Honda CR-V Owners Club Forums banner

Wymiana paska rozrządu i inne części

2.5K views 18 replies 9 participants last post by  Fljon  
#1 ·
Wymieniam nowy pasek rozrządu w moim Gen 1. Wiem, że oryginalny pasek został wymieniony przy 105 tys. km (samochód należał do mojej synowej), a teraz mam 246 tys. km na liczniku. Uszczelka pokrywy zaworów, przelotki świec zapłonowych i zaślepka wałka rozrządu zostały wymienione dwa lata temu. Jakie inne części powinienem wymienić, skoro już tam jestem? Pompa wody itp. - Jestem zwolennikiem przesady w działaniach, więc nie będę musiał wracać później.

#10 ·
Weź klucz do koła pasowego wału korbowego. Możesz zamówić na Amazon.

Można również wymienić płyn chłodniczy.

Zamówiłem przednią uszczelkę główną i uszczelki wałka rozrządu, kiedy robiłem rozrząd. Nie mogłem zdjąć koła pasowego wału korbowego, więc się tym nie przejmowałem. W każdym razie brak wycieków.

• Like
Reactions: WarriorDog
#12 · (Edited)
Wyreguluj zawory, gdy pokrywa zaworów jest zdjęta. Jak mówili inni, kup zestaw, który jest dostarczany z napinaczem i pompą wodną. Mam nadzieję, że masz gniazda napędowe 1/4", ponieważ Honda nie zapewniła Ci miejsca między silnikiem a nadkolem. Narzędzie do trzymania wału korbowego jest ważne. Części z rynku wtórnego działają dobrze. Nie zbankrutuj kupując Hondy. Zobacz zdjęcie. Ta firma produkuje narzędzie dla Hondy, ale sprzedaje je za znacznie mniej.

#15 ·
Za każdym razem, gdy to robię, zawsze zajmuje mi to 6 godzin w moim '99. pasek i pompa wody.
Zdejmowanie przedniego fartucha jest czasochłonne. Brak miejsca na narzędzia między nadkolem a silnikiem to główna przeszkoda. Producenci projektują w CAD, można by pomyśleć, że faktycznie spojrzą poza to, co pokazuje komputer. Montaż i silnik to coś innego niż montaż i możliwość konserwacji.

• Like
Reactions: unpolire
#16 ·
Za każdym razem, gdy to robię, zawsze zajmuje mi to 6 godzin w moim '99. pasek i pompa wodna.
Zdejmowanie przedniego fartucha jest czasochłonne. Brak miejsca na narzędzia między nadkolem a silnikiem to główna przeszkoda. Producenci projektują w CAD, można by pomyśleć, że faktycznie wyjdą poza to, co pokazuje komputer. Montaż i silnik to coś innego niż montaż i utrzymanie.
Tak bardzo się z tym utożsamiam. Zablokowałem grzechotkę o szynę ramy i nie mogłem obrócić przełącznika, aby cofnąć ją i odblokować, jeśli mnie rozumiesz. Pytałem sąsiada, co mam zrobić i rozważałem pożyczenie jego piły szablastej, aby przeciąć utwardzone stalowe gniazdo, kiedy w końcu rozbiłem grzechotkę młotkiem, aż się poluzowała. 😂😂😂😂
Dużo przekleństw tego dnia.

• Like
Reactions: unpolire
#18 ·
Cóż, miałem certyfikowanego mechanika Hondy z 20-letnim doświadczeniem, który wymieniał pasek rozrządu i podczas zdejmowania napinacza paska jego narzędzie się ześlizgnęło i urwało bolec, który wystaje, aby zamontować plastikową osłonę i zrobiło dziurę w moim bloku idealnego silnika.

Czyż tego po prostu nie kochasz?