Honda CR-V Owners Club Forums banner

Ładowanie akumulatorów słonecznych za pomocą alternatora

2.6K views 11 replies 3 participants last post by  Traylaw  
#1 ·
Mam CRV EX-L z 2015 roku z napędem na wszystkie koła. Niedawno zainstalowałem alternator o dużej mocy od Powerbastards, zdolny do 110 amperów na biegu jałowym, 220 szczytowych. To, co próbuję zrobić, to podłączyć ładowarkę DC-DC z alternatora, aby szybko naładować kilka akumulatorów, których używam podczas wycieczek kempingowych, ale utknąłem w znalezieniu konkretnego przewodu, który jest do tego celu wymagany.

To jest ładowarka, którą kupiłem 12V 20A DC to DC On-Board Battery Charger, i zgodnie z ich obsługą klienta, sygnał 12 V jest wymagany do włączenia tej ładowarki, niezależnie od tego, jaka moc ładowania może pochodzić z alternatora. Ich wsparcie powiedziało mi również, że może to być dowolny przewód 12 V, ale zalecany jest jeden z alternatora.

Ten przewód, którego szukam, ma być gorący/aktywny przy 12 V tylko wtedy, gdy silnik pracuje, ale nie byłem w stanie rozszyfrować schematów okablowania, aby wyraźnie określić, który to przewód. Prawdopodobnie jest to jeden z żółtych przewodów, które widzę z brązowej wtyczki podłączonej do alternatora, ale nie chcę wpiąć się w niewłaściwy i coś uszkodzić.

Więc jeśli ktoś zna taki przewód, jak opisałem tutaj, czy mógłbyś mi powiedzieć, czego szukać, a może jakich narzędzi i procesów użyć, aby znaleźć go samemu?

Alternatywnie, rozważałem podłączenie do przewodu włączania wzmacniacza 12 V/włączania anteny, podłączenie go do przełącznika i przełączanie w ten sposób mechanizmu ładowania, ale obawiam się, że może to również uszkodzić niektóre instrumenty w całym tym łańcuchu, jeśli przypadkowo zostaną włączone podczas uruchamiania samochodu.

Na koniec, moja wiedza na temat spraw elektrycznych jest czysto hobbystyczna, wiem mniej więcej tyle, żeby przerobić samochodowy system nagłośnienia, jak również okablować baterie słoneczne i panele, jak opisałem. Potrafię zrobić większość rzeczy, ale nie mam niczego certyfikowanego, więc moja wiedza może być niewystarczająca w niektórych obszarach.

#2 · (Edited)
Ponieważ Twój samochód jest z 2015 roku, schemat, na który patrzę dla alternatora, pochodzi z tego wątku: Rozwiązywanie problemów z alternatorem CRV 2012-2016

Brązowy przewód wchodzący do alternatora to przewód magistrali LIN. Dostarcza zarówno zasilanie, jak i informacje komunikacyjne komputera między PCM, czujnikiem akumulatora i alternatorem. Osobiście wolałbym nie wchodzić do linii komunikacyjnej komputera.

Zakładając, że Twój system B2B znajduje się w kabinie, wybrałbym z któregoś bezpiecznika lub przewodu wewnątrz, aby uniknąć jakichkolwiek warunków atmosferycznych. Być może warto przyjrzeć się schematowi obwodu gniazd zasilania akcesoriów w samochodzie, są to zwykle "prostsze" obwody, które mogą być łatwiejsze do rozwiązania problemów, jeśli wystąpią przyszłe problemy.

edytuj: może poszukaj na forum osób, które podłączyły kamerę samochodową, aby zobaczyć, których przewodów używają do pobierania zasilania zapłonu.

#3 · (Edited)
Mam CRV EX-L z 2015 roku z napędem na wszystkie koła. Niedawno zainstalowałem alternator o dużej mocy wyjściowej firmy Powerbastards, zdolny do pracy 110 amperów na biegu jałowym, 220 w piku. Chcę podłączyć ładowarkę DC-DC z alternatora, aby szybko naładować akumulatory, których używam podczas wycieczek kempingowych, ale utknąłem w poszukiwaniu konkretnego przewodu, który jest do tego celu wymagany.

To jest ładowarka, którą kupiłem 12V 20A DC to DC On-Board Battery Charger i według ich obsługi klienta, sygnał 12 V jest wymagany do włączenia tej ładowarki, niezależnie od mocy ładowania, która może pochodzić z alternatora. Ich wsparcie poinformowało mnie również, że może to być dowolny przewód 12 V, ale zalecany jest jeden z alternatora.

Przewód, którego szukam, ma być gorący/aktywny przy 12 V tylko wtedy, gdy silnik pracuje, ale nie byłem w stanie rozszyfrować schematów okablowania, aby jasno określić, który to przewód. Prawdopodobnie jest to jeden z żółtych przewodów, które widzę z brązowej wtyczki podłączonej do alternatora, ale nie chcę wpiąć się w niewłaściwy i uszkodzić czegoś.

Jeśli więc ktoś wie o takim przewodzie, jak opisałem tutaj, czy mógłby mi powiedzieć, czego szukać, a może jakich narzędzi i procesów użyć, aby znaleźć go samemu?

Alternatywnie, rozważałem podłączenie przewodu włączającego wzmacniacz 12 V/włączającego antenę, podłączenie go do przełącznika i włączanie mechanizmu ładowania w ten sposób, ale obawiam się, że może to również uszkodzić niektóre instrumenty w całym tym łańcuchu, jeśli przypadkowo zostaną włączone podczas uruchamiania samochodu.

Na koniec, moja wiedza na temat rzeczy elektrycznych jest czysto hobbystyczna, wiem mniej więcej tyle, żeby przerobić samochodowy system nagłośnienia, jak również okablować baterie słoneczne i panele, jak opisałem. Potrafię zrobić większość rzeczy, ale nie mam żadnych certyfikatów, więc moja wiedza może być niewystarczająca w niektórych obszarach.
Żółty przewód z alternatora to w rzeczywistości magistrala LIN. Służy tylko do komunikacji cyfrowej z PCM i nie jest w stanie dostarczać zasilania. W ten sposób PCM ustawia napięcie wyjściowe alternatora i odbiera status sprawności z alternatora. Nie podłączaj niczego do tej linii.
Jeśli potrzebujesz 20 amperów mocy, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zainstalowanie obwodu przekaźnika zasilania z bezpiecznikiem, który zasila przekaźnik po włączeniu zapłonu. Warsztaty audio samochodowego mogą to dla Ciebie zrobić.

#4 ·
Żółty przewód z alternatora to w rzeczywistości magistrala LIN. Służy ona wyłącznie do komunikacji cyfrowej z PCM i nie jest w stanie dostarczać zasilania. W ten sposób PCM ustawia napięcie wyjściowe alternatora i odbiera stan zdrowia z alternatora. Nie podłączaj nic do tej linii.
Jeśli potrzebujesz 20 amperów mocy, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zainstalowanie obwodu przekaźnika zasilania z bezpiecznikiem, który załącza przekaźnik po włączeniu zapłonu. Sklepy audio samochodowe mogą to dla Ciebie zrobić.
Uważam, że system, do którego odnosi się OP, to ładowarka Renogy z akumulatora na akumulator. Skrzynka renogy to „inteligentna ładowarka z akumulatora na akumulator” i potrzebuje przewodu sygnałowego „zasilanie po włączeniu zapłonu”, aby wiedzieć, kiedy alternator jest włączony i przy jakim napięciu pracuje alternator. Kiedy alternator jest włączony i ładuje przy wystarczającym napięciu 14+, pozwoli to akumulatorowi rozrusznika na wysyłanie prądu przez skrzynkę renogy i ładowanie akumulatora pomocniczego. Kiedy alternator ładuje przy niższym napięciu, takim jak 12,6 lub gdy samochód jest wyłączony, skrzynka renogy przestaje ładować akumulator pomocniczy. Jest to strategia stosowana w celu uniknięcia rozładowania/zabicia akumulatora rozrusznika. Myślę, że OP potrzebował tylko sygnału włączenia zapłonu, gdzie renogy może odczytać napięcie ładowania alternatora. Nie sądzę, żeby odnosił się do kabla, który faktycznie będzie ładował akumulator pomocniczy. Niemniej jednak osobiście nadal unikałbym wpinania się w linię komunikacyjną.

#8 ·
Mówiąc wprost, nie ma obwodów, do których można się bezpośrednio podłączyć, które faktycznie wskazują na działanie silnika. Wymagałoby to zaprojektowania obwodu, który monitorowałby coś takiego jak obracający się wał korbowy / wałek rozrządu. Do dyspozycji jest "zapłon włączony" IG2 oraz obwody "zapłon włączony i start" IG1A / IG1B. Bezpiecznik pompy paliwa nr 4 jest zasilany przez obwód IG1A (zapłon włączony/start). FYI, obwód IG1B, który działa tak samo jak linia IG1A. Oraz linia IG2, która jest zasilana po włączeniu zapłonu, ale wyłączana podczas uruchamiania silnika.

#9 ·
Żeby było jasne, nie ma obwodów, które można by bezpośrednio podłączyć, które faktycznie wskazują, że silnik pracuje. Wymagałoby to zaprojektowania obwodu, który monitorowałby coś takiego jak obrót wału korbowego / wałka rozrządu. Do dyspozycji masz "zapłon włączony" IG2 oraz obwody "zapłon włączony i start" IG1A / IG1B. Bezpiecznik pompy paliwa #4 jest zasilany przez obwód IG1A (zapłon włączony/start). FYI, obwód IG1B, który działa tak samo jak linia IG1A. I linia IG2, która jest zasilana, gdy zapłon jest włączony, ale wyłączona podczas uruchamiania silnika.
Ok, świetnie, wciąż brzmi jak podłączenie bezpiecznika do IG1A jest właściwym rozwiązaniem. Jeszcze jedna rzecz, którą chcę wziąć pod uwagę, to coś, co widziałem tutaj, w tym 45-sekundowym klipie. ✂ ładowanie akumulatora litowego przy niskich obrotach

Obawiam się spalenia alternatora podczas pracy na biegu jałowym / przy niskich obrotach / podczas rozruchu, chociaż przypuszczam, że 20 amperów w kontekście mojego nowego alternatora o szczytowym natężeniu prądu jałowego 110 nie jest czymś, czym warto się martwić.

To powiedziawszy, wciąż powinienem być w stanie użyć podłączenia bezpiecznika, aby zrobić coś takiego jak podłączenie tego podłączenia do przełącznika kołyskowego 12 V, a następnie przełącznika do inteligentnej ładowarki akumulatorów DC DC, prawda? Nie widzę powodu, dla którego miałoby się nie udać.

#11 ·
Dalsze pytanie do wszystkich, którzy to jeszcze oglądają. Lokalne sklepy motoryzacyjne mają adaptery bezpiecznikowe, ale mają one tylko przewody 16 awg. Bezpiecznik pompy paliwa to bezpiecznik 15 amperowy.

Przewody 16 awg są oceniane tylko na 10 amperów. Teraz prawdopodobnie nie zawsze jest blisko 15 amperów, ten obwód pompy paliwa, ale bezpieczniej byłoby mieć adapter bezpiecznikowy, który ma 14 awg, prawda? Czy rozsądne jest założenie, że nie będzie często przekraczać znamionowych 10 amperów adapterów bezpiecznikowych 16 awg, które widziałem w sklepach?

#12 ·
Prąd pompy paliwa nie przechodzi przez przewód 16 awg. Adapter bezpiecznikowy, taki jak ten, ma dwa obwody z bezpiecznikami. Oryginalny obwód i nowy obwód odgałęziony (z przewodem). Co, jak zakładam, będzie sygnałem o niskim natężeniu prądu do ładowarki, który należy zabezpieczyć bezpiecznikiem o wartości 1 lub 2 amperów.

Attachments