Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Wymiana modułu ABS/VSA. Wymagana inicjalizacja lub kalibracja/regulacja? FSM o tym nie wspomina.

1 reading
22K views 7 replies 3 participants last post by  Theman5  
#1 ·
CR-V 2006. Zamienię moduł ABS/VSA na używany. Rozumiem, że po instalacji i odpowietrzeniu należy użyć zaawansowanego narzędzia diagnostycznego do ponownej kalibracji lub "inicjalizacji" modułu, w tym "dostosowania" niektórych czujników za pomocą narzędzia diagnostycznego. Mam narzędzie diagnostyczne, ale nie na poziomie dealera, takie jak to lub Honda HDS.

Moje pytanie brzmi: Dlaczego instrukcja serwisowa fabryki Hondy nic o tym nie wspomina? Przejrzałem ją kilka razy i nic o tym nie wspomina, poza jakąś procedurą "zapamiętywania", która nie wydawała się wymagać zaawansowanego narzędzia diagnostycznego.

Widziałem film (One Main Auto - Eric. O.) z CR-V, a Eric użył zaawansowanego narzędzia diagnostycznego do regulacji czujników po wymianie modułu ABS/VSA, ale zajęło to dosłownie minutę. Nic więcej nie zrobiono. Skontaktowałem się z warsztatem samochodowym i powiedzieli, że ponowna kalibracja i regulacja zajmuje 1,5 - 2 godziny i kosztowałaby mnie od 185 do 225 dolarów. Czy to brzmi rozsądnie?

Na koniec, jeśli wymagana jest ta inicjalizacja (lub jakkolwiek się to nazywa), czy system Honda HDS używany w połączeniu z urządzeniem HIM może to zrobić?

Save
#2 ·
Sprawdziłem to w moim 06 CRV za pomocą Autel MS908. Procedura zapamiętywania czujników wcale nie trwa długo. Po wejściu do menu zajmuje to mniej niż 5 sekund. Dostosowane czujniki to czujnik kąta skrętu kierownicy, czujnik ciśnienia hamowania i czujnik przyspieszenia bocznego.

Program Honda HDS wraz z HIM może zrobić to samo. Ale nie ma funkcji "odpowietrzania modulatora" do wciskania płynu hamulcowego do modulatora VSA, tak jak w moim skanerze. Eric O użył odpowietrznika ciśnieniowego hamulców zamiast tej funkcji w swoim skanerze. Ta metoda jest szybsza do odpowietrzania i wypychania starego płynu hamulcowego ze wszystkich czterech zacisków.

#3 ·
Sprawdziłem mój 06 CRV za pomocą Autel MS908 w tej kwestii. Procedura zapamiętywania dla czujników wcale nie zajmuje dużo czasu. Po wejściu do menu, procedura zajmuje mniej niż 5 sekund. Dostosowane czujniki to czujnik kąta skrętu kierownicy, czujnik ciśnienia hamowania i czujnik przyspieszenia bocznego.

Program Honda HDS wraz z HIM może zrobić to samo. Ale nie ma funkcji "odpowietrzania modulatora" do wciskania płynu hamulcowego do modulatora VSA, tak jak ma to miejsce w moim skanerze. Eric O. użył odpowietrznika ciśnieniowego zamiast tej funkcji w swoim skanerze. Ta metoda jest szybsza do odpowietrzania i wypychania starego płynu hamulcowego ze wszystkich czterech zacisków.
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Zatem jedyną "inicjalizacją" lub "kalibracją" lub "regulacją czujnika" jest to, co Eric O. zrobił w swoim filmie, co zajęło mniej niż minutę, tak samo jak to, co mówisz, że zrobiłeś? To musi być powód, dla którego Honda FSM nie wspomina o niczym innym, jak o kalibracji. Dlaczego ten warsztat w Austin, TX mówi mi, że zajmuje to 1,5 do 2 godzin? Może myślą o innych zastosowaniach. Będę musiał ponownie przyjrzeć się FSM, ale wspomina on o procedurze "zapamiętywania" za pomocą HDS, ale mówi, że wszystko, co robi HDS, to zwarcie niektórych złączy (nie jestem pewien, czy robi coś więcej). Zastanawiam się, czy złącza można zewrzeć ręcznie? Urządzenie Honda HDS z HIM można kupić za około 100 dolarów online za sklonowane urządzenie, więc może to zrobię, ponieważ jest tańsze niż to, czego chce warsztat.

Zgadza się, Eric O. używa odpowietrznika ciśnieniowego, ale ja go nie mam i nie mam nic przeciwko użyciu węża włożonego do butelki z płynem i po prostu robieniu tego ręcznie przy każdym kole. Honda FSM mówi, że to OK, w rzeczywistości jest to jedyny sposób, w jaki to pokazuje.

Na koniec, kiedy wymienię moduł ABS/VSA i odpowietrzę układ, czy nadal mogę prowadzić samochód, jeśli będę musiał zabrać go gdzieś, aby wykonać zapamiętywanie/regulację? Jeśli nie, to w zasadzie muszę uruchomić urządzenie Honda HDS z HIM na moim starym laptopie z systemem Windows XP.

Save
#4 ·
Cała "inicjalizacja", "kalibracja" i "regulacja czujnika" to to samo. Tak, użyłem funkcji skanowania, aby nauczyć się zapamiętywania czujników (to samo), i zajęło to skanerowi 3 sekundy, aby zakończyć. To bez zmiany modułu ABS i oczywiście różnych czujników i elektrozaworów wewnątrz. Nie sądzę jednak, żeby była duża różnica w czasie.

Kupiłem również sklonowane urządzenie Honda HIM w tej samej cenie, o ile pamiętam (100 $). Nie przeprowadziłem z nim procedury, ale wierzę, że zajmuje to podobną ilość czasu.

Możesz odpowietrzyć hamulce ręcznie, ale zajmie to bardzo dużo czasu. I będziesz potrzebować asystenta, który pomoże Ci otwierać i zamykać śruby odpowietrzające zacisku, podczas gdy Ty lub asystent naciskacie i zwalniacie pedał hamulca. Na filmie Eric O. był w stanie wcisnąć pedał hamulca i nie martwić się o ponowne wprowadzenie powietrza do układu, ponieważ sprężone powietrze wypychało płyn hamulcowy z góry zbiornika pompy hamulcowej i z zacisków. Jeśli masz dostęp do kompresora powietrza, możesz wykonać tę pracę samodzielnie, używając pneumatycznego odpowietrznika hamulców. Jeśli zdecydujesz się to zrobić, upewnij się, że samodzielnie zbadasz, które narzędzie wybrać. Ta metoda jest łatwiejsza i (prawdopodobnie) szybsza niż robienie tego ręcznie.

Nadal możesz prowadzić samochód po tym, jak uda Ci się odpowietrzyć całe powietrze, ale jeszcze nie wykonałeś procedury zapamiętywania. Pompa ABS zostanie wyłączona, więc jedź z własną ostrożnością.

#5 ·
Całe "inicjalizacja", "kalibracja" i "regulacja czujnika" to to samo. Tak, zrobiłem funkcję skanera do uczenia się zapamiętywania czujników (to samo), i zajęło skanerowi 3 sekundy, aby się zakończyć. To bez wymiany modułu ABS i oczywiście różnych czujników i elektrozaworów wewnątrz. Nie sądzę jednak, żeby była duża różnica czasu.

Kupiłem również sklonowane urządzenie Honda HIM za tę samą cenę, o ile pamiętam (100 $). Nie przeprowadziłem z nim procedury, ale wierzę, że zajmuje to podobną ilość czasu.

Możesz odpowietrzyć hamulce ręcznie, ale zajmie to bardzo dużo czasu. I będziesz potrzebował asystenta, który pomoże ci otworzyć i zamknąć śruby odpowietrzające zacisku, podczas gdy ty lub asystent naciskacie i zwalniacie pedał hamulca. Na filmie Eric O. był w stanie wcisnąć pedał hamulca i nie martwić się o ponowne wprowadzenie powietrza do układu z powodu wymuszonego powietrza wypychającego płyn hamulcowy z góry zbiornika pompy hamulcowej i z zacisków. Jeśli masz dostęp do kompresora powietrza, możesz wykonać tę pracę samodzielnie, używając pneumatycznego odpowietrznika hamulców. Jeśli zdecydujesz się to zrobić, upewnij się, że przeprowadziłeś własne badania, które narzędzie wybrać. Ta metoda jest łatwiejsza i (prawdopodobnie) szybsza niż robienie tego ręcznie.

Nadal możesz prowadzić samochód po odpowietrzeniu całego powietrza, ale jeszcze nie wykonałeś procedury zapamiętywania. Pompa ABS zostanie wyłączona, więc jedź z własną ostrożnością.
Świetna informacja; dzięki za wyjaśnienie:

1. Inicjalizacja/kalibracja/zapamiętywanie/regulacja czujnika to wszystko to samo.
2. Nadal mogę prowadzić pojazd po odpowietrzeniu, nawet bez wykonania procedury zapamiętywania.
3. Klon urządzenia Honda HDS w/HIM wykona tę procedurę.

Właściwie mam pneumatyczny odpowietrznik hamulców (dokładnie ten sam, który umieściłeś w linku), ale byłem niezadowolony z jego działania w moich innych samochodach. Nigdy nie dawał mi czystego strumienia płynu przez przezroczystą rurkę wychodzącą ze śruby odpowietrzającej (co oznacza, że jest tam powietrze, prawda?). Chyba że powietrze zostało wprowadzone tuż przy króćcu odpowietrzającym, gdy wąż dołączony do zestawu nie pasuje dokładnie do króćca śruby odpowietrzającej, powodując dostawanie się powietrza do węża? Mój kompresor powietrza ma 32 galony, więc to nie powinno być problemem, ale zauważyłem, że pneumatyczny odpowietrznik powodował ciągłą pracę kompresora. Przeszedłem na używanie przezroczystej rurki winylowej zanurzonej w płynie w szczelnym pojemniku (przezroczysta butelka z otworem w nakrętce, przez który wkładana jest rurka) i sam naciskałem hamulce i byłem w stanie uzyskać czysty strumień w krótkim czasie. Może źle rozumiem, jak działa pneumatyczny odpowietrznik?

To jest samochód mojej córki, a i tak jestem przyzwyczajony do zwykłych hamulców bez ABS, ponieważ nigdy nie miałem samochodu z ABS, więc jazda nim przed zapamiętywaniem nie powinna stanowić problemu.

Zauważyłem również, że wspomniałeś o tym samym zapamiętywaniu/regulacji, o którym wspomniał Eric. O. (kąt skrętu, przyspieszenie boczne i czujnik ciśnienia), ale Honda FSM wspomina tylko o "VSA Sensor Neutral Position Memorization" za pomocą HDS/HIM. Nie wspomina o żadnym innym zapamiętywaniu dla przyspieszenia bocznego, kąta skrętu ani czujnika ciśnienia, chyba że zapamiętywanie pozycji neutralnej czujnika VSA jest rzeczywiście wszystkimi tymi rzeczami?

Myślę, że jeśli nie chcę zawracać sobie głowy kupowaniem i czekaniem na dostawę urządzenia HDS w/ HIM, mógłbym znaleźć inny warsztat, który zgodzi się, że wykonanie tej pracy zajmuje tylko minutę. Nie wiem, czy zajmujesz się naprawą samochodów zawodowo, czy nie, ale jeśli tak, to ile byś zażądał za wykonanie zapamiętywania dla klienta, który przywiózł samochód po samodzielnej wymianie modułu? 185 - 225 dolarów wydaje się szalenie wysoką ceną za coś, co zajęłoby warsztatowi tylko kilka minut.

Save
#6 · (Edited)
Nigdy do końca nie rozumiałem, jak rozpoznać, kiedy te pneumatyczne odpowietrzniki skończyły usuwać powietrze. Używałem dwóch różnych modeli (jeden był marki Matco, a drugi nie wiem jaki), i oba wydawały się mieć powietrze i prawie żaden płyn przechodzący przez przezroczysty wąż, który założyłem na śruby odpowietrzające. Pasowały również ciasno do złączek, więc powietrze na pewno nie dostawało się z zewnątrz. I szczerze mówiąc, zostawiałem go na każdej śrubie zacisku na około 5 minut, kiedykolwiek wymieniałem zaciski hamulcowe. Nigdy wcześniej nie wymieniałem modułów ABS, więc nie wiem, jak długo zajęłoby usunięcie całego powietrza.

Kąt skrętu, boczne G i czujniki ciśnienia to to, co zarówno skaner, jak i Honda HIM mówią, że będzie regulowane. Ten model CRV z tego roku w rzeczywistości nie ma czujników kąta skrętu i bocznych G, tylko czujnik ciśnienia. I z tego, co rozumiem, tylko czujnik ciśnienia w module ABS jest kalibrowany, więc nie martw się tym tak bardzo.

Póki nie miałem swojego skanera, zabrałem 08 GMC Envoy do warsztatu samochodowego, aby wykonać nową procedurę ponownego uczenia przepustnicy. Wzięli swój duży tablet Snap On i wykonali ponowne uczenie w 4 minuty, pobierając ode mnie za to 60 dolarów. Wydawało się to w porządku w tamtym czasie za kilka minut "pracy". Spróbowałbym znaleźć warsztat lub niezależnego mechanika, który pobierałby rozsądną kwotę.

Edycja: Mogę się mylić co do tego, że odpowietrznik pneumatyczny jest szybszy niż metoda dwuosobowa odpowietrzania hamulców. Jeśli masz dobry rytm, możesz to zrobić szybciej niż za pomocą narzędzia pneumatycznego.

#7 ·
Nigdy do końca nie rozumiałem, jak rozpoznać, kiedy te pneumatyczne odpowietrzniki skończyły usuwać powietrze. Użyłem dwóch różnych modeli (jeden był marki Matco i nie wiem, jaki był drugi), a oba wydawały się mieć powietrze i prawie żaden płyn nie przechodził przez przezroczysty wąż, który założyłem na śruby odpowietrzające. Pasowały również ciasno do złączek, więc powietrze na pewno nie dostawało się z zewnątrz. I szczerze mówiąc, zostawiałem go na każdej śrubie zacisku na około 5 minut, ilekroć wymieniałem zaciski hamulcowe. Nigdy wcześniej nie wymieniałem modułów ABS, więc nie wiem, jak długo zajęłoby usunięcie całego powietrza.

Czujniki kąta skrętu, przyspieszenia bocznego i ciśnienia to to, co zarówno skaner, jak i Honda HIM mówią, że będzie regulowane. Ten model CRV z tego roku tak naprawdę nie ma czujników kąta skrętu i przyspieszenia bocznego, tylko czujnik ciśnienia. I z tego, co rozumiem, tylko czujnik ciśnienia w module ABS jest kalibrowany, więc nie martw się tym tak bardzo.

Zanim miałem swój skaner, zabrałem 08 GMC Envoy do warsztatu samochodowego, aby wykonać nową procedurę ponownego uczenia przepustnicy. Wzięli swój duży tablet Snap On i wykonali ponowne uczenie w 4 minuty, pobierając ode mnie za to 60 $. Wydawało się to w porządku za kilka minut "pracy". Spróbowałbym znaleźć warsztat lub niezależnego mechanika, który pobiera rozsądną kwotę.
Ponownie, świetne informacje i dziękuję za odpowiedź. 60 $ brzmi bardziej rozsądnie. Czy masz na myśli to, że chociaż oba pneumatyczne odpowietrzniki, których użyłeś, wydawały się przepuszczać pęcherzyki powietrza, nadal ich używałeś (około 5 minut na każdym zacisku) i kiedy skończyłeś, hamulce były twarde? Jeśli tak, być może spróbuję jeszcze raz. Byłoby naprawdę fajnie mieć urządzenie skanujące wysokiego poziomu, aby móc odpowietrzyć moduł ABS podczas odpowietrzania standardowych hamulców i samemu wykonać zapamiętywanie/kalibrację, ale na podstawie wspomnianego przez Ciebie modelu wygląda na to, że kosztuje to od 1000 do 2500 $, na co mnie nie stać.

FSM dla tego modelu z 2006 roku mówi, że ma czujnik kąta skrętu. Nie ma jednak wzmianki o jego regulacji, poza zapamiętywaniem, o którym wspomniałem w poprzednim poście. W każdym razie myślę, że mówisz, że wszystko jest zawarte, gdy regulacja/zapamiętywanie/kalibracja jest zakończona.

Dam znać, jak poszło. Wciąż kończę wnętrze po wymianie dwóch poduszek powietrznych, które właśnie zrobiłem i prawdopodobnie nie zajmę się modułem ABS do przyszłego weekendu. Doceniam to, że próbujesz mi pomóc.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.