Zdaję sobie sprawę, że ten wątek jest dość stary, ale chciałem podzielić się swoim doświadczeniem po zainstalowaniu podgrzewacza bloku silnika w moim CR-V z 2017 roku. Zanim to zrobiłem, szukałem w Internecie i nie znalazłem niczego bardzo pomocnego w zakresie praktycznych porad, jak to zrobić, z wyjątkiem instrukcji instalacji Hondy, które mówią, aby zdjąć cały przedni zderzak. Okazuje się, że jedynym powodem, dla którego należy zdjąć przedni zderzak, jest poprowadzenie przewodu, co uznałem za całkowicie zbędne, ponieważ można to było zrobić czysto i bezpiecznie pod maską.
Jedynymi specjalnymi narzędziami, których możesz potrzebować, a których możesz jeszcze nie mieć, są nasadka 24 mm do montażu grzałki i 24-calowy łom do wykręcania starej wtyczki. Wydrukowałem również kopię instrukcji Hondy, aby się do niej odwoływać.
Po pierwsze, spuść płyn chłodzący z chłodnicy. Zachowałem swój do ponownego użycia, ponieważ nie ma jeszcze na nim wielu mil.
Następnie odłącz ujemny zacisk akumulatora i wyjmij filtr powietrza i przewód dolotowy powietrza zgodnie z instrukcjami Hondy. Po wyjęciu wymaganych śrub, musisz pociągnąć dość mocno do góry, aby zwolnić go z kołka.
Następnie poluzuj wtyczkę w bloku silnika za pomocą nasadki 19 mm i 24-calowego łomu. To najtrudniejsza część, musiałem użyć dużo siły, aby ją poluzować, nawet z 24-calowym łomem, więc upewnij się, że nasadka jest prawidłowo osadzona na śrubie. Po wyjęciu wtyczki prawie galon płynu chłodzącego wyleci (nawet po spuszczeniu z chłodnicy). Nie użyłem ponownie tego płynu chłodzącego, ponieważ spada na ramę, zbierając po drodze kurz i sól.
Następnie zainstaluj podgrzewacz bloku silnika, podłącz go i poprowadź zgodnie z instrukcją instalacji, aż dojdziesz do górnej części komory silnika. Zamiast schodzić z powrotem na dół do zderzaka, możesz związać nadmiar przewodu po prawej stronie filtra powietrza, przymocować go opaskami zaciskowymi i wyprowadzić koniec przewodu w dowolnym miejscu (stwierdziłem, że dobrze jest wsunąć koniec przewodu podgrzewacza bloku silnika do obszaru silnika przez otwór obok zatrzasku maski przed podłączeniem go do podgrzewacza bloku silnika. Mój przewód znajduje się teraz pośrodku pod maską, tuż przy zatrzasku maski. Myślę, że to lepsze niż sposób Hondy, ponieważ mogę schować go z powrotem pod maskę w celu ochrony latem.)
Teraz zainstaluj ponownie filtr powietrza, podłącz akumulator i napełnij zbiornik płynu chłodzącego (po zamknięciu korka spustowego oczywiście). Użyj galona nowego płynu chłodzącego oraz tyle płynu chłodzącego, ile potrzebujesz, aby uzupełnić go z chłodnicy. Honda ułatwia odpowietrzanie płynu chłodzącego w tym pojeździe, wystarczy dodawać go w miarę nagrzewania się silnika, a następnie sprawdzać poziom płynu chłodzącego po kilku następnych jazdach, ponieważ odpowietrza się sam.
Ostatnia uwaga, dealer Hondy, w którym odebrałem części, powiedział mi, że ich technicy używają 1 litra płynu chłodzącego do wykonania tej pracy. Muszą ponownie używać tego, co spływa po ramie, zdecydowanie zalecam zakup pełnego galona, a nawet dwóch, jeśli chcesz wykonać pełną wymianę płynu chłodzącego w tym samym czasie, co instalację podgrzewacza bloku silnika.
To wszystko, jak widać, nie jest to takie trudne, ponieważ możesz zrobić wszystko od góry, a zaoszczędziło mi to około 200 dolarów na robociźnie w porównaniu do tego, co zrobiłaby Honda. Mam nadzieję, że komuś się to przyda!