Honda CR-V Owners Club Forums banner

[ROZWIĄZANE] Zbiornik przelewowy płynu chłodniczego CAŁKOWICIE PUSTY, ale chłodnica pełna. Normalne?

6.1K views 10 replies 9 participants last post by  bchan_42  
#1 · (Edited)
Edycja: ROZWIĄZANE. TLDR: powietrze w chłodnicy, wymaga odpowietrzenia.

=====

Cześć.

Przepraszam za głupie pytanie, ponieważ jestem początkującym mechanikiem...

Kiedy otwieram korek chłodnicy w CRV mojego taty z 05 roku, widzę zielony płyn chłodniczy, ale czy to normalne, że zbiornik przelewowy płynu chłodniczego jest całkowicie pusty? Nie ma w nim nawet łyżeczki płynu chłodniczego, sprawdziłem to, świecąc światłem na zbiornik od dołu!

Jeździł tak przez nie wiadomo jak długo.
Jakoś mam złe przeczucia co do tego...

W moim '16 F150, a także w Volvo z 07 roku, znajduje się zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego, w którym płyn znajduje się pomiędzy poziomami min i max. Zakładam, że w większości samochodów musi być tak samo.

Dokąd mógł się podziać cały ten oryginalny płyn chłodniczy? łyk... Mam nadzieję, że to nie jest wyciek uszczelki głowicy. Obecnie ma silnik, który pracuje nierówno na biegu jałowym i ma stały kod P0420. Olej wygląda na brudny, ale wymieniłem go dopiero 2 miesiące temu!

#3 · (Edited)
Cóż - nie jestem nawet nowicjuszem. Kiedyś robiłem prawie całą moją pracę... ale teraz mam prawie 77 lat - po prostu pozwalam, żeby warsztat to wszystko robił.

Ale - w zbiorniku powinien być płyn chłodniczy. Może być linia na zbiorniku oznaczająca normalny poziom. Utrata niewielkiej ilości z czasem jest normalna. Kiedy silnik jest gorący, poziom powinien być nieco wyższy niż na zimno.

Te Hondy wydają się działać tak dobrze, że wielu z nas staje się opieszałych w sprawdzaniu rzeczy - i po prostu o tym zapominamy, aż coś powie "ding". :unsure:

#4 ·
Gdy płyn chłodzący silnika się nagrzewa, rozszerza się, korek chłodnicy podnosi się, umożliwiając mały przepływ do zbiornika przelewowego, wciąga go z powrotem, gdy silnik się ochładza. Dodaj płyn do zbiornika do znaku minimum i zobacz, co się stanie.
P0420 to kod ogólny, może to być wyciek węża podciśnienia, wyciek spalin, zatkany katalizator itp.

#5 ·
Ponieważ jest pusty, wyciągnąłbym go sam i sprawdził, czy jest nadal nienaruszony. Plastiki pod maską nie trwają wiecznie, mój zbiornik spryskiwacza traci pokrywę, a zbiornik spryskiwacza mojego kumpla pęka i rozpada się na kawałki, jego V spędził dużo czasu w Arizonie.
W każdym razie wyciągnij butelkę i sprawdź, czy jest nienaruszona lub przecieka, może poświęć chwilę na użycie markera Sharpie na prawie niewidocznych oznaczeniach niskiego i pełnego poziomu, a następnie włóż ją z powrotem do V i trzymaj w niej płyn, cały czas go potrzebuje.

#6 ·
Wygląda na to, że poprzednia osoba, która wymieniała płyn chłodniczy, nie napełniła zbiornika wyrównawczego; w rzeczywistości było w nim może kilka łyżek płynu chłodniczego, co musiałem przeoczyć ze światłem. Włożyłem kamerę endoskopową do zbiornika i potwierdziłem, że zostało bardzo niewiele, ale daleko mu do 0,6 l na linii max.

W każdym razie, zrobiłem płukanie i napełnianie, tylko po to, by spotkać się z przegrzewającym się silnikiem i wentylatorem chłodnicy, który normalnie włącza się przy około 210F, nie włączył się nawet przy 230F ECT na moim narzędziu OBD.

Wpadłem w panikę, myśląc, że coś zepsułem.
Cóż, to było POWIETRZE w zbiorniku chłodnicy.

Wypuściłem je, ściskając górny wąż chłodnicy kilkadziesiąt razy i zostawiłem samochód na 30 minut, wróciłem, zobaczyłem, że zbiornik wyrównawczy opadł, więc ciepło w końcu otworzyło termostat i pozwoliło chłodnicy całkowicie się napełnić.

Użyłem tego do rozwiązywania problemów: https://www.crvownersclub.com/posts/127635/

Problem rozwiązany i nauczyłem się czegoś nowego o tym, jak działa układ chłodzenia CRV!

#9 · (Edited by Moderator)
Cześć.

Przepraszam za głupie pytanie, ponieważ jestem początkującym mechanikiem...

Kiedy otwieram korek chłodnicy w moim tacie 05 CRV, widzę zielony płyn chłodniczy, ale czy to normalne, że zbiornik przelewowy płynu chłodniczego jest całkowicie pusty? Nie ma w nim nawet łyżeczki płynu chłodniczego, sprawdziłem to, świecąc światłem na zbiornik od dołu!

Jeździł tak przez nie wiadomo jak długo.
Jakoś mam złe przeczucia co do tego...

W moim '16 F150, a także '07 Volvo, znajduje się zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego, w którym płyn znajduje się pomiędzy poziomami min i max. Zakładam, że w większości samochodów musi być tak samo.

Gdzie mógł się podziać cały ten oryginalny płyn chłodniczy? połknąć... Mam nadzieję, że to nie uszczelka głowicy. Obecnie ma silnik, który pracuje nierówno i ma stały kod P0420. Olej wygląda na brudny, ale wymieniłem go dopiero 2 miesiące temu!
Bardziej martwiłbym się zielonym płynem chłodniczym, to zdecydowanie zły typ i w połączeniu z różnymi metalami w tych Hondach doprowadzi z czasem do katastrofalnych uszkodzeń układu chłodzenia i silnika.