Honda CR-V Owners Club Forums banner

Wymiana płynu w automatycznej skrzyni biegów

3.1K views 5 replies 6 participants last post by  StormRockies  
#1 ·
Cześć wszystkim. To pytanie było prawdopodobnie zadawane wiele razy. Czy mogę sam spuścić i napełnić automatyczną skrzynię biegów oryginalnym płynem Honda? Jeśli tak, to ile płynu musiałbym kupić? CRV z 2002 roku ma przejechane 270000 km i jest wspaniały. Skrzynia biegów działa idealnie. Nie wymieniałem płynu od 140000 km.

#2 ·
Mam 99 z silnikiem serii B, ale wymiana płynu w skrzyni biegów jest bardzo prosta. Jeszcze prostsza niż wymiana oleju silnikowego. Zalecany jest płyn Honda. Wszyscy powiedzą to samo, więc mogę to samo powiedzieć: dla najlepszych rezultatów należy wykonać trzy wymiany i napełnienia, z jazdą pomiędzy nimi.

Nie jestem pewien co do ilości. Możliwe, że instrukcja jest przypięta do forum drugiej generacji.

• Like
Reactions: otto888man
#3 ·
Zdecydowanie możesz to zrobić sam. Zaparkowany na równym podłożu, zajmie to mniej niż 4 kwarty. Potrzebujesz tylko patelni wystarczająco krótkiej, aby wsunąć ją pod spód, klucza z grzechotką 3/8 cala (bez nasadki) i dłuuugiego lejka. Nowa podkładka zgniatająca nie zaszkodzi, ale nie jest konieczna. Sprawdź YouTube. Jest mnóstwo filmów.