Honda CR-V Owners Club Forums banner

Wibracje pojazdu na 3. biegu

3.6K views 12 replies 5 participants last post by  wmurky  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

kupiłem kilka miesięcy temu model EX z 2007 roku (przejechane 108 tys. mil). Jeździ świetnie, bez żadnych problemów poza jednym.

Od czasu do czasu, gdy samochód osiąga 3. bieg (to automatyczna skrzynia CVT, ale wiem, kiedy jestem na 3. biegu), samochód się trzęsie. Nie jest to gwałtowne, ale zauważalne. Nigdy nie wpłynęło to na moją zdolność do kontrolowania pojazdu, to tylko zmartwienie.

Facet, od którego go kupiłem, powiedział, że powinienem zrobić serwis skrzyni biegów przy przebiegu około 120 tys. mil. Nie jestem pewien, czy to ma związek z moim problemem.

Wszelkie uwagi byłyby pomocne.

Dzięki wszystkim

#8 ·
Cześć wszystkim (publikuję to tutaj zamiast w innym wątku, jak powinienem był zrobić. Powiedziano mi już, że modele mogą mieć różne skrzynie biegów w różnych krajach)

Mój samochód: Honda CRV EX model 2007. 2 litry benzyna automatyczna (model UK)

Muszę zrobić serwis skrzyni biegów i wiem, że powinienem użyć oleju CVT. Powiedziano mi również, aby używać tylko oryginalnego oleju marki Honda.

Ile oleju potrzebuję w litrach? I czy jest coś jeszcze, co powinienem wiedzieć przed jego wymianą?

Ponadto, co zwykle dzieje się podczas serwisu skrzyni biegów oprócz wymiany oleju? Muszę również wymienić olej w tylnym mechanizmie różnicowym (ponownie, ile litrów?) Nie jestem pewien, czy to część serwisu skrzyni biegów, czy nie.

Niestety nie mam instrukcji obsługi.

Wszelkie wyjaśnienia byłyby bardzo mile widziane.

Dzięki wszystkim.