwacja zapobiegawcza:
    • Regularne wymiany oleju i filtrów oleju są kluczowe dla utrzymania zdrowia silnika i zapobiegania zanieczyszczeniu olejem.

• Używanie wysokiej jakości oleju silnikowego jest ważne dla prawidłowego smarowania i zapobiegania gromadzeniu się szlamu.
  • Kiedy sprawdzić:
    • Elektrozawór jest zwykle sprawdzany, gdy występują problemy z systemem VVT lub gdy zapala się kontrolka silnika, a komputer podaje kod związany z położeniem wałka rozrządu lub systemem VVT.
========================================================

Nadal oryginalny elektrozawór VVT przy przebiegu ponad 250 tys. mil. Czy może to być spowodowane częstymi (co 3-4 tys. mil) wymianami oleju?
Filtr oleju VVT i uszczelka filtra elektrozaworu VVT zostały wymienione przy przebiegu 242 tys. mil.

Czy ktoś jeszcze ma oryginalny elektrozawór VVT w swoim K24 z dużym przebiegiem?
Sam odpowiedziałeś na swoje pytanie.

"Częste wymiany oleju". I tak nie pchałbym tych silników powyżej 4 tys. mil, ponieważ wiadomo, że mają pewne problemy ze spalaniem oleju przy większym przebiegu. Interwał wymiany oleju w moim 2011 roku wynosi 7500 mil i to po prostu głupota, ponieważ są to znane palniki oleju i zabraknie Ci oleju na długo przed 7500 milami.

Czasami zawodzą elektronicznie, ale także zawodzą w różnym stopniu. Niektóre mogą działać, ale większość nie zauważy, jeśli ma jakieś problemy. Tak naprawdę nie wiesz, czy zawiódł, dopóki całkowicie nie zawiedzie. Nie jest to powszechne w Hondzie, chyba że nie konserwujesz silnika prawidłowo. Czasami, nawet jeśli konserwujesz silnik prawidłowo, nadal będzie to powodować problemy lub usterki. Kiedy faktycznie zawiedzie, będziesz wiedział, ponieważ nie będziesz mógł jechać powyżej 30.

Mój nadal działa. Wymieniłem go, ponieważ mam OCD i po prostu wymieniam go, gdy wymieniłem siłownik VTC na wałku rozrządu, wraz z łańcuchami, napinaczem i prowadnicami, ponieważ mogłem sobie na to pozwolić. Nie jestem pierwotnym właścicielem i wcześniej spalał olej, kiedy go dostałem, ale to poprawiłem. Stąd chęć wymiany wszystkiego.