Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

2000 crv awd 135k mil kod wycieku oparów p1457.

30K views 11 replies 8 participants last post by  Wildcat  
#1 ·
Cześć wszystkim! Ostatnio dostałem ten kod po sprawdzeniu, dlaczego zapaliła mi się kontrolka silnika. Kontrolka silnika świeciła się już od jakiegoś czasu i wiedziałem, że zgodnie z kodem dotyczy to jednego z czujników 02 lub katalizatora. Więc w końcu wymieniłem czujnik O2 za katalizatorem, ale kontrolka szybko wróciła. Najpierw spróbowałem go wyczyścić. Potem wymieniłem ten przed katalizatorem i przez chwilę było dobrze, ale potem znowu się zapaliła. Sprawdziłem kod i tym razem dostałem kod p1457 wskazujący na wyciek w obszarze zbiornika par paliwa. Zrobiłem szybkie rozeznanie i kupiłem zawór obejściowy zbiornika lub elektrozawór odpowietrzania (zauważyłem, że w różnych miejscach nazywa się to inaczej). Zanim przyszedł i podszedłem do tego, żeby to zrobić, zdałem sobie sprawę, że stary - ten bardziej okrągły element, do którego dwie śruby mocują elektrozawór - tak naprawdę pękł również przy wewnętrznej śrubie (która i tak była zardzewiała na amen), więc kupiłem też ten element. Nie zawracałem sobie głowy próbą rozłożenia tych dwóch elementów. Zainstalowałem cały zestaw i teraz tylko czekam/mam nadzieję, że kontrolka silnika sama zgaśnie. Przejechałem już ponad 45 mil, w tym jazdę po autostradzie. I nie jestem pewien, czy teraz zgaśnie. Czytałem różne rzeczy na ten temat - niektórzy odłączają akumulator (ja tego nie zrobiłem). Nie zrobiłem tego, bo czytałem, że powinno to zająć dwa cykle jazdy i zgaśnie samo, jeśli problem już nie występuje. Czy powinienem teraz spróbować odłączyć akumulator? Czytałem również, żeby obserwować i upewnić się, ile paliwa masz w baku - powinno być 50-75%, czy ktoś o tym wie? Miałem pełny bak, kiedy zapaliła się kontrolka i właśnie teraz zjechałem do połowy.
Wiem, że może być wyciek w wężach lub gdzie indziej, więc planuję prześledzić je bardziej i przyjrzeć się im bliżej, ale kiedy tam byłem, nie widziałem nic oczywistego w obszarze zbiornika. Oczywiście musiałem zdjąć węże i te obszary wyglądały dobrze. Mogę dołączyć zdjęcie wykonanej pracy. Ha, powiedz mi, czy podłączyłem wąż odwrotnie. Popełniłem błąd, nie oznaczając jednego, a moje poprzednie zdjęcie było z plastikową osłoną. Ale to zdjęcie w pewnym stopniu pomogło, myślę, i założyłem, że wąż po lewej stronie faktycznie idzie w górę i wokół tego po prawej stronie.

#2 ·
To jest kod błędu, który pojawia się, gdy nie dokręcisz wystarczająco mocno korka wlewu paliwa. Sprawdziłbym, czy korek wlewu paliwa jest wystarczająco mocno dokręcony i czy uszczelka jest nienaruszona.

Następnie możesz po prostu wymienić wszystkie węże podciśnieniowe, ponieważ z czasem mają tendencję do uszkadzania się.

Jeśli to nie zadziała, kazałbym sprawdzić zbiornik paliwa pod kątem wycieków, ponieważ czasami pojawiają się w nim dziury spowodowane rdzą.

Jeśli chodzi o czyszczenie pamięci komputera, powiedziałbym, żeby nigdy nie odłączać akumulatora w tym celu. Po części dlatego, że odłączenie akumulatora jest potencjalnie niebezpieczne dla Ciebie i bardziej niebezpieczne dla komputera, jeśli nie zostanie bardzo szybko odłączony, a później bardzo szybko ponownie podłączony. Nie chcesz iskier między zaciskiem akumulatora a złączem przewodu. Z pewnością nie chcesz przerywanego kontaktu podczas odłączania lub ponownego podłączania akumulatora.

Większym powodem, dla którego nie należy odłączać akumulatora bez potrzeby, jest to, że zaciski akumulatora mogą ulec uszkodzeniu w wyniku częstego podłączania i odłączania. Widziałem kilka samochodów, w których zacisk akumulatora jest po prostu zużyty do tego stopnia, że ​​nie będzie już pewnie zaciskał się na akumulatorze, tylko dlatego, że został odłączony zbyt wiele razy.

To bardziej boli, ponieważ zacisk akumulatora jest często częścią wiązki przewodów i nie można go wymienić.

Odłączenie akumulatora jest zwykle zalecane w przypadku procedur naprawczych, ponieważ nieodłączenie akumulatora w przypadku tych procedur naprawczych jest bardziej niebezpieczne niż jego odłączenie.

Aby wyczyścić pamięć komputera, w skrzynce bezpieczników w komorze silnika znajduje się bezpiecznik oznaczony jako "back up". Zasila on całą pamięć komputera w samochodzie, w tym radio. To właśnie należy odłączyć, aby wyczyścić pamięć komputera.

#3 ·
Miałem kod 1457 w zeszłym tygodniu. Zaczęło się to krótko po tym, jak kilka miesięcy temu dostałem mojego CR-V 01. Próbowałem różnych rzeczy. Nie pomogło, ale w zeszłym tygodniu kupiłem nową pokrywę wlewu paliwa za 12,00 i to był problem. Oszczędź sobie kłopotów, kup pokrywę wlewu paliwa i zacznij od tego. Również, gdy wyciągniesz bezpiecznik cofania, wyciągnij również bezpiecznik ecu na 30 sekund, aby upewnić się, że usuniesz wszystkie dtc.

#4 ·
Hej, przepraszam, że nie mogłem tu wejść i zaktualizować od dłuższego czasu. Cóż, niestety zobaczyłem wiadomość lochinvars zaraz po tym, jak odłączyłem akumulator (miałem dość czekania, aż to się wyczyści). Aha, i przy okazji, znalazłem pękniętą linię od dolnego zaworu elektromagnetycznego odpowietrzania plus zespół odpowietrzania kanistra do kanistra! To był oczywisty problem, który zdałem sobie sprawę, kiedy wróciłem pod spód i zacząłem śledzić rzeczywiste linie. Przeoczyłem to podczas wymiany tych części, ponieważ było to trochę ukryte nad całym obszarem. Zardzewiało! Udało mi się to na razie naprawić za pomocą plastikowych rurek i zacisków do węży. Jeździłem przez chwilę i cel wciąż się nie kasował. W końcu odłączyłem akumulator na minutę lub kilka. Wyczyściłem go i od tego czasu nie widziałem światła. Przejechałem ponad 40 mil po autostradzie i w mieście. Znałem i czytałem o tej sprawie z korkiem wlewu paliwa wcześniej. Dzięki! Cieszę się, że teraz wiem o tych bezpiecznikach, które mogę po prostu wyciągnąć, zamiast bawić się zaciskami akumulatora.

#6 ·
Ach, za szybko powiedziałem! Cholera! Światło wróciło jadąc około 80 mil na godzinę, w drodze do domu z pracy zaraz po opublikowaniu tych wiadomości. Tym razem dostałem kod p0420, a także 1457 ponownie😞. Wymieniłem już dwa czujniki 02. Myślę, że uszczelka katalizatora po jednej stronie, z przodu. Tył był spawany. Jeśli chodzi o kod 1457, nie wiem, przypuszczam, że moje plastikowe rury i zaciski do węży nie wystarczyły lub ta bardzo zardzewiała linia ma gdzieś kolejny wyciek. Myślałem, że nie musi wytrzymać dużego ciśnienia...

#8 ·
Mam ten problem od lat. Wymieniłem kanister (używany) z przodu pojazdu, a także ten z tyłu pod zbiornikiem paliwa, a także wymieniłem korek wlewu paliwa na oryginalny, ale bezskutecznie. Sprawdziłem przewody biegnące od przodu do tyłu i nie zauważyłem żadnych pęknięć, jednak zauważyłem, że były pokryte albo powłoką antykorozyjną, albo warstwami brudu, więc myślę, że wrócę i przeprowadzę dokładniejszą kontrolę.

#9 ·
Czy masz wytwornicę dymu?
Czy masz skaner, który widzi czujnik ciśnienia w zbiorniku paliwa?
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że system emisji oparów
jest jedną z najbardziej frustrujących rzeczy, jakie można zrobić w tych pojazdach.
I spowodowały one, że państwowy test emisji i bezpieczeństwa zakończył się niepowodzeniem.
Życzę powodzenia!!

#11 ·
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że system emisji oparów jest
jedną z najbardziej frustrujących rzeczy, jakie można podjąć w tych pojazdach
Tak jest w każdym pojeździe, EVAP i elektryka mogą być dwoma najbardziej frustrującymi systemami do diagnozowania.
Z mojego doświadczenia wynika, że najczęstszymi problemami są zawór odpowietrzający i/lub zawór upustowy, które ulegają awarii lub zacinają się w pozycji otwartej, nie pozwalając systemowi na wytworzenie podciśnienia.

#10 ·
Jeśli zbiornik paliwa zostanie napełniony poza punkt, w którym dysza pompy paliwa automatycznie się zatrzymuje, nastąpi uszkodzenie układu wydechowego.
Tylko coś do przemyślenia.

Explorer braci z 2012 roku nie używa korka wlewu paliwa, a dyszę można wyjąć dopiero po 5 sekundach (iirc) po wyłączeniu dyszy. Wcześniej i mała benzyna, która skapuje, spowoduje problemy z układem wydechowym. Miał szczęście i naprawił to za około 800,00 $, ale dla innych właścicieli Fordów (z historii działu serwisowego Forda), którzy nadal napełniali zbiornik, aż wylewał się z szyjki wlewu, naprawa kosztowała ponad 1600+

Ciepło, sól drogowa, przepełnienie... również spowodują problemy.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.