Cześć wszystkim! Ostatnio dostałem ten kod po sprawdzeniu, dlaczego zapaliła mi się kontrolka silnika. Kontrolka silnika świeciła się już od jakiegoś czasu i wiedziałem, że zgodnie z kodem dotyczy to jednego z czujników 02 lub katalizatora. Więc w końcu wymieniłem czujnik O2 za katalizatorem, ale kontrolka szybko wróciła. Najpierw spróbowałem go wyczyścić. Potem wymieniłem ten przed katalizatorem i przez chwilę było dobrze, ale potem znowu się zapaliła. Sprawdziłem kod i tym razem dostałem kod p1457 wskazujący na wyciek w obszarze zbiornika par paliwa. Zrobiłem szybkie rozeznanie i kupiłem zawór obejściowy zbiornika lub elektrozawór odpowietrzania (zauważyłem, że w różnych miejscach nazywa się to inaczej). Zanim przyszedł i podszedłem do tego, żeby to zrobić, zdałem sobie sprawę, że stary - ten bardziej okrągły element, do którego dwie śruby mocują elektrozawór - tak naprawdę pękł również przy wewnętrznej śrubie (która i tak była zardzewiała na amen), więc kupiłem też ten element. Nie zawracałem sobie głowy próbą rozłożenia tych dwóch elementów. Zainstalowałem cały zestaw i teraz tylko czekam/mam nadzieję, że kontrolka silnika sama zgaśnie. Przejechałem już ponad 45 mil, w tym jazdę po autostradzie. I nie jestem pewien, czy teraz zgaśnie. Czytałem różne rzeczy na ten temat - niektórzy odłączają akumulator (ja tego nie zrobiłem). Nie zrobiłem tego, bo czytałem, że powinno to zająć dwa cykle jazdy i zgaśnie samo, jeśli problem już nie występuje. Czy powinienem teraz spróbować odłączyć akumulator? Czytałem również, żeby obserwować i upewnić się, ile paliwa masz w baku - powinno być 50-75%, czy ktoś o tym wie? Miałem pełny bak, kiedy zapaliła się kontrolka i właśnie teraz zjechałem do połowy.
Wiem, że może być wyciek w wężach lub gdzie indziej, więc planuję prześledzić je bardziej i przyjrzeć się im bliżej, ale kiedy tam byłem, nie widziałem nic oczywistego w obszarze zbiornika. Oczywiście musiałem zdjąć węże i te obszary wyglądały dobrze. Mogę dołączyć zdjęcie wykonanej pracy. Ha, powiedz mi, czy podłączyłem wąż odwrotnie. Popełniłem błąd, nie oznaczając jednego, a moje poprzednie zdjęcie było z plastikową osłoną. Ale to zdjęcie w pewnym stopniu pomogło, myślę, i założyłem, że wąż po lewej stronie faktycznie idzie w górę i wokół tego po prawej stronie.
Wiem, że może być wyciek w wężach lub gdzie indziej, więc planuję prześledzić je bardziej i przyjrzeć się im bliżej, ale kiedy tam byłem, nie widziałem nic oczywistego w obszarze zbiornika. Oczywiście musiałem zdjąć węże i te obszary wyglądały dobrze. Mogę dołączyć zdjęcie wykonanej pracy. Ha, powiedz mi, czy podłączyłem wąż odwrotnie. Popełniłem błąd, nie oznaczając jednego, a moje poprzednie zdjęcie było z plastikową osłoną. Ale to zdjęcie w pewnym stopniu pomogło, myślę, i założyłem, że wąż po lewej stronie faktycznie idzie w górę i wokół tego po prawej stronie.