Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

2009 2.2 cdti Problem z intercoolerem

7.7K views 19 replies 4 participants last post by  mattydyer  
#1 ·
Cześć wszystkim, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto ma wiedzę i pomoże jak najszybciej!
Przyspieszyłem, żeby wyprzedzić zeszłej nocy i usłyszałem głośny trzask, zapaliła się kontrolka EML, a samochód przeszedł w tryb awaryjny z dźwiękiem przypominającym dziurę w wydechu. Udało mi się zjechać na pobocze 100 jardów dalej, aby upewnić się, że samochód nadal nadaje się do jazdy, żebym mógł go dociągnąć do domu.
Zacząłem badać dzisiaj wieczorem i hałas wydaje się dochodzić z okolic intercoolera.
Im więcej rozbierałem, tym bardziej jestem pewien, że to stamtąd dochodzi hałas. Jestem teraz za głęboko, żeby zabrać samochód do warsztatu i poprosić ich o zrobienie tego, więc szukam porady, jak wyjąć intercooler do badania i ogólnie dobrze wyczyścić ten obszar z całego brudu i rzeczy, które się tam znajdują..... A także wszelkie wcześniejsze doświadczenia, jakie ktoś z tym miał!
Wielkie dzięki!

#4 ·
@mattydyer Może to być kilka różnych problemów, wszystkie związane z intercoolerem, głośnym trzaskiem i przejściem silnika w tryb awaryjny.

1/ Tryb awaryjny jest prawdopodobnie spowodowany wytwarzaniem przez silnik zbyt dużego doładowania i może być spowodowany przez następujące elementy.

2/ Zacisk opaski doładowania poluzował się lub pękł.

3/ Aluminiowa rura doładowania pęknięta / uszkodzona.

4/ Jedna z silikonowych elastycznych rur pękła.

5/ Sam intercooler mógł pęknąć, pęknąć lub rozejść się na szwach.

Dołączony zrzut ekranu pomoże Ci, ale zadawaj pytania, a postaram się pomóc.

Attachments

#8 ·
Mam wtyczkę Bluetooth i aplikację torq, więc dostanę je jutro wieczorem.
Czy zderzak trzeba zdjąć, żeby wyjąć intercooler?
Do tej pory usunąłem osłonę nadkola, akumulator i tacę oraz rury filtra powietrza od góry i kilka klipsów, żeby lekko ściągnąć dolną czarną plastikową część zderzaka.
Co dalej?

#11 ·
Tak, zrobiłem to i kilka klipsów trzymających dolny zderzak, aby spróbować pociągnąć go lekko do przodu. Zostawiłem to na luzowaniu (jak myślę) górnego węża intercoolera pod tacą na akumulator i rurą doprowadzającą powietrze do filtra powietrza. Niestety wstrzymane do czwartkowego wieczoru.
Czy są jakieś śruby/wkręty mocujące go, czy też chodzi o usunięcie rur i wyciągnięcie go siłą?

#13 ·
AKTUALIZACJA
Intercooler w końcu zdjęty, po wielu przekleństwach, krzykach i zakrwawionych kostkach!
Pomijając fakt, że jest pokryty brudem, jedynym problemem, jaki widzę, jest pomarańczowa (gumowa) uszczelka, która zwisa nisko???
Zamierzam spróbować dobrze go wyczyścić w pracy przed zakończeniem przerwy świątecznej, ale czy to wygląda normalnie?

#15 ·
Dzięki. Oczyściłem to trochę odtłuszczaczem na bazie wody i wyciekało stamtąd. To dobra wiadomość, ponieważ mogę kupić jeden jak najszybciej. Dostawa to jednak kolejny problem!
Czy wiesz, czy są jakieś dodatkowe elementy, które można zdjąć, aby ułatwić umieszczenie go na miejscu?
Osłona wygląda na przyspawaną do podwozia i jest rurowa obudowa, która utrudnia dopasowanie.....
Jeszcze raz dziękuję!

#20 ·
Aktualizacja w Boxing Day
Udało się zdobyć (ale prawdopodobnie przepłaciłem!) intercooler z ECP (typ NISSENS) w Wigilię i złożyłem samochód z powrotem godzinę temu po około 3 godzinach, więc dziękuję za rady tutaj!
To nie najgorsza robota, jaką musiałem wykonać przy samochodzie, najbardziej frustrującą częścią było próbowanie zapamiętania, skąd pochodzą różne rodzaje klipsów wykończeniowych, wkrętów samogwintujących i śrub! Byłem trochę zaniepokojony uszczelką dolnej rury, ale jak dotąd wszystko wydaje się w porządku.
Samochód jest przetestowany i wszystko brzmi dobrze, brak hałasu z układów wydechowych lub grzechotania z wykończenia itp., muszę tylko znaleźć wtyczkę Bluetooth, aby wyłączyć EML i mieć nadzieję na najlepsze!
Jeszcze raz dziękuję tym, którzy odpowiedzieli i życzę miłej przerwy! (Przynajmniej dla tych, którzy mają szczęście!)

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.