Honda CR-V Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Pytanie ACC

Tags
acc question
6.6K views 27 replies 19 participants last post by  fishycomics  
#1 ·
Rozumiem, że jeśli mam włączony ACC na 60, a samochód przede mną zwalnia do 55, mój CRV również zwolni do 55 i zachowa ustawioną odległość między moim samochodem a samochodem z przodu. Ale co się stanie, jeśli samochód z przodu gwałtownie zahamuje i całkowicie się zatrzyma? Czy ACC również zatrzyma mój samochód?

#4 ·
Kilka czynników, które należy wziąć pod uwagę w tym scenariuszu:
1. Czy samochód, który Pan/Pani śledzi, został "wykryty" przez system jako obecny?
2. Na jaką odległość podążania ustawiono ACC?
3. Jakie były warunki na drodze? Mokro? Sucho? Lód/śnieg?
4. Z jaką prędkością Pan/Pani jechał/a, gdy samochód z przodu się zatrzymał?

Wszystkie te czynniki i wiele innych będą miały wpływ na zdolność Pańskiego/Pani samochodu do uniknięcia kolizji.

#5 ·
Kilka czynników, które należy wziąć pod uwagę w tym scenariuszu:
1. Czy system "wyczuł" obecność samochodu, który Pan/Pani śledzi?
2. Na jaką odległość podążania ustawiono ACC?
3. Jakie były warunki drogowe? Mokro? Sucho? Lód/śnieg?
4. Z jaką prędkością Pan/Pani jechał/a, gdy samochód z przodu się zatrzymał?

Wszystkie te czynniki i wiele innych będą miały wpływ na zdolność Pańskiego/Pani samochodu do uniknięcia kolizji.
OP właśnie zapytał, czy ACC zatrzyma jego samochód. Odpowiedź brzmi "nie", ACC nie zatrzyma Pańskiego/Pani samochodu. Teraz, gdyby zapytał, czy "Honda Sensing" zatrzyma jego samochód, to inne pytanie. :)

#6 ·
W końcu miałem okazję zabrać naszego (kogo oszukujemy - mojej żony) CRV na przejażdżkę autostradą w ostatni weekend i skorzystać z ACC i LKAS. Byłem naprawdę zadowolony. Z ACC zablokowanym na samochodzie przede mną, przetestowałem następujący scenariusz - jadąc z prędkością 90 mil na godzinę autostradą, która ma kilka świateł. Światło zmienia się na czerwone, więc facet przede mną zwalnia i ostatecznie hamuje do pełnego zatrzymania na czerwonym świetle. Z moją stopą unoszącą się nad pedałem hamulca przez cały czas (nerwowo!), wydarzyło się to:

- na początku, gdy zwalniał, ACC zmniejszył prędkość

- gdy zaczął hamować, poczułem, jak włączają się moje hamulce. Trochę później i mocniej niż normalnie hamowałbym w takiej sytuacji, ale nie było to "paniczne" hamowanie.

- gdy całkowicie się zatrzymał, ja też (ponownie, miałem stopę unoszącą się nad pedałem hamulca przez cały czas, ponieważ, szczerze mówiąc, to wszystko wydaje mi się szalone!)

- światło zmienia się na zielone, on odjeżdża, a mój CRV zaczyna znowu podążać

#9 ·
Przejechałem 10 tysięcy mil moim CR-V od czasu zakupu w maju i zdarzało mi się to często w godzinach szczytu i w strefach budowy. Niezależnie od akronimu, samochód podąża za innym samochodem w ustawionej odległości i zwalnia do zatrzymania, jeśli samochód z przodu zwalnia, niezależnie od tego, czy jest to stopniowe (ACC), czy szybkie (CMBS). Przy prędkości powyżej 25 mil na godzinę samochód przechodzi z ACC (stopniowe zwalnianie) na CMBS (który daje migające pomarańczowe ostrzeżenie, a następnie bardzo mocno hamuje, jeśli nie wciśniesz hamulców po rozpoczęciu migania ostrzeżenia), jeśli wykryte zostanie gwałtowne hamowanie lub stały obiekt przed CR-V.

#10 ·
Moja własna rada:

ACC jest świetny! Ale NIE zastępuje uważności. (Żadne z nich... *kaszel* Tesla "Auto Pilot" *kaszel!*) Jest wspaniały w utrzymywaniu miejsca w dużym natężeniu ruchu; z wdziękiem sprowadzi cię z prędkości autostradowych aż do całkowitego zatrzymania w "normalnych" warunkach. W czym NIE jest dobry?
Jazda defensywna!

Nie może wykryć żadnego z następujących elementów:
- Całkowicie zatrzymany ruch poza zasięgiem czujnika. Jeśli natkniesz się na solidną ścianę ruchu z prędkością 70 mil na godzinę, być może ACC/CMBS zahamuje cię na czas, ale na pewno nie chcesz stawiać na to swojego życia/samochodu.
- Żadnych warunków panujących przed samochodem przed tobą. Jeśli nie spojrzysz na drogę, zasadniczo oddajesz swoje życie w ręce kierowcy bezpośrednio przed tobą.
- Kogoś, kto jeździ jak maniak
- Dziur w drodze
- Policjantów
- Jeleni myślących o samobójczym biegu przez drogę

Rozumiesz ideę...

#12 ·
Moja rada:

ACC jest świetny! Ale NIE zastępuje uwagi. (Żaden z nich... *kaszel* Tesla "Auto Pilot" *kaszel!*) Jest wspaniały w utrzymywaniu miejsca w dużym natężeniu ruchu; z wdziękiem doprowadzi Cię od prędkości autostradowych aż do całkowitego zatrzymania w "normalnych" warunkach. W czym NIE jest dobry? W defensywnej jeździe!

Nie może wykryć żadnego z następujących elementów:
- Całkowicie zatrzymany ruch poza zasięgiem czujnika. Jeśli natkniesz się na solidną ścianę ruchu przy prędkości 70 mil na godzinę, być może ACC/CMBS zahamuje Cię na czas, ale na pewno nie chcesz stawiać na to swojego życia/samochodu.
- Jakichkolwiek warunków panujących przed samochodem przed Tobą. Jeśli nie spojrzysz na drogę, zasadniczo oddajesz swoje życie w ręce kierowcy bezpośrednio przed Tobą.
- Kogoś, kto jeździ jak maniak
- Dziur w jezdni
- Policjantów
- Jeleni myślących o samobójczym biegu przez drogę

Rozumiesz...
Dokładnie......te systemy to pomoce dla kierowców, a nie substytut czujnego i proaktywnego kierowcy. Powiedziawszy to, uwielbiam je wszystkie, ponieważ są bardzo pomocne i uważam, że zwiększają bezpieczeństwo samochodu. Wiem, że miałem kilka razy, kiedy samochód się mną zaopiekował....

#13 ·
Podczas mojej pierwszej jazdy próbnej jesteśmy na łagodnym zakręcie, mój sprzedawca sięga i naciska kilka przycisków na kierownicy, a następnie mówi, żebym zdjął ręce z kierownicy. „Ale w następnym pasie jest inny samochód”. „To nie ma znaczenia” – mówi. Samochód podąża za zakrętem (LKAS). Wpadamy za ciężarówkę, sprzedawca mówi mi, żebym nie zdejmował nogi z hamulca. Wbrew intuicji. Ciężarówka zwalnia, my zwalniamy, ciężarówka się zatrzymuje, my się zatrzymujemy. ACC/LSF. Moje wprowadzenie do asystenta kierowcy. Czuję, że ten samochód jest jak pierwsza ryba na brzegu w ewolucji do samochodu bez kierowcy. Tesla oczywiście idzie lekko pochylona, ale prawie wyprostowana. Nie jestem pewien, czy jestem na to wszystko gotowy, ale na pewno cieszę się zabawkami.

#24 ·
Podczas mojej pierwszej jazdy próbnej jesteśmy na łagodnym zakręcie, mój sprzedawca sięga i naciska kilka przycisków na kierownicy, a następnie mówi, żebym zdjął ręce z kierownicy. "Ale na sąsiednim pasie jest inny samochód". "To nie ma znaczenia", mówi. Samochód podąża za zakrętem (LKAS). Wpadamy za ciężarówkę, sprzedawca mówi mi, żebym trzymał nogę z dala od hamulców. Przeciwieństwo intuicji. Ciężarówka zwalnia, my zwalniamy, ciężarówka się zatrzymuje, my się zatrzymujemy. ACC/LSF. Moje wprowadzenie do wspomagania kierowcy. Czuję, że ten samochód jest jak pierwsza ryba na brzegu w ewolucji do jazdy bez kierowcy. Tesla ewidentnie idzie lekko pochylona, ale prawie wyprostowana. Nie jestem pewien, czy jestem na to gotowy, ale na pewno cieszę się zabawkami.
Ten sprzedawca był idiotą, że ci to powiedział. Przetestowałem LKAS w moim CR-V EX z 2018 roku i jest ono bardzo niestabilne i nie jest przeznaczone do jazdy bez użycia rąk. Jeśli masz prostą drogę i bardzo powoli przechylasz się na jedną stronę, kierownica będzie się trząść i korygować. Ale problemem jest histereza programu, która nadmiernie koryguje i sprawia wrażenie pijanego kierowcy. Zwykłą odpowiedzią Hondy było magiczne słowo "łagodzenie". To samo dotyczy ACC, udowodniłem to technikowi, kiedy pojechaliśmy na przejażdżkę, aby pokazać mu inny problem z ACC. Jeśli jechałem za kimś i skręcali w prawo lub w lewo, moje hamulce byłyby włączane aż do momentu, gdy drugi samochód znalazłby się na drugiej drodze. Zawsze musiałem przyspieszać, żeby ktoś nie wjechał mi w tyłek. Czujniki/kamera, które wykrywają tę odległość, mają bardzo szeroki obszar, który sprawdzają. Przestałem używać tego całego badziewia. Nie jest wystarczająco stabilny, aby zastąpić zdrowy rozsądek i to, co twoje oczy odnoszą do twojego mózgu.

#16 ·
Czy ktoś wie, czy światła stopu zapalają się, gdy pojazd "hamuje" za ciebie? Wiem, że czuję, jak pedał hamulca się wciska, gdy pojazd musi zwolnić, więc hipotetycznie można by pomyśleć, że światła stopu włączają się automatycznie. Czy ktoś może to potwierdzić?

#18 ·
Wiem, że słowo "hamulec" zapala się na interfejsie, ale nie widzę w instrukcji obsługi informacji, że tylne światła zapalają się podczas hamowania w trybie ACC. Powodem, dla którego kwestionuję działanie tylnych świateł, jest to, że podczas jazdy autostradą mój samochód wielokrotnie gwałtownie zwalniał, a samochody za mną jechały z dużą prędkością, mimo że mój pojazd znacznie zwalniał.

#20 ·
Wiem, że słowa "hamulec" zapalają się na interfejsie, ale nie widzę nigdzie w instrukcji, gdzie jest napisane, że tylne światła zapalają się podczas hamowania w trybie ACC. Powodem, dla którego kwestionuję włączanie się tylnych świateł, jest to, że podczas jazdy autostradą mój samochód wielokrotnie znacznie zwalniał, a samochody za mną pędziły, mimo że mój pojazd zwalniał w znacznym stopniu.
Instrukcja obsługi, strona 467: "Kiedy ACC z LSF zwalnia Twój pojazd poprzez użycie hamulców, światła stopu Twojego pojazdu zaświecą się". Twoje zaskoczenie, że inne pojazdy "pędzą", zaskakuje mnie!!!

Save
#19 ·
Hamulce się włączają, widać je w nocy w lusterku. Kiedy ACC się wyłącza, za każdym razem, gdy dotkniesz hamulca, można zapomnieć, że nie dostosuje on automatycznie prędkości, gdy z przodu następuje spowolnienie. To tempomat, a nie autopilota.

Save
#23 ·
Nic dziwnego, że nie mogę tego znaleźć. Moja instrukcja obsługi ma tylko 172 strony i to łącznie z indeksem. Moje ACC z informacjami LSF znajduje się na stronach 115-117
Patrzysz na "instrukcję obsługi". Możesz pobrać kopię pełnej instrukcji lub zamówić jej drukowaną wersję, przechodząc do owners.honda.com.

Save
#22 ·
Mniejsza z tym, mój błąd. Nie zdawałem sobie sprawy, że instrukcja obsługi jest na płycie. Myślałem, że to książka. Teraz widzę, gdzie jest napisane, że światła hamowania się zaświecą. Jednak pomimo tego, pewnego dnia mój współmałżonek jechał za mną i powiedział, że nigdy nie widział, żeby światła hamowania się zapaliły, kiedy powinny. Zamierzam to jeszcze raz przetestować, żeby się upewnić. Dzięki wszystkim za pomoc.

#25 · (Edited)
Osobiście uważam, że „nianie” robią wrażenie... Jednak wydaje się, że dominuje syndrom SFB.☹

Save
#26 ·
Czy nie posiadasz aparatu i sposobu jego zamontowania, aby samemu to rozgryźć, lub zadzwoń do Hondy i zapytaj, dlaczego do cholery pominęli taką funkcję S A FE T Y , aby wszcząć pozew zbiorowy, ponieważ Poster znalazł wadę.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.