Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

KOD SRS 31-10

1 reading
18K views 7 replies 4 participants last post by  Bushman40  
#1 ·
Cześć wszystkim, nowy na forum. Miałem przerywane światło SRS przez ostatnie kilka lat, które jest teraz stałe.

Kod wskazuje na otwarty lub zwiększony opór w zapalniku poduszki powietrznej po stronie kierowcy.

Czy ktoś się z tym zmierzył? Czy to może być złe połączenie z pasem bezpieczeństwa?

Dzięki za poświęcony czas.

Peter

#2 · (Edited)
MOIM PRZYPUSZCZENIEM jest, że to uszkodzona taśma kierownicy. To jest przewód, który biegnie do kierownicy dla elementów sterowania kierownicą i poduszki powietrznej. Przewód ciągle się rozwija i zwija, gdy obracasz kierownicą.

W twoim przypadku PRZYPUSZCZAM, że w twoim przewodzie jest małe pęknięcie i gdy skręcasz maksymalnie w lewo i w prawo, rozłącza się, ale gdy obracasz kierownicę z powrotem, ponownie się styka. To powoduje przerywanie.

To wszystko to tylko przypuszczenie.

Oto film, który pokazuje, jak to wymienić.

#4 · (Edited)
31-10 to poduszka powietrzna w fotelu kierowcy wskazująca na obwód otwarty zapalnika. Pas bezpieczeństwa nie jest z tym związany. A teraz ostrzeżenia. SRS powinno być serwisowane tylko przez przeszkolone osoby przy użyciu zatwierdzonych narzędzi diagnostycznych. Nie używaj mierników napięcia/omów na większości obwodów, ponieważ możesz uruchomić poduszkę powietrzną. Przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac przy SRS odłącz akumulator na co najmniej 5 minut. Powiedziawszy to, będąc DTC obwodu otwartego, możesz spróbować odłączyć i podłączyć złącze pod siedzeniem kilka razy, aby sprawdzić, czy jest to słabe połączenie wtykowe. Pamiętaj, aby najpierw odłączyć akumulator na 5 minut. Poza tym powinieneś zlecić profesjonalistom rozwiązanie problemu. Należy pamiętać, że złącza SRS są bardzo niezawodne i rzadko stanowią problem. Ale biorąc pod uwagę, że zaczęło się jako problem przerywany, a teraz stało się stałym, warto najpierw odłączyć/podłączyć złącze pod siedzeniem.

#5 ·
Świetna sprawa, dzięki. Znalazłem instrukcję serwisową online. Myślę, że to wtyczka lub wiązka przewodów albo z modułu SRS do wtyczki, albo z wtyczki do poduszki powietrznej. Będę bardzo ostrożny. Zdam relację z tym, co znajdę. Pozdrawiam

#6 ·
Oto aktualizacja dotycząca stałego kodu błędu 31-10 DTC. Odkręciłem przedni fotel, aby uzyskać odpowiedni dostęp do wtyczek i prowadnic przewodów. Odłączyłem ujemny zacisk akumulatora. Sprawdziłem okablowanie i przewody pod siedzeniem i wszystko było w dobrym stanie. Odłączyłem dużą żółtą wtyczkę poduszki powietrznej. Włożyłem rezystor 2 Ohm do strony wtyczki bez poduszki powietrznej. Ponownie podłączyłem akumulator i usunąłem kod błędu za pomocą czytnika kodów Innova. Ponownie odłączyłem akumulator. Podłączyłem i odłączyłem żółtą wtyczkę kilka razy. Ponownie podłączyłem akumulator. Brak kontrolki poduszki powietrznej...jak dotąd.

Podsumowując, wygląda na to, że problemem jest ciągłość wtyczki, ponieważ poduszka powietrzna obecnie nie zgłasza żadnego błędu.

Dzięki wszystkim za wasz wkład!

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.