Honda CR-V Owners Club Forums banner

Interwał świec zapłonowych

12K views 23 replies 8 participants last post by  spotpup  
#1 ·
Hej wszystkim,

Jestem pewien, że to już było tutaj publikowane, ale nie mogę znaleźć wątku za pomocą funkcji wyszukiwania.

Mój CRV z 2009 roku właśnie osiągnął 100 000 mil i wymieniłem świece zapłonowe na świece Denso Iridium OEM. Mam ten samochód dopiero od około 8 lub 9 tysięcy mil.

Szukam po prostu odpowiedniego interwału serwisowego, jak często powinienem wymieniać świece zapłonowe, nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Niektóre strony internetowe mówią co 30K-40K (co wydaje mi się mało, ale zrobię to, jeśli będę musiał), 60K, a nawet 110K. Instrukcja nie mówi, kiedy to zrobić, mówi, aby czekać na przypomnienie o przeglądzie, co byłoby wspaniałe, z wyjątkiem tego, że nie daje możliwości zresetowania alertu konserwacji świec zapłonowych, więc tak naprawdę nawet nie wiem, kiedy zostały zrobione ostatnio, zasadniczo po prostu je wymieniłem, ponieważ osiągnęły 100 tysięcy.

Czy ktoś wie, gdzie znaleźć tę odpowiedź, czy ktoś wie, jak często powinienem je wymieniać?

Dziękuję,
TJ

#2 ·
Hej chłopaki,

Jestem pewien, że to już było tutaj publikowane, ale nie mogę znaleźć wątku za pomocą funkcji wyszukiwania.

Mój CRV z 2009 roku właśnie osiągnął 100 tysięcy mil i wymieniłem świece zapłonowe na świece Denso Iridium OEM. Mam ten samochód dopiero od około 8 lub 9 tysięcy mil.

Szukam po prostu odpowiedniego interwału serwisowego, jak często powinienem wymieniać świece zapłonowe, nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Niektóre strony internetowe mówią co 30K-40K (co wydaje mi się mało, ale zrobię to, jeśli będę musiał), 60K, a nawet 110K. Instrukcja nie mówi, kiedy to zrobić, mówi, aby czekać na przypomnienie o przeglądzie, co byłoby wspaniałe, z wyjątkiem tego, że nie daje możliwości zresetowania ostrzeżenia o przeglądzie świec zapłonowych, więc tak naprawdę nawet nie wiem, kiedy zostały zrobione ostatnio, zasadniczo po prostu je wymieniłem, ponieważ osiągnęły 100 tysięcy.

Czy ktoś wie, gdzie znaleźć tę odpowiedź, czy ktoś wie, jak często powinienem je wymieniać?

Dziękuję,
TJ
Zwykła świeca zapłonowa (nie irydowa) jest wymieniana co 40 tys. lub 4 lata w harmonogramie serwisowym mojego samochodu. To pasuje do kontroli luzu zaworowego.
Świece zapłonowe NGK Laser Iridium wytrzymują trzy razy dłużej, od 120 do 160 tys.
Używam zwykłych świec zapłonowych i zmieniam je podczas sprawdzania luzu zaworowego, zgodnie z instrukcją.

#6 ·
Zwykła świeca zapłonowa (nie irydowa) jest wymieniana co 40 000 km lub 4 lata w harmonogramie serwisowym mojego samochodu. To pasuje do kontroli luzu zaworowego.
Świece zapłonowe NGK Laser Iridium wytrzymują trzy razy dłużej, od 120 do 160 tys.
Używam zwykłych świec zapłonowych i wymieniam je podczas sprawdzania luzu zaworowego, zgodnie z instrukcją.
Rozumiem. Mój samochód już miał irydowe, więc po prostu zdecydowałem się przy nich pozostać, ponieważ są OEM. Jak często robisz kontrolę luzu zaworowego? Zrobiłem to wczoraj w tym samym czasie, co świece.

#3 ·
Witamy na forum CRVOC. Wiele wspaniałych osób z całego świata.

Kliknij swój awatar w prawym górnym rogu, —> Ustawienia konta, —> Szczegóły pojazdu. Uzupełnij dla swojego pojazdu, a następnie kliknij Zapisz. W ten sposób ten istotny fragment informacji pojawia się automatycznie za każdym razem, gdy publikujesz.

Z 6 generacjami V na drogach dzisiaj, znajomość roku i poziomu wykończenia danego pojazdu pomaga zarówno osobom pytającym, jak i tym, którzy chcą odpowiedzieć.

Jak brzmi Twój silnik na biegu jałowym? Klekot-klekot jak końskie kopyta na betonie? Jak nowa maszyna do szycia? Twój pojazd to Gen3, co oznacza, że nowe świece zapłonowe i regulacja zaworów są wymagane co około 100 000 mil. Wygląda na to, że potrzebujesz obu. Silniki Gen1 i Gen2 musiały mieć częściej regulowane zawory. Jeśli używasz świec zapłonowych irydowych, powinieneś być gotowy na około 100 000 mil.

Uważaj na podrabiane świece. Sprawdź kilka stron internetowych pod kątem cen świec irydowych. Jeśli jedna strona ma "świetną ofertę" dla Ciebie, najprawdopodobniej znalazłeś dealera podrabianych świec. Jak zawsze, dostajesz to, za co płacisz.

Łatwy sposób, aby zapamiętać, to to, że obracanie wału korbowego podczas sprawdzania luzów zaworowych jest znacznie łatwiejsze po wyjęciu świec zapłonowych. Nie walczysz z podciśnieniem pojazdu w uszczelnionym systemie ze wkręconymi świecami.

Nie jestem pewien Twoich umiejętności DIY, ale istnieje wiele filmów na YT, które szczegółowo opisują, jak regulować zawory. Obejrzyj kilka, aby zorientować się, co zamierzasz zrobić.

Kiedy zamierzasz zainstalować nowe świece, włóż górny koniec do kawałka rurki 3/8". Wsuń rurkę w dół do gniazda świecy zapłonowej, aż świeca dotknie głowicy. Powoli obracaj rurkę, aby osadzić świecę. Jeśli możesz swobodnie obracać rurkę, świeca jest włożona prawidłowo. Kontynuuj obracanie rurki, aż nie będziesz mógł, wyjmij rurkę i dokręć świecę do specyfikacji.

Jeśli NIE MOŻESZ swobodnie obracać rurki, skrzyżowałeś gwint świecy. Cofnij swoje obroty i podnieś świecę z głowicy, a następnie spróbuj ponownie obrócić rurkę. Jeśli obraca się swobodnie, kontynuuj jak powyżej. Jeśli nadal się zacina, powtórz procedurę cofania, aż będziesz mógł swobodnie obracać.

Powodzenia. Informuj nas na bieżąco.

#7 ·
Witaj na forum CRVOC. Wiele wspaniałych osób z całego świata.

Kliknij na swój awatar w prawym górnym rogu, —> Ustawienia konta, —> Szczegóły pojazdu. Uzupełnij dla swojego pojazdu, a następnie kliknij Zapisz. W ten sposób ta istotna informacja pojawia się automatycznie za każdym razem, gdy publikujesz.

Mając 6 generacji V na drogach, znajomość roku i poziomu wykończenia danego pojazdu pomaga tym, którzy pytają, i tym, którzy chcą odpowiedzieć.

Jak brzmi Twój silnik na biegu jałowym? Klekot-klekot jak końskie kopyta na betonie? Jak nowa maszyna do szycia? Twój pojazd to Gen3, co oznacza, że nowe świece zapłonowe i regulacja zaworów są wymagane co około 100 000 mil. Wygląda na to, że potrzebujesz obu. Silniki Gen1 i Gen2 musiały mieć częściej regulowane zawory. Jeśli używasz świec zapłonowych irydowych, powinieneś być gotowy na około 100 000 mil.

Uważaj na podrabiane świece zapłonowe. Sprawdź kilka stron internetowych pod kątem cen świec zapłonowych irydowych. Jeśli jedna strona ma "świetną ofertę" dla Ciebie, najprawdopodobniej znalazłeś dealera podrabianych świec zapłonowych. Jak zawsze, dostajesz to, za co płacisz.

Łatwy sposób, aby zapamiętać, to to, że obracanie wału korbowego podczas sprawdzania luzów zaworowych jest znacznie łatwiejsze po wyjęciu świec zapłonowych. Nie walczysz z podciśnieniem pojazdu w uszczelnionym systemie ze wkręconymi świecami zapłonowymi.

Nie jestem pewien Twoich umiejętności DIY, ale istnieje wiele filmów na YT szczegółowo opisujących, jak regulować zawory. Obejrzyj kilka, aby zorientować się, co zamierzasz zrobić.

Kiedy zamierzasz zainstalować nowe świece zapłonowe, włóż górny koniec do kawałka rurki 3/8". Wsuń rurkę do gniazda świecy zapłonowej, aż świeca zapłonowa dotknie głowicy. Powoli obracaj rurkę, aby osadzić świecę zapłonową. Jeśli możesz swobodnie obracać rurkę, świeca zapłonowa jest włożona prawidłowo. Kontynuuj obracanie rurki, aż nie będziesz mógł, wyjmij rurkę i dokręć świecę zapłonową do specyfikacji.

Jeśli NIE MOŻESZ swobodnie obracać rurki, skrzyżowałeś gwint świecy zapłonowej. Cofnij swoje obroty i podnieś świecę zapłonową z głowicy, a następnie spróbuj ponownie obrócić rurkę. Jeśli obraca się swobodnie, kontynuuj jak powyżej. Jeśli nadal utkniesz, powtórz procedurę cofania, aż będziesz mógł swobodnie obracać.

Powodzenia. Informuj nas na bieżąco.
Dziękuję, doceniam to, zaktualizowałem to. To fajnie, że to opcja, umieściłem to w moim podpisie, ale nie zdawałem sobie sprawy, że można to zrobić, dziękuję za to.

Super, tak, dostałem świece zapłonowe Denso OEM od Hondapartsnow. Używałem ich kilka razy i rzeczy zwykle wydają się być legalne, czy wiesz, czy mieli problemy z podróbkami? Widzę, że ich strona internetowa mówi, że nie są sami w Hondzie, ale są autoryzowanym sprzedawcą części Hondy i z około 15 części, które od nich kupiłem, wszystkie wydają się być częściami OEM w naprawdę świetnej cenie, nawet po wysyłce.

To świetna wskazówka dotycząca wyjmowania świec zapłonowych podczas obracania wału korbowego, nawet o tym nie pomyślałem.

Zatem zrobiłem już regulację zaworów i świece zapłonowe, co poszło całkiem dobrze. Miałem znajomego, który mi pomógł i był darem od Boga. Sprawdziłem samochód i wszystko działa dobrze, zrobiłem też kilka innych napraw, takich jak pasek klinowy, zawór PCV itp. Prowadzę arkusz Google ze wszystkimi moimi historiami napraw i numerami części itp. i tak naprawdę po prostu chciałem dowiedzieć się, jak często wymieniać świece, abym mógł ustawić przypomnienie, kiedy będą należne. Wydaje się, że z tego, co widzę, mój problem z tym, dlaczego dostawałem tak wiele różnych przebiegów w Google, wynikał z tego, że nie określiłem, że są to świece irydowe, co ma sens.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, naprawdę to doceniam

#8 ·
Świetnie, ten pośrodku był szczególnie pomocny. Wydaje się, że powinieneś sprawdzać je co 30 tysięcy, ale tak naprawdę wymieniać co 105 tysięcy, co brzmi o wiele rozsądniej. Nie żeby te 80 dolarów czy cokolwiek to było, było tak dużo do zapłacenia co 30 tysięcy, ale byłoby miło nie musieć tego robić, jeśli nie muszę.

#9 ·
Wierzę w wysoką jakość świec zapłonowych NGK Laszer Iridium, zainstalowałem je we wszystkich moich samochodach. Wymień je po 100 000 milach i nie będziesz w błędzie. Są to bardzo wysokiej jakości świece zapłonowe.
Super, dziękuję. Próbowałem zdobyć świece NGK, ale wysłano mi Denso, co miało miejsce również w moim lokalnym salonie, wydaje się, że są używane zamiennie. To wydaje się o wiele bardziej rozsądne niż co 30 tys.

#22 ·
Jeśli używasz miedzianych świec zapłonowych (NGK ZFR6K-11), nawet platynowych, możesz wyregulować przerwy w świecach. Nie ma potrzeby ich wyrzucać, chyba że środkowa elektroda jest naprawdę zła lub rezystancja wzrosła powyżej limitów serwisowych.

Jmo
Kolego, dostałem 4 świece zapłonowe (odpowiednik Boscha - Bosch Spark Plug 79015-4 4-pak) za 5 USD. Korzystam z polityki wyrównywania cen ze sklepu z częściami samochodowymi.
Za 5 dolarów nawet nie sprawdzę szczeliny.

#23 ·
Hej chłopaki,

Mój CRV z 2009 roku właśnie osiągnął 100 000 mil i wymieniłem świece zapłonowe na świece Denso Iridium OEM. Mam ten samochód dopiero od około 8 lub 9 tysięcy mil.

Szukam po prostu odpowiedniego interwału serwisowego dla częstotliwości wymiany świec zapłonowych, nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Niektóre strony internetowe mówią co 30K-40K (co wydaje mi się mało, ale zrobię to, jeśli będę musiał), 60K, a nawet 110K. Instrukcja nie mówi, kiedy to zrobić, mówi, aby czekać na przypomnienie o przeglądzie, co byłoby wspaniałe, z wyjątkiem tego, że nie daje możliwości zresetowania alertu konserwacji świec zapłonowych, więc tak naprawdę nawet nie wiem, kiedy zostały zrobione ostatnio, zasadniczo po prostu je wymieniłem, ponieważ osiągnęły 100 tysięcy.

Dziękuję,
TJ
We wszystkich CRV, które posiadałem, sugestią zawsze było 100 000 mil ze świecami irydowymi. Regulacja zaworów nigdy nie była sugerowana, chyba że wydawały dźwięk, co wydawało mi się dziwne, ponieważ ciche są tymi, które mogą spalić zawór. Luz powinien być sprawdzany przy 100 000 MI

#24 ·
CRV z 2008 roku, 260 tys. na liczniku i mam trzeci zestaw świec zapłonowych NGK Iridium. Wymieniam je co 90 tys. i zwykle wyglądają całkiem dobrze. Z jakiegoś powodu kupiłem dwa zestawy ostatnim razem, gdy wymieniałem świece, więc w tej chwili jestem prawdopodobnie 20 dolarów do przodu. Postępuj zgodnie z interwałem podanym w instrukcji obsługi lub wyświetlanym na MM. V nadal uzyskuje 26-28 MPG. Jedyną Hondą, w której musiałem częściej wymieniać świece, był mój Pilot z 2011 roku z problemami VCM / pierścieni tłokowych.