Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

TPMS i wysoka wilgotność

4.1K views 10 replies 8 participants last post by  JB in AZ  
#1 ·
W zeszłym miesiącu kilka razy na ekranie naszego CR V Touring z 2019 roku pojawiał się komunikat "sprawdź ciśnienie w oponach". Kiedy sprawdzam ciśnienie (po ostygnięciu), jest ono prawidłowe i wynosi 33 psi (przód) i 30 psi (tył).
Mieszkamy na Florydzie i ostatnio doświadczamy wysokiej wilgotności i zastanawiałem się, czy wilgotność wpływa na czujniki?
Kupiliśmy pojazd jako nowy i mamy go od prawie 2 lat i nigdy wcześniej nie mieliśmy tego problemu. Czy czujnik może już zawodzić? A może to związane z pogodą? Jakieś pomysły?

#3 ·
W ostatnich dwóch generacjach CRV nie ma czujników tpms. Wykorzystuje prędkość obrotową koła, aby określić, czy opona ma mniejsze ciśnienie, ponieważ niedopompowana opona toczy się wolniej. Nawet na samochód z rzeczywistymi czujnikami tpms nie miałaby wpływu wilgotność, a jedynie ekstremalne zmiany temperatury (zazwyczaj zimniej).

#4 ·
Kilka razy w ciągu ostatniego miesiąca na ekranie naszego 2019 CR V Touring pojawił się komunikat "sprawdź ciśnienie w oponach". Kiedy sprawdzam ciśnienie (po ostygnięciu), jest ono prawidłowe i wynosi 33psi (P) i 30psi (T).
Mieszkamy na Florydzie i ostatnio doświadczamy wysokiej wilgotności i zastanawiałem się, czy wilgotność wpływa na czujniki?
Kupiliśmy pojazd nowy i mamy go od prawie 2 lat i nigdy wcześniej nie mieliśmy tego problemu. Czy czujnik może już zawodzić? A może to związane z pogodą? Jakieś pomysły?
Nie ma żadnych "czujników". Twój samochód używa "pośredniego" systemu monitorowania ciśnienia w oponach. Porównuje on prędkości obrotowe i ostrzega, jeśli któraś z nich wydaje się być poza tolerancją.
Pogoda wpływa w równym stopniu na wszystkie opony (zakładając, że są takie same).
Po sprawdzeniu, czy ciśnienie jest prawidłowe, przejdź przez procedurę kalibracji w instrukcji obsługi.
Od czasu do czasu ekstremalne zmiany temperatury spowodują ostrzeżenie. Jeśli zdarza się to więcej niż raz lub dwa razy, skontaktuj się z dealerem.

#10 ·
Kiedy resetujesz system... robisz to PRZED jazdą przez 15-25 minut? Jeśli nie jeździsz zbyt daleko, system nie 'nauczy się' ponownie ustawionych ciśnień. Z mojego zrozumienia z 2014 roku, kiedy kupiłem mojego Civica, główny technik wyszedł, gdy dealer 'dostarczał' mi go... i wyjaśnił system. Zresetuj go na zimno, a następnie jedź wystarczająco długo, aby upewnić się, że opony nagrzeją się do 'roboczych/biegowych' temperatur, aby system nauczył się zakresu. Podkreślał... jeśli zresetujesz go i przejedziesz tylko kawałek, system uruchomi kontrolkę na desce rozdzielczej.

Powiedział również, żeby tego nie robić podczas jazdy... ponieważ nauczy się wtedy złych parametrów.

Wiem, że nie wszyscy to wiedzą... na przykład moje córki zapomniały, dopóki im nie przypomniałem!

#11 ·
gdy resetujesz system....robisz to WCZEŚNIEJ, zanim przejedziesz nim 15-25 minut? Jeśli nie jeździsz zbyt daleko, system nie "nauczy się ponownie" ustawionych ciśnień. Z tego, co rozumiem z 2014 roku, kiedy kupiłem mojego Civica, główny technik wyszedł, gdy dealer "dostarczał" mi go... i wyjaśnił system. Zresetuj go na zimno, a następnie jedź nim wystarczająco długo, aby upewnić się, że opony rozgrzeją się do "roboczych/biegowych" temperatur, aby system nauczył się zakresu. Podkreślał... jeśli zresetujesz go i przejedziesz tylko kawałek, system uruchomi kontrolkę na desce rozdzielczej.

Powiedział również, że nie należy tego robić podczas jazdy... ponieważ nauczy się wtedy złych parametrów.

wiem, że nie wszyscy o tym wiedzą... na przykład moje córki zapomniały, dopóki im nie przypomniałem!
Doskonała rada! Dziękuję.

• Like
Reactions: beww
Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.