Honda CR-V Owners Club Forums banner

Skrzynia biegów szwankuje i nie wiesz dlaczego? Spróbuj tego!

2.7K views 5 replies 5 participants last post by  Gene  
#1 ·
Ok, przeczytaliście, że moja skrzynia biegów źle działała, ciężko zmieniała biegi, szarpała i od czasu do czasu miałem rozbłysk przy wchodzeniu na 3. bieg. Cóż, naprawiłem to, a rozwiązanie jest szalone, dlaczego mieliby projektować samochody tak wybredne, jest dla mnie niepojęte. Ale czy wiedzieliście, że bagnet od skrzyni biegów musi być obrócony w określonym kierunku? Nie? Ja też nie. Czytałem stare posty tutaj, żeby zobaczyć, czy mogę znaleźć rozwiązania problemów, które mam, i ten klejnot został opublikowany. Obróciłem bagnet prosto do tyłu, jak pokazuje instrukcja serwisowa, a moja skrzynia biegów natychmiast przestała źle działać...

Attachments

#4 ·
Tak, nie rozumiem, dlaczego miałoby to robić różnicę, ale robi. Nie naprawiło to jednak moich problemów w 100%, miałem dziś jeden rozbłysk. Ale to pierwszy raz od wielu dni, więc przynajmniej obniżyło to częstotliwość występowania.

Rozbłysk nastąpił z włączonym overdrive i byłem za kimś, kto jechał tuż poniżej 35 mil na godzinę w strefie 35, więc ledwo dotykałem przepustnicy, to jedyny raz, kiedy się to zdarza. Jeśli mogę normalnie wcisnąć gaz, nigdy się to nie zdarza. I wcale się to nie dzieje z wyłączonym OD. Kiedyś myślałem, że to mój nieoryginalny TPS to powoduje, ale teraz myślę, że to był tylko zbieg okoliczności, że rozbłyski zaczęły się po założeniu TPS. W przeciwnym razie pozycja bagnetu by na nie nie wpłynęła, prawda?

Ale szarpanie i szarpanie zniknęło. Jest teraz nawet płynne, jeśli wrzucę go w tryb jazdy zaraz po zimnym starcie, gdy obroty biegu jałowego są jeszcze wysokie, wcześniej szarpał przy włączaniu trybu jazdy na zimnym biegu jałowym.

#5 ·
To jest szalone. Po prostu fantastyczna inżynieria zaangażowana w ten projekt. Trzeba się zastanowić, ile $ na tym zarobiono? Wiesz, nieświadoma osoba musi udać się do dealera, ponieważ ich skrzynia biegów wymaga diagnostyki, a oni wychodzą z szerokim uśmiechem, gdy musieli wydać tylko około 100 dolarów, zamiast wymiany lub remontu skrzyni biegów za 5000 dolarów. Kto by pomyślał, że bagnet wymaga specjalnej orientacji, aby skrzynia biegów działała poprawnie. Ciesz się, że Honda nie utrzymała tego w tajemnicy i pokazuje to w instrukcji. Bardzo chciałbym zobaczyć, z czym to koliduje, aby spowodować problem. Nie ma to żadnego sensu.

#6 · (Edited)
Bardzo miłe "przypomnienie". Dzięki za udostępnienie!

Na marginesie, zastanawiam się, czy bagnet olejowy również musi być wkładany w określony sposób. Czasami, gdy sprawdzam olej, jeśli włożę go w określony sposób, odczyt jest nieco dziwny. Jeśli go odwrócę, wyczyszczę i wcisnę z powrotem, odczyt wydaje się wyraźniejszy. Po prostu się zastanawiam.