Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

2014 EX CRV uruchamia się, a następnie natychmiast się wyłącza

8.5K views 7 replies 4 participants last post by  ilovemyhonda88  
#1 · (Edited)
Cześć,

Mam CRV EX z 2014 roku, który kręci, uruchamia się, a następnie natychmiast gaśnie. To standardowy rozruch z kluczyka. Na konsoli zapala się zielona migająca kontrolka kluczyka, która pojawia się, gdy włączam drugą pozycję, więc jestem prawie pewien, że ma to coś wspólnego z systemem immobilizera, ale dlaczego miałoby się to po prostu tak nagle zdarzyć? Próbowałem wszystkich 3 standardowych kluczy, które były dołączone i żaden z nich nie może prawidłowo uruchomić samochodu. Również 2 kluczyki z pilotem nie zamykają/otwierają samochodu zdalnie, a przycisk paniki nie działa. Wymieniłem baterie w obu kilka miesięcy temu i działały bez zarzutu. Sprawdziłem bezpiecznik ACG we wnętrzu i jest w porządku. Przebieg jest stosunkowo niski jak na jego wiek, 48 tys.

Nie wiem już, co robić i staram się uniknąć holowania go do dealera. Doceniam pomoc.

#2 ·
Najpierw spróbuj zresetować systemy w samochodzie, odłączając ujemny kabel od akumulatora na 30 sekund. Jednostka MICU mogła stracić rozum. Ale bardziej prawdopodobne jest, że uległa awarii i wymaga wymiany. Inną możliwością mogło być uszkodzenie czujnika RFID w stacyjce. Ale ponieważ samochód nie reaguje na dwa z FOBS, zgaduję, że MICU.

#3 ·
Po pierwsze, spróbuj zresetować systemy w samochodzie, odłączając ujemny kabel od akumulatora na 30 sekund. Jednostka MICU mogła stracić rozum. Ale bardziej prawdopodobne jest, że uległa awarii i wymaga wymiany. Druga możliwość to awaria czujnika RFID w stacyjce. Ale ponieważ samochód nie reaguje na dwa FOBS, zgaduję, że to MICU.
Dzięki, czy MICU to coś, co mogę sam wymienić, jeśli rzeczywiście jest uszkodzone?

#6 ·
Dzięki za wskazówki, ale to nie pomogło. Odłączyłem akumulator na minutę, a następnie podłączyłem go ponownie, co nie pomogło. Sprawdziłem wszystkie odpowiednie bezpieczniki multimetrem i żaden się nie przepalił. Nie wiem, co mam zrobić, poza odholowaniem go do dealera.

Jeśli miałbym zgadywać, może być zwarcie w układzie elektrycznym, które powoduje problemy. Muszę uruchomić samochód za pomocą kabli rozruchowych, żeby w ogóle odpalił. W ułamku sekundy, gdy zdejmuję kable rozruchowe z akumulatora, gaśnie. Akumulator nie jest tak stary, może 2,5 roku i nie podejrzewałem żadnych problemów, gdy działał prawidłowo niedawno. Jeśli to nie to, to nie wiem.

Patrząc na niektóre filmy na Youtube, z pewnością wygląda na to, że to MICU... ale dlaczego miałoby to po prostu losowo zawodzić? To frustrujące.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.